Душа

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dusa je svest
Nasa jedinstvenost

E, ako je duša svest, onda je organske prirode.
Ovo se može videti kada nekome daš određene lekove ili droge. Ili mu napraviš lobotomiju.

Zasto bi neko zeleo samo da lebdi prostorom?

Ako neko može da lebdi prostorom, može da uradi i mnoge druge stvari koje su ljudskom telu nedostupne.
S druge strane, ono što prija ljudskom telu vezano je za samo to telo.

E, ako je duša svest, onda je organske prirode.
Ovo se može videti kada nekome daš određene lekove ili droge. Ili mu napraviš lobotomiju.
Pa ti lekovi deluju na mozak ili dusu?
Mozak je dusa ustvari,jer je svest funkcija mozga. :think:

Ako neko može da lebdi prostorom, može da uradi i mnoge druge stvari koje su ljudskom telu nedostupne.
S druge strane, ono što prija ljudskom telu vezano je za samo to telo.
Da li bi ti zeleo da budes nevidljiv i da letis?
Od svih cula,jedino bi nahranio culo vida i sluha.
Sta je sa dodirom,mirisom,ukusom...
Malo dosadno to :neutral:

Pa ti lekovi deluju na mozak ili dusu?
Mozak je dusa ustvari,jer je svest funkcija mozga. :think:

To ti kažem. :mrgreen:

Da li bi ti zeleo da budes nevidljiv i da letis?
Od svih cula,jedino bi nahranio culo vida i sluha.
Sta je sa dodirom,mirisom,ukusom...
Malo dosadno to :neutral:

Ja bi volo da budem rentijer. :D

A što se toga tiče, postoje ljudi koji svaki budan trenutak provode na internetu gde hrane čulo vida i sluha. :)

Po mom mišljenju, astralno telo je duša za fizičko telo.

Po mom mišljenju, nijedno telo nije večno, ni astralno, ni fizičko.

Po mom mišljenju, jedino je Duh večan.

Tajna je u svesrdnoj saradnji sa neizbežnim.

...

Kristalizacija

Kada se takva posebna materija akumulira u dovoljnim količinama, može početi da se kristalizuje, kao što počinje so da se kristalizuje u vodi kad se doda iznad određene proporcije. Kad je veći deo fine materije akumuliran u čoveku, dolazi trenutak kad novo telo može da se oblikuje i kristalizuje u njemu: do nove oktave, više oktave. Ovo telo, često zvano astralno, može da se formira samo od ove posebne materije i ne može da nastane nesvesno. U običnim uslovima, ova materija može da se proizvede u organizmu, ali se iskoristi i izbaci.

Putevi

Izgraditi to telo unutar čoveka je cilj svih religija i svih škola, svaka religija ima svoj poseban način, ali je cilj uvek isti.
Postoji mnogo puteva za dostizanje tog cilja. Izučavao sam oko dvesta religija, ali ako bi morale biti klasifikovane, rekao bih da postoje samo četiri puta.
Kao što već znate, čovek ima mnogo specifičnih centara. Uzmimo četiri od njih: kretanje, mišljenje, osećanja i formativni aparat.
Zamislite čoveka kao stan sa četiri sobe. Prva soba je naše fizičko telo i odgovara vozilu u drugom primeru koji sam dao. Druga soba je emocionalni centar, ili konj; treća soba, intelektualni centar, ili vozač; i četvrta soba, gospodar. Svaka religija razume da je gospodar odsutan i traži ga. Ali gospodar tu može biti samo ako je stan namešten. Pre prijema posetilaca, sve sobe treba da budu nameštene.
Svako to radi na svoj način. Ako čovek nije bogat, namešta svaku sobu posebno, malo-po-malo. Da bi namestio četvrtu sobu, pojedinac prvo mora namestiti ostale tri sobe. Četiri puta se razlikuju po redosledu kojim se tri sobe nameštaju.
Prvi put počinje sa nameštanjem prve sobe itd.“

Gurđijev, „Pogledi iz stvarnog sveta“

kojica
Re: Душа

Значи лоцирали смо је.. у грудима је?

A šta smo locirali...Šta je to duša...

Bio sam veoma zaintrigiran time,da li ću na ovoj temi pročitati nešto kao neku definicuju duše.Do sada mi je tako nešto bilo uskraćeno.Šta je to zapravo ''duša''...Da li je pogrešno,pod pojmom duše podrazumevati neku sveukupnost energije,skoncentrisane na jednom mestu ali tako da ta energija ima svest o sebi.U nekom smislu duša bi bila nešto kao inicijalna životna iskra koja telu daruje život.E sada,ko i šta može imati dušu.Ima li dušu sve ono što postoji...

