Književnost Dželaludin Rumi

11364_761042190636184_5907341276613893985_n.jpg

Zato što ne mogu spavati
Ja sklapam muziku po noći.
Ja sam uznemiren onime
čije lice ima boju proljetnog cvijeća.
Ja nemam niti sna niti strpljenja,
niti dobre reputacije niti sramote.

Hiljadu ogrtača mudrosti je nestalo.
Svi moji dobri maniri su odbjegli hiljadu milja.
Srce i um su ostavljeni ljuti jedno na drugo.
Zvijezde i mjesec su zavidni jedni drugima.
Zbog ove otuđenosti materijalni kosmos
se sve više skuplja i steže.
Mjesec kaže, "Koliko dugo ću ja biti bez sunca?"
Bez dragulja Ljubavi u meni,
neka se pazar moje egzistencije uništi kamen po kamen.

O Ljubavi, Ti koji si pozivan s hiljadu imena,
Ti koji znaš kako da uspeš vino
u čašicu tijela,
Ti koji daješ rod hiljadama uroda,
Ti koji si bez lica ali imaš hiljadu lica,

O Ljubavi, Ti koji oblikuješ lica
Turaka, Europljana, i Zanzibaraca,
daj mi čašicu iz Tvoje flaše,
ili šaku kanabisa s Tvoje Grane.
Ukloni koru još jednom.
Mi ćemo vidjeti hiljadu gazda ničice na poklonu,
i krug ekstatičnih svirača će svirati.
Onda će ovisnik biti oslobođen požude.
te biti proživljen,
i stajati u strahopoštovanju do Sudnjeg Dana.

Dželaludin Rumi

Postoje dvije vrste pameti: jedna je naučena,
kao što dijete u školi pamti činjenice i pojmove
iz knjiga i iz onoga što učitelj kaže,
skupljajući podatke iz klasičnih nauka
kao i iz novih.
Sa takvom pameću napreduješ u svijetu.
Svrstavaš se ispred ili iza drugih
s obzirom na svoju sposobnost zadržavanja
podataka. Sa tom pameću švrljaš
po oblastima znanja i izvan njih, dodajući sve više
recki u svoju bilježnicu.

Postoji i druga vrsta zapisa, ona
koja je uveliko završena i sačuvana u tebi.
Opruga koja upravo iskače iz kutije. Čilost
u središtu grudi. Ta druga pamet
ne žuti i ne zaustavlja se. Pokretljiva je,
ali se ne kreće spolja ka unutra
kroz vodovodne cijevi obrazovanja.
Ovo drugo znanje je izvor
unutar tebe, koji izbija napolje.

Dželaludin Rumi

SLUGA KOJI JE VOLIO SVOJE MOLITVE

U zoru je jedan bogataš želio krenuti u saunu. Probudio je svoga slugu Sunqura: Hajde kreni, priredi bazen, ručnike, glinu za pranje i krenimo u kupku. Sunqur je odmah skupio sve što je bilo potrebno I krenuli su jedan pored drugoga cestom. Dok su prolazili pokraj džamije Čuli su poziv za molitvu. Sunqur je volio molitvu koja se obavlja pet puta dnevno. Molim vas gospodaru, odmorite se na ovoj klupi dok ne iz molim suru 98 koja počinje: Ti koji tretiraš svog slugu dobrotom. Gospodar je sjeo na klupu vani, Dok je Sunqur otišao unutra. Kada su molitve bile gotove, A svećenik i svi vjernici izašli, Sunqur je ostao unutra. Gospodar je čekao. Konačno je zavikao u džamiju: Sunqure, zašto ne izlaziš ? Ne mogu, ovaj pametni me neće pustiti. Strpite se još malo, čujem vas tamo vani. Sedam je puta gospodar čekao a potom vikao. Sunqurov odgovor bio je isti: Još ne. Još me ne pušta da izađem. Ali tamo nema nikoga osim tebe, svi su već otišli. Tko te tamo dugo zadržava ? Onaj koji me zadržava ovdje je isti onaj koji tebe zadržava tamo. Isti onaj koji tebe ne pušta unutra, mene ne pušta van. Ocean neće dozvoliti svojoj ribi da izađe sama od sebe. Niti će dozvoliti da uđu kopnene životinje tamo gdje se nježne ribe kreću. Kopnene životinje su zakrčile kopno. Nikakvo pametovanje ne može to promijeniti. Postoji samo jedan otvarač koji otključava tu bravu. Zaboravite svoj izgled, zaboravite sebe. Slušajte svog Prijatelja. Kada u potpunosti postanete poslušni, bit ćete slobodni.

