Evolucija ili kreacija?

Šta je tačno?

• Ukupno glasova
    63
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Процена старости Сунца нема никакве везе са еволуцијом. Ниси никакав ауторитет ни на ком пољу науке да би могао да тврдиш шта јесте, а шта није наука. То што нешто не разумеш, не значи да је паламуђење. То што немаш воље или интересовања у довољној мери да се информишеш о нечему, не значи да је паламуђење.
Nisam, ali ja biram da li ću nešto da prihvatim ili neću. Naravno da procena starosti sunca nema veze sa TE, ali kao što nemate pojma ni o starosti bilo koju vrste tako nemate pojma ni sa starošću sunca. I vaše TE pada u vodu. Zato je i odbijam.

Nisam, ali ja biram da li ću nešto da prihvatim ili neću.
Па? Исто то можеш да кажеш за облик Земље. Обзнаниш свима да си равноземљаш и да је глобус превара. То јесте твој избор, али није доказ да је Земља плочастог облика. Правиш логичку грешку.

Naravno da procena starosti sunca nema veze sa TE, ali kao što nemate pojma ni o starosti bilo koju vrste tako nemate pojma ni sa starošću sunca. I vaše TE pada u vodu. Zato je i odbijam.
Чиме доказујеш да 99% научника нема појма? Кафанском аргументацијом?

ТЕ каже да су људи примати. То значи да људи и други примати деле заједничког претка који је живео пре неколико милиона година и од кога смо еволуирали да бисмо постали врста каква јесмо данас. Људи имају 46 (2*23) хромозома док сви остали примати имају 48 (2*24). Неко време, пре него што су биле развијене технике за довољно детаљно сагледавање хромозома и гена, ово је озбиљно збуњивало биологе јер се чинило некомпатибилним са теоријом да делимо заједничког претка са свим осталим приматима. Могло би се рећи да је у то време теорија еволуције предвиђала да су се два хромозома примата морала у неком тренутку историје спојити у један људски хромозом. И ето, када је генетика развила технике мапирања хромозома и секвенцирања ДНК, то је било управо оно што су открили - Хромозом 2 је резултат фузије два хромозома предака. Шимпанзе, породица најближа савременим људима, има скоро идентичне секвенце ДНК као хромозом 2 на два различита хромозома. Поред тога, хромозом 2 има вестигијалне теломере који су остаци једног од спојених хромозома.

Предвиђања ове врсте од стране теорије еволуције су веома снажна потврда да је теорија истинита репрезентација стварности, а не само хипотетичка. Слично као нпр. предвиђање Ајнштајнове опште теорије релативитета, да ће светлост звезда бити одбијена од Сунца, што је без сваке сумње доказано помрачењем Сунца 1919. године. И постоје бројни примери попут овог који потврђују опште принципе еволуције. Теорија еволуције је потврђена огромном количином запажања у многим различитим научним областима, у распону од биологије до генетике, палеонтологије, физике, геологије, итд... Консензус научника активних у овим областима о валидности теорија еволуције је без преседана.

Па? Исто то можеш да кажеш за облик Земље. Обзнаниш свима да си равноземљаш и да је глобус превара. То јесте твој избор, али није доказ да је Земља плочастог облика. Правиш логичку грешку.

Чиме доказујеш да 99% научника нема појма? Кафанском аргументацијом?
Ja nisam ravnozemljaš!

Argumentama kojima oni sami sebe ukopavaju. A i ta priča o 99% naučnika je smešna.

ТЕ каже да су људи примати. То значи да људи и други примати деле заједничког претка који је живео пре неколико милиона година и од кога смо еволуирали да бисмо постали врста каква јесмо данас. Људи имају 46 (2*23) хромозома док сви остали примати имају 48 (2*24). Неко време, пре него што су биле развијене технике за довољно детаљно сагледавање хромозома и гена, ово је озбиљно збуњивало биологе јер се чинило некомпатибилним са теоријом да делимо заједничког претка са свим осталим приматима. Могло би се рећи да је у то време теорија еволуције предвиђала да су се два хромозома примата морала у неком тренутку историје спојити у један људски хромозом. И ето, када је генетика развила технике мапирања хромозома и секвенцирања ДНК, то је било управо оно што су открили - Хромозом 2 је резултат фузије два хромозома предака. Шимпанзе, породица најближа савременим људима, има скоро идентичне секвенце ДНК као хромозом 2 на два различита хромозома. Поред тога, хромозом 2 има вестигијалне теломере који су остаци једног од спојених хромозома.

