Европејцима

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nego šta nego da zvuči lepo. Pošto smo prešli na citate, evo malo kako vladika Nikolaj govori o Evropi i upozorenja Srbima da se mnogo ne okreću za njom.

"...Христос се удаљио из Европе као некад из Гадаре на захтев Гадаринаца. Но, чим се Он удаљио, дошао је рат, беда, ужас, рушење, уништавање. Повратио се у Европу прехришћански варваризам, аварски, хунски, лонгобардски, африкански само у стоструком ужасу своме. Свој Крст и благослов узео је Христос и удаљио се. Остао је мрак и смрад. А ви, сад, решавајте се са киме ћете: Са мрачном и смрадном Европом или са Христом. Амин."

Atinjani su, pretpostavljam, verovali isto posle sloma carstva, dok su im Spartanci rusili pirejski zid i svirali frule - naravno, nisu mislili na Evropu kao takvu, ali na pad kulturnog jezgra i dolazak tame, to da. I Heleni su verovali isto posle rimskih osvajanja. I Rimljani su verovali isto posle pada republike, pa u decenijskoj krizi posle urusavanja principata, pa pred pad zapadnog carstva. I Vizantinci su verovali isto posle poraza od Persijanaca, Arapa, Turaka, i tako dalje. I bili su u pravu - donekle, u granicama. Medjutim, aticka, helenska, rimska, evropska kultura je prezivela, i mada bi Atinjaninu bilo neprepoznatljivo kulturno nasledje njegovog polisa u kontekstu neke srednjevekovne Ravene, recimo, i mada saksonski plemic ne bi video skoro nista sto je licno smatrao sustinski evropskim na ulicama nekog modernog Mancestera, to nasledje je tu. Etape se zavrsavaju, kultura traje.

Evropska kultura je sveprisutna i sveprozimajuca, i juce, danas, sutra jos nema premca
.

Једно је ЕВРОПСКА КУЛТУРА од које је данас остало сасвим мало јер су постали веома декадентни - а сасвим друго је некакав САВЕЗ или УНИЈА (ЕУ) или некакав војни савез тј. ПАКТ (НАТО)... то су дијаметрално различити појмови...

Са европском културом Србија ВЕКОВИМА (осим сопственог доприноса) има и везе и додирне тачке - али са овом новом пошасти оличеном у некаквој "глобализацији" или "интеграцији" или "трансформацији" МИ НЕМАМО НИКАКВИХ ДОДИРНИХ ТАЧАКА, нити ћемо их икада имати.8-)

To svodjenje Evrope na EU i NATO meni nemoj pripisivati.

Putovao ja pre neko vreme preko Mancestera, i lokalni carinik, Sik, u onoj guzvi krene da vice "Evropljani u ovaj red! Evropljani u ovaj red!"

Stanem ja lepo u taj red, i kad sam dos'o do njega, on se iskolaci na onaj plavi pasos SRJ. Kaze, "Ovo je za Evropljane!" "Ja sam Evropljanin, gospodine."

Mislio se da me vraca, mislio, pa se namrstio i lupio pecat.

Mrs!

To svodjenje Evrope na EU i NATO meni nemoj pripisivati.

Putovao ja pre neko vreme preko Mancestera, i lokalni carinik, Sik, u onoj guzvi krene da vice "Evropljani u ovaj red! Evropljani u ovaj red!"

Stanem ja lepo u taj red, i kad sam dos'o do njega, on se iskolaci na onaj plavi pasos SRJ. Kaze, "Ovo je za Evropljane!" "Ja sam Evropljanin, gospodine."

Mislio se da me vraca, mislio, pa se namrstio i lupio pecat.

Mrs!

Da, tom Siku mora da je šef smene isto bio Sik jer da mu je šef bio neki Brit, ponašao bi se za nijansu malo drugačije. Verovatno bi vas stavio u azil :lol:

Da, o tome kolega ja i pričam. To će njima doći glave. U stvari već im je i došlo, a da toga još nisu ni svesni. Istorija je najlepša naučna disciplina. Čovek ne treba da gleda u kristalnu kuglu i ništa da predviđa. Sve je zapisano i sve se ponavlja, ciklično.

