Elektronska cigareta

Jsh mi je rano da mućkam sam Milane,...

Nikada nije rano da znas tim pre sto trosis dosta tecnosti.

Vidi, kada sam pre nekoliko godina kupovao gotove tecnosti u apoteci je 10 ml bilo oko 307 dinara.
Ako danas pogledas cenu VG nikotinska baza 36mg/ml za 100 ml tecnosti ona je: 1.749 dinara
http://eliquid.rs/diy/nikotinske-baze/inhalika-vg-36
Dakle 10 ml = 175 dinara

A osnova baze sa 0 ml. moze biti glicerin cija je 1 litra tu ispod 500 i eventualno do 800 dinara.
(treba da je oko 85% te ako je 100% razredi se sa destilovanom vodom)
Dakle idu jos arome koje su po jedinici mere najskuplje (oko 360 din 10 ml, sto je danas malo nesto skuplje od gotove tecnosti) ali one su komponente samo od 3-5 %!

I plus ne zavisis od toga cega ima ili nema trenutno.
A ako odlucis da snizis udeo nikotina to mozes da radis suptilnije nego sto je ponuda gotovih tecnosti.

Narocito u finalu.
Izmedju 3 mg i 0 mg je ogromna razlika koju sam morao ici mic po mic.

p.s.
Mada, da.
U pocetku to je nebitno i fokus je ne drugim stvarima.

Poslednja izmena:
Milane,kad chuh da trebaju i gas maska i hirurshke rukavice...ne petlja mi se josh oko toga, ...
Odakle ti tako ubojita literatura u vezi "zastite na radu" ?

twitch_2_by_mirz123-d4hdenc.gif

Trebaju ti prazne flasice,
spolni deo od spriceva za inekcije koji ima podeoke (igla i sredina sprica ti ne trebaju)
inace drzis prst tamo gde ide igla dok punis spric od gore, potom stavis otvor nad flasicu i pustis prst.

A ono sto je bitno to je da ne popijes nista od toga. Mada se ni tada ne bi otrovao.
Ali za pice svakako nije.

Poslednja izmena:
Milane,pricham sa likom koji pari 5,6g.
Ovo "5,6g" ne znam sta znaci, ...
... i slushaj shta mi reche...nemoj kaže 18mg puno parit može ti se zamantat pa da se oshamutish ahahah,je li ovo realno???
Inace kod kalasicnih pusaca je kolicina prihvatljivoga duvana sigurno relativna po njihovoj bioloskoj konstituciji.
Moguce je da to i kod parenja ima veze sa kolicinom nikotina.

Sto se mene licno tice, kao lice koje je pusilo oko po 2 kutije dnevno najjeftinijih cigareta,
u startu sam se drzao koncentracije od 24 mg nikotina u tecnosti jer se govorilo da je to adekvatno klasicnoj cigareti.

I dosta sam to dugo radio, ... dok nisam dosao na ideju da pokusam doci do 0 mg., sto zbog cene, sto iz fazona.
Jer tu vec razlika u ceni (pravljene) tecnosti i nije bila bas narocito kriticna stavka,
ali uvek je jeftinije bolje, ili da kazemo konfornije!

Jer u cemu je vic kada se smanjuje kolicina nikotina po jedinici tecnosti, ...
normalno je da se potrosnja tecnosti povecava!
... Ali, ... krajnja poenta je u tome da organizmu fizicki dosadi to vijanje za naviknutom kolicinom nikotina,
pa svakim korakom ... hteo ili ne ... pristane na manje nikotina, tj. prilagodi se na manju dnevnu kolicinu nikotina,
jer je i fizicki i psihicki zamorno stalno podizati MOD do usta.

Dakle, ... nisam prava osoba za odgovor na konkretno pitanje: sta ako je nekome previse doziran nikotin.
Jer sam startovao od najvise tada dozvojenje koncentracije.
(Uzgred, danas nemam pojma sta je prepotuka zamene za upotrebu nikotina u klasicnoj cigareti.)

Poslednja izmena:
Milane,pricham sa likom koji pari 5,6g. i slushaj shta mi reche...nemoj kaže 18mg puno parit može ti se zamantat pa da se oshamutish ahahah,je li ovo realno???
Naravno da jeste, nikotin je otrov, ubrzani rad srca i poviseni krvni pritisak su prvi simptomi trovanja ili prevelikog unosa. Ja recimo parim 5 god. poceo sam sa 9mg posle 6 meseci smanjio na 6 i sada sam na 4mg.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Milane,pricham sa likom koji pari 5,6g. i slushaj shta mi reche...nemoj kaže 18mg puno parit može ti se zamantat pa da se oshamutish ahahah,je li ovo realno???