Предвиђања ове врсте од стране теорије еволуције су веома снажна потврда да је теорија истинита репрезентација стварности, а не само хипотетичка. Слично као нпр. предвиђање Ајнштајнове опште теорије релативитета, да ће светлост звезда бити одбијена од Сунца, што је без сваке сумње доказано помрачењем Сунца 1919. године. И постоје бројни примери попут овог који потврђују опште принципе еволуције. Теорија еволуције је потврђена огромном количином запажања у многим различитим научним областима, у распону од биологије до генетике, палеонтологије, физике, геологије, итд... Консензус научника активних у овим областима о валидности теорија еволуције је без преседана.
Da je simpanza bliska ljudima imala bi inteligenciju ljudi. Da je genetski kod isti, danas bi simpanze mogle da govore.

Ja nisam ravnozemljaš!
Нисам ни рекао да јеси. Навео сам банални пример примене твоје аргументације на друге теорије и указао ти на логичку грешку. Твој лични став, заснован на недостатку података или емоцијама или потребама или нади или жељи или осећањима или вери, у свету науке је ирелевантан за истинитост научног модела. Кажеш да ниси равноземљаш, што подразумева да верујеш да је Земља сферичног (или неког другог) облика, али то је и даље небитно, јер не зависи од твог веровања.

Argumentama kojima oni sami sebe ukopavaju. A i ta priča o 99% naučnika je smešna.
Наведи, образложи, објасни. Рекох већ да кафанска аргументација није доказ. Укопавање, пијење воде, падање у воду и сл. флоскуле немају тежину у свету науке.

Da je simpanza bliska ljudima imala bi inteligenciju ljudi.
То само значи да је недовољно блиска.

Da je genetski kod isti, danas bi simpanze mogle da govore.
Да је генетски код шимпанзе исти као људски, били би људи, а не шимпанзе. А пошто није, не могу да говоре. Сасвим логично.

Нисам ни рекао да јеси. Навео сам банални пример примене твоје аргументације на друге теорије и указао ти на логичку грешку. Твој лични став, заснован на недостатку података или емоцијама или потребама или нади или жељи или осећањима или вери, у свету науке је ирелевантан за истинитост научног модела. Кажеш да ниси равноземљаш, што подразумева да верујеш да је Земља сферичног (или неког другог) облика, али то је и даље небитно, јер не зависи од твог веровања.

Наведи, образложи, објасни. Рекох већ да кафанска аргументација није доказ. Укопавање, пијење воде, падање у воду и сл. флоскуле немају тежину у свету науке.

То само значи да је недовољно блиска.

Да је генетски код шимпанзе исти као људски, били би људи, а не шимпанзе. А пошто није, не могу да говоре. Сасвим логично.
A ti ne mozes da zamislis da je evolucija na delu da bi danas imali vise od jedne vrste koja moze da govori?

Што би можда и био случај, да други хоминиди нису изумрли као што јесу. Овако никад нећемо знати јер нису добили прилику.
Zgodan izgovor... Nisu dobili priliku pa nikad nećemo znati ali smo 99% sigurni, na bazi tog ne znanja, da je naš model tačan. Tako isto su i ravnozemljaši razmišljali o svom modelu, pre pojave modernih vazduhoplova.

Не каже Бог никоме ништа, већ стари текстови које су писали религиозни фанатици. То што неки бирају да верују у оно што у њима пише, не значи да Бог постоји. Ваши страхови од имагинарног нису свачији страхови.

ima nesto sto se zove Teorija eliminacije gdje eliminacijom alternativa dolazimo do zakljucka da je od Boga.

itekako imamo dokaza da Kuran od Boga a ne od ljudi...nije to smao puko vjerovanje na slijepo, nego na osnovu dokaza.

