Evolucija vs Kreacija

To što neko pitanje nema 100% siguran odgovor i dalje nije dovoljan razlog da ne tragamo za pravim odgovorom. Popunjavanje rupa mitologijom je (možda?) imalo smisla nekada, kada bolje nije moglo, a ljudi si hteli da znaju jednako kao što žele i danas.

Reci mi šta je sada tvoje opravdanje za objašnjavanje prirode i prirodnih zakona kojekakvim bajkama?

Abiogeneza je prethodnica evoluciji.

da bi znao odgovor na neko pitanje mora u samom pitanju da bude sadrzano 50 posto odgovora... postoje naravno pitanja na koje nikad nijedan zivi stvor zvani covek nece dobiti odgovor ma koliko se upirao da do njega dodje...i kao sto jednom rekoh i ako kojim cudom do njega i dodje nece imati kome da ga saopsti... da bi razumeo svu kompleksnost ovoga sto govorim moras da se vratis daleko u proslost kada su ljudi izmislili tocak pa mislili da su time uhvatili boga za onu stvar. do danas su izmislili milion drugih stvari i jos su na istom stupnju svesti a ja bi rekao jos nizem, jer kad covek utripuje da je bog zahvaljujuci tome sto moze da menja klimu ili da unistava do temelja sta mu se god prohte bas zahvaljujuci tom naucnom napretku, onda se postavlja samo jedno pitanje: da li je covecanstvo dostojno ikakvog napretka?... mislim pre svega duhovnog a tek posle onog trivijalnog - tehnoloskog koje je svuda oko nas. ljudi su zdravije razmisljali kada su bili liseni danasnjeg konformizma jer su svet posmatrali onako kako ga i treba posmatrati. danas ti je sve uvijeno u plast licemerja i ljudi postaju zavisni od necega sto zovemo tehnoloski razvoj na ime koga unistavaju sve sto im po njihovom misljenju onemogucava dalji konstruktivizam tog puta. to je pogubna logika ali u takvom svetu nazalost danas zivimo. zato i atetisticki nacin sagledavanja svega a posebno kosmologije ne moze doneti nista dobro ovom svetu dok se covek ne postavi na pravo mesto bilo uz pomoc bozanskih sila, bilo uz pomoc civilizacija koje su na milion puta visem razvojnom nivou nego sto smi mi.

mitologija i kultovi imaju nesto u sebi sto nijedan ozbiljan naucni um nikad nece tek tako prenebregnuti iako ce ga naravno odbaciti u svom istrazivanju. svaki zivi stvor, a ovde mislim pre svega na ljude koji imaju nesto u glavi a nisu na razvojnom stupnju jedenja, yebanja i sranja ce kad tad poceti da razmislja o bogu i veri jer ce uvideti da mu nauka nije u zivotu pruzila odgovore na ono sto je od zivota ocekivao kazem opet pre svega u duhovnom smislu. jednom zadojen crv sumnje u bilo sta je jako tesko isterati iz covekove glave i zato ce vera i religije potojati jako dugo i posle nas i nasih potomaka.

meni ne trebaju dokazi za bilo sta. istorija je prepuna primera ljudi koji su hiljadu puta bili stvaralacki kreativniji ili mudriji od nas i koji su se bilo u umetnosti ili cak nauci kad tad pozabavili ovim pitanjem. meni je taj njihov crv sasvim dovoljan da znam da ne razumem niti cu ikada razumeti samu sustinu bozanskog principa u coveku. jedino sto razumem to su delovi onih sila koji taj princip po svaku cenu zele da devastiraju i od ljudi stvore nesto sto nije nalik onome ko nas je sve stvorio. i protiv takvih se treba boriti svako na svoj nacin, sa umecem i znanjem, teoloskim pa i naucnim ako zelis. jer da bi pobedio protivnika moras da budes ne samo duhovno cistiji vec i verziraniji od njega samog materijom kojom se on ponosi.

Poslednja izmena od moderatora:
Reci ti nama kakve veze ima ateizam sa naukom ? Ukoliko ne verujes, u kako ti kazes bajke , ne vidim ni jedan jedini razlog da zbog toga svojatas nauku kao ateisticku disciplinu .Odakle ti pravo da religiju suprotstavljas nauci ? Vodeci se "ateistickom" logikom , kako mozes odbaciti nesto sto nauka za sada ne moze dokazati niti opovrgnuti ? Pitanje "mitologije" ostaje otvoreno sve do momenta dok nauka ne bude imala instrumete da tu istu mitologiju dokaze ili opovrgne . A za kraj evo ti malog saveta , pre nego doneses konacan sud o necemu a u nauku i njen sud verujes pogledaj naucne dokaze koji idu u korist tvorca pa ih suprotstavi dokazima protiv i probaj da to uradis koliko je moguce nepristrasno . I daj sebi vremena , istrazuj . Cenim da ako das sebi dovoljno vremena i prikupis dovljno mareijala mozes do doci do vrlo zanimljivih zakljucaka .

