Evolucija vs Kreacija

Čudno... svega ovoga nema: prelazni fosili. :think:

U čemu je problem što su se neandertalci i kromanjonci preklapali? :dontunderstand:
Reč o dve različite vrste. Osim toga, niko ne tvrdi da sa nastankom nove vrste, vrsta iz koje je nastala mora da nestane trenutno. Naročito imajući u vidu fizičke prepreke koje odvajaju populacije ili lokalne uslove.
Što se tiče "mnogo veće dubine" treba uzeti u obzir i tektonske poremećaji koji ispremeštaju slojeve sedimenata.
No, ne može se ništa reći dok ne navedeš konkretan primer.

Šta je tačno slučajno u principu da najbolje prilagođene vrste napreduju? :dontunderstand:

прилагођеност је распон, ко је предвиђен да живи од 20 до 23 степена целзијуса не може ван тога.
мозак може да ради у распону чула...

Utvrdjeno je kako se evolucija desava, tj. na koji nacin.
I dalje mi ne odgovoras, kakav dokaz ocekujes, koji ce po tebi dokazati da evolucija postoji?

Prica oko reci "teorija" je samo prazna igra recima, bez ikakvog smisla i znacaja. Nije neoubicajeno da jedna rec ima vise znacenja.
Kosa, kao dlake na glavi, kao alat za kosenje, kao kosina na putu.....

Pandice, tebi sam odgovorila mnogo pre ovog posta, probaj da ga nadjes. Ali, evo, jos nesto. Ne mogu da navodim sve zbog cega mislim da TE nije dobro postavljena, jer nikada ne bih zavrsila, ali, evo, bas tvoj primer - panda. Nikako mi se ne uklapa u TE. Trebalo bi da jednostavniji organizmi evoluiraju u slozenije u cilju boljeg prilagodjavanja na uslove zivota i da tako opstaju. Izgleda da se panda zeznula kad je evoluirala Trebalo je da ostane gmizavac, ovako joj je opstanak ugrozen. Mislim, u prirodi vidimo da su nizi organizmi mnogo prilagodjeniji i da ugrozenih vrsta ima najvise medju slozenim organizmima. Evo, na primer, covek - najneprilagodjenija vrsta na planeti. Da nam neko oduzme sve ovo sto smo vestacki napravili poumirali bismo u ekstremno kratkom roku. Znaci, na osnovu ovog sto vidim trenutno oko sebe, zakljucujem da trenutno to pravilo TE ne vazi. Ah da, reci ce da ne evoluiraju svi organizmi i ne uvek, samo u odredjenim slucajevima. Pa onda TE nije pravilo. I zasto su neke vrste evoluirale u totalno neprilagodjene vrste, kad evolucija znaci poboljsanje ? Treba nam novo, bolje naucno objasnjenje. A igre oko reci "teorija" nisam ja zapocela. Ja bas i pisem o tome kako ne treba o tome previse raspredati i zbunjivati ljude.

ovaj..svakom bogu je potrebna Zemlja, tako da pokušaj opet..
Nije. :bye:

Pandice, tebi sam odgovorila mnogo pre ovog posta, probaj da ga nadjes. Ali, evo, jos nesto. Ne mogu da navodim sve zbog cega mislim da TE nije dobro postavljena, jer nikada ne bih zavrsila, ali, evo, bas tvoj primer - panda. Nikako mi se ne uklapa u TE. Trebalo bi da jednostavniji organizmi evoluiraju u slozenije u cilju boljeg prilagodjavanja na uslove zivota i da tako opstaju. Izgleda da se panda zeznula kad je evoluirala Trebalo je da ostane gmizavac, ovako joj je opstanak ugrozen.
A zbog čega je pandama opstanak ugrožen? Da nije možda zbog delovanja čoveka? :bye:
I šta se onda tačno ne uklapa u teoriju evolucije? :dontunderstand:

Kamo lepe sreće da je to tačno... :sad2:

u prirodi vidimo da su nizi organizmi mnogo prilagodjeniji i da ugrozenih vrsta ima najvise medju slozenim organizmima. Evo, na primer, covek - najneprilagodjenija vrsta na planeti. Da nam neko oduzme sve ovo sto smo vestacki napravili poumirali bismo u ekstremno kratkom roku. Znaci, na osnovu ovog sto vidim trenutno oko sebe, zakljucujem da trenutno to pravilo TE ne vazi.
Koje pravilo teorije evolucije ne važi? :dontunderstand:

