Сребрена
Poznat
- Poruka
- 8.135
Ne poznaje Epir druge narode sem Albance .
Izvadis Albance iz Epira to jest nema Epir-a , a od EPIR-a pocinje istorija Evrope ,odnosno nase porkelo je od Epira .
Pre dolaska Arbanasa/Arabanasa u Epiru žive Srbi ,Romeji i Vlasi ,to je opšta činjenica. O Srbima se to slabije piše, ali Porfirogenit je glavni dokaz .
A li ja se slažem s tobom da od Epira počinje poreklo savremenog pojma Šćipetara, kao mešavine pridošlica (Araba-sinova) i starosedelaca, kakoVlaha,tako i Srba i Romeja.
Za Porfirogenitovo pisanje o Srbima u Epiru stavljala sam mape, još treba da dodam mapu vlaškog stanovništa u Epiru i Grčkoj, odakle se naprimer vidi kato to u Laberiji (Nemanjinom Labu) po onim tjubovima pevaju na isti (srpski ojkački )način i "Albanci" u srpskim nošnjama i "Albanci" u vlaškim nošnjama. Htela sam, pa sam zaboravila:

od Preveze do Janjine je mogao biti grčki Araba-non, Arvanitija, u sadašnjoj vrlo problematičnoj provinciji Čamerija (od čam,turskog a možda i arapskog)..pa su se, tokom 100ak godina (koliko je proteklo od zapisa Atalijata i Komnine do zapisa Nemanje i (j)Asena) širili prema severu, gde su morali da prođu kroz ogromni teren vlaškog stanovništva, da bi, u Nemanjino vreme zaposeli deo između Korče/Gorice i Kostura, tačnije ravnište (jarbanašć na vlaškom..potvrdi me Arber u poslednjem postu, sa 17ovekovnim izrazom) na sadašnjoj albansko-grčkoj granici.Radi se o toponimu na starim kartama Rapčište (od imenice Rab), koje se danas zove Kapčište.
Poslednja izmena: