Duša u religiji

Arianna@
:
"...
Psalmist je napisao da kad osoba umre, ‘iz nje iziđe duh, i vrati se u zemlju svoju:

taj dan propadnu sve pomisli njene’
(Psalam 146:4).
"

Kada iz tela "izadje duh i vrati se u zemlju svoju" po nekom "tvom shvatanju" , da li u "toj zemlji" nastavi da zivi i u kom obliku ili "umire i tamo" ?

Poslednja izmena:
37 A Isus reče mu: Ljubi Gospoda Boga svog svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svom misli svojom.
Taj stih kaze to sto kaze...
Postoje Telo dusa i duh samo treba znati sta je sta.

Biblija ti to kaze ali ti neces da citas.
da, postoje telo, dusa i duh
37 A Isus reče mu: Ljubi Gospoda Boga svog svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svom misli svojom.
al ne pita se isus tu nista

Arianna@
:
"...
Psalmist je napisao da kad osoba umre, ‘iz nje iziđe duh, i vrati se u zemlju svoju:

taj dan propadnu sve pomisli njene’
(Psalam 146:4).
"

Kada iz tela "izadje duh i vrati se u zemlju svoju" po nekom "tvom shvatanju" , da li u "toj zemlji" nastavi da zivi i u kom obliku ili "umire i tamo" ?

Duh se vraca Bogu koji ga je dao.
Tako pise jedan stih...
evo ga
'duh se vraća k Bogu, koji ga je dao' (Propovednik 12:7).

Hebrejska riječ ruah i grčka riječ pneúma, koje se često prevode s
“duh”, imaju širok spektar značenja. Sva se značenja odnose na silu koja
se ne može vidjeti ljudskim okom, ali se može prepoznati po svom
djelovanju. Hebrejska i grčka riječ koriste se kad se govori o (1)
vjetru, (2) životnoj sili u zemaljskim stvorenjima, (3) unutarnjoj sili
koja izvire iz čovjekovog simboličnog srca i koja ga potiče da govori i
postupa na određeni način, (4) nadahnutim izjavama koje potječu iz
nevidljivog izvora, (5) duhovnim stvorenjima i (6) sili kojom se Bog
služi, odnosno svetom duhu.

U Bibliji je riječ “duša” prijevod hebrejske riječi nefeš i grčke riječi
psykhé. Način na koji se taj izraz koristi u Bibliji pokazuje da je
duša osoba ili životinja odnosno život osobe ili životinje, te tijelo
ili um.

Temeljitim istraživanjem se jasno obznanjuje da DUŠA i DUH ne
predstavljaju OSOBU, nevidljivi svijesni dio koji NADŽIVLJAVA smrt
tijela.

Riječ NEFEŠ u prijevodu označava DUŠU, koja ima ZNAČENJE cijele osobe, tijela, života ili uma.

Duh se vraca Bogu koji ga je dao.
Tako pise jedan stih...
evo ga
'duh se vraća k Bogu, koji ga je dao' (Propovednik 12:7).
Da je taj jedan stih u kontekstu narednog - tastine
7 I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao.
8 Taština nad taštinama, veli propovednik, sve je taština.
...govori i pitanje, takodje propovednika koji ne tvrdi, vec pita
20 Sve ide na jedno mesto; sve je od praha i sve se vraća u prah.
21 Ko zna da duh sinova ljudskih ide gore, a duh stoke da ide dole pod zemlju?

Tastina je nesto drugo...
kako nakaradno tumacis Bibliju to je strasno
ne nego ti vadis iz konteksta, pa citiras samo polovinu da se ne vidi smisao, a ja citiram komplet, nema sta da se tumaci, samo da se procita
uostalom, i na retoricko pitanje treba odgovor, zasto ne odgovoris, KO ZNA, ako se ne slazes sa mnom, JE L' TI ZNAS, ili neko drugi, KO
upravo iz razloga sto niko ne zna, ti i tebi slicni nudite tastinu, tastina vam je zamenila neznanje - to ti je Propovednik kako ga ja shvatam, kako pise, a ti izvoli pokazi da ja nisam u pravu

ne nego ti vadis iz konteksta, pa citiras samo polovinu da se ne vidi smisao, a ja citiram komplet, nema sta da se tumaci, samo da se procita
uostalom, i na retoricko pitanje treba odgovor, zasto ne odgovoris, KO ZNA, ako se ne slazes sa mnom, JE L' TI ZNAS, ili neko drugi, KO
upravo iz razloga sto niko ne zna, ti i tebi slicni nudite tastinu, tastina vam je zamenila neznanje - to ti je Propovednik kako ga ja shvatam, kako pise, a ti izvoli pokazi da ja nisam u pravu
Ako bukvalno tumacis to tastina onda si i ti tastina.
Solomon je rekao da je sve tastina kada se misli na svrhu zivota.