Ah da, reci ce da ne evoluiraju svi organizmi i ne uvek, samo u odredjenim slucajevima. Pa onda TE nije pravilo.
Imaš li predstavu koliko lupaš? :eek:
Teorija evolucije tvrdi da se vrsta menja ukoliko postoji evolucioni pritisak.
Iz tvog pisanja je više nego jasno da ne praviš razliku između evolucije, teorije evolucije, evoluiranja, prilagođenosti, itd., niti da uopšte razumeš pojmove koje koristiš.
Eh, kada se samo setim svog onog cviljenja kada sma tvoje znanje ocenio na osnovu svega dve tvoje rečenice, a sa svakom tvojom porukom se samo pokazuje koliko sam bio u pravu. :roll:

I zasto su neke vrste evoluirale u totalno neprilagodjene vrste, kad evolucija znaci poboljsanje ?
Vrste ne evoluiraju u "totalno neprilagođene vrste". Odakle ti to? :eek:

Treba nam novo, bolje naucno objasnjenje.
Treba da se uzme kniga u čake i uči, a ne da se trabunja. ;)

A igre oko reci "teorija" nisam ja zapocela. Ja bas i pisem o tome kako ne treba o tome previse raspredati i zbunjivati ljude.
Jadno, malo, zbunjeno... iako je, samo na ovoj temi, na desetine puta objašnjeno šta znači pojam teorija u nauci. :lol:

Poslednja izmena od moderatora:
Pandice, tebi sam odgovorila mnogo pre ovog posta, probaj da ga nadjes. Ali, evo, jos nesto. Ne mogu da navodim sve zbog cega mislim da TE nije dobro postavljena, jer nikada ne bih zavrsila, ali, evo, bas tvoj primer - panda. Nikako mi se ne uklapa u TE. Trebalo bi da jednostavniji organizmi evoluiraju u slozenije u cilju boljeg prilagodjavanja na uslove zivota i da tako opstaju. Izgleda da se panda zeznula kad je evoluirala Trebalo je da ostane gmizavac, ovako joj je opstanak ugrozen. Mislim, u prirodi vidimo da su nizi organizmi mnogo prilagodjeniji i da ugrozenih vrsta ima najvise medju slozenim organizmima. Evo, na primer, covek - najneprilagodjenija vrsta na planeti. Da nam neko oduzme sve ovo sto smo vestacki napravili poumirali bismo u ekstremno kratkom roku. Znaci, na osnovu ovog sto vidim trenutno oko sebe, zakljucujem da trenutno to pravilo TE ne vazi. Ah da, reci ce da ne evoluiraju svi organizmi i ne uvek, samo u odredjenim slucajevima. Pa onda TE nije pravilo. I zasto su neke vrste evoluirale u totalno neprilagodjene vrste, kad evolucija znaci poboljsanje ? Treba nam novo, bolje naucno objasnjenje. A igre oko reci "teorija" nisam ja zapocela. Ja bas i pisem o tome kako ne treba o tome previse raspredati i zbunjivati ljude.

Nisi mi odgovorila. :(
U redu je sto trazis rupe, mene zanima da li postoji neki dokaz, argument koji si ti spremna da razmotris a da potvrdjuje TE. Govorila si o karikama koje nedostaju, ali to je samo delimicno tacno. Evo konkretno, kako zamisljas da izgledala prelazna karika koja bi potvrdila TE?

Osnovna pretpostavka evolucije je promena, ona ne mora da ide u pravcu slozenog organizma. Po meni virusi spadaju u najbolje prilagodjene oblike zivota, a isto vremeno su najprostiji, medjutim i oni se stalno menjaju.