Ne, nema veze s mozgom, ili uzimas drogu ( a nikotin jeste droga) ili se ne zayebavas sa 0%.
Meni je 18 mg savrseno OK, a mislim da parim vec tri godine, meni bi bilo besmisleno da uzimam tecnost od 0 mg kao sto mi je bili besmisleno
da pusim nekakve cigarete sa mentolom. Ili da pijem pivo bez alkohola.

...ti imas jacu cigaru, drugo verovatno i vise paris...ja ne...moja cigara je najslabija od svih vasih koliko sam ja shvatila, meni je ok skroz...pola dana nekad ne uzmem je u ruke
uopste, nije ni cudo da mi traje mesec dana..mada nesto imam utisak da su pokvarili kvalitet tecnosti i da ce ovog puta brze da se potrosi...videcemo...

..sve je indivudualno od osobe do osobe i od njihovih potreba...ja parim vec cetvrtu godinu sve isto...nemam ni nameru da menjam...

Kontam ja sve to,i znam da Affro i ti parite na 18mg,ja isto,ali recimo njoj 10ml traje mjesec a meni dan...
, ,
Meni tih 10 ml tecnosti traje recimo 3-4 dana ( pretpostavljam da je toliko jer su moje bocice od po 50 ml).
Tvoja skalamerija ( rekla ti je vec Afro) trosi mnogo, a valjda momentalno i jako cesto paris, ali za nekoliko nedelja ipak ce
ti konzumiranje pasti na barem 10ml = 2 dana. Pocni da ekperimentises, pravi sam taj likvid, ipak je ovo jako skupo
sta ti radis.

Naravno da jeste, nikotin je otrov, ubrzani rad srca i poviseni krvni pritisak su prvi simptomi trovanja ili prevelikog unosa. Ja recimo parim 5 god. poceo sam sa 9mg posle 6 meseci smanjio na 6 i sada sam na 4mg.
Pri koriscenju bilo kojih informacija vrlo je bitno uociti kljucne reci!

Dakle ako pogledamo tekst https://sr.wikipedia.org/sr-el/Никотин
" ... Otrovnost
... Procenjuje se da doza od ... može biti smrtonosna za odraslog čoveka. Iz tih razloga, nikotin je mnogo otrovniji u odnosu na druge alkaloide poput kokaina, koji ima ...
I pored toga, gotovo je nemoguće predozirati se nikotinom isključivo putem pušenja cigareta zbog relativno male količine nikotina u njima,
mada je moguće uz kombinaciju sa nikotinskim gumama, flasterima i žvakanjem duvana.
Prosipanje veoma velike koncentracije nikotina po koži može uzrokovati intoksikaciju pa čak i smrt,
jer nikotin veoma lako prolazi kroz kožu i može dospeti u krv."

Dakle kljucne reci su "veoma velike koncentracije"!

I ako sada pogledamo tekst http://www.e-cigarete.rs/diy-program/umbrella-baza-40vg-100mg-nikotina-50ml-detail.html
"... Prilikom mešanje baze i aroma poželjno je nositi zaštitne rukavice jer se nikotin može apsorbovati kroz kožu.
Bazu od 100mg nikotina obavezno razblažiti bazom sa manjom količinom nikotina."

vidimo da je kljucna rec pozeljno, a ne obavezno!!!
I to kada je rec o najvecoj koncentraciji koja je u prodaji dakle od 100 mg!
koju treba obavezno razblaziti, dok

baza od 24 mg ne mora da se razblazi, ... a ako nekome ne odgovara ... koristice manju.
Nece se otrovati.

A uzgred, otrovati se moze i od kiseonika,
rec je takodje o prevelikim koncentracijama... https://sh.wikipedia.org/wiki/Trovanje_kiseonikom

Poslednja izmena:
Ok Milane, ajde reci ovo otprilike ako znash...1ml na 18mg technosti je ekvivalentno kojoj kolichini ispushenih cigareta?

Juce sam se lomatao po internetu u vezi upotrebe nikotina od 24 mg i secam se da sam naisao na neki proracun u vezi 18 mg, ali ga nisam zabelezio.
Jer to ti je nepotrebno.

