Душа

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Пази кад до сада уопште нисам била у конфузији...:lol:

сад су се родила три нова питања... :???:

Земаљско тело - Каква још тела постоје?
Овај материјални свет - Јел постоји још неки?
Шта је то нтелигентна енергија?

Jooj, polako, nisam bas siguran da sam kompetentan za utoljivanje necije izgladnelosti za takvim informacijama.

Zemaljsko telo - rekli bi smo telesno, a mozemo jos da pridodamo i inelektualno i dusevno to jest emotivno. A o andjelima mozemo kasnije ...

Ovaj materijalni svet - sastoji se od tacnog opsega frekvencija od-do, taj pseg od-do je nasa stvarnos i sve u tom opsegu vidimo ako materijalno i opipljivo. Pretpostavimo da postoji drugi opseg od-do, koji mi ne mozemo ni videti ni zapaziti, kao radio talase, no u njemu isto tako sve sto je u tom frekventom opsegu je medjusobno vidljivo i opipljivo.

Inteligentna energija - bi trebalo da bude sva dosadasnja iskustva i saznanja kondezovana u neku formu, predpostavimo, inteligentnu energiju.

Uh, nije vece za ovakve komentare, svezi jutarnju um bi ipak mogao da kaze vise i jasnije.

:)

Hm, :rumenko: Ti si ovde jedini deklarisani ateista. :D

Ono što bi mene interesovalo oko te gramaže:
1. U kom vremenskom intervalu ispari tih 21 gram?
2. Kako se određuje trenutak smrti?

Mislim da postoji neki vremenski interval, ali sad... nisam siguran... pisali smo svojevremeno na ''kultnim stvarima'' probaću da pronadjem temu...

Prestanak moždanih aktivnosti...

http://sr.wikipedia.org/wiki/Душа evo sta kaze wikipedia:

Душа

Душа такође дух, је ентитет за који се у многим религијама и филозофским традицијама, претпоставља да постоји само у живим бићима. Одговара грчком концепту психе и латинском анима. [1]

Многи филозофи почев од Платона, сматрали су душу нематеријалном компонентом организма. Пошто је још у античко доба било очигледно да се органске материје разлажу, Платон је сматрао да нематеријалност душе представља фундаментални услов за њену бесмртност.[2] Ни Платон ни Аристотел нису мислили да само људска бића посједују душу [3].

Ипак, за разлику од Платона, Аристотел је одбацивао трансмиграцију душе из једне врсте у другу или трансмиграцију једног тијела у друго, послије смрти. Такође је био скептичан према могућности да душа опстане и функционише без тијела. [4]

Декарт је тврдио да само људска бића посједују душу и да њена нематеријална природа омогућава слободу, иако је људско тијело условљено детерминистичким физичим законима. [5]

Дуалисти су аргументовали да душа и тијело морају бити различити ентитети, како би се објаснила свијест код људских бића, као и могућност постојања бесмртности. [6]

Материјалисти пак тврде, да свијест није ништа друго до резултат сложених физичких процеса организма, одбацујући могућност било каквог дуализма или бесмртности. [7]

Pa da je nemamo valjda ne bi smo postavljali ovakva pitanja...

Postoji nešto što mi muški nemamo, pa ipak u prošlosti sam provodio ogromne količine vremena diskutujući o tome sa drugima što to takođe nisu imali.
Mislim, nije baš argument. :confused:

Oko energije:

Ako je tih 21 gram energija...
Na brzaka sam sračunao sad da bi se potpunom konverzijom 21 grama mase u energiju dobila energija dovoljna čoveku za nekih 500 miliona godina.

