Eksperimenti - uspesni i neuspesni

Potpuni sam eksperimentator kada je pravljenje hrane u pitanju.....Nikada u isto jelo ne stavim iste začine.....Ne znam zašto ....heh
Volim sve vrste kuhinja.....osim indijske....ona mi je baš fuuuj.....Dobro ni japanska mi nije naročito mila...suši i žive školjke .....jednom sam kao stavila suši u usta i zamalo što nisam povratila......Ali o ukusima ne treba raspravljati.....
Svaki put kada probam neko novo jelo ,koje mi se dopadne,pokušam i sama da ga napravim ,i uvek mi uspe .....Dok kuvam ,radim to po nekom sećanju na mirise i ukuse....uvek ubacujem neke nove začine.....i obožavam da eksperimentišem...
Uživam u pravljenju neobičnih vrsta hrane.....i nikada ne slušam knjige o kuvanju...zapravo ni ne koristim ih......kod mene je sve po nekom ličnom osećaju.....
Kako vi? Volite li da eksperimentišete ili se strogo držite starih ,dobrih i već proverenih recepata..?...

ma mozda ta sto ti se nije dopala, mozda nije dobro bas spremljena znas uzmi i to u obzir

mislim da vise slusam recepte, pokusavala sam sama da napravim ponesto kao samostalno ali tu cesto ispadne bljak. :I ne volim previse zivaca da trosim, ne znam nekako mi fali znanja. mozda sam nekad i uspela nesto da izmislim, ali to onda kad uopste nemam nameru da izmisljam, nego kad hocu sto pre da spremim hranu..pa onda recimo pomesham neko povrce ili meso i sir i tako i ispadne ok ali to uopste ne znam kako... i sta :) onda sam shvatila da je opasno mnogo trpati i komplikovati, bar u mom slucaju, sto jednostavnije, to veca sansa da ce biti jestivo.. :I
u stvari nemam neku ideju sta izmishljati. :I

u stvari mozda znanje treba kad dodje do pecenje, do tih zanatskih stvari...tipa treba znati koliko se shta i kako pece, kako reaguje ovo kako ono, koje povrce se kuva brzo koje sporo..to se valjda uci u tim skolama, da ne bi iskustvom dolazio do resenja : ))

Evo vam jedan eksperimentalni recept...heh
Ja nedavno htela da gricam nesto i uzmem tortila chips....i napravim dip za chips :

Dakle....za dip
Potreban je 1.avokado,1.limun,1 paradaiz,malo crnog luka i malo soli.
Avokado se oljusti ,doda se sok od jednog limuna,malo luka i jedan paradaiz i so......Sve se to dobro izblenira. I dip je gotov
Ona samo umocis tortila chips u dip i uzivas.....heh

Evo jos jednog zanimljivog eksperimetnalnog recepta.....heh

Piletina u kineskom sosu na srpski nacin.....hihi

Potrebno:
-belo pilece meso
-5 vecih sargarepa
-1 paradaiz
-1 konzerva soka od paradaiza
-soja sos
-1 krompir
-1 sveza zelena paprika
-1 sveza crvena paprika
-svezanj asparagusa ili 1.konzerva
-kukuruz
-1 crni luk
-1 beli luk
-maslinovo ulje
-pirinac
-zacini (so,biber,ljuta paprika,vegeta)
-plod celera
-selantra
-persun

E,prvo se sve povrce sitno isecka,luk se prvi proprzi ,pa se doda sargarepa ,pa onda krompir,sve se to przi na maslinovom ulju,onda se doda paradaiz i paprika,celer(koji se prvo isece na duguljaste listice) ,selantra(sitno iseckana),asparagus,kukuruz (koji je predhodno obaren).Kad se sve to dobro uprzi doda se sok od paradaiza i soja sos (puno soja sosa).Zatim se meso obari ,pa se isecka na kockice i doda predhodno pripremljnoj smesi povrca.Dodaju se zacini ,dosta bibera i ljute paprike ,vegeta.....Sve se izmesa i krcka na tihoj vatri 5 do 10 min.
Posebno se skuva pirinac i sluzi se sa prelivom od povrca odozgo na velikim tanjirima .Jede se stapicima radi veceg uzitka.....heh

e imas recept za kiflice na zhenskom kutku... mada nisam pravila ja, mama je

sad mi i nisu tako super, mislim nisu tako extra bile u stvari... ! mozhda je stvar da se bash stavi mast, a ne margarin, a ovo bilo meshano. ali izgledaju simpatichno onako domacinski. samo shto su se mrvile nemoj nad tepihom da ih jedesh

al ono recept klasika. idem da im dam recept za titove shtruklje

Dinna:
Majonez bez po muke mozes da napravis pomocu blendera(valjda se to tako zove). U teglu od 800 g stavis dva jaja, supenu kasiku senfa, 400 g ulja, ravnu kasicicu soli, isto toliko secera i supenu kasiku sirceta. Spustis blender unutra i za desetak sekundi imas punu teglu majoneza koji je super i stvarno je cvrst. Kao kupovni!

