Драгољуб Дража Михаиловић

Vama tamo gde je trebalo....

Ovde je valjda ocigledno kome...cemu pitanje?
Pa, pitanje je postavljeno zbog toga sto korisnik kome se obracas nije prisutan intervencijom moderacije, koju smatras detinjom guzom, pa lupas po njoj kad god ti se cefne.

Dakle, ako je korisniku nik crne boje, to znaci da nece biti prisutan bar dva dana na forumu, i neuvidjavno je obracati mu se, ako svojom voljom ne moze da pristupi forumu.

nisam obratio paznju, a bilo je krajnje vreme...

pored svih uvreda koje su samo odraz njegove nemoci da vodi argumentovanu diskusiju, nazvan sam lazovom....ali zbog cega?

posto sam ja vise puta dokazao da je kiseli/sabljar iznosio neistine i to ne kao deo komunisticke literature vec u sopstvenoj reziji, svesno i smisljeno, kao i da je autor falsifikata, on ima neopisivu potrebu da mi vrati milo za drago ali to je nemoguce...:D...on to zna i zato cini ovakve ocajnicke poteze...

Ko precizno navodi izvore, moze i da pogresi....Ali ako neko za postavljeni citat precizno navede autora, delo, izdanje, a pogresi u broj stranice, da li se moze nazvati lazovom....naravno da ne ali davljenik se i za slamku hvata...

Dakle da li je bitno to da li je Djilas izjavio ono sto sam postavio (sto kiseli nevesto izbegava da odgovori) ili na kojoj stranici navedenog dela...

Pa cemo tako postaviti i iz jednog drugog izvora (s nesto drugacijim prevodom)

djilas.jpg

Aleksander Bajt - BERMANOV DOSIJE

strvv.jpg

dakle, mislim da je jasno ko je ovde prevarant, manipulator...

A ovo je primer patoloskog lazova (dok jos ne zna za knjigu Mise Lekovica, Martovski pregovori 1943...tj da su sva dokumenta predstavljena u toj knjizi rezimskog partizanskog istoricara)

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=10284659&postcount=13

Poslednja izmena od moderatora:
Мало сам одсуствовао ових дана са дискусија, па ћу искористити да објасним како су Немци измислили споразуме са четницима са краја 1943. у Србији.
Како поглавља ,,Тактизирање са Немцима у долини Лима'', ,,Немци измишљају споразуме са четницима'' и поглавље о пуковнику Симићу(Самарџићева књига) имају мало више страница(20), само ћу укратко описати шта се дешавало.

Наиме, у покушају да четнике претворе у љотићевце(што је успело са Ђуришићем), Немци су измислили 4 споразума: са Лукачевићем, Калабићем, Ћаћићем и Јовановићем.
Заједничко је да се ни на једном не налазе потписи наведених официра, као и да не постоје записници са наводних састанака.