Jooj, polako, nisam bas siguran da sam kompetentan za utoljivanje necije izgladnelosti za takvim informacijama.
Ма само полако.. и само добровољно...:lol:
Zemaljsko telo - rekli bi smo telesno, a mozemo jos da pridodamo i inelektualno i dusevno to jest emotivno. A o andjelima mozemo kasnije ...
Важи...:klap:
А зашто правиш разлику између емотивног и интелектуалног?
Ovaj materijalni svet - sastoji se od tacnog opsega frekvencija od-do, taj pseg od-do je nasa stvarnos i sve u tom opsegu vidimo ako materijalno i opipljivo. Pretpostavimo da postoji drugi opseg od-do, koji mi ne mozemo ni videti ni zapaziti, kao radio talase, no u njemu isto tako sve sto je u tom frekventom opsegu je medjusobno vidljivo i opipljivo.
Значи то је само претпоставка?
Inteligentna energija - bi trebalo da bude sva dosadasnja iskustva i saznanja kondezovana u neku formu, predpostavimo, inteligentnu energiju.
Јел то она централна свест?
Uh, nije vece za ovakve komentare, svezi jutarnju um bi ipak mogao da kaze vise i jasnije.

:)
:klap:

Postoji nešto što mi muški nemamo, pa ipak u prošlosti sam provodio ogromne količine vremena diskutujući o tome sa drugima što to takođe nisu imali.
Mislim, nije baš argument. :confused:

Oko energije:

Ako je tih 21 gram energija...
Na brzaka sam sračunao sad da bi se potpunom konverzijom 21 grama mase u energiju dobila energija dovoljna čoveku za nekih 500 miliona godina.

Komentar nije trebao predstavljati argument. A ne znam sta to ni jedan muski nema?

A ono u vezi 21 gram, i ja sam tu malo skeptican, pa mislim, energija se ne meri gramima.

Komentar nije trebao predstavljati argument. A ne znam sta to ni jedan muski nema?

A ono u vezi 21 gram, i ja sam tu malo skeptican, pa mislim, energija se ne meri gramima.
Да... још и ако је интелигентна, може да превари вагу...:think:

мала шала... нећу више... обећавам...:mrgreen:

Stari Egipćani imali su nekakvu alatku za otvaranje usta mrtvaca, da bi duša mogla da izađe. (tako bar bilo u filmovima).

S druge strane, faraon je bio fino balsamovan, unutrašnji organi su pakovani u posebne posude, creva oprana, osušena i složena kao laso.
Jedino što se bacalo bio je mozak.
I sad se mislim ja, možda ta stvar i nije tako proverena. Da nisu oni radili onako, otprilike?

kojica
Re: Душа

biblija1ra8.gif
Nemam pojma gde ode...mislim moja duša...valjda ona zna.

Poslednje bih sebi dopustio da diskutujem u vezi duše u onom,da kažem Biblijskom smislu.Tipa ono duša + duh = telo ili ti duša je ovo a duh je ono.Pa ako ova tema krene ka onom metafizičkom i ezoteričnom shvatanju duše i svesti o njoj sa zadovoljstvom ću učestvovati u diskusiji.Znači,kako je ona ''Biblijska'' duša malo nezanimljiva pa kako Budizam negira postojanje duše,ostaje ona...neka duša...koja je veoma,veoma zanimljiva.

:bye:

Ма само полако.. и само добровољно...:lol:

Vazi :)

А зашто правиш разлику између емотивног и интелектуалног?

Zato sto emotivno je od uvek, i kad si bila mala bez da ti neko kaze kako je to biti srecan znala si sta je to sreca i kako se to ispoljava, dok intelektualno se vremonom razvija kako usvajamo informacije.

Значи то је само претпоставка?

Sta na ovo temi jeste nesto drugo osim pretpostavke?

Јел то она централна свест?

Ne znam za centrelnu svest.

kojica

biblija1ra8.gif
Nemam pojma gde ode...mislim moja duša...valjda ona zna.

Poslednje bih sebi dopustio da diskutujem u vezi duše u onom,da kažem Biblijskom smislu.Tipa ono duša + duh = telo ili ti duša je ovo a duh je ono.Pa ako ova tema krene ka onom metafizičkom i ezoteričnom shvatanju duše i svesti o njoj sa zadovoljstvom ću učestvovati u diskusiji.Znači,kako je ona ''Biblijska'' duša malo nezanimljiva pa kako Budizam negira postojanje duše,ostaje ona...neka duša...koja je veoma,veoma zanimljiva.

:bye:
:???:

Ај да поновим, па ти види јесам ли схватила...

