Eksperimenti - uspesni i neuspesni

Ovaj recept je moj"favorit". Cesto ga pravim kada zovem prijatelje ne veceru i svima se mnogo dopada, a i brzo se pravi.
Ide ovako: Pilece belo meso sitno iseckati i sa crnim lukom proprziti dok meso ne pobeli, zatim iseci na tracice po pola crvene, zelene i zute paprike (zbog boje lepse izgleda u tanjiru) i zajedno sa mesom prebaciti u vatrostalnu ciniju. U sve to dodati sok od 2-3 cedjene pomorandze i odprilike 3-4 kasicice kari praha. Naravno so, biber, beli luk u prahu i moze jos po neki zacin koji volite. Sve se to pece u rerni dok paprike ne omeskaju. Sluzim ga obicno sa integralnim pirincem, mada mogu da dodju u obzir i taljatele ili neka druga testenina.

zorab:
Intro, ona piletina...mozda si preterao sa djumbirom? Ja upotrebljavam svez i u pocetku mu je bilo tesko da odredim meru, koliko da narendam... Prvih par puta kao da smo jeli karanfile koji su odstajali 10 dana u vazni, bez menjanja vode :( .
Pravila sam musaku od zelja, kao sarmica, ali bez riže... i ne moras da motas . I to je ekstra, takodje :)
Piletina nije bila potpuno odleđena, pa je prilikom prženja malo uvatila i sos je bio dosta tamnije boje. Probaću još jednom nemoguće da nije dobro.

dobri eksperimenti! ocigledno je da su svi kreatori vrlo mastoviti i sto je najvaxnije - sve je sa manjim ili vecim odusevljenjem pojedeno i vazno je da u *laboratoriji* nije doslo do neke eksplozije sa kobnim posledicama! bar nisam videla da je neki takav slicaj zabelezen do sada hvala bogu! mozda samo po neka zagorela serpa ili tiganj koji su vapili za svojskim ribanjem! ali - to vec spada u kolaterlnu stetu - moje saucesce! najjednostavnije je sledece: na ulju proprziti luk isecen na rebarca, dodati svezu papriku isecenu na kocke (naravno bez drski i semena). kad ovo malo *smalakse* ubaciti paradajz secen na kocke, sve zaciniti biozacinom po ukusu i dinstati uz mesanje da se lepo uprzi, a recnost ispari da ne bude corbasto. ugasiti ringlu, ubaciti 2-3 jaja promesati i degustirati mlako, a meni je najlepse hladno! ko voli moze dodati i neki *dasak* bibera - sve po ukusu. p r i j a t n o !

ah, da zaboravila sam da kazem da je ovo nas klasicni becarac, pa se u tom kontekstu moze za vreme jela slusati i muzika tamburasa koji to najbolje i merklijski izvode i neizostavno zaliti laganim belim vinom. ko ima ambicija - i ako je raspolozen, moze i da zaigra !

Nije eksperiment, procitala u casopisu, napravila, i stvarno je znimljivo - drugacije, ukusno, a moze da se gricka i hladno :)
Kilogram krompira se krupno narenda - najbore u secku, ispadnu dugacki krupni rezanci. Dodaju se so i biber. Na dubokom, i ne mnogo vrelom, ulju isprze se "gnezda" od krompira. U stvari, gomilica rendanog krompira se stavi i viljskom se doda jos malo gore. Ako se neki "rezanac" odvoji, lepo ka viljsukom vratis na mesto, tj. zalepi se u prezenju sa ostalim. Kada je isprzeno sa donje strane, gnezdo se preokrene. Ja sam przila u partijama... Isprzena vadis na salvetu ili kuhinjski papir, da upije ulje... A sada ono naj :) - ugrejes rernu, na pleh slozis gnezdasca, na svaki stavis pola snite kackavalja, i sa tim u rernu -na desetak minuta, da se kackavalj "opusti". I gotovo :)
zato moze da se przi u partijama, jer se u rerni sva istovremeno zagreju. A hladno je kao neki cips sa sirom :)

zanimljivo :)!
jela sam u gostima nesto do krompira, nesto kao "ustipak"... Izrenda se krompir, doda brasno, so, biber, jaje...pa se przi. Jede se sa pavlakom, sirom, sosom...
Ali, mislim da ovo NASE (zajednicko, forumsko, sa sargarepicom , i to dinstanom :)) ne upija toliko ulja pa je, dakleM, bolje! :)

Imam asocijaciju na ove varijacije sa krompirom...
Naime, moja mama nikad ne baca ostatke pire krompira, već ga upotrebi za nešto što zove "kajsijice".
nemam "tačan" recept, ali pošto sam i ja usvojila pravilo oko nebacanja pire krompira, "to" pravim tako što u pire dobacim jaje (ili jaja, zavisi od količine), malo mrvica (griza, brašna... svejedno) sve lepo izmešam i pržim na masnoći. Ukoliko se nađe neka skuvana šargarepa, obavezno dodam, a probala sam i sa živom izrendanom, meni se dopada, ali bilo je i nezadovoljnih :dontunderstand:.
Inače, varijanta sa "gnezdašcima" mi se baš dopada :D

Taj "kao uštipak" ja razmažem po tiganju pa bude kao deblja palačinka i lepo krcka. Ko ne voli masno ili nema zube za takve egzibicije može slobodno da ga sipa u podmazanu tepsiju na oko 2 cm debljine i ispeče kao recimo gibanicu.
U Češkoj u to stave još i kobasice, luk, kisele krastavčiće i seckana barena jaja, i to im je nešto kao njihova nacionalna varijanta pice.

Svima je jasno da su svi recepti nastali eksperimentisanjem.
Nebi bilo lose da se ovde nabaca par recepata koji su ili originalni ili kombinacija raznoraznih drugih.
U svakom slucaju nesto sto ste sami eksperimentisali.
Pa uspeli ili ne.
Ono sto ste uspeli neko ce vec iskoristiti.
Ono sto je licilo na Frankestajna :D neko ce znati da ni ne pokusava ili ce ga neko sa ovog foruma posavetovati gde je pogresio/la.

Dobra ideja zar ne?

Dosla sam na sjajnu ideju, ko hoce i ko ima para moze slobodno da mi ukrade ideju. Evo je. Zato sto postoji vise recepata za spremanje hrane nego sto postoji jela u menijima restorana odlucila sam da cu angazovati kuvara da mi sprema hranu po receptima koje odaberem, i dostavljace koje ce mi dostavljati hranu.

Svo povrće je ukusno i 'jestivo' (to za one 'izbirače') kad se tako napravi; kao gušće testo za palačinke, pa se izmeša sa izrendanim - po želji;) i peče kao deblje palačinke, ili prži kao ćufte;)

Da, pire krompir se takođe kod nas nikad ne baca (čak uvek navijamo da nam ostane viška:mrgreen:), isto to pravimo; a može i pogačice sa pire krompirom. Ili mini-pizze sa testom od krompira 8)

I ja svejedno ne bih dinstala prvo šargarepu:confused:

Back