Европејцима

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
(Марко Видојковић је написао један текст «Патриотама» где он њих учи шта је Србија, што ме је инспирисало да ја мало учим «Европејце» шта је просвештена Јевропа. Што да не, он је писац, и ја сам писац... Осим тога, одавно се зна да постоји барем и друга страна, да не кажемо екстрем)

Шта би требало да знате о Европи, а нисте се сетили да питате

Шта је Европа?
Европа је западно полуострво Азије (Данилевски). Део становника тог полуострва га је прогласио за посебни континент, касније и за центар света. Још касније је међу Србима и осталом буранијом свесно ширено мњење које изједначава Европску Унију (у даљем тексту ЕУ) са Европом, иако постоје веома богате европске земље које и не помишљају на чланство у ЕУ. Ова заблуда је популарна међу Србима, који желе «у Европу», иако су већ тамо.

Како је Европа полуострво Азије, кад она чини смисао нашег живота?
Лако уз Синалко: Европа је једини континент који нема јасне географске границе, па се на карти света јасно види као полуострво веће целине – Евроазије или само Азије. Полуострво као рецимо Арабија. Приближна граница овог полуострва би била линија од Одре ка Јадранском мору, што је занимљиво била крајња граница руске континенталне империје, или област докле су дошле монголске хорде. Урал није нека јасна граница, јер чак не одваја јасно две целине, заједно са остатком онога што се сматра географском границом Европе. Осим тога, стратези ЕУ (Друга Србија: Европе) и не желе да се «шире» до Урала, односно то не сматрају реалним.
Јасно, то није толико битно, док има Европљана. Модерно је и постмодерно дозвољавати и неговати идентитете које људи дају сами себи. То је чак захтев здравог разума. Нека свако буде оно што хоће. Али колико још има Европљана? Почетком ХХ века становништво географске Европе је чинило петину светског становништва. Данас је то мање од десет одсто, при чему се убрзано мења структура тог становништва. Стара Европа одумире, а то што ће се становници неке нове и даље сматрати Европом не мења ништа. Данашњи Египћани немају много заједничког са оним који су градили пирамиде. Вратићемо се на ово, питаћете ме још...

Да ли је Европа (за оне који нису из Друге Србије: ЕУ) држава?
Наравно да није, а тешко да ће то икада бити. Французи и Холанђани су, драги моји «Европејуци», одбили предлог Устава који би припадао тој новој држави. Сада се још увек натежу око неког провизорног документа, мада је нацрт усвојен. Но, тај докуменат, неки начин гласања, неће мењати чињеницу да «Европа» нема своју адресу, како је давно рекао Кисинџер.

Да ли волимо Европу?
Не.

Како бре не?!?
Не волите ви Европу (за оне који нису Друга Србија... ма знате већ...) него оно што очекујете да ћете од Европе добити. Како иначе објаснити слогу 70% грађана (а било је 80%) око уласкау ЕУ. По свакој статистичкој логици добар број радикала је ту. Е, кад се постави питање да ли изручити Ратка Младића, тај проценат пада. Кад је питање Косово, пада још више. За улазак у НАТО је мали број грађана, а кажу неки то ће нам такође бити услов. Или можда неће... питајте њих.
А колики би број био за Европу под условом да сместа добије отказ?! Јасно, многи ту и немају шта да изгубе, па су «радикалнији». Може им се. За такве је значајан и недостатак животног искуства, које онда надомешћују надама које су покупили из топлог родитељског дома. То су дакле оне генерације генетски модификованих самоуправљача, које капитализам доживљавају као нешто где се ради три недеље, упс... напорно ради, испоштујмо фразе Војводе од Меридијан банке, Ђикирикија и многих пре и после... па се онда до краја живота ужива у милионима. Посебно ако је тај напоран рад везан за политичке странке.
Наравно, има и оних Европејаца с дна каце, којима је битан «систем вредности» за који мисле да је европски, односно тако се рекламирају. Овакво европејство је доста сигурно радно место. Наравно, кад неко из џипа једног тајкуна води борбу против другог тајкуна, то доста говори о систему вредности којим «располаже».