meni ovo nije uspelo! :I doduse nisam u teglu nego prvo u veliku posudu za mikser (kao veca serpa) pa u manju (slag-posuda) pa sam probala mikserom i nista! doduse mozda treba dugo mutiti ali ovako odmah nisam videla nikakve pomake! pa sam zakljucila da ne moze tako..i stavila da se przi

sto mi nije uspelo cak sam i belance dodala...? :I da li je dinna izmislila ovo ili sam negd epogresila

ali sad posto je tu mnogo ulja ne moze ni kajgana da ispadne bas posto je suvise ulja...a ili je moglo...uglavnom dodala sam i malo brasna i prezli i sad imam to kao neki poh ail nemam nista d apohujem...fuj malo je gadno i masno je... upomoc :I
mada ko ce meni sirotoj da pomogne...niko. osim nekih dobrih ljudi

joj mislimda nije bas suvise gadno da se jede ovako ali ima tog dosta...znaci 200ml ulja... a mrzim to przenje mrzim to ribanje

dodala sam i malo belog sira znaci morace nesto slano:)

eto ako neko tuzan zaluta ima temu da misli..shta sa tiganjem punim masnih prezli u jajetu

ej dinna znam da nisi izmislila nego ne znam u cemu je kvaka. vidim da ljudi prave te brze majoneze

inace ono s avokadom mesto crnog moze beli luk to je ok

izgleda da je shtos u mutilici,. treba ono za nes, a ne mozemikser a zasto ne znam :)

ko nema mutilicu nek uzme crnca koji ce ukapljavati ulje u zumance :) malo duze traje ali ispadne

ne znam mozda i moze onako ponavljam mutila sam mozda minut dva tri

Juce sam uzela neki recept i onda ga preformulisala po svojoj volji. Naznacicu koji je dio original recepta, a sta sam ja dodala:

100 g pirinca, 300 g mljevenog mesa (ja sam stavila 200 ovog, 200 onog, volim pirinac), crni luk, biber, 3 jaja, mlijeko (bolje je sa pavvlakom).

Pa, kaze - Skuvas pirinac, meso dinstas na sjeckanom luku, a ja sam mu umjesto bibera dodala persun, zacin C i dosta paradajz pirea, moze i kecap. Kad se pirinac skuva i njemu dodas sasvim malo zacina C i pomjesas na tiganju sa mesom da se na lagano prze zajedno. Tada sam dodala maslinovo ulje da ne zapece, i da da aromu. Dok se to lagano peckalo, isitnila sam paradajz na kockice (to sam samoinicijativno dodala, ostalo mi paradajza od salate) i dodala smjesi. Pomjesala sve to, sipala u vatrostalnu posudu i prelila pomjesanim mlijekom i jajima. Ubuduce stavljam pavlaku. E, da, malo sam zeznula stvar jer sam u smjesu i preko svega jos dodala rendani dimljni sir, koji je jako pustio masnocu, pa je jelo bilo tesko, a nije mi bilo namjera da bude... Inace, recept je extra, samo umjesto mlijeka pomjesas pavlaku i jaja, ne trpas sir, osim neki bijeli nemasni, ali nema potrebe.

I jos jedan sareni recept.

Skuvas pirinac, nasjeckas sta god oces (sunka, sir, tunjevina, grasak, paradajz, pojma nemam...), u pirinac ja sunem odoka brasna i dva jaja, pomjesam, pa dodam ovo sjeckano. I to przim kao pljeskavice.

Moze bez pirinca, od bajatog hleba, koji nakvasis mlijekom, pa dodajes sve iste sastojke i to je to.

A prosle sedmice sam bilece bijelo punila sirom i CAJNOM! i pohovala sa puno prezle. Mogu da vam kazem d je bilo boli glava! Jos je bio, pomenuti dimljeni sir, rastopio se, pa se ne osjeti, a da aromu kao da je meso dimljeno.

Svidja mi se tema. Nikada ne pravim smorenu hranu, ono jedno-te-isto, obozavam da eksperimentisem.

Back