Pa gdje onda kod njega nestade ta Evropa ... bilo kao konstrukcija konkretne kulturne grupe ili pojedinca, bilo kao geografski fakt, kao istorijska činjenica ili kao turistička destinacija ili čak i kao ***** na biciklu ... gdje je?

evronjuz, evrosport, evrovizija, kovanice i papirici sa oznakom euro, i ... otprilike to bi bilo to.

Imaš JABUCHILO, imaš.

nemam krauterbox, nemam.

Ti i ja smo jednom o naciji polemisali i nisi bio ovako afektivan, čak oštar (istina ovog puta upotrebljavaš Vi, ali i ono nekako samo potcrtava tu oštrinu, ja ću kao što vidiš i dalje upotrebljavati Ti, nadam se da nećeš zamjeriti).

necu naravno, kao sto vidis trenutno ti se i obracam na ti. takve 'stilske igre' imaju mnogo vise smisla nego sto si ti, ocigledno, nazalost, spreman da prihvatis. imacu na umu da ovakve nijanse vise ne uplicem u svoje izlaganje.

Izgleda da je kod Tebe sakralizacija toliko hipertofirala da Ti jednostavno ne možeš pomisliti, ne na nekakvo preispitivanje, nego ti je odurno da neko uopšte može postaviti pitanje, i to opet ne o problematičnosti apsolutizacije nacije i religije, nego uopšte o opravdanosti tih procesa.

moguce. slozicu se, jer ti evidentno nemas nameru da primetis da ja sa konceptom nacije i religije nemam dodirnih tacaka. neka, ako ti je tako lakse.

Apsolutna identifikacija rađa apsolutnu odanost, apsolutna odanost prokreira apsolutnu nekritičnost, iz apsolutne nekritičnosti izlazi sakralizacija, sakralizacija stvara dogmatičnost, a iz dogmatičnosti proizilazi apsolutna netolerancija.

molim te, procitaj ovo tvrdjenje unazad. glasno.
i pojam absolutne iskljucivosti tesko da se drugacije moze predstaviti nego kao absolutna indiferentnost. nekako imam utisak da u ovoj kauzalnosti rec 'absolutno' koristis bez duznog pijeteta, i zato ti verovatno pojam absolutna netolerancija ne zvuci onako kako zvuci meni - postojano aktivni odnos prema Svetu. a rec absolutno u 'absolutna netolerantnost' garantuje potpunu indiferentnost prema bilo cemu ili bilo kome drugom osim prema Svemu, te ne vidim nikakvo socijalno zlo na kraju tvoje kauzalnosti. mislim da je moja pozicija jasna, pa i ako je kod mene sakralnost kako kazes hipertrofirana - ja sam i dalje covek neuporedivo manje iskljuciv nego ti... jer ja verujem i branim neku ideju ili fakt zato sto razgovaram sa tobom, a ne razgovaram sa tobom zato sto verujem i branim neku ideju ili fakt. i tebi ova ocigledna stvar, tj da si predmet moje diskusije i kritike ti koji govoris a ne to sto je receno, nazalost stalno izmice.
uostalom, kao i evropi srbija.

Duh Sekire - Оно што је недостатак, то је ограничавање на руско, а занемаривање сличних ствари у Србији. Јер и поента моје "посланице" Европејцима је да Срби то баш и нису потпуности. Рецимо, више се разликују од Холанђана него Шпанци.
Дакле, комплетан програм Народне радикалне странке се заснива на тој саборности и ослањању на сељака (пољопривредног предузетника) који већ одавно није кмет. Значи, иако је у Србији феудализам укинут 1833. Сретенским уставом.
Karadžić, Jovanović, Cvijić, Marković, a u prvo vrijeme i Pašić svi su se oni (neko više neko manje, najmanje naravno Karadžić, a najviše Marković i Pašić) napajali sa narodnjačkog izvora. Srpsko zadrugarstvo je kao fenomen, po suštini, razlozima nastanka i opstanka veoma sličan občini, pa stoga i ne čudi da su im i sudbine slične.
Пази, ово јесте провокативан став али није (само) спрдња, мајке ми...
Dobro onda u faulovima ostaje 1:0 za mene.