Imaju li dušu životinje,biljke,minerali i slično...Trebalo bi da imaju.A da li imaju onu duhovnu komponentu...Znamo da se čovek onako uprošćeno sastoji od fizičkog tela i duše.E sada da pitam...može li duša da se smatra eteričnim i astralnim telom...Medjutim,znamo i to da se čovek sastoji i od duha a koji može da se podvede pod neko spiritualno i mentalno telo.Da li sam malo zakomplikovao...

Poznato je da se sve materijalno sastoji od atoma i onoga što njih čini.Da ne idem u to.Telo čoveka je takodje sastavljeno iz tih čestica.I sada dolazimo do onog osnovnog...

Od čega je sastavljena duša...

:bye:

У најбољем случају можеш да пронађеш инспирацију за даље размишљање...
Одговоре не можеш да видиш.. чак и да су ту...

:bye:

Koliko usadjeno i prihvaćeno verovanje odudara od stvarbisti i koliko ga je teško promeniti pokazaže ova priča iz jednog magazina. "Došli su crni andjeli i rekli, "Uzmimo mu Dušu". Uhvatili su me za ruke i poveli. Moje telo je ostalo da leži beživotno. Vodali su me od jednog do drugog sudije koji su mi prikazivali sve moje preljube i moja zakidanja....zbog čega da sam mogao pobegao bih. Na kraju rekoše da su doveli pogrešnog čoveka i vratiše u telo moju Dušu."
Iz takvog načina kazivanja on nikada nije video da odvode njegovu Dušu a da on kao telo to i posmatra već je video kako odvode njega a telo ostaje. Pitajmo se da li je to video iz pozicije tela ili Duše te ko je zapravo bio on? Svakako odgovor je da je on Duša.

Biblijska istina o DUSI! !!

Šta uci Sveto Pismo o dusi?

STA JE STVARNO DUSA ?

DA LI JE ONA BESMRTNA I DA LI ZIVI VAN TELA POSLE SMRTI?

Kao sto sam najavio evo I te teme koja pokazuje pravu istinu.

ARGUMENTOVANU ISTINU KOJA IMA PRAVE Biblijske I iSTORIJSKE TEMELJE A NE NECIJE MISLENJE ILI VEROVANJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ako neko kaže da ovo sto sledi da nije istina neka onda argumentovano dokaze drugacije u protivnom neka cuti?

Ovo je Ozbiljno I jako osteljivo pitanje oko kojeg vlada veliko neznanje I zabluda a mnogi namerno sakrivaju I beze od prave istine.

Kako otkriti istinu???

Poverovati nekome ko nešto napise o tome?

Ne, nikako.

Neka nas Bog sacuva od toga.

Već da pogledamo šta Sveto pismo o tome kaže jer je to jedina I prava istina jer ko zna bolje šta je dusa nego sam Bog!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I naravno da sagledamo pravo znacenje originalnog Biblijskog teskta u komentarima I šta kažu prevodioci o prevednom tekstu šta on stvarno znaci u originalnom pismu I šta kaže ISTORIJA!!!!!!!!!!!

Jer su u mnogim prevodima Svetoga Pisma neke reci namerno ili iz neznanja prevedene pogresno ili ne po onome kako tekst stvarno znaci već šta prevodioc veruje, kojoj crkvi pripada.

Jer zbog pogresnih shvatanja teksta I njegovog pogresnog znacenja nastaju zablude I stvaraju se pogresna ucenja I stavovi.
Doktrina o besmrtnosti duše je Takođe izgrađena na temeljima biblijskih pogrešnih prevoda, pogrešnih pretpostavki i aljkavog istraživanja.

Malo njih je imalo DUHOVNE HRABROSTI da iznova pogledaju bez predrasuda ovo pitanje i prihvate istinsko Biblijsko učenje.

Postoje 2 važna tvrdjenja 2 ucenja o ovom pitanju.

1. Dusa je nešto zivo u coveku koja koristi telo kao kaput ili stan. Kada covek umre dusa napusta telo i nastavlja da živi zavisno od onoga sto je cinilo telo. U raj ili pakao?
Sto znači da je dusa to jest covek besmrtan on ustvari ne umire već nastavlja da živi.

2. Dusa je celokupni covek od mesa i krvi, kostiju i daha zivota koji dolazi od Boga koji nije nešto svesno, zivo ,već sila zivota koja je deo jednog zivog bica, nešto poput elktricne energije. Tek kada dah zivotni stupi u kontakt sa materijom iz tih komponenata nastaje jedno zivo biće, nazvano ziva dusa. Kada covek umre on ne postoji vise on ne živi niti u raju niti u pakao.
On ceka dan Isusovog dolaska i vaskrsenja mrtvih iz praha zemlje a dah zivotni (energija) ne nešto svesno, zivo,se vraca Bogu. Covek se posle smrti nalazi u nesvesnom stanju kao sto Isus simbolicki smrt naziva snom.