Postoji ogroman broj vrsta koji je izumro, ako se ne varam 98% vrsta koje su postojale na Zemlji su izumrle. To se desava iz vise razloga.
Prirodne kataklizme toliko promene okruzenje, da je vecini organizama nemoguce preziveti.
Druge vrste su bolje prilagodjene okolini, lakse dolaze do hrane, daju vise i/ili snaznije potomstvo od druge vrsta koja koristi isti izvor hrane.
Doslo je do manje promene u okruzenju i savrsena prilagodjenost okolini je nestala... itd.
Postoji puno razloga zasto jedna vrsta ima problem da opstane i to se stalno desava.

Covek je specificna zivotinja, razvijanjem svesti, on je prilagodljivost okolini preneo da visi nivo. U pocetku sve manjkavosti je nadoknadjivao koristeci adaptacije koje razvile druge zivotinje a u novije vreme prilagodjava okolinu svojim potrebama. To je velika evolutivna prednost, ali ne i neogranicena, ako se priroda dovoljno promeni i mi cemo izumreti ili biti svedeni na brojnost koju sada ima panda.

I zasto su neke vrste evoluirale u totalno neprilagodjene vrste, kad evolucija znaci poboljsanje ?

Niko ne kaze da je evolucija poboljsanje, vec promena za koju neke vrste imaju potencijal, a druge nemaju. Kad se istrosi potencijal za prilogodjavanje sledeca promena dokrajci vrstu. Ne postoji staticno sagledavanje sveta, sve se menja oko nas, druge vrste, samo okruzenje usled tektonskih pokreta, erozije, klimatskih promena itd.

Nisi mi odgovorila. :(
U redu je sto trazis rupe, mene zanima da li postoji neki dokaz, argument koji si ti spremna da razmotris a da potvrdjuje TE. Govorila si o karikama koje nedostaju, ali to je samo delimicno tacno. Evo konkretno, kako zamisljas da izgledala prelazna karika koja bi potvrdila TE?

Osnovna pretpostavka evolucije je promena, ona ne mora da ide u pravcu slozenog organizma. Po meni virusi spadaju u najbolje prilagodjene oblike zivota, a isto vremeno su najprostiji, medjutim i oni se stalno menjaju.

Postoji ogroman broj vrsta koji je izumro, ako se ne varam 98% vrsta koje su postojale na Zemlji su izumrle. To se desava iz vise razloga.
Prirodne kataklizme toliko promene okruzenje, da je vecini organizama nemoguce preziveti.
Druge vrste su bolje prilagodjene okolini, lakse dolaze do hrane, daju vise i/ili snaznije potomstvo od druge vrsta koja koristi isti izvor hrane.
Doslo je do manje promene u okruzenju i savrsena prilagodjenost okolini je nestala... itd.
Postoji puno razloga zasto jedna vrsta ima problem da opstane i to se stalno desava.

Covek je specificna zivotinja, razvijanjem svesti, on je prilagodljivost okolini preneo da visi nivo. U pocetku sve manjkavosti je nadoknadjivao koristeci adaptacije koje razvile druge zivotinje a u novije vreme prilagodjava okolinu svojim potrebama. To je velika evolutivna prednost, ali ne i neogranicena, ako se priroda dovoljno promeni i mi cemo izumreti ili biti svedeni na brojnost koju sada ima panda.

Niko ne kaze da je evolucija poboljsanje, vec promena za koju neke vrste imaju potencijal, a druge nemaju. Kad se istrosi potencijal za prilogodjavanje sledeca promena dokrajci vrstu. Ne postoji staticno sagledavanje sveta, sve se menja oko nas, druge vrste, samo okruzenje usled tektonskih pokreta, erozije, klimatskih promena itd.

evolucija (l. evolutio)
razvijanje, razvitak, razvoj, razviće višega, savršenijeg i komplikovanijeg iz nižega, nesavršenijeg i jednostavnijeg:confused:

Izuzev savrseno-nesavrseno, koje ne vidim kako se uklapa u evoluciju, ne znam sta mi tacno zameras?

"Niko ne kaze da je evolucija poboljsanje, vec promena za koju neke vrste imaju potencijal, a druge nemaju. Kad se istrosi potencijal za prilogodjavanje sledeca promena dokrajci vrstu"

а ови кажу

evolucija (l. evolutio)
razvijanje, razvitak, razvoj, razviće višega, savršenijeg i komplikovanijeg iz nižega.