Ма ти нас ложиш, волимо ми Европу више него оца и мајку!
То није толико тешко, пошто бисте и њих продали, само вама да буде добро. Онда није тешко схватити што бисте продавали туђег оца и мајку, децу, светиње, куће и окућнице... Туђе, јер ви српско не доживљавате као своје. Шта ви имате са Србима на Косову и Метохији, Србима у Српској или Црној Гори, сутра у Рашкој и Војводини!?
Како бисте се и свог оца и мајке отресли (наравно не брутално, постоје разни цивилизовани начини), али и децу схватате као терет, не треба се чудити белој куги међу Европејцима. Та куга се онда проширила и међу Србљем које је много више европско него што они са дна каце икада признају.

Ето и сам кажеш да је бела куга наш проблем, што онда причаш о белој куги у Европи?
Зато што је овде тема Европа, односно оно чему стремите. Може се наравно говорити и о белој куги у Србији. Није ли она дошла прихватањем европских вредности?!? Жалите се на економске услове, а знате ли колико се некада сиромашно живело, па су се деца рађала!? Изгледа да што је неко еманципованији, мање му се ј...
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
Марко Видојковић: "Патриотама"
http://www.politika.co.yu/detaljno_arhiva.php?nid=49340&y=2007&m=11&d=30

Сам текст и није толико лош, његово је право рецимо да мисли како је Србија "између Косова и Румуније".
Оно што ми је засметало су генерализације и општа места типа "пишате по лифтовима". Тврдим, и спреман сам се кладити у живот да нису сви који шорају по лифтовима "патриоте", нити да све "патриоте" шорају у лифтовима. Ја рецимо никад нисам шорао у лифту, а Видојковић би ме уврстио у "патриоте".
Друга ствар - одрекли бисте се оца и мајке, да се увучете власти у дупе.... трла-баба-лан. То можда важи за ДСС-НС крадем-крадуцкам "патриоте", али за радикале, како може да важи?!? Такође сам спреман кладити се у исти износ да просечни активиста СРС има мање материјалне користи него активиста ДС, ЛДП или "невладиних".
Тако да се већина онога што је изрекао пре може пренети на његове "европејце".
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.226
Марко Видојковић, уредник Плејбоја - "пица са два лица" :Марко Видојковић
„Патриотама”


Шта би требало да знате о Србији а нисте се сетили да питате
N_ifw9r8vkSmKGwzYCIBKsfvhuVnTVoltXfTp.jpg