Oni koji veruju kako je opisano pod brojem 1. kažu kao argument da oni koji veruju kao pod brojem 2. ustvari kažu da covek nema dusu. Da je bez duse.

Takva izjava dolazi u nedostatku argumenta i nije tacna i postena.
Covek je dusa, celokupni covek. On nema neko zivo biće u sebi.
Covek jeste zivo biće on je dusa.
Postoje dve komponente koje cine zivo svesno biće. Bez tih komponenta covek nije zivo biće niti kao telo niti kao duh. A to je Materija, telo i sila zivota koja dolazi od Boga ali ne neko zivo biće duh koji ulazi u njegovo telo.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Postoje 2 važna tvrdjenja 2 ucenja o ovom pitanju.

1. Dusa je nešto zivo u coveku koja koristi telo kao kaput ili stan. Kada covek umre dusa napusta telo i nastavlja da živi zavisno od onoga sto je cinilo telo. U raj ili pakao?
Sto znači da je dusa to jest covek besmrtan on ustvari ne umire već nastavlja da živi.

2. Dusa je celokupni covek od mesa i krvi, kostiju i daha zivota koji dolazi od Boga koji nije nešto svesno, zivo ,već sila zivota koja je deo jednog zivog bica, nešto poput elktricne energije. Tek kada dah zivotni stupi u kontakt sa materijom iz tih komponenata nastaje jedno zivo biće, nazvano ziva dusa. Kada covek umre on ne postoji vise on ne živi niti u raju niti u pakao.
On ceka dan Isusovog dolaska i vaskrsenja mrtvih iz praha zemlje a dah zivotni (energija) ne nešto svesno, zivo,se vraca Bogu. Covek se posle smrti nalazi u nesvesnom stanju kao sto Isus simbolicki smrt naziva snom.

Oni koji veruju kako je opisano pod brojem 1. kažu kao argument da oni koji veruju kao pod brojem 2. ustvari kažu da covek nema dusu. Da je bez duse.

Takva izjava dolazi u nedostatku argumenta i nije tacna i postena.
Covek je dusa, celokupni covek. On nema neko zivo biće u sebi.
Covek jeste zivo biće on je dusa.
Postoje dve komponente koje cine zivo svesno biće. Bez tih komponenta covek nije zivo biće niti kao telo niti kao duh. A to je Materija, telo i sila zivota koja dolazi od Boga ali ne neko zivo biće duh koji ulazi u njegovo telo.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Овако брате мој, морамо да разликујемо дух од тела. Дух је нешто невидљиво, да кажемо нека невидљива енергија која је у нама и која нам неки начин даје живот. Тело је тело. Оно се распада, трули, нема га више. Библија нас учи да ће кад Христос дође тело и душа поново да се споје и биће вечни, неће се распасти.
Бог је дух. Он је невидљив. Бог је био и тело, кад је сишао као Исус. Бог нам даје део свога Духа и зато се каже да је Бог човеку удахнуо живот кроз нос. Он је био само обична материја, фигура. Кад му је удахнуо свој дух, постао је жив и почео је да ради да тако кажемо, постао је жив.

Шта се дешава после смрти, то је већ зезнуто. Према причи о Лазару и богаташу, Исус нам каже да постоје два места после смрти: Аврамово наручје (рај) и пакао. Међутим, многи тврде да је то само прича. Тврде да душа после смрти спава тј прелази код Бога и остаје тамо све до Христовог доласка.
Питање је сад: Да ли је душа после смрти свесна?

VEROVANJE POD TACKOM 1. JE USTVARI PLATONSKI VID DUSE

I ne samo Platonski I pre njega nalazimo u Egiptu takve stavove KOJI JE PRIHVACEN U MRACNOM SREDNJEM VEKU OD KATOLIKA A KASNIJE KAKO SE JEDNA CRKVA ZA DRUGOM ODVAJLA od Katolika SAMI SU PONELI OVU njihovu ZABLUDU.

Mnogi će biti iznenađeni kada otkriju da ideja o besmrtnosti duše nije proistekla od Jevreja iz spisa Starog Zaveta, već uzeta od Platona ili čak I pre.

Ideja o besmrtnosti duše potiče mnogo ranije od osnivanja glavnih današnjih religija. Antički grčki istoričar Herodot (5. vek pre Hrista) nam govori u svojoj istoriji da su stari Egipćani bili prvi koji su učili da duša čoveka može biti odvojena od tela, i da je besmrtna. Ova egipatska ideja je postojala vekovima pre nego što su hinduizam, budizam, hrišćanstvo i islam došli na scenu.
Egipćani su prvi koji su tvrdili da je duša besmrtna … Ovo mišljenje su neki među Grcima u različitim periodima vremena, usvojili kao svoje (citat iz Euterpa, druga knjiga Herodotove Istorije).