Библијска душа је незанимљива. Нека тамо душа је занимљива.
?

упс.. заборавих овога...:bye:

Evo, i link sam pročitao (Bo me onaj koji me navuče na Krstaricu, što reče Fizikalac :D)

I sad vidim ovako: tip je izmerio 6 osoba i pet pasa.
Pa sam zamislio kako je on to sve uradio.
Ušao u sobu sa gomilom skalamerije i počo da podvlači pod krevet?
- Šta ćeš sa tim? - pita budući mrtvac.:sad2:
- Samo ti mirno umiri. Oću da vidim za kolko ćeš da se olakšaš kad otegneš papke. :mrgreen:

S obzirom na vreme kada su rađeni eksperimenti, korišćena je neminovno mehanička vaga.
E, dobar samrtnik nek ima 50 kg, a još tolko krevet i ostalo. 100 kg žive vage.
Znači 21 g/100 kg. 21/100 000. ?! :eek:
Ljudi, što je imo dobru vagu. :D

kojica

Ај да поновим, па ти види јесам ли схватила...
Библијска душа је незанимљива. Нека тамо душа је занимљива.

:dontunderstand: šta si uopšte trebala da shvatiš...Čini mi se da nisam ukazao na bilo šta što bi trebala da shvatiš.A o pojmu duše u Biblijskom smislu ispisao sam toliko mnogo tamo na ...Isusovim poslednjim rečima...tako da bi bilo malo previše kada bih opet zalazio u to.I samo da ponovim...veoma sam zaintrigiran u kom će pravcu da krene diskusija.I ništa više.

Srdačan :bye:

А слаба осећања? Позитивна? Негативна?
Pa ne znam... :confused: Nikad ne bih npr osecanje nervoze povezala s dushom. Nekako, kad osetim tugu, melanholiju uvek to nekako povezujem s dushom. Srecna osecanja bash i ne... Ne znam, skroz sam zbunjena po tom pitanju...

Zazijavalo

Evo, i link sam pročitao (Bo me onaj koji me navuče na Krstaricu, što reče Fizikalac

Primorah samog sebe da prestanem da se smejem.Oduševio si me konstatacijom a kojoj onako ladno mogu da se pridružim.Ostalo nije ni važno.A nije prvi put da me sličnim nasmeješ samo tako.

Veliki :bye:

Шта је то? :think:

или...

Како знате да имате душу?

:lol:
Imali smo najmanje 4 teme o duši - na Kultnim i Filozofiji.
Jedna od njih: http://forum.krstarica.com/threads/172461

Al, dobro - pojmovi kao što su "duša" i "ljubav" - neiscrpni su motivi za diskusiju.

Nema definicije duše. Metafizička kategorija. Nauka, koliko sam upućena, nije dala zadovoljavaljuće odgovore na pitanje šta je duša i da li postoji kao neki poseban entitet u ljudskom biću, koji može da odlebdi posle smrti i pređe u ... šta? Fizičko polje? :roll:

Filozofija pokušava da definiše dušu - unazad stotinama godina - pa opet ništa. Dekart je, možda, bio najbolji, tvrdeći kako telo, ta čulna tvorevina, stalno opseda naizgled slabiju dušu, muči je i kinji lažima, ucenjujući je ovim ili onim da će laži ozvaničiti kao istinu a duša - tako trpeljiva i tolerantna, utamničena u telu - zapravo se, poput parazita, održava uz pomoć iskustva kojeg isisava iz tela. Telo ne može bez duše, duša ne može bez tela. A oboje su stalni pobunjenici. Čista dijalektika. Prihvatljiva čak i u savremenoj psihologiji i psihijatriji, pod uslovom da dušu ne zovemo "dušom" već, npr, Egom.

I onda se neko, u XX ili XXI veku seti da je duša merljiva nazovi-materija, teška 21 gr ... neki oblačak koji udahneš rođenjem a izdahneš u trenutku smrti? :roll:

Elem ... ja znam da ništa ne znam o duši. :mrgreen:
Ali, imam "nešto", što me čini ovakvom kakva sam. Ličnost. E to je, valjda, to.

Back