Шта је Србија?
Србија је простор између Мађарске, Румуније, Бугарске, Македоније, Косова, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске.
Како је Србија ван Косова, кад је Косово центар наше душе?
Ево овако: Србија је 1999. водила рат за Косово, који је изгубила, па је с Косова морала да повуче војску, полицију и све органе власти. Тако је данас Косово можда центар наше душе, али свакако није део Србије. Додуше, некадашња јужна покрајина би се можда и приближила Србији, кад би неком из Србије неким чудом пало на памет да инвестира коју милијардицу у Косово, како би се отворила радна места за армију незапослених младих, у појам убијених, Албанаца (наши драги суграђани, којих се увек радо сетимо кад треба да се манипулише бирачким списковима). Али, наравно да се то неће десити, пошто Косово служи само за унутрашњи политички маркетинг, стога прелазимо на наредно питање.
Да ли је Србија држава?
Србија није баш права држава, пошто становништво није сигурно колика јој је територија, а и устав је донесен на такав начин, да је свака државност Србије урушена у темељу. Државност Србије је до те мере покопана да чак ни несрећни фудбалери (популарни „црвени орлови”) не могу да се натерају да замисле како играју за једну праву модерну државу, ма колико ви кукали богу у химни и трпали круну на заставу наше мале тужне републике.
Да ли волимо Србију?
Не.
Како, бре, не?
Зашто пљујете по улици, зашто пишате по лифтовима, зашто бацате ђубре кроз прозоре? Зато што мрзите земљу у којој живите. Ваша љубав се не простире чак ни до граница града у коме живите, а ван њега претвара се у отворену мржњу према суседном граду, одатле у мржњу према земљи у којој живите, а одатле у мржњу према околним земљама и народима. Ви не волите Србију, већ нешто што сте назвали Србија, а што се на западу граничи са Карлобагом, Карловцем, Огулином и Вировитицом, а на истоку с Токијом. Ви дакле волите отимачину туђих кућа и техничке робе из тих кућа, а гајите и нежна осећања према затварању припадника других народа у концентрационе логоре.
Ма ти нас ложиш, ми волимо Србију више него оца и мајку!
То није толико тешко, пошто бисте и оца и мајку продали, кад би вам се само на пар дана пружила могућност да се приближите барабама које владају Србијом, па да и ви учествујете у општој пљачки ваших дојучерашњих суграђана. Оно што свакако волите је да не радите, пошто, као и већина осталих генетски модификованих самоуправљача, капитализам доживљавате као нешто где се ради три недеље, а онда се до краја живота ужива у милионима. Добро, три недеље рада су можда и превише. Немојмо заборавити ни грађане Србије несрпског порекла, од којих се тек не може очекивати да доживе Србију као своју домовину, док је за Србе резервисана „бела куга”, па кроз коју десетину година неће ни морати да се брину око тога како ће да доживе Србију, пошто их у њој неће ни бити.
Како да се боримо против ,,беле куге”?
„Бела куга” је еволутивни одговор на план по коме ћемо стрпљиво чекати још неких двеста година да се Европска унија растури, па да коначно поново освојимо Книн. Сваке године нас има по неколико десетина хиљада мање, што значи да ће кроз тих двеста година остати њих четворо који ће да освајају неосвојиву (осим у једном несрећном случају, 1995) српску тврђаву на далеком западу. Власт помогнута тајкунима предано ради на томе да бела куга настави своје напредовање, одлучним игнорисањем парова који желе децу, али и одлучним неигнорисањем своје деце коју ваља школовати и кућити по западним земљама, од новца парова који желе децу. Константним медијским дизањем политичких тензија у друштву, ради се на стерилитету све нервознијих грађана, па чак и на њиховом физичком уклањању, када убијени у појам, нервозни и гладни, дигну руку на своје укућане. Ту је наравно и трговина хероином, који наши бандити купују од албанских бандита и продају нашој деци, а паре се већ годинама деле на равне части између бандита и политичара, који су такође бандити само што се у њиховом случају та реч пише другачије. Једини лек против беле куге би, дакле, била црна куга, која ће покосити систем вредности што је довео у питање опстанак целе нације, али не и њених најподлијих и најзлочиначкијих делова. Јасно?
Марко Видојковић
[објављено: 30.11.2007.]
 

svetolik trpkovic

Poznat
Banovan
Poruka
9.215
Марко Видојковић: "Патриотама"
http://www.politika.co.yu/detaljno_arhiva.php?nid=49340&y=2007&m=11&d=30

Сам текст и није толико лош, његово је право рецимо да мисли како је Србија "између Косова и Румуније".
Оно што ми је засметало су генерализације и општа места типа "пишате по лифтовима". Тврдим, и спреман сам се кладити у живот да нису сви који шорају по лифтовима "патриоте", нити да све "патриоте" шорају у лифтовима. Ја рецимо никад нисам шорао у лифту, а Видојковић би ме уврстио у "патриоте".
Друга ствар - одрекли бисте се оца и мајке, да се увучете власти у дупе.... трла-баба-лан. То можда важи за ДСС-НС крадем-крадуцкам "патриоте", али за радикале, како може да важи?!? Такође сам спреман кладити се у исти износ да просечни активиста СРС има мање материјалне користи него активиста ДС, ЛДП или "невладиних".
Тако да се већина онога што је изрекао пре може пренети на његове "европејце".
Moze , moze ne brini Duse recimo velike patriote radikale koji milionski posao poplocavanja centra grada behaton plocama ne daju jeftinijim ponudjacima iz Srbije iao ima nekoliko firmi koje se time bave ,vec patriotske bez tendera dodeljuju skupljim firmama iz srpske Rijeke i srpskog Varazdina.A sto se tice materjalne koristi obicnih aktivista o tome i da ne govorim jer su zaposlili u ionako pretrpanoj gradskoj upravi jos bar iljadu ,dve svojih clanova..To sto oni nisu bili ve duze vreme na vlasti na repoublickom nivou ne znaci da su posteni ,a mi ovde smo imali priliku verovatno retki srecnici u Srbiji ,da vidimo to njihovo epsko postenje na delu ,mogu misliti sta ce biti kad dodju na vlast u celoj drzavi iod korupcije i lopovluka.
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
Не знам на који град мислиш. У Београду, нису.
Ја не говорим о "епском поштењу", него се држим кинеске мудрости - где нема прилике, нема ни греха! ;)
Радикали нису на власти, односно немају толике позиције као ДС већ 7 година. Не примају толике паре из иностранства као "невладини" и ЛДП, нити имају тако јасно видљиве везе као ЛДП са неким тајкунима (Драгољуб, Беко...)
Иначе лично сам упознао човека који ми је још 1995. рекао да је у ДС-у због користи. Да ли онда за њега важи да би продао своју кеву и ћалета!?