1. Споразум са Лукачевићем.
Када су комунисти новембра 1943. напали Србију Немци су настојали да обухвате и њих и четнике и да их униште. Зато је Дража извукао главнину снага из долине Лима(око 15 000 људи), а у герилу оставио око 5000 људи под Лукачевићевом командом.
Лукачевић се Немцима представио као самостални командант, измислио име јединице и Немци су га зобишли. Потом су четници искористили успешну немачку офанзиву и после одласка Немаца овладали доњим током Лима. Споразум из 22.11.1943. је лажан из следећих разлога:1. Наводи се да је Лукачевић ком. четничког штаба 148, што је ознака за Лимско-санџачке одреде чији Лукачевић није био командант. Он је био ком. Старог Раса. 2. Наведени споразум обухвата много већи рејон и од Лукачевићеве команде и од команде Лимско санџачких четничких одреда(Бајина Башта, Тара, Косовска Митровица, Ибар, Краљево, Чачак...).
2. Споразум са Јовановићем
Довољан је извештај немачког официра Тилера од 18.1.1944. који описује да је право стање било ратно: 1. Нем. јединице неће нападати ДМ ако са њихове стране не уследи напад.
4. Нем. јединице добиле су наређење да на сваки позив о предаји оружја или пак уступању истог оружјем узврате 5. На сваки непријатељски напад одговориће се најоштријим мерама 6. Смрт Меншикова(гестаповац убијен од четника-моја примедба) мора бити разјашњена а убица предат Крајскомандатури...
(Извештај се налази у 14. тому Зборника докумената у књизи 3, стр. 940).
3. Споразум са Калабићем.
У питању је немачка мућка са пуковником Симићем. Наиме, Немци су најпре навели да је Калабић склопио уговор са Вајксом 28.11. а затим 27.11. плус што додају пуковника Симића, којем тачно наводе положај инспектора трупа. Касније међутим, када је Симић заиста склопио споразум 17.1.1944. са Фелбером кога је заступао капетан фон Вреде, наведен је као ком. буквално целе Шумадије, што њему код Драже није била функција. Са четничке стране нико међутим није ни знао за тај споразум, па је то био рачун без крчмара. Симић ће Гарду да доведе у заблуду на исти начин као Велебит партизане маја 1943. тако што ће јавити да Немци неће напасти Гарду(а Немци су неколико дана касније, фебруара 1944. покренули операцију Хајка). Мислећи да је у питању фалсификат, Дража га је поставио за свог делегата да обједињује Златиборски и Пожешки корпус у борбама против комуниста у Западној Србији. Симић је слао контрадикторне извештаје(нпр. једном приликом је известио капетана Радовића да се четничке јединице не раздвајају да не упадну у клопку Немаца, Бугара и љотићеваца, а другом приликом, 20.4. је известио Дражу да се капетан Вучковић са 130 четника под командом немачког поручника Керпера), што је био довољан доказ да је немачки шпијун због чега је, највероватније средином маја 1944. стрељан.

Уосталом, сама немачка документа показују да се до фебруара 1944.(када су покренуте веће операције) водио рат ниског интензитета у Србији.

Од 16.12.1943.-15.1.1944. Немци су евидентирали 139 погинулих, 6 рањених и 19 заробљених и ухапшених четника.
Од 16.1.-15.2.1944. 123 мртва, 37 рањених и 82 заробљених и ухапшених.
Од 16.2.-15-3.(мање операције против четника, не рачунајући операције Хајка и Фрилинг) мртвих 160, рањено 6, ухапшено 609 четника.
(Све према ИАН, мф. 6, снимци 613, 526, 533).

Poslednja izmena:
odlican tekst, kao i uvek :)

Rodoljub ili izdajnik: Slucaj djenerala Mihailovica
Zapisnici i izvestaj Istrazne komisije Komiteta za pravedno sudjenje Drazi Mihailovicu

iskaz1.jpg

iskaz2.jpg

iskaz3.jpg

New York Herald Tribune, May 14, 1946.

Fotokopija ovog dokumenta nalazi se u kolekciji Devida Martina, Arhiva Huverovog instituta.

Poslednja izmena:
Povodom nekih ranijih lazi kiselog/sabljara u vezi poternice za Drazom iz 43....da ne trazim postove, uglavnom, prvo je govorio kako ta poternica ne postoji, posle da je samo i iskljucivo izasla u listu Novo Vreme, pa onda da nije ni tu, a od mene trazio da postavim stranicu Novog Vremena, kao da je drzim u fioci itd...u najskorije vreme je ne negira vec kao po obicaju kada njegove lazi budu dokazane, pokusava da umanji znacaj toga sto je ranije negirao da postoji....

Tacka na te lazi stavljena je izlaganjem Drazinih licnih stvari u Vojnom muzeju u Beogradu, gde je izlozena i sama poternica...

