Etničko porijeklo Albanaca

Можда зато што су Нормани, који се такође тамо помињу.
Албани које је довео Ђорђе Манијак из Италије у 11. веку и јесу норманско племе.
Уз то када је то прибележено, почетком 14. века и сами Словени се већ диференцирају по језику.
Za ovo nema niakvih dokaza.
Albanci koliko mi je poznato imaju tačno 0 normanske genetike.
Albanci su najveci trag ostavili na istoku Balkana.

Kakav idiotluk od videa. Tačno je jadno kada se neko bavi istorijom ili priča o njoj a ne sme ili neće da govori jasno i istinito. Ovaj govori o nekim Bošnjacima u Topličkom kraju, pa onda ima facijalnu ekspresiju kao da ima grč jer nailazi na to da mora da preskoči reč Srbi opet, pa kaže Bošnjaci Nikšići ( tipično bošnjačko prezime :lol:) i još niz takvih stvari. Nekako je mučno i jadno.

Kakav idiotluk od videa. Tačno je jadno kada se neko bavi istorijom ili priča o njoj a ne sme ili neće da govori jasno i istinito. Ovaj govori o nekim Bošnjacima u Topličkom kraju, pa onda ima facijalnu ekspresiju kao da ima grč jer nailazi na to da mora da preskoči reč Srbi opet, pa kaže Bošnjaci Nikšići ( tipično bošnjačko prezime :lol:) i još niz takvih stvari. Nekako je mučno i jadno.

Albanci se zbog svoje geopolitičke situacije nalaze u jednoj apsolutno neverovatnoj kvazieuforičnoj situaciji. Jesi li video ono za Troju?

Nisam, o čemu se radi? :D
Generalno mi nije jasno zašto se ljudi sa balkana uopšte bave tim stvarima. Ok ako neko nešto može da pronađe, ili ima izuzetno jak dokaz, ali to gotovo nikad nije slučaj, pa ispada suludo.

Gledaj ako imaš vremena, molim te, ali uz kokice.

Ahil Albanac. :mrgreen:

Zapravo izgleda da je bilo Albanaca na obe strane u Trojanskom ratu. :eek:

Poslednja izmena:
Gledaj ako imaš vremena, molim te, ali uz kokice.

Ahil Albanac. :mrgreen:

Zapravo izgleda da je bilo Albanaca na obe strane u Trojanskom ratu. :eek:
Strasne stvari :lol:

Nadam se da će stvari u svetu početi da se menjaju malo bržim tempom, jer ovo kako je sad vodi Balkan u propast( jos veću od trenutne).

Interesantno je da Albanci, barem ovi koji se bave genetikom, a tu isto ima raznih, baaš raznih :lol: nikad nisu pokušali da prosvoje I2a1b, beže od nje kao Đavo od krsta. Čak su imali egzibicije prisvajanja nekih R1a, međutim I2a nikako, msm da pre testa ne spavaju i imaju samo jednu želju, da ne bude I2a1b :lol: čudan fenomen ako se uzme u obzir šta inače rade.

Aghuank.jpg

Mislim da je ovo vec bilo meni je ovo cudna koincidencija medjutim nikada nismo yacno odvoji sta su to Gali , Kelti nekad Skiti da li je to jedan te isti narod bar prema obicajima , nosnji i td? Jedno od 7 brda na kojem je izgradjen anticki Rim se zove Albanija. Nema sumnje da se radi o jako starom narodu. Zupanic je cak podelio Gele i Lege ili Luge koji dolaze iz kavkaske Albanije Ibere takodje jer se teritorija Spanije i Porugalije naziva iberskim poluostrvom.. Normani i Germani su se izmesali sa Galima ili Keltima dolaskom u srednju Evropu cija je kultura bila sureriornija. Kelti i Normani ostavljaju toponime vezane za Albaniju , Alba i slicno.
Tako da je imenovanje Albanije doslo od Normana pa ksnije Mlecana koji su nastavili tu teritoriju i temu tako zvati a tim da su na povetku Drac i Albanija bile dve teme na kraju spojene u jednu. Zna se da vecina evropskih pasmina i svih molosera potice od alanskog lovackog psa, Bio je jako popularan u ranijoj istoriji.
Alani su ga rsirili do Spanije i Velike Britanije to je narod koji je oblikovao Evrpu na slican nacin na koji su to uradili Normani u blizoj istoriji.
Prvi upad alane se belezi pre n.e ulaze i naseljavaju se na teritoriju Makedonije kao rimske provincije odakle ih delom Rimljani proteruju. Mrdjutim Sar planinac je dokazano vodi poreklo od alanskog psa prema nekim opsima i kavakaski Albanci su imali neke slicne pse.