Dugujem Ti odavno odgovor na ono za koga sam glasao.
Nemam ja pravo da glasam, ali žena jeste, nisam je pitao za koga je glasala, ali po svemu bi trebalo da je dala glas za Putinovu raju.

To će njima doći glave. U stvari već im je i došlo, a da toga još nisu ni svesni. Istorija je najlepša naučna disciplina. Čovek ne treba da gleda u kristalnu kuglu i ništa da predviđa. Sve je zapisano i sve se ponavlja, ciklično.

Sva istorija covecanstva,posebno u XX veku,svedoci da kada laz i nasilje dobiju prvenstvo u hijerarhiji vrednosti,to oni pre ili kasnije ruse svoje adepte,i ovi iznenadno pred citavim svetom otkrivaju svoju slabost i bespomocnost.

Jel' mi to spocitavas sto ne koristim nacionalno pismo?

Mrzi me da instalisem na svakom kompu.

Daleko bilo kolega. Hiromantijski posmatrano navedeni post je bio filistinska apoteoza duhovitosti kolege Rasa. Nacionalno pismo je samo u konstelaciji apsurda vremena u kome živimo sa dva pisma. Otprilike kao kad je Vergilije pevao u Eneidi... Facilis descensus Averni.... tako i mi kolega sa tim našim pismima, kad krenemo nizbrdo sa njima biće nam manje meko no tvrdo.

Чуди ме да толико велики хришћанин приступа европској култури идолопоклонички, као да је златно теле:roll:
У том смислу још сам увредио "правоверне" поредећи твој занос са њиховом вером. Они бар верују у трансцедентни Апсолут, једино је дискутабилно што Објаву сматрају једином истином, мада не мисле ни сви муслимани тако...

А што се тиче догматског гледања на линеарни развој историје са данашњом Европом као "круном", све сам рекао овде
http://forum.krstarica.com/threads/185381

Shanghai%20(Huang%20Pu%20River%20at%20Night)%20010.jpg

"мрак и вриштање":lol::lol::lol:

једино је дискутабилно што Објаву сматрају једином истином,

Pravoslavlje se ne moze porediti sa zanosom,a "Objava" ne moze biti jedina Istina.
Poznanje Istine je jedini pravi put sticanja stvarne slobode,tako da je ona istovremeno dar
i delo,dar ljubavi Bozje,i delo covekovog ostvarenja u delu te ljubavi,gde se iskljucuje svaki statizam nemocnog pristajanja i samovoljne nametljivosti.
Napredovanje takve slobode moguce je samo onda,kada se utemeljuje u znanju i poznanju Istine,a to opet podrazumeva neprestano traganje i stvaralastvo.
Moguce je da je za Vas pitanje Istine diskutabilno,za pravoverne ne bi trebalo da bude, i ne verujem da ste ikoga od pravovernih uvredili,samim tim sto verovatno niste dosli do Njene spoznaje.

Svako Vam dobro !

Kolega nevidljivi što hodate, pravoverni su danas duhovna personifikacija Oblomova.

Ne razumem kako to poredite pravoverne sa Oblomovstinom,kada se zna da je Pravoslavlje,kao zivotna punoca, nesmestiva u bilo kakvu povrsnost ili jednostranost?
Inertnost,odustajanje od zivota i povlacenje pred zivotnom stvarnoscu,za pravoslavne znaci odustajanje od zivotne dinamike,a samim tim i obezvredjivanje same vere,tj.svodjenje iste na nesto nestvarno,ideolosko i zatvoreno.
Ne zamerite ako Vas nisam dobro razumela.

