Eksperimenti - uspesni i neuspesni

eksperimentisla sam...nije nešto kao originalno ali evo:
dakle, lisnato testo onu jednu tablu sam rastanjila oklagijom i stavila u tepsiju pa preko toga rasporedila iseckane dve skuvane viršle i prelila umućeno jedno jaje sa nekoliko kašika mekog sira...preklopila sam to drugom "tablom" lisnatog testa...
ispekla i... mnjam je...

ja sam upravo bacila pun lonac... :cry:
navadila sam se na keramicku kuvalicu (za pasulj, leblebije...na polako se kuva celu noc).....i pomislim da je to dobro za bosanski lonac....i sve ja lepo naredjam, pa tri vrste mesa, pa nalijem jos i malo vina.....i zaboravim!! celu noc i ceo dan!! sve se raskuvalo, gaaaadno.....
povadila sam meso ali dzaba...ostao onaj odvratan ukus raskuvanog kupusa...

...ne tako često, ali sam katkad u situaciji da žešće improvizujem. Jednom, baš ovaj bosanski lonac koji anakin pomenu. Dovraga...u tom trenutku imam...tek nešto malo teletine (ma kakve crne tri-četiri vrste mesa!), krompir, šargarepu, celer.....i to je to...ništa kupus, paradajz, luk i ostali zeleniš.
Kako to spremam u ekspres-loncu, stavim malo ulja, nabacim na krupne kocke sečenu teletinu i...odem da donesem vino, pa se malo zamajam koječim usput a zaboravim da sam već uključila ringlu. Kad...ono tamo - meso dobro rešnulo,...prevrnem ga, potrpam krompir, šargarepu i celer, posolim i poperšunim...nalijem vodom (vina ostala samo jedna buteljka, pa mi bilo nekako žao da omalim), zatvorim lonac i pustim jedno sat da išišti na umerenoj vatri.
Ljudi, ne volim meso (kažu da je fenomenalno)...ali taj bakarno-rumeni krompir, šargarepa i celer su mmm....prste da poližeš!
Od tada, uvek spremam samo tako.

pre neki dan mi mama dala domace prezle, ona mlela. i juce ja ispohujem meso, ono slatko. probali i muz i ja, stvarno slatko. i krenem redom, probam brasno, ok (jednom je mama kod nas pravila kolace pa prah secer sipala u kutiju za brasno, ja ne gledala pa uvaljala u to za pohovanje, bruka). probam prezle kad ono MLEVENI KEKS! ipak smo pojeli ali je muz rekao da ce ubuduce on da pohuje od proverenih sastojaka.

naravoucenije-ne verovati ni roditeljima :)

ovo je experiment koji je dobar za na brzaka.
cesto to spremam a i nije tesko.
svako u frizideru ima neko meso, kobasice, virsle bilo sta. Ja ovo jelo pravim sa mesom.
meso se isecka sto sitnije moguce,posoli i przi se na masti ,ubacis zacine koje imas. ja stavljam biber, soja sos, moze i malo kackavalja. kad se dobro isprzi stavis malo origana ,ili bilo sta sto imas i grunes 2-3 jajeta. kad isprzis sve stavis u tanjir i dodas kiselu pavlaku.

hleb,bar jucerasnji.jaje.ulje origano,basilicum...italijanski shmek...
probusis jupu na lebac,bacis ga na vrelo ulje,al ne bas sa tavana da te ne poprska ulje :P u jupu jace,i przis...pa okrenes...dok ne porumeni,ma sta to znacilo...kada stavis na tanjir ''posolis zacinima''
jako ukusno,a tek sto je brzo!
to mu i jeste prednost.nastalo jednog lenjeg jutra :P bez hleba,sa jednim jajetom u fridzu.