"Niko ne kaze da je evolucija poboljsanje, vec promena za koju neke vrste imaju potencijal, a druge nemaju. Kad se istrosi potencijal za prilogodjavanje sledeca promena dokrajci vrstu"

а ови кажу

evolucija (l. evolutio)
razvijanje, razvitak, razvoj, razviće višega, savršenijeg i komplikovanijeg iz nižega.

Oni govore o upotrebnom znacenju reci evolucija u govoru ljudi, a ne o sadrzaju evolucije kao procesa.
Opet se igras recima, sale. ;)

Oni govore o upotrebnom znacenju reci evolucija u govoru ljudi, a ne o sadrzaju evolucije kao procesa.
Opet se igras recima, sale. ;)

то ми је иначе хоби, шалу на страну, пошто је наш језик компликован и за нас а камоли странцима:hahaha: како би еволуција тачно значила на латинском?

evolutio значи.... читање?

то ми је иначе хоби, шалу на страну, пошто је наш језик компликован и за нас а камоли странцима:hahaha: како би еволуција тачно значила на латинском?

evolutio значи.... читање?

Sale mi smo govorili o relaciji reci poboljsanje i evolocija i da to nije ista stvar.
Nesto moze da bude kompleksnije, ali to ne znaci i da je bolje.
Govori se u parametrima koliko je neka vrsta prilagodjena okolini i koliko jos prostora u svom genomu ima za dalja prilagodjavanja.
Sto je sistem kompleksniji to je osetljiviji na promene oko sebe, sto ga cini ranjijivim, a kako to moze da se nazove poboljsanjem?

Sale mi smo govorili o relaciji reci poboljsanje i evolocija i da to nije ista stvar.
Nesto moze da bude kompleksnije, ali to ne znaci i da je bolje.
Govori se u parametrima koliko je neka vrsta prilagodjena okolini i koliko jos prostora u svom genomu ima za dalja prilagodjavanja.
Sto je sistem kompleksniji to je osetljiviji na promene oko sebe, sto ga cini ranjijivim, a kako to moze da se nazove poboljsanjem?

било какав одговор да дам признао би ТЕ:D

Ti, dakle, kažeš da je kornjača donatelo evoluirala i da sa tim oklopom i tako gegajući se nije bilo ama baš ikakvog prostora za poboljšanje? :eek:
Ne. Vrsta evoluira dokle god postoji evolucioni pritisak. Kada taj pritisak nestane, tada je vrsta optimalno prilagođena uslovima sredine.
Na primer, možda bi poboljšanje bilo da kornjače razviju krila i da mogu da brste mlade listove sa krošnje drveća, ali bi to "poboljšanje" dovelo do neopravdano velikog utroška energije, čime se narušava optimalnost prilagođenosti.

Ne. Vrsta evoluira dokle god postoji evolucioni pritisak. Kada taj pritisak nestane, tada je vrsta optimalno prilagođena uslovima sredine.
Na primer, možda bi poboljšanje bilo da kornjače razviju krila i da mogu da brste mlade listove sa krošnje drveća, ali bi to "poboljšanje" dovelo do neopravdano velikog utroška energije, čime se narušava optimalnost prilagođenosti.

Dakle, kornjače tako zarobljene u oklopu, koji moraju da vuku ceo život, i kada se prevrnu treba im par sati da se opet vrate u položaj, one su optimalno prilagođene?

Dakle, kornjače tako zarobljene u oklopu, koji moraju da vuku ceo život, i kada se prevrnu treba im par sati da se opet vrate u položaj, one su optimalno prilagođene?
Odakle ti ideja da su kornjače zarobljene? :dontunderstand:
Taj oklop im služi kao zaštita od predatora.
I da, jesu optimalno prilagođene sredini kojoj žive i niši koju zauzimaju u ekosistemu.
Pokušavam sa shvatim šta te buni, ali mi nije jasno. :think:

I da, jesu optimalno prilagođene sredini kojoj žive i niši koju zauzimaju u ekosistemu.

њега само љубав буни.
иначе, показује да селективна теорија није ни теорија него ...

Kažeš kornjači oklop služi da se zaštiti od predatora. A zašto onda i druge životinje nemaju oklop poput kornjače, već su prepuštene predatorima na milost i nemilost?

Back