Ово модерна наука оповргава.
Старост Сунчевог система се процењује на око 4.571.000.000 година, старост Сунца на 4.603.000.000 година, а старост Земље на 4.543.000.000 година, +/- 50.000.000 година.

u isto vrijeme je sve pocelo kao sto sam naveo NASA izvor, gdje cijelo suncev sistem zajedno poceo se kreirati...samim tim i sunce i zemlja i druge planete

Hypolimnas bolina је врста лептира позната под именом Плави месец. На Самоанским острвима Уполу и Саваи, паразит (вероватно бактерија из рода Wolbachia) је убијао мужјаке до те мере да су до 2001. године мужјаци чинили само 1% популације. Онда је 2007. објављено да су у периоду од само 10 генерација (око 5 година), мужјаци еволуирали да развију имунитет на бактерију, а мушка популација се повећала на скоро 40%. Овај еволуциони процес укључивао је промене у само једном једином геномском региону на хромозому 25.
https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2007Sci...317..214C/abstract
https://www.science.org/doi/10.1126/science.1143369
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17626876/
https://www.theatlantic.com/science...-of-the-butterfly-and-the-male-killer/496637/

to je adaptacija kroz devoluciju a ne evolucija....nauci to.

Sa mnom neće biti ništa. Ti si verski fanatik i to je to. Verovaćeš i tog Boga i gotovo. Da si kojim slučajem ređen u Grškoj pre dve hiljade godina verovao bi ti u Zevsa.

Sa mnom neće biti ništa.

Sta Bog kaze o tome:

• 26 Oni(nevjernici) zabranjuju da se u Kur'an vjeruje, i sami se od njega udaljavaju, i sami sebe upropaštavaju, a da i ne primjećuju.
  • 27 A da ti je vidjeti kako će, kad pred vatrom budu zadržani, reći: 'Da nam je da povraćeni budemo(na zemlju), pa da dokaze Gospodara našeg ne poričemo i da vjernici postanemo!'
  • 28 Ne, ne! Njima će očevidno postati ono što su prije krili; a kada bi i bili povraćeni, opet bi nastavili raditi ono što im je bilo zabranjeno, jer oni su doista lažljivci,
  • 29 i rekli bi: 'Nema života osim na ovome svijetu i mi nećemo biti oživljeni!'
  • 30 A da ti je vidjeti kako će, kada pred Gospodarom svojim budu zaustavljeni i kad ih On upita: 'Zar ovo nije istina?' – odgovoriti: 'Jeste, tako nam Gospodara našeg!' – a i kako će On reći: 'E pa iskusite onda patnju zbog toga što niste vjerovali!'
  • 31 Oni koji ne vjeruju da će pred Allaha stati nastradaće kad im iznenada Čas oživljenja dođe, i reći će: 'O, žalosti naše, šta smo sve na Zemlji propustili!', i grijehe svoje će na leđima svojim nositi, a užasno je ono što će uprtiti!
  • 32 Život na ovome svijetu je samo igra i zabava, a onaj svijet je, zaista, bolji za one koji se Allaha boje. Zašto se ne opametite?

a vidi ovo kkav Bog daje argument za ljude u 7 stoljecu da zivot poslije smrti itekako postoji kada dodje vrijeme za to

Bog kaze:
  • 3 Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti?
  • 4 Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo.
  • 5 Ali, čovjek hoće dok je živ da griješi,
  • 6 pa pita: 'Kada će Smak svijeta biti?'
  • 7 Kad se pogled od straha ukoči
  • 8 i Mjesec pomrači
  • 9 i Sunce i Mjesec spoje –
  • 10 tog dana čovjek će povikati: 'Kuda da se bježi?'
  • 11 Nikuda! Utočišta nema.
  • 12 Toga dana biće Gospodaru tvome prepušten,
  • 13 toga dana čovjek će o onome što je pripremio, a što propustio obaviješten biti,
  • 14 sam čovjek će protiv sebe svjedočiti,
  • 15 uzalud će mu biti što će opravdanja svoja iznositi.
Sta mislis sto ti kaze ne samo da mogu stvoriti tvoje istruhle kosti ponovo nego cak mogu i jagodice prsta ponovo , hajde sjedi i zamisli se sto bas kaze jagodice prsta ponovo, sta mislis? :)

Ti si verski fanatik i to je to.

mozda :mrgreen:

Ne treba nikakav Bog koji je stvoren ljudskom maštom da bi imalo smisla.
nase uocavanje kompleksnih stvari u prirodi i univerzumu koje zahtijevaju inteligenciju nas um tjeraju da misli na kreatora Boga....tako da vjerovanje u Boga nije tek tako slijepo vjerovanje bez ikakvih dokaza.