Dželaludin Rumi

SLUGA KOJI JE VOLIO SVOJE MOLITVE

U zoru je jedan bogataš želio krenuti u saunu. Probudio je svoga slugu Sunqura: Hajde kreni, priredi bazen, ručnike, glinu za pranje i krenimo u kupku. Sunqur je odmah skupio sve što je bilo potrebno I krenuli su jedan pored drugoga cestom. Dok su prolazili pokraj džamije Čuli su poziv za molitvu. Sunqur je volio molitvu koja se obavlja pet puta dnevno. Molim vas gospodaru, odmorite se na ovoj klupi dok ne iz molim suru 98 koja počinje: Ti koji tretiraš svog slugu dobrotom. Gospodar je sjeo na klupu vani, Dok je Sunqur otišao unutra. Kada su molitve bile gotove, A svećenik i svi vjernici izašli, Sunqur je ostao unutra. Gospodar je čekao. Konačno je zavikao u džamiju: Sunqure, zašto ne izlaziš ? Ne mogu, ovaj pametni me neće pustiti. Strpite se još malo, čujem vas tamo vani. Sedam je puta gospodar čekao a potom vikao. Sunqurov odgovor bio je isti: Još ne. Još me ne pušta da izađem. Ali tamo nema nikoga osim tebe, svi su već otišli. Tko te tamo dugo zadržava ? Onaj koji me zadržava ovdje je isti onaj koji tebe zadržava tamo. Isti onaj koji tebe ne pušta unutra, mene ne pušta van. Ocean neće dozvoliti svojoj ribi da izađe sama od sebe. Niti će dozvoliti da uđu kopnene životinje tamo gdje se nježne ribe kreću. Kopnene životinje su zakrčile kopno. Nikakvo pametovanje ne može to promijeniti. Postoji samo jedan otvarač koji otključava tu bravu. Zaboravite svoj izgled, zaboravite sebe. Slušajte svog Prijatelja. Kada u potpunosti postanete poslušni, bit ćete slobodni.

Dželaludin Rumi

Priča drži vodu dok sluzi ne zakrči stomak...:(
(Inače je opštepoznato da pjesnici niti jedu ,niti piju,niti idu na WC-nepristojno je o tom i misliti...:mrgreen:)

Poslednja izmena:
Svi su kraljevi robovi svojih robova,
svi su ljudi spremni umrijeti za onoga ko za njih umire.
Srca zaljubljenih zarobljena su onima, koji su im srce poklonili.
Koga god smatraš zaljubljenim, znaj, on je i ljubljen.

Dželaludin Rumi

"Ево како човек може да се промени: постоји црв, навикнут да једе винову лозу. Изненада, он се буди, назовите то милошћу, или било како, нешто га дакле буди и он више није црв. Он је цео виноград, а и воћњак такође, воће, стабла, мудрост која расте и радост, којој није потребно да прождире."

Џелалудин Руми

"Начин на који водиш љубав је начин на који ће Бог бити с тобом. За љубавника страх је тричарија, занемарљива сметња. Љубав је својство Бога. Страх је особина оних, који мисле да служе Богу, а заправо су заокупљени мислима о полним органима. Бојажљиви аскета пешке хода по земљи. Љубавници се крећу попут муње и вихора. Нема такмичења. Теолози гунђају, клепећу и торочу о нужности и слободној вољи, док љубавник и вољена особа пониру једно у друго. Људи, који поричу жеље и страсти често напречац постану лицемери. Мистик лети од тренутка до тренутка. Бојажљиви аскета вуче се из месеца у месец."