Paganski Grci su dobili koncept besmrtne duše od Egipćanima! Najvažniji zastupnik među starim Grcima o ideji besmrtne duše, bio je atinski filozof Platon (428-348 pne), koji je bio Sokratov učenik. Platon je bio osnivač „Akademije”, instituta za filozofsko i naučno istraživanje nedaleko izvan Atine.

Pre Sokrata, grčki filozofi nisu imali stvarne koncepcije o bilo kojem nematerijalnom elementu u čoveku. Filozofi Sokrat i Pitagora su bili među prvim Grcima koji su usvojili egipatski pogled. Oni su potom imali veliki uticaj na Platonovu misao. Platon je bio taj koji je popularizovao koncept besmrtne duše širom grčkog sveta.

U Phaedo – jednom od najpoznatijih Platonovih dela – Platon priča o Sokratovom poslednjem razgovoru sa svojim prijateljima, poslednjeg dana Sokratovog života. Sokrat im je izjavio:

Budite hrabri, i ne žalite za mojom smrću … Kada me položite u moj grob, recite da ste sahranili samo moje telo, a ne moju dušu.

U knjizi X iz Republike – još jedan od glavnih Platonovih dela – on je ponovo napisao: „Duša čoveka je besmrtna i neprolazana.”

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Platon i Jevreji

Jevrejske zajednice iz davnina su bile duboko pod uticajem grčke filozofske ideje. Mnogi pretpostavljaju da platonski pogled duše zarobljene u telu nije bi oništa novo za Jevreje. Ali pogledajmo svedočanstvo lično jevrejskih ucenih ljudi:

Verovanje da duša nastavlja svoje postojanje posle raspada tela nije… nigde izričito naučavana u Svetom Pismu … Verovanje u besmrtnost duše je došlo Jevrejima kroz kontakt sa grčkom misli a narošito kroz filozofiju Platona, njenog glavnog zastupnika, koji je naveden na to kroz misterije Orfik (Tajanstven) i Eleusinian u kojima su vavilonski i egipatski stavovi čudno izmešani. (Jevrejska enciklopedija, članak, Besmrtnost duše , The Jewish Enczclopedia, Imortaitz of the Soul http://www.jewishencyclopedia.com/vi...d=118&letter=I).

Mnogi CE BITI biti iznenađeni KADA otkrijju da ideja o besmrtnosti duše nije proistekla od Jevreja iz spisa Starog Zaveta, već uzeta od Platona.

Kao što ćemo videti, Stari Zavet ima potpuno drugačiji stav!

Ali šta sa verovanjima hrišćanskog sveta?

Možemo pomisliti da svakako ovde možemo pronaći doktrinu o besmrtnj duši nezavisno od bilo kog grčkog uticaja.
Mnogi od ranih teologa i naučnika koji su ispovedali hrišćansku veru uključujući i takve ljude kao što su Origen, Avgustin i Tertulijan – su tesno povezani sa (platonizmom).

Na primer, Tertulijan (155-220 posle Hrista) je napisao: „Jer neke stvari su poznate i kroz prirodu: besmrtnost duše, na primer, mnogi veruju … Ja mogu dakle da koristim Platonovo mišljenje, kada izjavljujem: ”Svaka duša je besmrtna„ (”Anti-Nikejski Oci„, volumen III).

Zapazite da , to je Platonovo mišljenje koje je citirano!

Avgustin Hiponski (354-430 posle Hrista) - smatra se najvećim hrišćanskim misliocem – isto je naučavao nematerijalnu i duhovnu prirodu ljudske duše. Ali zapazimo izvor njegovog učenja. Enciklopedija Britanika navodi:

”On [Avgustin] je spojio religiju Novog zaveta sa platonskom tradicijom grčke filozofije.
„Tradicionalna zapadna filozofija, počevši od starih Grka … je oblikovala osnovne zapadne koncepte o duši.”

Doktrina o besmrtnosti duše je ZAISTA izgrađena na temeljima biblijskih pogrešnih prevoda, pogrešnih pretpostavka i aljkavog istraživanja. Malo njih je imali DUHOVNE HRABROSTI da iznova pogledaju bez predrasuda ovo pitanje i prihvate istinsko Biblijsko učenje.

Činjenica je da kada JE svrgnuta lažna doktrina o besmrtnoj duši, zajedno sa njom pada podjednako paganski i lažni koncept raja i pakla – jedan od stubova tradicionalnog hrišćanstva!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Back