Иначе, занимљив је манир неких да нешто болдују па само то коментаришу. Онда вероватно се са осталим слажу, није им спорно. Тако ја констатујем да Светолику вероватно није спорно да је Европа западно полуострво Азије, да биолошки изумире и да је бела куга (и у Србији) последица "европских вредности". :)
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
A sto ti likujes sto Evropa bioloski izumire, prijatelju?

Треба можда да жалим оне који су НАС (спадаш ли и ти ту?) бомбардовбали, санкционисали, зајебавали... Оне који су толико "волели" ове наше "јадне мале муслимане" да сам се питао када ће почети да и сами клањају...
Ја на то гледам овако - издали су они мене, издајем и ја њих...
А издали су још 1856. када су Кримским ратом спречили да Константинопољ буде поново православан. Касније 1878 - Берлински конгрес, спречено уједињење Србије и Босне. 1918 - Константијопољ опет није православан, нису га дали Грцима...
Да и не говорим о ранијим стварима. Или можда да ми баш и не припадамо "фаустовској култури" како је зове Шпенглер. Па да ли су наше цркве (почевши од Аја Софије која је први пример) сличније готским катедралама, или неким другим богомољама?
Стога ни сузу нећу пустити за арогантним Европљанима. Осим тога, ни прошли век није био њихов. А ово је век Азије!

Узгред, можда би ти било занимљиво да већина Руса сматра како су они засебна целина и не припадају Европи.
 

svetolik trpkovic

Poznat
Banovan
Poruka
9.215
Не знам на који град мислиш. У Београду, нису.
Ја не говорим о "епском поштењу", него се држим кинеске мудрости - где нема прилике, нема ни греха! ;)
Радикали нису на власти, односно немају толике позиције као ДС већ 7 година. Не примају толике паре из иностранства као "невладини" и ЛДП, нити имају тако јасно видљиве везе као ЛДП са неким тајкунима (Драгољуб, Беко...)
Иначе лично сам упознао човека који ми је још 1995. рекао да је у ДС-у због користи. Да ли онда за њега важи да би продао своју кеву и ћалета!?

Иначе, занимљив је манир неких да нешто болдују па само то коментаришу. Онда вероватно се са осталим слажу, није им спорно. Тако ја констатујем да Светолику вероватно није спорно да је Европа западно полуострво Азије, да биолошки изумире и да је бела куга (и у Србији) последица "европских вредности". :)

pa sa ostatkom posta sam se uglavnom slozio nemam ja nikakve iluzije o postenju DSa ,LDPa ,NS-DSSa al o njima se i ne isp[redaju bajke kako su posteni,njih smo sve videli na delu dok se o radikalima jos naivcinama prodaju price kako su oni eto ,neukaljani ,posteni ,korupcija pu ,pu daleko bilo .Kao sto rekoh kod nas u gradu (NS) je najveca vlast do koje su radikali dosli u poslednjih 7 godina i tu su pokazali svoje pravo(lopovsko) lice .Sve ono za sta su oni sasvim opravdano kritikovali prethodnu gradsku vlast DSa i LSVa ,ne samo da nisu iskorenili nego su jos usavrsili lopovluk ,korupiciju i nepotizam .Tako da nikome vise iz Novog Sada ne moze neko da prica o njihovom postenju ,cak i njihovim glasacima je jasno to al oni imaju svoje interes ,ne kazem ja da su oni radili jako lose za grad al da su korumpirani do bola to je z aviona vidljivo.
 

