Drvece na Marsu?

definitivno je opticka varka, ali zato pogledas morf. karak. to ti kazem

Pa da, zato sto znamo morfoloske karakteristike mozemo nesto da naslutimo, ali na osnovu same slike i nikakvih informacija pored toga mozemo da se poprilicno zbunimo.

Sto se tice fotki sa Marsa...ja ih ne bi nazvao zbunjujjucim....o bih ostavio sa Veneru, za Titan i tako to....
U stvari, za zbunujuce ili za "izuzetno" bih kazo za ono sto je dobijeno kopanjem po Marsu :)

Pa da, zato sto znamo morfoloske karakteristike mozemo nesto da naslutimo, ali na osnovu same slike i nikakvih informacija pored toga mozemo da se poprilicno zbunimo.

Sto se tice fotki sa Marsa...ja ih ne bi nazvao zbunjujjucim....o bih ostavio sa Veneru, za Titan i tako to....
U stvari, za zbunujuce ili za "izuzetno" bih kazo za ono sto je dobijeno kopanjem po Marsu :)

ok ...mene zbunjuje koji se hem. element ili materija kristalise(ako je to) u takvim dimenzijama.

Po Veneri su uglavnom vulkanske erupcije i reke lave, ako su pretpostavke tacne. Vrelina, ugljen di-oksid i ostali oksidi, oluje itd. Ali kada nesto konacno i prezivi da sleti ..videcemo

Titan ima gomilu zaledjenog metana(?) i ponegde nezaledjenog i sneg...

ali drvecoida nigde nema:lol:

Pa jes, na Titanu ima kojesta :)
Kao na primer atmosfera :)
Jes, za nas prilicno otrovna, ali za neke druge oblike zivota mozda i ne.
Inace, ja bih pre rekao da se sastoji od tecnog metana....a ne zaledjenog...insam siguran sad, treba proveriti, a mene to sad mrzi :)
U svakom slucaju, zaledjenog ili ne, Titan je vro zanimljiv svet.

Pa jes, na Titanu ima kojesta :)
Kao na primer atmosfera :)
Jes, za nas prilicno otrovna, ali za neke druge oblike zivota mozda i ne.
Inace, ja bih pre rekao da se sastoji od tecnog metana....a ne zaledjenog...insam siguran sad, treba proveriti, a mene to sad mrzi :)
U svakom slucaju, zaledjenog ili ne, Titan je vro zanimljiv svet.

ceo svemir je zanimljiv svet...bez sumnje

Za nibiru sam veoma lepo napisao na onoj zakljucanoj temi....ali nisam dobio odgovor,iako je walburga postovala izmedju mog posta i zakljucavanja teme :D

Prvo, Nibiru se piše velikim slovom, to se još učilo u nižim razredima osnovne škole.
Drugo, idi na onu temu, 2012. i pogledaj šta si ti napisao. Ti si na toj zaključanoj temi rekao kako ne postoji zdezda toliko blizu Sunca da bi u svojoj orbiti imala planetu koja se približava Plutonu. Ja nisam ni rekla da se Nibiru vrti oko neke zvezde, nego da se vrti oko Sunca po najekscentričnijoj mogućoj putanji. I prema sumerskim mitovima, a i prema Zahariju Sičinu planeta Nibiru nema nikakve veze sa zvezdom Proxima Centauri, tako da je tvoje "objašnjenje" potpuno besmisleno.

Prvo, Nibiru se piše velikim slovom, to se još učilo u nižim razredima osnovne škole.
Drugo, idi na onu temu, 2012. i pogledaj šta si ti napisao. Ti si na toj zaključanoj temi rekao kako ne postoji zdezda toliko blizu Sunca da bi u svojoj orbiti imala planetu koja se približava Plutonu. Ja nisam ni rekla da se Nibiru vrti oko neke zvezde, nego da se vrti oko Sunca po najekscentričnijoj mogućoj putanji. I prema sumerskim mitovima, a i prema Zahariju Sičinu planeta Nibiru nema nikakve veze sa zvezdom Proxima Centauri, tako da je tvoje "objašnjenje" potpuno besmisleno.
Trebalo bi da znas da je obicno trazenje gramaticke greske u sagovornikovom tekstu znak intelektualne nemoci i nedostatka argumenata.ali hajde da ne pricamo o gramatici.
sada sam pogledao tvoj post i priznajem previd.Medjutim:
Планета Нибиру има веома ексцентричну путању и она се креће по највећој могућој елипси у односу на Сунце. Када је најдаља од Сунца онда је она негде близу Плутона, иза њега
Odavno je poznato da se iza Plutona nalazi patuljak-planeta Eris . Dalje,iza Erisa se nalaze razni drugi trans-neptunijanci znatno manje velicine,a iza toga je Kuperov pojas.
Tu nema mesta ni za kakvu Nibiru.
Задњи пут она је била у орбити Земље
Nadam se da shvatas kolika je ovo glupost...

mars-suma-x.jpg

Gde su ovde senke?

