Eksperimenti - uspesni i neuspesni

Goscica:
smeh:
Kuvano belo meso (pola) sitno iseckala (baš, baš sitno - mrzelo me da meljem)
Izdinstala crveni luk (na maslinovom ulju), dodala paradaiza i puno, puno bosiljka i "bilja mediterana", pa onda belo meso, iseskano pola crvene slatke i malo ljute papričice... I to se lepo krčkalo, dodala još bosiljka, pa pomislila da ni kari neće da škodi (došo mi pod ruku ) i sipala i njega. Za to vreme se skuvale makarone ("farfale" ili "mašnice" i to šarene)... U ... nazovimo ga "preliv" dodala beli luk, sve lepo pomešala i dodala malo izmrvljenog sira (domaći, ali se jako lepo "osušio" i stvrdnuo).
Prelila makarone, pomešala i u slast pojela :wink:
Ne znaš ti šta valja...
Šta ću... kad sam mlada i naivna :wink:

Evo jednog eksperimenta,stvarno ne znam kako da nazovem ovu hranicu.

Zamijesi se tijesto kao za krofne,sve isto,samo se umjesto secera stavi so.Sastojci su isti,brasno,jaje,zumanca,kvas,pola voda pola mlijeko(racunam da svi znaju najobicniji recept za krofne :wink:).
Izdinstati mljeveno meso,posoliti,dodati vegetu i biber,moze malo celerovog lista ,ko voli.Kad je tijesto naraslo razviti ga i rasjeci na dva dijela.Na jedan dio u malim razmacima staviti meso,na meso staviti malo parmezana,poklopiti drugim dijelom i sjeci tanjiricem da se ne bi razdvajalo prilikom pecenja.Kad malo odstoji peci na vrucoj masnoci.
Jesti i uzivati.

zendeli:
Evo jednog eksperimenta,stvarno ne znam kako da nazovem ovu hranicu.

Zamijesi se tijesto kao za krofne,sve isto,samo se umjesto secera stavi so.Sastojci su isti,brasno,jaje,zumanca,kvas,pola voda pola mlijeko(racunam da svi znaju najobicniji recept za krofne :wink:).
Izdinstati mljeveno meso,posoliti,dodati vegetu i biber,moze malo celerovog lista ,ko voli.Kad je tijesto naraslo razviti ga i rasjeci na dva dijela.Na jedan dio u malim razmacima staviti meso,na meso staviti malo parmezana,poklopiti drugim dijelom i sjeci tanjiricem da se ne bi razdvajalo prilikom pecenja.Kad malo odstoji peci na vrucoj masnoci.
Jesti i uzivati.
Ima tema "krofne"... Kako bi bilo da tamo dobaciš taj najbolji recept za krofne... čisto za one koji možda ne znaju :wink: ?

mali experiment. mada i nije bash ali eoo
ako vam ostane grashka npr. izgnjecite ga i dodate krem-maslac mozhe i malo slatke pavlake (mozhda i milerama). to sam mazala na neki crni kao makrobiotichki hleb (nesto jako crno, mozda i bez kvasva, ima neko ime), kiselkast je...i preko ziva paprika

:roll: Ovo bi se moglo zvati varijantom kineskog povrca: dve kese smrznute mesavine povrca (ja sam uzela "meksicku", zbog lepo isecene sargarepe, ali moze koju volite) odmah sasuti na zagrejano ulje (u teflonu), dinstati-prziti dok sav sok ne ispari, stalno mesati, kad ostane bez tecnosti dodati kasiku secera, opet mesati dok se secer potpuno ne otopi i kao "glazira" povrce, da mu sjaj, onda dodati soja-sos po ukusu, pa dosoliti ako treba, poklopiti i dinstati dok povrce ne omeksa, ne treba dugo 10-tak minuta, otklopiti i ponovo sacekati da ispari sva tecnost i na kraju zaliti sa kasikom jabucnog sirceta (imam domace, nije mnogo kiselo pa sam sipala rakijsku casicu). Kad i ta tecnost ispari gotovo je. Ima finu mesavinu slatko-kiselog ukusa, podsetilo me na kinesku kuhinju i mojima se dopalo. Pazite, kolicina je za vecu porodicu, a vi smanjite po potrebi!

NenaS:
:roll: Ovo bi se moglo zvati varijantom kineskog povrca: dve kese smrznute mesavine povrca (ja sam uzela "meksicku", zbog lepo isecene sargarepe, ali moze koju volite) odmah sasuti na zagrejano ulje (u teflonu), dinstati-prziti dok sav sok ne ispari, stalno mesati, kad ostane bez tecnosti dodati kasiku secera, opet mesati dok se secer potpuno ne otopi i kao "glazira" povrce, da mu sjaj, onda dodati soja-sos po ukusu, pa dosoliti ako treba, poklopiti i dinstati dok povrce ne omeksa, ne treba dugo 10-tak minuta, otklopiti i ponovo sacekati da ispari sva tecnost i na kraju zaliti sa kasikom jabucnog sirceta (imam domace, nije mnogo kiselo pa sam sipala rakijsku casicu). Kad i ta tecnost ispari gotovo je. Ima finu mesavinu slatko-kiselog ukusa, podsetilo me na kinesku kuhinju i mojima se dopalo. Pazite, kolicina je za vecu porodicu, a vi smanjite po potrebi!
E vidis ja sve to uradim, dodam i soja sos i malo gustina na kraju, malo konjaka ili sl i sve to serviram u tanjir sa obarenim pirincem ili sve to izmesam.Moze se dodati i karija i djumbira malo i to je ta kineska varijanta.Ja povrce sama iseckam na stapice i jako lepo sve to izgleda u tanjiru....