svetolik trpkovic

Poznat
Banovan
Poruka
9.215
Треба можда да жалим оне који су НАС (спадаш ли и ти ту?) бомбардовбали, санкционисали, зајебавали... Оне који су толико "волели" ове наше "јадне мале муслимане" да сам се питао када ће почети да и сами клањају...
Ја на то гледам овако - издали су они мене, издајем и ја њих...
А издали су још 1856. када су Кримским ратом спречили да Константинопољ буде поново православан. Касније 1878 - Берлински конгрес, спречено уједињење Србије и Босне. 1918 - Константијопољ опет није православан, нису га дали Грцима...
Да и не говорим о ранијим стварима. Или можда да ми баш и не припадамо "фаустовској култури" како је зове Шпенглер. Па да ли су наше цркве (почевши од Аја Софије која је први пример) сличније готским катедралама, или неким другим богомољама?
Стога ни сузу нећу пустити за арогантним Европљанима. Осим тога, ни прошли век није био њихов. А ово је век Азије!

Узгред, можда би ти било занимљиво да већина Руса сматра како су они засебна целина и не припадају Европи.
Grci su osvojili Konstantinopolj cini mi se 21. godine ,al su po drugi put bili nesposobni da ga zadrze i za to im nije kriva Evropa vec oni sami ,ionako je cela ta pozna Vizantija bila vestacka tvorevna koja je imala pretenzije na ogromna prostranstva nekadasnjeg istocnog rismog carstva a populacijski nije bila dorasla jer su je cinili samo globalno beznacajni i malobrojni Grci tako da Istambul realno nije ni mogao da ostane pravoslavan i Grcki,dok Rus realno nisu imali na njega nista veca prava nego Turci posto su i jedni i drugi pokusavali da ga osvoje i spale jos pre 1000 i kusur godina.
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
Позна Византија?
Грчка није 1921. била позна Визнатија. Па што нису велики хришћани Французи и Британци помогли?!?
А за Кримски рат ништа не кажеш. Отворено на страни Турака.
Па што да ја сад не будем на тој страни?!?
Ако ЕУ прими Турску у чланство, муслимани ће тамо бити већина за 20 година. Ако не прими онда за 50.

al o njima se i ne isp[redaju bajke kako su posteni

Не знам на кога мислиш.
Чеда је веома бучан у тврдњама како он може да се прода, а као неће... И чедоиди по нет форумима...

Узгред, није лоше што Марко пише за "Политику", тако је теже рећи да је то "патриотско" гласило. Али битна је прва страна. Примера ради, баш тог петка на насловној страни су била два занимљива натписа. Један како се Јеремић посвађао са Бернсом (баш тако, посвађао). Други испитује Бека у време кад ЛДП врши хајку на Мишковића...
Али ето, па и Видојковић пише за њих... Жарковић, Соња Лихт... отворени су за другачија мишљења ;)
 

Победоносцев

Stara legenda
Poruka
79.738
Nije bre Evropa to sto ti mislis - deset, pedeset ljudi koji su se borili za svoje interese i usput zeznuli nas ili Ruse. Evropa su i Grci, i Rimljani, i Vizantija, i Rusija. Evropa - Sokrat, Platon, Ciceron, Ovidije, Bah, Mopasan, Njutn, Ljermontov, Sekspir, Gete, Betoven, i Bitlsi bre. Tri hiljade godina civilizacije starije i od Hriscanstva i od Srba i od svih danasnjih evropskih nacija. I mi smo deo tog kontinuiteta.

To sto ti se prividja da su nase crkve slicne dzamijama je zato sto su Arapi i Turci princip maznuli od vizantijskih Grka, kao i mnogo sto sta drugo. Da ne mislis da su ti blizi Kinezi? Indusi? Da imas sa njima vise zajednickog nego sa Spancem i Cehom? Mi smo deo Evrope, a kroz Evropu neprekidnog plamena najvece i najvrednije civilizacije na svetu.