Njihovo poreklo je maglovito kao i poreklo Avara ali i jedni i drugi su ppostisnuti sa kineskih granica , Aani izbijaju na celo Masageta koji su uzorpirali Kavkaz od 4p.n.e do 2. veka ne. Veliki deo kavkskih naroda se selio po Kavkazu s jedne strane na drugu a veliki deo se spustio ka Evropi ka rimskoj granici.
Moje misljenje da su mozda prvi Albanci doseljeni na Balkan posredstvom Alana. Alani nisu bili stojeci narod koji je bio sposoban zadrzavati teritoriju radjali su se i ziveli u konjskim prikolicama i kampovima i uvek bi vukli sa sobom neki sedelacki narod vican poljoprivredi da bi im obezbedio trajnij izvor hrane.
Kasnije iako su istupili na celo Masageta istupili su na celo Sarmata kao prirodni predvodnici ali su bili tipicni indievropljani povratnici patrijarhalno drustvo.
Zaslizni su za stvaranje Gota koji ce nositi njigovo oruzije i slemove i oponasati njihovu materijalnu kulturu grncarije , ukrasavanja i svega.
Posle najezde Huna stupice u vezu sa nekim starosedeocima alrodijskim grupama kao sto su Suebi i Vandali prema Zupanicu i Bavarci su alrodijsci.
Slivno je kod Franaka merovige i oruzje ove epohe je identicno Alanima , oni za sebe tvrde da su Skiti ili Gali ili Kelti. Rimljani govore da su najnapredniji pd svih varvara pa deo njih seli na rimsku teritoriju kao federate. Smatra se danas da Holandjani govore najcistiji franacki jezik onakav kakav je bio ranije.
Mislim da su prvi Albanci stigli ovde sa Alanima jedan deo mnogo kasnije sa Sicilije.

Sad kad pogledam spisak vladara to su tipivno germanska ili gotska imena.
Padne mi na pamet Milos Milojevic koji je tvrdio da je jezik Oseta tvrd kao govor bavarskih seljaka. Meni iransko poreklo Germana zvuci prihvatljivo kao i Gota apa i Hrvata ako zele.
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Алани

Mislim da su nacizam i slicni pokreti trajno unistili istoriju i istorijska gledista i kad se to bude iskorenilo iz istorije prvo mit o izabranoj rasi i slicnp mocicemo znatno objektivnije sagledavati i videti ove procese.
Prvo i osnovno glediste Gimbutas o hibridnoj kulturi je tacan ali indoevropljani su doneli oruzije i ratnu ekonomije ali ne drzavotvornost , drzavornost indoevropljanima su dali starosedeoci , Pelasgi , Skiti , Gali . Kelti Alrodijci,

Tesko bi bez ovoga shvatili prodor Sueba , Vandala i Alana u Hispaniju gde u birbi sa Vizigotima gine alanski kralj i kralj Vandala prihvata alansku krunu kao i poslednju kralj alansko vandalske drzave u Africi Gelimir ili Zelimir kao divljaci i kontinentalci uspesno upravljaju kartaginskom flotom osvajaju Siciliju i terorisu obale zapadnog i istocnog Rima?

Poslednja izmena:
Албанци и Цинцари су "mој" што има исто значење као у српском преузели од нас.