Ovo o vanzemaljcima mi deluje logičnije nego Bog i Bogovi. Ima više smisla, ali ni tu nema konkretnih dokaza.

ne mogu vanzemaljci stvoriti univerzum, zvijezde i planete.

nemoj se previse uzdati u to sto dijelimo slican kod sa majmunima, nista to nije dokaz evolucije

To sam i ja napisao ali.......nema ko da slusa. Cackalica prica kako je to bog tako namerno napravio.

Poslednja izmena od moderatora:
Ово модерна наука оповргава.
Старост Сунчевог система се процењује на око 4.571.000.000 година, старост Сунца на 4.603.000.000 година, а старост Земље на 4.543.000.000 година, +/- 50.000.000 година.
Primarna supernova se dogodila pre 4.570.000.000 godina. Ipak, nuklearna fuzija Sunca počinje tek pre 4.543.000.000 godina. Formacija terestrijalnih planeta traje do 4.490.000.000 godina, zaključno sa nastankom Zemlje i Meseca.

nista to nije dokaz evolucije
Нећеш ми замерити што нечија произвољна мишљења и неосноване тврдње не узимам за меродавне наспрам података које развијена наука и стручњаци који се њоме баве деценијама пружају.

Zgodan izgovor... Nisu dobili priliku pa nikad nećemo znati ali smo 99% sigurni, na bazi tog ne znanja, da je naš model tačan.
Изговор за шта, тачно? Ништа од овога што сам изнео на теми није засновано на непознавању могућих говорних способности изумрлих хоминида, не знам одакле ти таква мисао. Ниси најбоље пратио ток дискусије, само сам изнео мишљење о постојању хипотетичне могућности за нечим, не заснивам никакве тврдње на томе.

ima nesto sto se zove Teorija eliminacije gdje eliminacijom alternativa dolazimo do zakljucka da je od Boga.
Даме и господо, могуће један од 3 најглупљих и најбесмисленијих покушаја креациониста икада, да оправдају теорију креације, за коју немају доказа, по сопственом признању.

Itekako imamo dokaza da Kuran od Boga a ne od ljudi...nije to smao puko vjerovanje na slijepo, nego na osnovu dokaza.
Понављање неистине неће је учинити истином. Људски трикови нису докази.

u isto vrijeme je sve pocelo kao sto sam naveo NASA izvor, gdje cijelo suncev sistem zajedno poceo se kreirati...samim tim i sunce i zemlja i druge planete
Чак и да јесу у исто време почела формирања Сунчевог система, Сунца и Земље, нису у исто време и завршена. Такве произвољне тврдње форсиране у сврху оправдавања Курана су у директној колизији с подацима којима располаже наука.

to je adaptacija kroz devoluciju a ne evolucija....nauci to.
Адаптација је еволуциони процес. У овом случају реч је о филогенетској адаптацији.

Нећеш ми замерити што нечија произвољна мишљења и неосноване тврдње не узимам за меродавне наспрам података које развијена наука и стручњаци који се њоме баве деценијама пружају.

Изговор за шта, тачно? Ништа од овога што сам изнео на теми није засновано на непознавању могућих говорних способности изумрлих хоминида, не знам одакле ти таква мисао. Ниси најбоље пратио ток дискусије, само сам изнео мишљење о постојању хипотетичне могућности за нечим, не заснивам никакве тврдње на томе.

Даме и господо, могуће један од 3 најглупљих и најбесмисленијих покушаја креациониста икада, да оправдају теорију креације, за коју немају доказа, по сопственом признању.

Понављање неистине неће је учинити истином. Људски трикови нису докази.

Чак и да јесу у исто време почела формирања Сунчевог система, Сунца и Земље, нису у исто време и завршена. Такве произвољне тврдње форсиране у сврху оправдавања Курана су у директној колизији с подацима којима располаже наука.

Адаптација је еволуциони процес. У овом случају реч је о филогенетској адаптацији.

ako mozes pisi mi na latinici, moram svaku recenicu prevoditi na guuglu

Nećeš mi zameriti što nečija proizvoljna mišljenja i neosnovane tvrdnje ne uzimam za merodavne naspram podataka koje razvijena nauka i stručnjaci koji se njome bave decenijama pružaju.

nisu to moja prozivoljna misljenja, nego potkrijepljena dokazima i argumentima

srz problema sa evolucijom je sto dajete slucajnostima bozanske ili ljudske moci gdje stvaraju, sastavljaju, planiraju, kodiraju, sihronizuju stvari u bioloskom svijetu...to je srz svih problema, zasto je evolucija sama po sebi nelogicna..i zasto je odbijamo.

Čak i da jesu u isto vreme počela formiranja Sunčevog sistema, Sunca i Zemlje, nisu u isto vreme i završena. Takve proizvoljne tvrdnje forsirane u svrhu opravdavanja Kurana su u direktnoj koliziji s podacima kojima raspolaže nauka.

nebitno kad je zavrseno, bitno je ovdje kad je pocelo...kolika je starost sunca i zemlje....a ne kad je zavrseno i pogodno za zivot bilo.

Adaptacija je evolucioni proces. U ovom slučaju reč je o filogenetskoj adaptaciji.

nije , zato sto u evolucijskom smislu zahtijeva se novi doprinos kodova koji nisu postojali

dok u devolucijskom smislu kroz mutaciju , kod se urusava djelimicno, i ispliva na povrsinu ono sto je sakriveno u kodu bilo...pa mutacijom urusi nesto od koda kako bi adaptirao se na novo okruzenje.

jer da je evolucija onda bi bilo doprinos novih kodova u genomu koji prije nisu postojali, znaci nalazili bi vecini DNK lanac sa novim kodovima koji nije bilo prije...to bi onda bila evolucija.

Изговор за шта, тачно? Ништа од овога што сам изнео на теми није засновано на непознавању могућих говорних способности изумрлих хоминида, не знам одакле ти таква мисао.
Znači ovaj izgovor baziran na nepoznavanju govornih mogućnosti hominida, nisi ti otkucao?
Што би можда и био случај, да други хоминиди нису изумрли као што јесу. Овако никад нећемо знати јер нису добили прилику.

nisu to moja prozivoljna misljenja, nego potkrijepljena dokazima i argumentima

srz problema sa evolucijom je sto dajete slucajnostima bozanske ili ljudske moci gdje stvaraju, sastavljaju, planiraju, kodiraju, sihronizuju stvari u bioloskom svijetu...to je srz svih problema, zasto je evolucija sama po sebi nelogicna..i zasto je odbijamo.

nebitno kad je zavrseno, bitno je ovdje kad je pocelo...kolika je starost sunca i zemlje....a ne kad je zavrseno i pogodno za zivot bilo.

nije , zato sto u evolucijskom smislu zahtijeva se novi doprinos kodova koji nisu postojali

dok u devolucijskom smislu kroz mutaciju , kod se urusava djelimicno, i ispliva na povrsinu ono sto je sakriveno u kodu bilo...pa mutacijom urusi nesto od koda kako bi adaptirao se na novo okruzenje.

jer da je evolucija onda bi bilo doprinos novih kodova u genomu koji prije nisu postojali, znaci nalazili bi vecini DNK lanac sa novim kodovima koji nije bilo prije...to bi onda bila evolucija
Odustajem, ti nastupaš ovde s verskim ubeđenjima i terminologijom naučne fantastike protiveći se nauci i poričući je i negiraš tvrdnje naučnika ličnim mišljenjima. To je on kafanska argumentacija koju sam već pomenuo.

Znači ovaj izgovor baziran na nepoznavanju govornih mogućnosti hominida, nisi ti otkucao?
Који изговор, о чему причаш? Питао ме човек да ли могу да замислим нешто, одговорио сам. Једини закључак који се може засновати на том одговору је ,,никад нећемо сазнати шта би било да нису изумрли". То је све.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back