smeh:
Goscica:
E vidis ja sve to uradim, dodam i soja sos i malo gustina na kraju, malo konjaka ili sl i sve to serviram u tanjir sa obarenim pirincem ili sve to izmesam.Moze se dodati i karija i djumbira malo i to je ta kineska varijanta.Ja povrce sama iseckam na stapice i jako lepo sve to izgleda u tanjiru....
Kad praviš? :wink:
Kad hoces! :wink:

Goscica:
smeh:
Goscica:
Kad praviš? :wink:
Kad hoces! :wink:
Ne reci dvared!

Goscica:
NenaS:

Pa i jesam posluzila sa pirincem (uz ribu), gustin mi nije trebao jer nije bilo nikakve tecnosti, a onaj konjak mi nekako ide u varijanti sa svinjskim mesom. Karija se nisam setila, a i to mi malo vuce na Indiju, a djumbir (o sramote!!!) nemam. Ali bas Ti hvala sto si mi potvrdila da sam na pravom putu !!! :lol:

Ja sam se posluzila konjakom jer nisam imala vinjak koji se cesto stavlja u kineska jela kao i crno i belo vino.A gustin mu da onaj lep staklasti sjaj, naravno i zgusne sve pa ga je najbolje staviti na kraju.Fora kod kin. kuhinje je duga priprema (seckanje na sitno), a brzo pecenje tj kuvanje - uglavnom, sem kod nekih vrsta mesa.

gigule:
iseckala crni luk i 2 čena belog, izgnječila sardine (jedna konzerva), 2 kašike domaćeg ajvara i so
to sve pomešala sa skuvanim špagetama,
od gore narendala sir i začinila origanom i bosiljkom...

Bolje umesto sardine-tunjevina,a umesto ajvara-domaci kuvani paradajz.Meni je tako lepse,tj. ja tako pravim. :wink: I jos prelijem sa soja sosom! :)

I,ako niste probali,stavite origano u grasak,kada ga kuvate! Daje poseban smek i ukus! :D

Buntovnik_Bez_Razloga:
gigule:
iseckala crni luk i 2 čena belog, izgnječila sardine (jedna konzerva), 2 kašike domaćeg ajvara i so
to sve pomešala sa skuvanim špagetama,
od gore narendala sir i začinila origanom i bosiljkom...

Bolje umesto sardine-tunjevina,a umesto ajvara-domaci kuvani paradajz.Meni je tako lepse,tj. ja tako pravim. :wink: I jos prelijem sa soja sosom! :)

I,ako niste probali,stavite origano u grasak,kada ga kuvate! Daje poseban smek i ukus! :D
e pa caka je u tome što nisam imala tunjevinu...
E hvala na savetima!

ovo nije trebalo da bude eksperiment nego klasicna pohovano pilece belo meso. imala sam vremena sinoc, muz jos nije dosao sa posla, pa sam se zezala i u snicle uvijala po komad kackavalja. uvaljam u brasno, vidim nesto slabo ostaje, ja jos pa jos. ispohujem, probam, kad ono slatko. uzas!
i tako shvatim tuznu istinu da sam umesto u brasno meso uvaljala u prah secer (slicne kutije-nije mi palo na pamet da probam). posteno sam priznala gresku, smejali se do beskraja :lol:

joj Sanja mojoj baki se slično desilo ( pre dosta godina)pekla je žena prase...umesto soli stavila šećer...a prasence divno, kožica se cakli...moj tata ko Homer Simson, nije mogao da izdrži nego je drpnuo uvce kada niko nije gledao pre ručka, a ono slatko...
Ne sećam se šta je bilo posle, bila sam mala ali o tome se priča još uvek jer je prase izgledalo diiivno onako reš pa sjajna kožica...mnjac...

Inače kaže mi drugarica (koja je vet. insp.) da mesari imaju fazon da šunkice i te stvari lepo izgledaju... onako se sjaje...preko svake pređu rukama umočenim u rastvor šećera i vode...

sanja:
ovo nije trebalo da bude eksperiment nego klasicna pohovano pilece belo meso. imala sam vremena sinoc, muz jos nije dosao sa posla, pa sam se zezala i u snicle uvijala po komad kackavalja. uvaljam u brasno, vidim nesto slabo ostaje, ja jos pa jos. ispohujem, probam, kad ono slatko. uzas!
i tako shvatim tuznu istinu da sam umesto u brasno meso uvaljala u prah secer (slicne kutije-nije mi palo na pamet da probam). posteno sam priznala gresku, smejali se do beskraja :lol:
Lubav čini čuda i život pretvara u slatkiš... :wink: :lol:

ma ljubav je cudo sama po sebi.

mesari imaju razne fazone, jednom sam videla kako neke polusuve kobasice brisu trulex krpom, valjda su pocele da budjave. a mesara mi je jako blizu i kad vidim kako iznose ono meso iz kamiona, boze, da ga ne pogledas a ne jedes.
srecom, susimo meso kod prijatelja pa ovih dana stizu kobaje :lol:

Back