Razumeli ste me savršeno. Vidim da vam je lokacija Krasnodar, moja je momentalno Beograd pa kao velim da sam ipak za nijansu bolje upoznat sa stanjem svesti pa i duhovnosti ovde. Govorim o porazu prave duhovnosti među našim narodom. Pravoverni su se prepustili nekoj formi duhovne letargije, dešavaju se svakodnevno stvari nezamislive za ovo podneblje i ljude. Crv zla se uvukao u njih i izjeda ih a da nisu toga ni svesni. Nadam se da to stanje neće izazvati figurativno rečeno neku formu duhovne bulemije i da će se većina njih trgnuti i vratiti Svetosavlju i korenima. Zato sam rekao da su u nekoj fazi Oblomova, a bolje bi bilo da sam personifikovao Bezdomnog koji može postati čak i profesor Voland ako se ne pojavi neka Margarita koja će ga duhovno izbaviti.

@JABUCHILO

Kao što si Ti “nonšalantno” odbio mogućnost postojanja logičke kolizije između prirodnog i arteficijalnog kod Tvog pokušaja definisanja samodržavlja tako eto i ja sa istom tom lakoćom odbijam Tvoju primjedbu da
'absolutna netolerantnost' garantuje potpunu indiferentnost prema bilo cemu ili bilo kome drugom osim prema Svemu, (...)
... šalim se .., ali to naravno ne znači i da se slažem.

Tvoju primjedbu, klasični oblik sofizma, smatram “apsolutno” (potpuno) neutemeljenom.
Izdvojio si iz uzročno-posljedičnog niza jednu od konsekvenci, razbio njezinu vezu sa neposrednim uzročnikom, a s tim ujedno i koherentnost sa primarnim uzrokom i na taj način si dobio pojam koji nije ni u kakvom odnosu prema bilo čemu drugom - drugim riječima izvršio si apsolutizaciju.

Zna se o čemu sam govorio – počeo sam sa apsolutnom identifikacijom (sa nekim partikularitetom), nastavio sa apsolutnom odanošću (prema partikularitetu), izveo iz nje apsolutnu nekritičnost (u vezi sa partikularitetom), pa sa njom povezanu sakralizaciju (partikulariteta), te zatim sakralizaciji imanentnu dogmatičnost (predstave partikulariteta) i završio sa dogmatičnosti inherentnoj apsolutnoj (potpunoj) netoleranciji (u odbrani dogmatske predstave partikulariteta).

Mogao sam to reći i ovako – po pravilu apsolutizirani partikularitet, apsolutno korumpira subjekta apsolutizacije.

Ili recimo eto da se slažem i ispravljam grešku, da li Ti je prihvatljivo, ako umjesto apsolutna napišem npr. radikalna netolerancija?
I da li bi možda tada vidio u tome neko “socijalno zlo”
... jer ja verujem i branim neku ideju ili fakt zato sto razgovaram sa tobom, a ne razgovaram sa tobom zato sto verujem i branim neku ideju ili fakt. i tebi ova ocigledna stvar, tj da si predmet moje diskusije i kritike ti koji govoris a ne to sto je receno, (...)
Jel’ to znači da Ti npr. u ovo
to sto ce sutra to znaciti da se covek nece identifikovati jednom u zivotu sa jednim opstim sistemom normi, vec da ce taj proces biti permanentna smena identiteta diktirana potrebom da se sve brze i adaptivnije odgovara konstantnoj izmeni konteksta... koja ce se u najvecem broju slucajeva zavrsiti neutoljivom potrebom za jednom postojanom identifikacijom, tj dovodjenjem bilo koje od danas beskonacnog broja osaznatih partikularnosti na nivo absoluta.
ili u ovo
ja cu vam reci ka cemu - ka formiranju prvih rodovskih zajednica, plemena i nomadskih naroda... i, naravno, novih izvora vere. nista drugo ne treba ocekivati od coveka kojem dajete slobodu da stvara, jer prvo sto cevek tezi da stvori jeste - svoj jezik, svoj sistem, i u pslednjoj instanci - svoje drustvo. cak i ako u tom drustvu ostaje jedini clan, sto je danas ociglednno maestralno medijski kultivisan fenomen i prvi jasan simptom vremena nove praistorije.
ustvari ne vjeruješ.

