- Poruka
- 30.462
Можда не говоре у тим кратким цитатима које си поставио али итекако пишу у својим ратовима.Ovi povjesničari koje sam naveo ne govore da DAI označava etnički kontekst Zahumlja 7-9. st. Kod njih ne postoji takav zaključak.
Навео сам неколико њих прочитај расправу, конкретно моју објаву #2.687Navedi povjesničare i citate koji taj izvor stavljaju u neki drugi kontekst. Ja znam samo za taj kontekst.Naveo sam ti 5-6 povjesničara koji govore o političkom kontekstu DAI i u tom smislu Zahumlja. Prema tome to je glavnina povjesničara.
Колико историчара а да су писали о томе ти уопште знаш!
Не ниси ти читао њихове радове.Ако ти је лакше а што произилази из предходно написаног, а пратећи твоју логику, Хрвати не постоје уопште тада па ти види шта су били Захумљани.5-6 povjesničara govori da je DAI politički kontekst 10. st. U tom smislu nemamo zaključke da se Zahumljani spominju kao Srbi u etničkom smislu jer ne postoje primarni izvori koji o tome govore.
Ne spominju se Srbi svuda okolo. Moguće u Srbiji ali u Paganiji, Zahumlju, Duklji, Srbi primarno ne postoje tijekom 7-9. st. A Zahumljani se do 12. st. nazivaju Slavenima tako da etički Srbi u tom smislu ne postoje. Politička vlast i širenje određene cjeline ne određuje etničku pripadnost u prostoru, niti povjesničari govore o Zahumlju kao etnički naseljenom Srbima tijekom 7-9. st.
I DAI je isto pod raznim kritikama pa se koristi kao izvor. LjPD se isto može koristiti kao izvor i neki povjesničari ga i koriste.
Постоје ли уопште Срби тада и како знаш?
Да, али је ДАИ много поузданији извор и може се много тога од њега искористити, за разлику од ЛПД где се види да аутор покушава да провуче неке невероватне приче и то највероватније за политичке потребе, вероватно Павла Шубића и његових претензија на Босну и Хум.Уз то је ДАИ извор ближи времену о коме причамо па је тако и поузданији.
Па када нема смисла онда прихвати да ни Хрвата нема тада у Сплиту а не само Срба.Можда Сплитски сабори нису ни одржани!Nema smisla raspravljati o tom izvoru kada je on iz kasnijeg konteksta.
Dubrovnik nije naseljen Srbima jer sami Dubrovčani nigdje u tom smislu ne navode Srbe. Zahumlje, Paganija, Duklja nisu izvorno naseljeni Srbima jer za to ne postoji niti jedan primarni izvor iz 7-9. st. Dok DAI prema povjesničarima označava političku situaciju 10. st. To je ono što znamo i to je kontekst Dubrovnika. To što se u jednom trenutku Srbija širi kao politička cjelina ne mijenja činjenicu da se Srbi u tom prostoru primarno ne spominju tijekom 7-9. st. Očito to dokazuju i slijede Dubrovački izvori koji o svom porijeklu ili stanovništvu ne govore u srpskom kontekstu.
Сами Дубровчани то нису могли ни да наведу, не знам шта би хтео, њихове личне карте или неку изјаву о народности, тако нешто није тада постојало, ми о народности тадашњих људи говоримо са аспекта припадности српском или хрватском културном, обичајном или језичком кругу а не због субјективног осећања тих људи које је било битно различито него што ми данас то сматрамо.Они су се осећали као грађани Дубровника превасходно па јави онда овим твојима у Загребу да не својатају Дубровник и не убрајају га у хрватску културну баштину јер није био хрватски град тада.
У ДАИ је описана етничка ситуација и ту су Срби наведени у свим тим кнежевинама тако да је ствар јасна, зато се појављују и касније на истом простору као и српски језик, а насељени су кад и остали Срби.Постоји и политички контекст јер је Дубровник политичка творевина.
Ја сам ти поставио најрелевантније могуће, а и Решетар и Ивић то јесу, а свакако су много компентентнији од неких приучених политиканата који се потурају овде.Valjda nije čudno da tražim moderne izvore ili neutralne sa strane. Ako je sve isto onda bi takvih izvora moralo biti.
Тога и средњем веку нема а написао сам ти када се то јавља.И баш тај илирски је хрватки!Дубровчани свој језик којим говоре називају lingua serviana, и преводе га на латински као што сам ти и показао.Ja sam naveo informaciju da se Lingua Serviana prevodila na "naš ilirski". Što je to značilo ne znam ali se srpski prevodio na Ilirski. Prema tome da je Lingua Serviana dio Dubrovačkog jezika ili elite, stanovništva onda se ne bi prevodila na naš.
Kada se pozivaju hrvatski vojnici u Dubrovnik uvjet je da isti moraju govoriti našim dubrovačkim jezikom. U tom smislu Hrvati ne govore srpskim da bi ih Dubrovčani razumjeli.
Како си успео да дођеш до тог закључка!?Траже се хрватски најамници да говоре дубровачки јер га очито не говоре а то је потребно због споразумевања, што је и логично јер су Хрвати тада кајкавци који се у Дубровнику и не говори.И да буду католици јер је Дубровник католички град.
Нисам ја ни написао да Хрвати говоре српским тада него Дубровчани.