Potrudicu se da nadjem precizn podate o slici, rezolciju, vreme i datum snimanja, itd. To jednostavno nije drvece vec rupe u ledu.

Cak i da jeste drvece, senka se ne bi videla, sudeci po vremenu snimanja jedan pixel ima min 100 metara sto znaci......

I tu si i pogresila :)
Al cek, sta to znaci najeksenctricnija moguca putanja?

Vidis, ja sam vec rekao - VIDELI bi je.....
AL nje nesto nema....
Ne ide ti ta astronomija bas , a?

Pa videli bi je da je iole zapazenijih dimenzija, tipa Merkur i vise. Ili bi skontali njen gravitacioni uticaj na druge planete. Ali ako je dovoljno mala, ne bi je skontali.

image003.jpgp

Ovo su putanje onoga sto znamo da prolece oko sunca blizu nas. Odnosno ovo su orbite potencijaln opasnih asteroida. Mislim sve je to od 10-ak do par stotina metara u precniku, i ma ih jos ko zna koliko za koje ne znamo.

Ali definitvni, da pored nas proleti bilo koji objekat planetarnih razmera, skontali bi.

Pa videli bi je da je iole zapazenijih dimenzija, tipa Merkur i vise. Ili bi skontali njen gravitacioni uticaj na druge planete. Ali ako je dovoljno mala, ne bi je skontali.

Pa nekakav gravitacioni uticaj postoji...al pst...cuce oni, pa ce to opet da koriste za Nibiru....Zaboravice da kaze kakav gravitacioni uticaj i tako to :)

Ovo su putanje onoga sto znamo da prolece oko sunca blizu nas. Odnosno ovo su orbite potencijaln opasnih asteroida. Mislim sve je to od 10-ak do par stotina metara u precniku, i ma ih jos ko zna koliko za koje ne znamo.

Ali definitvni, da pored nas proleti bilo koji objekat planetarnih razmera, skontali bi.

Koliko znam taj Nibiru je navodno veci od Zemlje :) Tako da bi i te kako bio vidljiv u svim spektrima, ako ne vizuelno, a onda u infracrvenom...

Trebalo bi da znas da je obicno trazenje gramaticke greske u sagovornikovom tekstu znak intelektualne nemoci i nedostatka argumenata.ali hajde da ne pricamo o gramatici.
sada sam pogledao tvoj post i priznajem previd.Medjutim:

Odavno je poznato da se iza Plutona nalazi patuljak-planeta Eris . Dalje,iza Erisa se nalaze razni drugi trans-neptunijanci znatno manje velicine,a iza toga je Kuperov pojas.
Tu nema mesta ni za kakvu Nibiru.

Nadam se da shvatas kolika je ovo glupost...

Ne slažem se s tobom da je traženje gramatičke greške kod sagovornika znak intelektualne nemoći i nedostatak argumenta. Ja sam dobronamerno primetila tvoju grešku i ispravila te. Uostalom, i dete u školi ima pravo da ispravi nastavnika kada on pogreši, a nastavnik se onda javno izvini pred celim razredom.
Rekla sam šta sam imala i na temi 2012. i na ovoj temi sada, tako da je ova rasprava završena. Ti si kojim slučajem moderator pa bi trebalo da znaš da se rasprave sa jedne teme ne prebacuju na neku drugu temu.

Ja nisam ni rekla da se Nibiru vrti oko neke zvezde, nego da se vrti oko Sunca po najekscentričnijoj mogućoj putanji.

Ima jedna zanimljiva stvar u toj nebeskoj mehanici (dobro, ima mnogo zanimljivih stvari, ali ova jedna tiče se citirane tvrdnje).

Što je putanja nekog nebeskog tijela ekscentričnija, to ono mora bliže prilaziti matičnoj zvijezdi (tijelu velike gravitacije).

Ako se ta tzv. Nibiru vrti oko Sunca po veoma ekscentričnoj putanji, ona mora u najnižoj tački svoje orbite prilaziti veoma blizu Sunca, ispod Merkurove orbite. Teško da bi velika planeta mogla proći kroz cijeli sistem a da je astronomi (a i obični ljudi) ne primijete.
Halejeva kometa (koja je mnogo manjih dimenzija i ima veoma ekscentričnu putanju) vidljiva je golim okom od trenutka kada prođe orbitu Venere. Ta kometa ne kreće se najekscentričnijom mogućom putanjom, ako taj pojam uopšte nešto znači.
Matematika kaže da je moguća i ekscentričnija putanja, odnosno putanja pri kojoj će tijelo prolaziti još bliže Suncu ali ne toliko blizu da ga gravitaciona sila iskida u komadiće.
Na pamet mi pada i Pluton, jedino veće poznato nebesko tijelo u Sunčevom sistemu koje ima vidljivo ekscentričnu putanju (ali ne i mnogo ekscentričnu). U apogeju ono se toliko približi Suncu da prođe orbitu Neptuna. A, ponavljam, ne radi se o velikoj ekscentričnosti.

Back