Џелалудин Руми

„Gazel o smrti“
Kad preselim, kad moj tabut,
svakom, da sam mrtav zbori,
ne mislite da me tuga
za svijetom ovim mori!
Nek ne cvili za mnom niko,
nek ne kaže: „Šteta, šteta“,
jer je šteta bit' šejtanov,
pa ić' tamo gdje se gori!
Na dženazi mojoj nek se
ne tuguje zbog rastanka,
jer baš tada dušom mojom
sreća sastanka žubori.
Kad me spuste u grob, niko
nek' ne kaže: „Sasvim nesta!“
jer društvima džennetlija
grob – samo paravan tvori!
Kad vidiš da me spuste,
smatraj da me tada dižu.
Zar ne nebu Sunce, Mjesec,
kada zađe manje gori?
Ti sve misliš to je suton, ne
Ne, svitanje to je pravo,
jer spuštanjem tijela u grob,
radi se o duše zori.
Koje sjeme ne proklija,
kad ga zemlja u se primi?
Pa kako u proživljenje,
da mi dušu sumnja mori?
Iz bunara izvadi se
potopljena kofa puna.
Stog ne plače duh Jusufov,
dok se tijelo s jamom bori.
Kad zatvoriš jedan otvor,
tad se drugi sâm otvara.
Pa nek se zbog moje smrti,
ni riječ tuge ne prozbori.

Hazreti Mevlana Rumi
10606034_10205520388995391_1872521908716493362_n.jpg

NAJMANJA ŠALA

Pokušavao sam da smislim neki način
da pustim da moje lice postane tvoje.

"Mogu li da ti šapnem na uvo
san koji sam sanjao? Ti si jedini
kojem ću ovo reći."

Naginješ glavu, smejući se,
kao da kažeš: "Poznat mi je taj trik koji izvodiš,
ali neka, samo nastavi."

Ja sam sličica koju zlatnim koncem prišivaš
na tapiseriju, majušna šara,
zabavni dodatak.

Ali sve na čemu ti radiš je čudesno.
I ja sam parčence lepote.

Dželaludin Rumi

»Šta ako se čoveka ne može navesti da išta kaže?
Kako doznaješ njegovu skrivenu narav?«
»Samo sednem pred njega bez reči,
i postavim lestve napravljene od strpljenja,
pa ako u njegovom prisustvu govor s one strane radosti
i s one strane žalosti počne da se izliva iz mojih grudi,
jasno mi je da mu je duša duboka i svetla
kao zvezda Kanopus što se nad Jemenom diže.
I zato, kada počnem da govorim, moćna bujica reči
briše sve pred sobom, i znam ga po onom što kažem,
i kako to kažem, jer između nas je otvoren prozor
kroz koji se noću meša vazduh naših života.«
Rumi

Jednom su ga upitali šta da se radi
sa jednim mladićem uhvaćenim u nekoj nepristojnoj radnji. Nije nam poznato o čemu se
precizno radilo – o samozadovoljavanju, voajerisanju, ili nekom drugom vidu neobuzdane
žudnje svojstvene mladima. Rumi im je odgovorio da ne treba o tome da brinu. »To samo
znači da mu raste perje. Opasan slučaj je onaj klinac kojine radi nepristojne stvari, i posle
napušta gnezdo bez perja. Takav lako postaje plen mačke.« Rumi preporučuje uzdržavanje od
povezivanja seksualnog ponašanja sa sramotom, bilo da se radi o adolescentu ili nekom
drugom ko se još nije zasitio erotskog zanosa. Za mnoge ljude orgazam je nešto najbliže
predavanju.

Izvor,Jedino Sve, prevod Aleksandar Djusic

Back