Nije tacno. Radi se o zajednickom indoevropskom korenu, posto su i srpski i albanski i cincarski indoevropski jezici. ;) Uzgred, i Englezi kazu ''my'', Francuzi ''mon'', Nemci ''mein'', Italijani ''mio'', Grci ''mou'' itd. ;) Cak i Persijanci za isti pojam kazu ''men''

Nije tacno. Radi se o zajednickom indoevropskom korenu, posto su i srpski i albanski i cincarski indoevropski jezici. ;) Uzgred, i Englezi kazu ''my'', Francuzi ''mon'', Nemci ''mein'', Italijani ''mio'', Grci ''mou'' itd. ;) Cak i Persijanci za isti pojam kazu ''men''

На језицима које си навео је мање или више слично али није исто. На цинцарском и албанском се каже идентично као на српском, руском, бугарском, словачком и већини словенских језика.
Руски: Мой
Бугарски: Мой
Словачки: Môj
Пољски: Mój

Кад су Пољаци, Руси и Словаци били у контакту са Цинцарима и Албанцима? :think:

Цинцарски језик се развио из латинског, а Мој на латинском се каже Mea. Дакле на цинцарском је различито него на латинском из којег цинцарски исходи, а идентично као на већини словенских језика. Цинцари, Румуни и Албанци имају словенских позајмљеница то је познато, поготово код Румуна су бројни славизми.

Кад су Пољаци, Руси и Словаци били у контакту са Цинцарима и Албанцима? :think:

Цинцарски језик се развио из латинског, а Мој на латинском се каже Mea. Дакле на цинцарском је различито него на латинском из којег цинцарски исходи, а идентично као на већини словенских језика. Цинцари, Румуни и Албанци имају словенских позајмљеница то је познато, поготово код Румуна су бројни славизми.

Gde si pronasao da se na cincarskom moj kaze "moj"? Mozda albanci i arvanitovlasi koriste taj termin, ali moji su govorili ovako:
  • Ameu - moj (ako je imenica muskog roda)
  • Amea - moja (ako je imenica zenskog roda); Amea lilica - moj cvet, posto je lilica zenskog roda.

Ovo je dobro :D Kaže da su Bošnjaci iz Niša i toplickog kraja :lol:

Slazem se sa ovim. Ipak mislim da je video zanimjliv posto ukazuje na neke stvari koji nisu (ili su manje) poznate -- barem meni. Bio je znaci talas naseljevanja muslimana na Kosovo, Albaniju, itd. koja je doprinela islamizaciji u prvoj fazi (ovi muslimani su bili razlicitog porekla i nikako nisu bili samo albanci). U drugoj fazi je doslo do albanizacije sto se tice jezika i kulture. Tako da deo danasnjih Kosovara i Albanaca ima srpsko-muslimansko, tursko, tatarsko, cerkesko poreklo.

FYmCquG.png

Samo da napomenem da je u videu upotrebljen termin Srbi muslimani, doduse jedanput. Takodje, muslimani su proterani kao "Turci" od pravoslavnih Srba i Crnogoraca sto mislim da nije daleko od istine.