Mi onda zapravo cijelo vrijeme, pardon ne mi – samo Ti. Ti zapravo cijelo vrijeme vodiš sa mnom jednu čisto akademsku raspravu ili drugim riječima ovo je sve (biću neskroman i Tvoje i u moje ime) intelektualna razbibriga.
Ja npr. da sada počnem afirmativno govoriti o samodržavlju ili da počnem propagirati legalni despotizam Ti bi znači shodno svojoj ulozi advocatus diaboli-a pokušao te moje stavove oboriti?

Pa ja sam jbt onda dobro prošao, šta bi tek bilo da vjeruješ u to što braniš?

Videli ga drugovi
pa za trče i oni
uništavaj dokaze, dokaze,
e, joj, lova da se skloni

Prisećaju se zemalja
gde nisu na spisku,
"jeli ljudi pa s' kim mi imamo
politiku blisku?"

ATLAS! ATLAS!

Ćihu-ćihu-ćihu-hu
U Kinu ili Rusiju
Ćihu-ćihu-ćihu-hu
U Irak ili Libiju
Ćihu-ćihu-ćihu-hu
Vrata se zatvaraju
Ćihu-ćihu-ćihu-hu
Zadnji voz za Srbiju!

@JABUCHILO

Nakon ove spoznaje ovu Tvoju izjavu
(...), jer ti evidentno nemas nameru da primetis da ja sa konceptom nacije i religije nemam dodirnih tacaka. neka, ako ti je tako lakse.
ću mnogo ozbiljnije shvatiti.

Ali dobro čekaj šta je onda sa ovim boldiranim (nedavnog je datuma)
... za tebe u ovoj diskusiji znacaj ima samo istina (tvoja) koju treba objektivizovati dekonstrukcijom mog argumenta, a ne dekonstrukcijom samog problema kao takvog (sto ja vidim kao pravi zadatak diskusije).
Između ovoga i onoga gore citiranog postoji izvjesna diskrepancija. Šta je zapravo cilj - dekonstrukcija problema ili dekonstrukcija mene ili je možda to dvoje jedno te isto?

Izgleda da je ovo treće, jer evo šta Ti kažeš
(...) pa i ako je kod mene sakralnost kako kazes hipertrofirana - ja sam i dalje covek neuporedivo manje iskljuciv nego ti...
Ta moja isključivost (koliko ja mogu vidim) može imati dva uzroka. Prvi Ti iznosiš u onoj gore već citiranoj konstataciji u kojoj kažeš kako za mene
... u ovoj diskusiji znacaj ima samo istina (tvoja) koju treba objektivizovati dekonstrukcijom mog argumenta, (...)
No ja se nadam da to nije to, pošto bi me to duboko razočaralo. Ja sam Ti to pokušao u prošloj našoj diskusiji razložno objasniti kao jednu sasvim “legalnu” tendenciju, Ti mi istina nisi odgovorio, te sam ja na osnovu takve Tvoje reakcije umislio da si je prihvatio. To i sada umišljam te mi se i zato čini da si Ti uzrok moje isključivosti našao u nečemu drugom.