Kakogod da racun izgleda stvar je do reagovanja organizma konkretnoga korisnika.
1) Sve sto je 24 mg i manje nije stetno.
2) Sto je koncentracija nikotina veca kolicina tecnosti je manja.
3) U moje vreme nije postojala razlika u ceni kod gotovih tecnosti (verovatno i sada ali ne interesuje me da proveravam)
te mi je bilo logicnije i isplativije da uzimam od 24 mg nego od manje.

4) Ali, kada sam presao na pravljenje tecnosti razlika izmednju kolicine nikotina u tecnosti je postala finansijski bitna,
i, kada sam tome dodao primedbe u smislu: "da, jesi nezavisan od cigareta ali nisi od nikotina",
hteo sam da vidim da li mogu sa hladnih 24 da dodjem do 0 i mogao sam.

Ali vrlo polako.
Hocu reci, ... to se preko gotovih tecnosti tesko moze jer su razlike klasicnih koncentacija nikotina prevelike.

Poslednja izmena:
Milane pusti tu wiki, nikotin jeste stetan i nemoj ga preporucivati ljudima na taj nacin, ja ne zelim da bilo ko ima problem ili oseti posledice koriscenja nikotina u tim kolicinama, baze ili 10% nikotina OBAVEZNO razblaziti, a ako vam je stalo do zdravlja onda ga svedite na minimum. I pored svega ako morate koristiti vece kolicine nikotina obratite paznju na temperaturu pare jer vruca para i vise nikotina nikako nije dobra kombinacija.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Milane pusti tu wiki, ...
Nisam govorio o wiki nego o pismenosti.

I to kao lice koje je oko 2 godine koristilo 24 mg praveci od baza sa 36 o 100 mg a vec mesecima uopste ne koristi nikotin.
Htedoh reci da nema potrebe da trend fobije o zdravlju skrece teme u pogresnim pravcima.

- - - - - - - - - -

Neka mene Milane josh na 18mg,oko 8ml ide dnevno,nije neshto strashno,valjda.

Pa nije, koristio sam manje kolicine sa vise miligrama, a sa 18 (8ml) to je verovatno otprilike bio i moj slucaj,
sto mi i jeste bio problem zbog redovne brige o punjenjima tanka.

Mada naidjoh juche na nekom Cro sajtu da je max dnevni unos nikotina 60mg,ali onda je ishla dolje neka skala na kojoj izmedju ostalog pishe da je za 18mg limit 3,2ml technosti dnevno,zbunjujuće ali eto.
Ma nema to veze.

Eine Schachtel mit 20 Zigaretten enthält also ca. „20 x 14mg“ = 280mg Nikotin. ( pakla cigareta sadrzi 280 mg nikotina)

In einem 10ml Liquidfläschchen „18er“ sind in „10 x 18mg“ = 180mg Nikotin. Somit enthält dieses Liquidfläschchen weniger Nikotin als eine Zigarettenschachtel.
Wenn man jetzt alleine von der Konzentration ausgeht, entspricht ein 10ml „18er“ Liquidfläschchen ca. 16 Tabakzigaretten.
10 ml sa 18 mg nikotina odgovara vrednosti nikotina u 16 cigareta.

Tako je kako sam napisala ( prevela).
Jacina nikotina i nema veze sa nekom stetom po zdravlje ili ima kao recimo i kofein od koga takodje mozes da se otrujes:D

Ako nekome od citalaca i dalje ne bude jasno,
rec je o tome da koncentracije nikotina koje su u upotrebi u tecnostima za elektronske cigarete nisu zdravstveno opasne,
nego se ticu licnih procena konzumenata kao i kod upotrebe klasicnih cigareta.

Da prevedem:

Niko nece upotrebljavati nesto u meri u kojoj mu ogranizam ne podnosi.
Tj. i korisnici klasicnih cigareta imaju svoje licne limite po bioloskom osecaju a ne po matematickom proracunu.

A isti je slucaj kod upotrebe tecnosti za elektronske.

p.s.
Sa tim sto u ovom drugom slucaju postoji manevarski prostor za manipulaciju konzumacijom!

Ali je to prica koju biologija fizika i hemija za sada ne mogu objasniti na nacin 2 + 2 = 4.

Jer nikotin u unosenju preko duvana i nikotihn u unosenju preko tecnosti nisu iste stvari po ponasanju u organizmu.

Poslednja izmena:

Back