sizif je pametan covek ali ponekad ima uvrnutu logiku za koju nisam jos uvek siguran da je provokativnog ili ubedjenog karaktera :lol:

secam se i dan danas nase "rasprave" gde je zastupao doktrinu kako je u stanju da svojim mernim instrumentima izmeri i predstavi kolicinskim zbirom neciju kreativnost :lol:

Ukratko, čitava nauka ne vredi ništa jer čovek nikada neće doći do apsolutne istine. Zato treba da nastavi da obožava jevrejskog drvodelju jer je taj umeo da hoda po vodi. :D

Укратко, иза "наука сада нема одговор на <неки појам>" следи тачка и само тачка. Ствар личног избора је да ли ће се задовољити тим што зна, веровати да ће се наћи решење, нешто покушавати у том смислу, но ништа од тога не може се тврдити.
Има верника који не верују у дрводељу, нити им је поента да се Бога (како год га звали) плаше ;)

Pa jeste. Doduše, permutovao si mesta u ovoj misli za ateistu i vernika, ali ok, poenta je tu.

jok, bajkama se ne uspavljuju vernici... oni imaju svoju lokalnu mantru koju ti sto su zadojeni sa hansel und gretel ne razumeju... a kad nesto ne razumes mozes samo da se sklonis od toga ili da pljujes po tome... vi ovde vidim izabraste drugo...stvar osnovne kulture

Укратко, иза "наука сада нема одговор на <неки појам>" следи тачка и само тачка. Ствар личног избора је да ли ће се задовољити тим што зна, веровати да ће се наћи решење, нешто покушавати у том смислу, но ништа од тога не може се тврдити.
Има верника који не верују у дрводељу, нити им је поента да се Бога (како год га звали) плаше ;)
Svakako nisam ja tvrdio da se boga mora plašiti. Nisam tvrdio ni da se može opipati, kao što, vidim, ima mišljenja. :lol:

Nego, eto... čitam šta pišu ovi nadahnuti vernici, pa se setim one istinite anegdote sa Livingstonom. Livingston je imao psa (škotskog terijera žućkaste dlake) kojeg je naučio da igra poker. Jednom je demonstrirao tu njegovu osobinu pred nekim Beudinom. Ali, beduin nije bio uopšte impresioniran:
- Tvoj pas ne ume da igra poker - rekao je beduin prezrivo i plucnuo u pepeo.
- Šta mu fali? - pitao je Livingston iskreno začuđen.
- Ne ume da blefira. Vrti repom kad ima dobre karte.
- Pa dobro, - odgovorio je Livingston, - znaš li ti kako je teško naučiti psa da igra karte? Kakve veze uopšte ima da li vrti repom?
- Ko ne ume da blefira, ne ume da igra poker! - bio je neumoljiv Beduin.
- Da li tvoja kamila ume da igra poker?
- Ni ja, ni moja kamila ne umemo da igramo poker, ali Allahu je sve moguće - odgovorio je Beduin.

Poslednja izmena:
Znači akter je onaj koji kaže "God did it, sorry... he works in mysterious ways...", a onaj ko kaže "let's put God idea aside, take this thing apart and see how it really works" je pasivni posmatrač?
Naravno. Bog je polje koje generišu vernici. Nema vernika - nema ni polja. Tako da oni jesu akteri božjeg postojanja.
Fizička polja postoje nezavisno od posmatrača, tako da oni koji ih proučavaju nisu više od običnih posmatrača. :mrgreen:

Znači akter je onaj koji kaže "God did it, sorry... he works in mysterious ways...", a onaj ko kaže "let's put God idea aside, take this thing apart and see how it really works" je pasivni posmatrač?

pliz translejt... :lol:

jok onaj prvi radi nesto iz ubedjenja a drugi hoce da rasclani na satavne delove nesto nerasclanivo samo da bi video kako to funkcionise ili razumeo... jel ti znas da se tajna formula coca cole cuva iza sedam brava? obicne coca cole kojom se truje covecanstvo vec kolko decenija? a ocekujes da ce tektronix da napravi spektralni analizator gde ce se bozanski princip ukazati u svim refernetnim duginim bojama gde ce svi vikati eureka skontali smo, skontali smo.... :lol:

e pa sa religijom dragi kolega ne ide tako... sa religijom moras da budes duboko i intimno vezan bez da iko drugi sa strane moze da udje i napravi triolu

aha... pise i na tarabi.... :lol:
Modernim spektrometrima možeš detektovati najsloženija hemijska jedinjenja i njihovu zastupljenost u mešavini, možeš odrediti da li je čovek i kada boravio u nekoj spcifičnoj sredini, možeš otkriti ko su mu roditelji i drugi rođaci, možeš posmatrati sastav zvezda, al ne možeš da vidiš od čega je smućkana Coca-cola. :lol:

Naravno, nisi ti to slučajno pomenuo. Lakovernici uvek padaju na tajne iza sedam brava. Ne mora to bii nikakva tajna, može biti i obična prevara, ali ako je "iza sedam ... brava ili pečata ili rajsferšlusa ili bilo čega drugog", uvek će se naći budala koja je spremna da pogine za tu "nedokučivu istinu".

Back