Sve sto danas vredi na svetu je doslo iz Evrope. I sve za sta se vredi boriti je u toj Evropi, sadasnjoj i bivsoj. Ostalo je tama, smrad, loj i vristanje u mraku.
 

svetolik trpkovic

Poznat
Banovan
Poruka
9.215
Позна Византија?
Грчка није 1921. била позна Визнатија. Па што нису велики хришћани Французи и Британци помогли?!?
А за Кримски рат ништа не кажеш. Отворено на страни Турака.
Па што да ја сад не будем на тој страни?!?
Ако ЕУ прими Турску у чланство, муслимани ће тамо бити већина за 20 година. Ако не прими онда за 50.
p sta se ti bunis o ce biti onacno faktor kohzije Evrope i tvoje voljene Azije ,uostalom Turska je upravo danas jedina prava evroazijska zemljada se kulturni i civilizacijski uticaji dva kontinenta najvise preplicu
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
Ко каже ја да се буним.
Лоше схваташ поенту текста.
Видојковић се нешто обраћа "патриотама". Ја се обраћам "европејцима".
И једни и други имају илузије. Лепо је указати људима на њихове илизује.
Узгред, мислим да сам много мање вређао и износио генерализације које не стоје...
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
Sve sto danas vredi na svetu je doslo iz Evrope. I sve za sta se vredi boriti je u toj Evropi, sadasnjoj i bivsoj. Ostalo je tama, smrad, loj i vristanje u mraku.

Е мој друже, мислим да имаш илузије, али како ценим твој рад на овом форуму, нећу улазити дубље у њихово раскринкавање. Предлажем ти да се дружиш са "европејцима", па ћеш и сам схватити.
Узгред, размисли о две чињенице:
1. Ко је измислио барут, компас и штампу.
2. Колико садашња Европа има заједничког са Черчилом, да не идемо до узвишених примера из прошлости о којима мислим све најбоље.
Али данас може човек да се диви Колосеуму иако нема Римског царства. Може и Тихуанаку и чему све не иако Инке и немају "наследника" као што га имају Римљани.
 

svetolik trpkovic

Poznat
Banovan
Poruka
9.215
Ovde se ispredaju price kako je eto Rusija neki ustvari istok potpuno odvojena od zapadne civilizacije pa je i Srbija kao tu sto je jednostavno laz i istorijski falsifikat. Srbija je od prvog ustanka pa i sve do polovine XIX veka po svim putopisima i podacima iz tog vremena bila obicna zaostala orijentalna kasaba u kojoj je npr. samo jedan jedini krevet postojao u kuci Jevrema Obrenovica u Sapcu i ta i takva Srbija je za samo 50-70 godina uspela da se pocetkom XX veka nadje u redu sa ostalim tada modernim evropski drzavama ,sa univerzitetom ,skolama,zacecima industrije ,pozoristima,vecom pismenoscu i prosvecenoscu ,zeleznicom,savremenom arhitekturom.E sada stvar je u tome da svi ti koji su izneli taj napredak Srbije iz srednjeg u XX vek u veoma kratkm vremenu nisu imali uzore u tamo nekom imaginarnom istoku vec upravo na drugoj strani , taj ubrzani napredak Srbije su izneli ljudi koji su se skolovali u Becu Parizu ,Pozunu,Minhenu ,Cirihu ,Pesti ili Srbi iz austroguraskih delova poput Sremca ,Zmaja,Dositeja ,dakle istoka i dalje nama ni u tragovima.Akademija,industrija,univerzitet ,teatar ,skole pa i vojska(Misic je recimo isao u nemacke vojne skole) sve je to pravljeno po uzoru na slicne institucije u Nemacoj ,Austriji ,Francuskoj i drugim zapadnim zemljama.Slicno je i sa Rusijom nije carska Rusja izgradila svoju moc i svoj blistavi sjaj tako sto je Petar Veliki isao u Kinu i Indiju da sakuplja znanja i nije ruska trobojka modifikovana korejska zastava ,vec holandska ,nisu rusku vojsku ,drzavu,finansije ,arhitekturu vodili sibirski seljaci ili Kinezi i cerkezi ,vec Nemci ,Francuzi ,Talijani(ceo Sank Peterburg je projektovao italijan) i koji su uvek na poziv ruskih careva dolazili da im pomognu u vodjenju i uredjivanju drzave i tu su imali ogromnu i neizostavnu ulogu .Tako da te price kako je zapadna civilizacija nesto strano i odvojeno od Rusije i Srbije ne saamo sto je nesitinito vec je i negacija i pljuvanje po sopsvenoj istoriji.
 

Победоносцев

Stara legenda
Poruka
79.738
Pa druzim se sa njima, zivim i radim i spavam i pricam i pijem sa njima svaki dan.