Izgleda da ta moja isključivost dolazi iz toga što ja po Tebi navodno apsolutiziram stav o nepristajanju na apsolutnu identifikaciju sa bilo kakvim partikularitetom, iz čega onda slijedi moja netrpeljivost, kako prema subjektima, tako i prema objektima apsolutne identifikacije.
Pošto je modalitet netrpeljivosti Tvoje hipertrofije, odnosno Tvoje apsolutne identifikacije, samo defanzivnog karaktera u odnosu na objekat apsolutizacije, a moj, pored prirodno defanzivnog, još i agresivan u odnosu na sve objekte sa kojima se apsolutno identifikuje i sve subjekte koji se apsolutno identifikuju, to iz toga slijedi da je Tvoja isključivost neuporedivo manja.
Takođe u prilog ovome ide i to što Ti, koji apsolutiziraš partikularno, lakše shvataš onoga koji isto to radi ( naravno pod uslovom da se njegova apsolutizacija ne manifestira agresivno prema Tvojoj) za razliku od mene koji to ne shvatam.

Ako je to to, onda je to stvarno fantastično .., ali takođe i subjektivno, paralogistično i otužno.

Subjektivno je zato što ja ne apsolutizujem (rekoh Ti u posljednjem postu da to nije logično), a Ti kao i u prošlom postu o meni opet sudiš na osnovu sebe.

Paralogistično je ... kao npr. ono kada kažeš da se u kući ne grije i onda odmah nakon toga zaključiš kako je u kući hladno. Može biti i da jeste, ali nije i nužno da je tako, nije nužno zato što se ne zna o kojem se godišnjem dobu radi.
Moje slaganje sa onom maksimom njemačke klasične filozofije ne znači i njezinu apsolutizaciju, ne samo zato što to nije nužna posljedica slaganja, nego i zato što bi apsolutizacijom tu maksimu doveo do apsurda i potpuno je obezvrijedio.

Otužno je zato što se na krajnje providan način diskredituje kritičko promišljanje bilo čega, jer ako svi (ovako ili onako) apsolutiziraju (apsolutno se identifikuju), onda je i svaki sud upitan, pošto se izvodi kroz promišljanje sa pozicija svoje apsolutizacije.

Naravno, pošto sam sklon tome da mi stvari izmiću, moguće je da je sve što sam gore napisao jedan veliki promašaj.
No jedno znam sigurno, u svoj toj svojoj netrpeljivosti nikada mi ne bi palo na pamet da npr. negiram balet zato što ga ne volim, pogotovo mi ne bi palo na pamet da o njemu napišem nebuloznu generalizaciju ovakvog tipa
... " paralelno sa vesto artikulisanim usadjivanjem anti-ucenja (ne novih, drugih, vec bas - protiv-ucenja) na svim poljima od filozofije i umetnosti do politickih ideologija i doktrina.
U takvom nečemu netolerancije nema, kako bi i bilo, pa to je rekao guru, a guru se, tamo, odakle je taj izraz i pozajmljen, često poštuje kao utjelovljenje nekog božanstva.

Moja netrpeljivost je, Ti kažeš, daleko veća od tvoje i pretpostavimo da je to tačno, ali onda bi bilo pošteno naglasiti i još jednu razliku, ta moja (za koju pretpostavljamo da je veća od Tvoje) je nekako vizantijsko-jezuitski perfidna.
Tvoja je nešto suprotno, suprotno zato što moja, pored sve isključivosti, sebi nikada ne bi dozvolila ovakav ispad.
JABUCHILO - jasno. i, ovaj, da - duvaj ga dzhiberu.

Videli ga drugovi
pa za trče i oni
uništavaj dokaze, dokaze,
e, joj, lova da se skloni

Prisećaju se zemalja
gde nisu na spisku,
"jeli ljudi pa s' kim mi imamo
politiku blisku?"

ATLAS! ATLAS!

Ćihu-ćihu-ćihu-hu
U Kinu ili Rusiju
Ćihu-ćihu-ćihu-hu
U Irak ili Libiju
Ćihu-ćihu-ćihu-hu
Vrata se zatvaraju
Ćihu-ćihu-ćihu-hu
Zadnji voz za Srbiju!

Kolega, izlaz za Vlasotince je na peronu 12.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back