Kad smo vec kod toga... I ja sam nekidan resio da jedem. I zatekao u frizideru slicnu situaciju... Neka tri jajasceta, pokvareno mleko, pola pavlake i vezicu mladog luka. Dobro, mleko sam odmah bacio... Ali sam umutio ona jaja i pavlaku, naseckao u to luk... sve sa perima... I udrobio u sve to pola 'leba - crnog, bajatog. E, onda sam to umesio kao neko testo i pravio od toga pituljice koje sam przio na vrelom ulju. Ispalo je mnogo interesantnije nego da sam pravio obicne przenice...

Julian_Duranona:
Kad smo vec kod toga... I ja sam nekidan resio da jedem. I zatekao u frizideru slicnu situaciju... Neka tri jajasceta, pokvareno mleko, pola pavlake i vezicu mladog luka. Dobro, mleko sam odmah bacio... Ali sam umutio ona jaja i pavlaku, naseckao u to luk... sve sa perima... I udrobio u sve to pola 'leba - crnog, bajatog. E, onda sam to umesio kao neko testo i pravio od toga pituljice koje sam przio na vrelom ulju. Ispalo je mnogo interesantnije nego da sam pravio obicne przenice...
Drugi put ni mleko nemoj da baciš!
Lepo ga zagreješ do ključanja, ostaviš da se prohlčadi i procediš. Dobiješ sir koji možeš ubaciti u gorepomenutu smesu. :wink:

Smeh, znam sta si htela da kazes. Evo nekih parametara za one koji odluce da prave sir:

Minimum 11 l mleka = 1 kg kackavalja
Minimum 7 l mleka = 1 kg sremskog sira
Postojecih 0,2 l pokvarenog mleka = kvorter sira, za licnu upotrebu.

A kad nam od tih 2 dl ostane surutka, od nje mozemo napraviti nemasni visokoproteinski sir... Takozvanu - urdu.

sanja:
pre neki dan mi mama dala domace prezle, ona mlela. i juce ja ispohujem meso, ono slatko. probali i muz i ja, stvarno slatko. i krenem redom, probam brasno, ok (jednom je mama kod nas pravila kolace pa prah secer sipala u kutiju za brasno, ja ne gledala pa uvaljala u to za pohovanje, bruka). probam prezle kad ono MLEVENI KEKS! ipak smo pojeli ali je muz rekao da ce ubuduce on da pohuje od proverenih sastojaka.

naravoucenije-ne verovati ni roditeljima :)
Daaaaaaaaaaaa, dešava se. Meni i gostima pred odlazak u JNA verna ljuba je skuvala londrinu kafe. Svi su ljubazno pili i kiselo se smeškali zato što je umesto šećera zabunjena stavila so! :lol: :lol: :lol:

Kad smo kod prokislog mleka, čula sam od prijateljice za neki kolač koji se od toga pravi i da je kao mala jedva čekala da se mleko pokvari i da mama pravi kolač. Jedino što znam je da se testo uvije u salvet i tako u salvetu kuva. Zna li iko išta o tome?

pa mozh da ga tretirash kao shvapski sir...samo shto je manje masan jer je mleko manje masno nego iz krave. ha ha

ako znash..pita sa slatkim sirom npr.. doda se secer

to kad ti se mleko pokvari tako to je shvapski sir.
pa verovatno tako nekako..

mozes to pokjvareno mleko i u palacinke pominjala sam..secer i mozhe limuna.

samo moze mleko da se pokvari d abude ruzhno. ovo nije ruzhno

bas sam dosadna ali nema veze necu vas mnogo muciti bicu dosadna sebi:)

e pouksala sam sinoc da pravim majonez ostala neka 2 zhumanca pa kao ajde.

i onda je ishlo ok mada tamo pise na 2 zh 250ml ulja :shock: to mu dodje 5 flashica alkohola ulja posto sam iz nje kapala...