aPm84MQ.png

0WSLyTk.png

Mislim da je ovo vec bilo meni je ovo cudna koincidencija medjutim nikada nismo yacno odvoji sta su to Gali , Kelti nekad Skiti da li je to jedan te isti narod bar prema obicajima , nosnji i td?
Ипак нису. Увијек можемо начи сличности код народа који и нису баш сродни, подударности у народном предању, некад код неких народа, рецимо Бастарни, нисмо сигурни да ли су келтски народ или ближи Скитима које обично сврставамо у иранску породицу народа. Келти који су заправо конгломерат народа и Скити нису исти народ, а нису ни сродни.
Jedno od 7 brda na kojem je izgradjen anticki Rim se zove Albanija. Nema sumnje da se radi o jako starom narodu.
Седам брежуљака која су су у једном времену нашла унутар античког Рима су Палатин (лат. Palatium), Авентин (Aventinum), Kапитолиј (Capitolium), Целиј (Caelius), Виминал (Viminalis), Квиринал (Quirinalis) и Есквилин (Esquilinum).
Могуће да си побркао са градом Алба Лонгом, првим ривалом Рима који је Рим на кваран начин средином VII вијека потчинио својој власти и разрушио. По предању становници града Алба Лонга као и сами први Римљани, бејаху мигранти из Троје након њене пропасти. Но то је предање.
Што се тиче кавкаске Албаније чију си мапу приложио, у питању је држава, не народ, у та древна времена настањивало ју је више од 20 народа, наводно 26, ниједан посебно доминанантан.
....Ibere takodje jer se teritorija Spanije i Porugalije naziva iberskim poluostrvom..
Ибери су збирно име за конгломерат народа који је некад настањивао пиринејско полуострво. Иберија бјеше античка област и држава са јужне стране Кавказа, једна од двије античке државе (уз Колхиду) од којих ће бити касније бити успостављена Грузија. У питању су егзоними, Ибери на пиринејском полуострву и кавкаска Иберија немају ништа заједничко.
Ни античка Иберија ни античка Албанија немају везе са овим народом које данас зовемо Шћипетари.
Постоји та теорија да је један од тих народа из древне Албаније касније преко Сирије и Сицилије, као помоћна снага Арапа и Византинаца, у XI вијеку стигао до ових простора. Но то је тек теорија.
.....Njihovo poreklo je maglovito kao i poreklo Avara ali i jedni i drugi su ppostisnuti sa kineskih granica , Aani izbijaju na celo Masageta koji su uzorpirali Kavkaz od 4p.n.e do 2. veka ne. Veliki deo kavkskih naroda se selio po Kavkazu s jedne strane na drugu a veliki deo se spustio ka Evropi ka rimskoj granici.
Moje misljenje da su mozda prvi Albanci doseljeni na Balkan posredstvom Alana. Alani nisu bili stojeci narod koji je bio sposoban zadrzavati teritoriju radjali su se i ziveli u konjskim prikolicama i kampovima i uvek bi vukli sa sobom neki sedelacki narod vican poljoprivredi da bi im obezbedio trajnij izvor hrane.
Kasnije iako su istupili na celo Masageta istupili su na celo Sarmata kao prirodni predvodnici ali su bili tipicni indievropljani povratnici patrijarhalno drustvo.
Zaslizni su za stvaranje Gota koji ce nositi njigovo oruzije i slemove i oponasati njihovu materijalnu kulturu grncarije , ukrasavanja i svega.
Posle najezde Huna stupice u vezu sa nekim starosedeocima alrodijskim grupama kao sto su Suebi i Vandali prema Zupanicu i Bavarci su alrodijsci.
Slivno je kod Franaka merovige i oruzje ove epohe je identicno Alanima , oni za sebe tvrde da su Skiti ili Gali ili Kelti. Rimljani govore da su najnapredniji pd svih varvara pa deo njih seli na rimsku teritoriju kao federate. Smatra se danas da Holandjani govore najcistiji franacki jezik onakav kakav je bio ranije.
Mislim da su prvi Albanci stigli ovde sa Alanima jedan deo mnogo kasnije sa Sicilije....
Алани јесу, углавном кроз ратне походе удружени са другим народима, прокрстарили Европом па и до сјеверне Африке, уздуж и попреко, њихове миграције сасвим сигурно јесу дали доприноса у етногенези неких европских народа. И име би се разумљиво појављивало код титулисања владара. Међутим, доводити у везу те миграције Алана са Арбанасима је прекомотно и превише произвољно.
Када се историја тако препарира и селективно издвоје неке (некад засноване само на сличности егзонима) подударности, увијек се може наћи повезница међу било којим народима.
Тражити у миграцијама Алана везу са поријеклом Шћипетара мислим да нас води на погрешан колосјек.

Slazem se sa ovim. Ipak mislim da je video zanimjliv posto ukazuje na neke stvari koji nisu (ili su manje) poznate -- barem meni. Bio je znaci talas naseljevanja muslimana na Kosovo, Albaniju, itd. koja je doprinela islamizaciji u prvoj fazi (ovi muslimani su bili razlicitog porekla i nikako nisu bili samo albanci). U drugoj fazi je doslo do albanizacije sto se tice jezika i kulture. Tako da deo danasnjih Kosovara i Albanaca ima srpsko-muslimansko, tursko, tatarsko, cerkesko poreklo.