Ako bukvalno tumacis to tastina onda si i ti tastina.
Solomon je rekao da je sve tastina kada se misli na svrhu zivota.
ma zovi me bukva[lac] uopste mi ne smeta, niti se ljutim, eto priznajem, procitala si me.. ajd sad idi, pa mi ucini i pOkazi na drugoj temi gde te pitah, sta pise u bibliji jehovinih svedoka gde ja navodim i jevandjelja da se radi o vecnim mukama - sta pise kod vas, BUKVALNO

ma zovi me bukva[lac] uopste mi ne smeta, niti se ljutim, eto priznajem, procitala si me.. ajd sad idi, pa mi ucini i pOkazi na drugoj temi gde te pitah, sta pise u bibliji jehovinih svedoka gde ja navodim i jevandjelja da se radi o vecnim mukama - sta pise kod vas, BUKVALNO
Videla sam ti to i dala objasnjenje :)
vecne muke ne postyoje osim u simbolicnom smislu
jezero ognjeno je simbol unistenja - druga smrt
nema mucenja a kamoli vecnog.
Bog je ljubav i nikoga ne moze muciti.

Videla sam ti to i dala objasnjenje :)
vecne muke ne postyoje osim u simbolicnom smislu
jezero ognjeno je simbol unistenja - druga smrt
nema mucenja a kamoli vecnog.
Bog je ljubav i nikoga ne moze muciti.
znaci i kod vas isto pise, ali vi niste bukvalci kao ja...aaaa... e, pa lukav je djavo, sve sto mu se ne svidja samo kaze, pusti ga bukva, to si arianna eternal princess, nisi luda da budes bukva kao ovaj vcvcvcvvcbc - grana im ispred nosa stoji, a oni ne vide, jel tako kaze sz Prorok?

Sta ti napisa :lol:
Pokusavam ti lepo objasniti :)
ja sam vec lepo objasnio na mojoj temi o adu i paklu [geheni]
ap. Pavle i kod Tita i Timoteja poslanicama lepo kaze da dolaze VECNA VREMENA, kada, ko zna, ali dolaze
u jevandjelju po Mateju i kod Danila o ustajanju mrtvih, o vaskrsenju lepo pise
jedni na VECNE MUKE, drugi na VECNI ZIVOT

Sad, ako dolaze vecna vremena, i ako je to zbog njih, a jeste, kao sto sunce sija i dobrima i zlima, tako i VECNA VREMENA dolaze i dobrima i zlima, samo sto im se jedni nadaju, a drugi ih se boje i zaziru od njih, pa kazu pola je bukvalno i realno, a druga strasna polovina - simbolicno [kad das nesto tek simbolicno, kao i da ne das, jer skoro da nije nista]

ne moze jednostavnije ovo da se kaze, ili verujes ap. Pavlu da dolaze vecna vremena ili ne verujes, a ne mozes da kazes pola bukvalno/realno za dobre, a za zle simbolicno, jer si ti kao dobra pa im ne zelis da se muce vecno... vremena su vecna, nema nikakvog mucitelja, vremena vecna su 'kriva', tj. zasluzna sto je dobrima dobro, a zlima zlo pa se muce ---- ja stvarno ne znam zasto vi ljudi necete ovo da naucite, i Bog da vas pogleda

Bog je to otkrio prostima i bukvalistima, a sakrio od onih koji se prave prepametni i komplikuju... uostalom, ja ovak prost nisam sreo coveka koji bi me intelektialno nadvladao, iskustvo me uci da na kraju, sto vise pokasavam lepim i smirenim metodom pobegnu od mene glavom bez obzira, jer se PROTIVE, JER SLUSAJU PROTIVNIKA

Poslednja izmena:
Zar mislis da se sve tumaci bukvalno u Bibliji?
zar ti mislis da u istoj bibl. recenici, vecni zivot , vecne muke, pola tumacis bukvalno jer ti se svidja, a pola koje ti se ne svidja kao bajagi simbolicno? ili je sve simbolicno, ili je sve bukvalno, nema govora da ti mozes da svoj obrok, jedes pola, a pola da ostavljas, nisi dobro vaspitana ili kuci ili u obdanstu, ovo 'ocu, ovo necu.
p.s. ne vredjam, ovo je sto se kaze trik pitanje, pazi dobro.

zar ti mislis da u istoj bibl. recenici, vecni zivot , vecne muke, pola tumacis bukvalno jer ti se svidja, a pola koje ti se ne svidja kao bajagi simbolicno? ili je sve simbolicno, ili je sve bukvalno, nema govora da ti mozes da svoj obrok, jedes pola, a pola da ostavljas, nisi dobro vaspitana ili kuci ili u obdanstu, ovo 'ocu, ovo necu.
p.s. ne vredjam, ovo je sto se kaze trik pitanje, pazi dobro.
Pa uzme se bukvalno šta ti se sviđa:D

Pa oni 144000 tumace bukvalno a 12 plemena izraela simbolicno. Polako se nazire obrazac...
ma lako bih ja da su samo oni u pitanju, nego svi to rade, ovo ocu bukvalno, ovo necu, neka bude simbolicno, kao mala deca, valjda misle da je to ona Hristova da ko se ne obrati u dete, nece uci u carstvo nebesko... i onda ono sto im je simbolicno lako mogu i da zanemare, kao kada dajes milostinju simbolicno... ja npr. kada sakupim zute banke, sve ih pobacam u kantu, a mogao bih simbolicno, kao oni da delim milostinju, znaci, fakticki nista - e to je njihova simbolicna vera - jedno obicno nista, NULA, ne mislim samo na js, nego na sve koji beze u simboliku onoga sto je vec stvarno, konkretno

Back