gost 304860
Buduća legenda
- Poruka
- 44.400
To je i po meni potpuno opravdana i ispravna tendencija. Uzdizanje svakog partikuliteta na nivo opštosti (principa) je prema klasičnoj njemačkoj filozofiji suština zla.
No stvar je u tome što se pojave posmatraju selektivno. Mi smo svjedoci sakralizacije nacionalnog ili npr. religioznog osjećaja i zašto onda po logici J.A. Buchilova ne negiramo naciju i religiju?
Kolega krauterbox, jako mi je žao što Bučilov nije u mogućnosti da vam u svom prepoznatljivom stilu odgovori na ovu laookonsku misao, ali potrudiću se. Poznati književnik Džozef Konrad je u zanimljivom delu "Očima Zapada" izrekao jezgrovitu i kratku misao koja mi je ostala u svesti, "Zapadnjak u meni je bio uznemiren". Tako i vi kolega, ne znam šta vas više uznemirava, da li želite da budete kao Evropljanin ili slavodobitni pripadnik neke još uvek slobodne nacije jer je jasno da jedno sa drugim ne ide. Ne može se biti i Evropljanin i npr. verovati u nekog Boga koji žene umotava u čaršave i traži od njih da pokrivaju lice. Takvih Evropa mora da se liši, ne partikularno već generalno. Religije su pune Bogova i Bogova, neki su po vama drugačiji od onih koje mogu opisivati neki bradati i zadrigli provincijalci kao što mnogi društveni ekstremi u današnjoj Srbiji imaju običaj da linguanalno ordiniraju sa SPC. Generalizacija kao i partikularnost se mogu apostrofirati na nivou meatstaze bilo kog društva kako Evropskog tako i bilo kog danas još uvek"slobodnog". Nikad nije Evropljanin taj koji unižava nekoga, obično neko ko ne pripada toj Tvrdjavi duhovnosti unizi sam sebe u susretu sa pripadnikom te velike kulturne baštine. Sistematski se to radilo jako dugo na ispiranju svesti malih i velikih nacija, najviše slovenskih, čak je i Dostojevski pisao o tome neko je citirao ovde. Ljudi beže iz sistema gde su po njihovom mišljenju potlačeni i traže sebe npr. u toj Evropi da bi došli do dubine u sopstvenoj duši. Jedan veliki književni um reče "Treba mi Bog koji bi razumeo moju usamljenost"
. Za razumevanje i spoznaju samog sebe vam kolega krauter ne trebaju Evropa a još manje Amerika. Imate sve ovde. Na dlanu, kristalno čisto i jasno. Sakralnost i nacion su osnovni preduslov za to. Ako ste umetnik razumećete poentu, ako ste filozof izgubićete se u vrtlogu rasprava u koje ne želim da ulazim jer je politika koju EU vodi prema onima kao što smo mi lišena te smislene dubokomislenosti.