FYmCquG.png

Samo da napomenem da je u videu upotrebljen termin Srbi muslimani, doduse jedanput. Takodje, muslimani su proterani kao "Turci" od pravoslavnih Srba i Crnogoraca sto mislim da nije daleko od istine.

aPm84MQ.png

0WSLyTk.png
Video ima vrednost samo u kontekstu etnogeneze Albanaca. Postoje neke netačne stvari, prožete anti srpskom propagandom (Crnogorci, pa Bošnjaci itd).
Ne postoji nikakav genocid koji su Srbi počinili i ostale gluposti, pogotovo u tom vremenu oslobađanja sopstvenih teritorija. Svima puna usta genocida, a tamo gde ga je bilo ni reči o tome.

Poslednja izmena:
Video ima vrednost samo u kontekstu etnogeneze Albanaca. Postoje neke netačne stvari, prožete anti srpskom propagandom (Crnogorci, pa Bošnjaci itd).
Ne postoji nikakav genocid koji su Srbi počinili i ostale gluposti, pogotovo u tom vremenu oslobađanja sopstvenih teritorija. Svima puna usta genocida, a tamo gde ga je bilo ni reči o tome.
Наша школска историја је пропустила да нагласи и помене штошта!
Све то оптерећује наше односе са суседима који то, у нашим уџбеницима намерно пропуштено и скривено, памте.
Па ОНИ, необавештени, мисле да се МИ, зли, правимо луди, а МИ, необавештени, мислимо да нам ОНИ, зли, подмећу недогођено.
Истина би, све блесаве Балканце заједно, ослободила.
Лаж и прећутана истина је токсична.

Poslednja izmena:
Наша школска историја је пропустила да нагласи и помене штошта!
Све то оптерећује наше односе са суседима који, то у уџбеницима намерно пропуштено и скривено, памте.
Па ОНИ, необавештени, мисле да се МИ, зли, правимо луди, а МИ, необавештени, мислимо да нам ОНИ, зли, подмећу недогођено.
Jel' boga ti..Šta uče Hrvati o Jasenovcu? BiH muslimani o handžar diviziji?! Srbi krivi ta sve svukud i stalno.
Kakav je to genocid ako oslobađaš svoju zemlju od imperije koja je teroriše vekovima?!

Ispade da je ovde bilo više genocida nego igde.
Povraća mi se.
Стрико Долгач, је саслушања заробљеника завршавао са речима: "Додај ми маљчето".
Тепао му је, као детету, по јужњачки.

А црногорске и српске милиције и војске нису биле нимало нежне према Арнаутима.
Ни њихове нису биле нежне, али то није оправдање да мушкетање и протеривање њихових, зовемо само бенигним "ослобођењем".

Шта ћеш, сви памте, јер их сврби.

Poslednja izmena:
Jel' boga ti..Šta uče Hrvati o Jasenovcu? BiH muslimani o handžar diviziji?! Srbi krivi ta sve svukud i stalno.
Kakav je to genocid ako oslobađaš svoju zemlju od imperije koja je teroriše vekovima?!
Вечито оцењивање туђе штроке, а без увида у сопствену је отровна и јалова самообмана.
Од ње ни Срби ни Србија, па ни наши суседи, немају никакву корист, само штету.

Za ovo nema niakvih dokaza.
Albanci koliko mi je poznato imaju tačno 0 normanske genetike.
Albanci su najveci trag ostavili na istoku Balkana.
Ниси најбоље разумео коментар, тиче се тих Албана које је Ђорђе Манијак довео у 11. веку, а који су Норманско племе из Италије тако да свакако са данашњим Албанцима немају везе.

Стрико Долгач, је саслушања заробљеника завршавао са речима: "Додај ми маљчето".
Тепао му је, као детету, по јужњачки.

А црногорске и српске милиције и војске нису биле нимало нежне према Арнаутима.
Ни њихове нису биле нежне, али то није оправдање да мушкетање и протеривање њихових, зовемо само бенигним "ослобођењем".

Шта ћеш, сви памте, јер их сврби.
Jesi ti svestan šta pričaš?! Ljudi su okupirali tuđu zemlju, činili zločine svake moguće vrste.

Back