e da, kazhu da treba skroz da se ocisti od belanaca...mada ja sam imala malo...ok bash nije potpuno profi onda :) valjda malo ne smeta..inace ok je pomoci se cedjenjem kroz prste

i onda sam tako radila s uljem ono je bitno da kaplje u pocetku .. prvo se zumanca umute ja dodala malo soli i pola kasicice sirceta kao sto pise i onda kapljem to ulje.. i lepo se zgusnulo pocelo da biva majonez..mada nisam stigla mislim ni do cele flashice..prvo sam s maslinovim radila ali onda kao to je skupo a i dosta je jako mada meni je to ok. pa sam presla na obicno ulje.
ajde mozda sam stigla do cele flashice... mrzelo me da mutim, mutila sam drvenom drshkom ne znam da li je to bitno.
malo je nezgodno lakse je da vas radi dvoje, jedan kaplje a drugi muti i drzi chiniju.
e na kraju kao gotovo dodam malo senfa i stvaerno licilo na majonez, ali opet ne sa tih 5l ulja
i onda kao aj josh ulja ali da li mi se prosulo naglo ili od senfa...ali onda se nekako raspalo :(((
i sad imam tamo taj raspadnuti majonez... eto jedna sitnica a tako sam se trudila
doduse nemam mnogo toga pola sholje ispade i ono je bilo ok mozhda mlao jako, i zhuce je nego onaj kupovni...ali mozda je poenta da ispadne puno od samo 2 zhumanca (kazu da je bitno da su jaja na sobnoj temperaturi bar 3 sata tako pise u kuvaru ja nisam samo malo)

znaci kad pocne da se zgushnjava ne morate vise da kapljete, moze u tankom mlazu..
eto zgodne su flashice od alkohola..ne znam kako su to regulisali kad su izmislili majonez cime su kapali..

znaci muti se zhumance i kaplje ulje u to, sve vreme se kaplje... niej neka pamet ali je posao i valjda je osetljivo jer ako vam se prospe onda se masa pretvara u vodu shto ne treba. to je neka hemija u pitanju : )) to smo sve vec naucili

bas mi se neshto pise a nekako sam sranj.e.

ne znam kako prave onaj posni majonez to je samo ulje i voda...kaplju ulje u vodu ili shta
eto nije loshe probajte ali uzmite josh nekog da radi s vama da se ne muchite. i nemojte naglo i da se nervirate. mada i ne ispadne neshto jeftinije, cak je mozda jeftiniji u radnji...

Majonez bez po muke mozes da napravis pomocu blendera(valjda se to tako zove). U teglu od 800 g stavis dva jaja, supenu kasiku senfa, 400 g ulja, ravnu kasicicu soli, isto toliko secera i supenu kasiku sirceta. Spustis blender unutra i za desetak sekundi imas punu teglu majoneza koji je super i stvarno je cvrst. Kao kupovni!

i ja sam malo eksperimentisao, evo recepta za supicu.
nalijes 1,5 litri vode u sud, dodas malo persuna, shargarepe i brasna i kuvas.
a onda, mada i ne moras, uronis u supu jos i mars cokoladice, cokoladne bombone, manchmelo i druge slatkise ali neotpakovane, znaci u omotu s kojim se prodaju. i to je to, mozes da posluzis gostima.
jedino je malo glupo kad uzmu da sipaju supu i kad vide kako plivaju one cokoladice sa omotom, no tu ti uskaces kracim govorom kako je u covekovoj biti da bude prilicno nepoverljiv prema svemu novom.

random_cloud_form:
i ja sam malo eksperimentisao, evo recepta za supicu.
nalijes 1,5 litri vode u sud, dodas malo persuna, shargarepe i brasna i kuvas.
a onda, mada i ne moras, uronis u supu jos i mars cokoladice, cokoladne bombone, manchmelo i druge slatkise ali neotpakovane, znaci u omotu s kojim se prodaju. i to je to, mozes da posluzis gostima.
jedino je malo glupo kad uzmu da sipaju supu i kad vide kako plivaju one cokoladice sa omotom, no tu ti uskaces kracim govorom kako je u covekovoj biti da bude prilicno nepoverljiv prema svemu novom.

pa ti postajes potpuni psiho
da li si pokushao da skuvas zhabino oko. zene ce te vise primecivati to je tajni recept. mada kako ces tek to izdrzati
a twix nisi koristio....zato ti ne valja recept

Back