Barut, kompas i stampa, i... i... i? I sta jos? I vec ti ponestaje daljih pronalazaka, jel'da? A to je, pazi, Kina, najveca azijska civilizacija. Za tri hiljade godina izmislili su barut i papir (recimo da jesu) i stampu. I to je sve. Jedna bedna Holandija je vise doprinela razvoju covecanstva nego cela Azija ako gledas samo pronalaske.

Ostajem pri svome. Sve sto vredi je ovde. Van Evrope i njenih kolonija i jedno tri stare civilizacije (Kina, Japan, i... treca mi ne pada na pamet) sve na svetu je gola kita. I smrdi, i blato je do kolena, i urodjenici se bodu nozevima.

I prema tome se treba ravnati.
 

Max Hardcore

Primećen član
Banovan
Poruka
673
Da, "tamo negde" se urodjenici bodu nozevima, a u velelepnoj Europi, kolevci i majci civilizacije, vekovima vrse pogromi nad urodjenicima svih meridijana, spaljuju sami sebe po lomacama, braca jedni drugima seku glave i vade oci u borbama za presto, vekovima se progone Jevreji, genocidi se automatizuju i mehanizuju, pronalaze se logori smrti...
Sve sto Evropa ima stvoreno je na izrabljivanju, patnji, krvi i suzama drugih.
Divno, zaista. Daj da se poravnamo.
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
Ovde se ispredaju price kako je eto Rusija neki ustvari istok potpuno odvojena od zapadne civilizacije pa je i Srbija kao tu sto je jednostavno laz i istorijski falsifikat...

Прво, не испредају се приче, рекох да је реч о анкети. Уосталом, како објашњаваш да баш ниједна проевропска партија не уђе у Думу, а колко чух ни много скромнији цензус од 3% не би прошли.
Друго, потпуне одвојености нема и ја то не заговарам. Па ово је време глобализације и интернета. Компјутери се праве у Кини, сајтови хостују у Америци, по њима пишемо из Европе... Каква црна одвојеност.
Управо је у таквој глобализацији глупо инсистирати на само једном малом делу света.
А што се тиче анкете, прочитао сам то у НИН-у или "Политици". Мрзи ме да сад тражим тај текст, па колико ми верујете...
 

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.688
A šta je zapravo Azija?

Велика копнена маса, континент, као и Северна или Јужна Америка, који има јасне географске границе, односно воде га окружују - Северни океан, Атлански океан, Гибралтар, Средоземно море, Суецки канал, Црвено море, Индијски океан и најзад Пацифик.
Такође, највећа копнена маса. Империја Џингис кана би била најбоља персонификација ;)

Da, "tamo negde" se urodjenici bodu nozevima, a u velelepnoj Europi, kolevci i majci civilizacije, vekovima vrse pogromi nad urodjenicima svih meridijana, spaljuju sami sebe po lomacama, braca jedni drugima seku glave i vade oci u borbama za presto, vekovima se progone Jevreji, genocidi se automatizuju i mehanizuju, pronalaze se logori smrti...
Sve sto Evropa ima stvoreno je na izrabljivanju, patnji, krvi i suzama drugih.
Divno, zaista. Daj da se poravnamo.

Наравно, сва та достигнућа европске цивилизације стоје ;)
Него почетак ми је веома "симпа". Подсећа ме на онај страх полутана-лумппролетера од сељачког из кога су потекли.
Што би рекла Руменка, пардон Ру Станиславс - сад је на селу хладно и влажно, блато је до колена и сељаци се боду ножевима.
 

Strela

Elita
Poruka
17.244
Душе поздрављам твој одговор на Видојковићев текст и слажем се са твојим виђењем ствари и данашње
Европе.
Тачно је и да смо ми духовно и културно (наравно и географски) део Европе, али оно што је Европа постала
у другој половини 20-ог века, а поготово у задњој декади 20-ог века и сада на почетку 21-ог века, нимало не
личи на њену славну прошлост, мада би се и о томе могло дискутовати, када је у питању европски однос
према балканским народима и Русима...
Наиме, одувек су гајили неки арогантни однос ниподаштавања и потцењивања према нама са Балкана и
према Русима... А неправде и штете које су нам нанели у задњих 20-ак година, дефинитивно су у многима
заувек срушиле све илузије о Европи.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.