Са суђења Војиславу Рајчићу - Пожаревцу у Зајечару
Ubistvo engleskih pilota
Prema zapisima u Okružnom sudu u Zaječaru Požarevacje ovako оpisao istražnom sudiji Radojici Nikoliću kako je ubio dvojicu engleskih pilota:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Pričalo se da su ovi Englezi učestvovali u bombardovanju Rumunije i da je njihov avion pogođen od protivavionske artiljerije ali da nije pao u Rumuniji već u našoj zemlji. Mesto pada primetili su četnici i tako su ih oni zarobilii doveli u štab Ljube Jovanovića.
Ovi engleski piloti zadržani su u Salašu nekoliko dana,ali u Salašu nisu zatvoreni. Posle nekoliko dana, ja sam ihsa još jednom grupom četnika sproveo u Sikole. Sećam sedobro da je u to vreme čitav štab korpusa Ljube Jovanovićaprešao u Sikole, gde smo pilote zatvorili u štalu. Neko jeod četničkih komandanata naredio da im se skinu uniformei daju seljačka odela, pa je tako i urađeno.
U to vreme preki sud je neprekidno zasedao u Sikolu.Da bi ovi engleski piloti mogli da budu saslušani, dovedenje jedan četnik iz brigade Siniše Pazarca iz Homolja, koji jeznao engleski, da bude tumač.
Njima je u Sikolu održanosuđenje. Osuđeni su na smrt. Pročitana im je smrtna presuda,ali zbog čega su osuđeni -na smrt, nije mi poznato.
Po obavljanju smrtne presude ova dva engleska pilotasu ostala u Sikolu još nekoliko dana, a onda sam ja od kapetana Đoke i sudije Makse, kao i Gandića, dobio naređenjeda ih likvidirani.
Ova dva engleska pilota ubio sam odmah blizu Sikole,iznad štaba na jednoj utrini.
Prvo sam ubio manjeg, a zatimvećeg. Ova ubistva sam izvršio klanjem, kao i ranije. Menisu u tome pomagali Ljuba Koljač i Bosanac.
Engleskog pilotanižeg rasta zaklao sam dok je bio u stojećem stavu. Držalisu ga Ljuba i Bosanac.
Kada su potom doveli onog višegrasta, mi smo ga naterali da sedne i ja sam onda prišaootpozadi i prerezao sam mu grkljan.
I jednom i drugomruke su bile vezane pozadi. Znam da su oni neprekidno govorili:»ingliš, ingliš« i slično. Oni nisu odmah izdahnuli. Onajviši rastom duže vreme se koprcao i trzao. Kada su izdahnuli,ja sam obrisao kamu i njihovi su leševi ostali na tommestu.
Po povratku u štab, raportirao sam Đoki kapetanu dasam izvršio zadatak. Hajduković mi je potom dao engleskubluzu manjeg engleskog pilota, koju sam nosio i u kojoj samse slikao.Na kraju dodajem da su od padobrana ovih engleskihpilota u Salašu šivene košulje za četnike. I ja sam dobiojednu košulju koja je sašivena od engleskog padobrana...
U vezi sa ubistvom ovih Engleza više nemam šta daizjavim.«
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.znaci.net/00001/304_8.pdf стр.128
А то су били баш ти енглески пилоти који су принудно падобранима падали по Тимочкој крајини икоји су бомбардовали Плоешти (Румунија) а четници их љубазно сачекивали.
- - - - - - - - - - -
А ти наводиш небулозе написане четничким језиком:
Зар не видиш да су то измишљотине о ,,паду енглеског авиона на четничку територију'' и то још средином 1944г. Коју је то територију држала ЈВуО осим ако се не рачуна да је држала заједно са пријатељима Немцима?
А о љубазности људи најпре са ,,срповима и вилама'' а потом ,,
Ту су стајали око нас пријатељски се дотицали шешира а када сам вратио свој револвер у футролу, пришли су ми и пољубили ме у оба образа''. Баш дирљиво до суза!