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/116453/Dražine+stvari+prvi+put+u+javnosti.html

isitna je dakle da poternica jeste izasla u Novom Vremene zajedno sa poternicom za Titom, ali i da nije samo u Novom Vremenu, vec je objavljena preko svih glasila, u svim oblicima...

novovreme.jpg

poternica.jpg

Zapisnici i izvestaj Istrazne komisije Komiteta za pravedno sudjenje Drazi Mihailovicu

Poslednja izmena:
Mozda je od svih britanskih oficira za vezu, najubedljiviju i najdirljiviju odbranu Mihailovica napisao major Kenet Grinlis koji je proveo 18 meseci u Jugoslaviji, prvo kao adjutant pukovnika Bejlija a docnije kao adjutant brigadira Armstronga. Njegovi iskazi imaju utoliko vise znacaja sto je on od svih oficira za vezu bio najblizi Mihailovicu i u cijem je prisustvu Mihailovic govorio samo otvoreno. U dugackom clanku u londonskom Tabletu od 16. jula 1946, Grinlis kaze:

Izgleda neverovatno da se covek koji je stao na stranu Britanaca onda kad im je najgore islo i kad je njegova sopstvena zemlja bila pregazena od neprijatelja, sada optuzuje za saradnju sa tim istim neprijateljem u doba kada se ovaj potucen, spremao na povlacenje iz njegove zemlje a saveznici isli ka sigurnoj pobedi...

Nekome koji je posmatrao razvoj Mihailovicevog pokreta od samog pocetka, koji je sluzio sa Mihailovicem osamnaest meseci, koji je iz daleka i dalje pratio njegovu vitesku borbu do poslednjeg daha, ocigledna ravnodusnost prema moralnim obzirima koji su tu u pitanju, bolna je i uvredljiva.
[Grinlis misli na vrlo mlako zalaganje britanske vlade u korist Mihailovica]

str 50-51

Vazno je imati na umu da dok su se saveznicki oficiri pridodati partizanskim snagama drzali partizanskih ratnih biltena, primali ih za gotovo i slali ih kao ''temeljno proverene'' izvestaje (koji su zatim prenoseni preko Bi Bi Sia), dotle su se oficiri za vezu pridodati Mihailovicu drzali pravila da salju izvestaje samo o onim dogadjajima kojima su licno prisustvovali ili koje su mogli da provere na licu mesta i posto bi ispitali svedoke. Ako bi ponekad poslali koji Mihailovicev izvestaj ili izvestaj koga od njegovih komandanata, to bi naglasili i ogradili se. Docnije nekoliko clanova britanskih misija kod Mihailovica izrazilo je sumnju u opravdanost tako krutog stava. ''Bog zna'' rekao mi je jedan od njih ''da smo u to vreme znali sta se desava na drugoj strani, mozda bi nasi izvestaji bili sasvim drukciji. Najzad, kad se igra ista igra, obe strane imaju da se drze istih pravila''.

Brigadir Armstrong je 9. novembra 1943, u jednom telegramu kairskom Es O I, potegao to pitanje:

Pozivajuci se na vase primedbe o nasim obavestajnim biltenima, zeleli bismo da znamo da li se izvestaji Bi El oficira kod partizana osnivaju na zapazanjima ocevidaca ili prosto na dostavljanju lokalnih komandanata. Mi se ovde trudimo da budemo nepristrasni. Nadamo se da Bi El oficiri kod partizana cine isto...

War Office Document, WO 202/140.

str. 51

Poslednja izmena:
С.Р.Н.

Твоја порука је прилично дугачка, а ја немам времена да на њу опширније одговарам, али на неке делове морам ( пошто корисник " добровољац " није одговорио ). Прво, стекао сам утисак ( опрости ако грешим ) да ти имаш велике симпатије ( а можда и нешто више од тога? ) за национал-бољшевизам. Ти изгледа Совјетију доживљаваш као природни наставак " Трећег Рима " , а према Русима који су се борили на страни Немаца гајиш одређену дозу подозрења. Зато се и чудиш и питаш за разлог зашто су се власовљевци борили на страни Немаца. Погледај ову тему ( између осталог и економско стање СССР-а )

Има још много слика, снимака, књига о којима треба расправљати у вези са овом темом, али за сада ово је довољно.

Poslednja izmena:
Ovu temu otvaram zato sto je trenutno aktuelno pitanje Dražinog groba ili da budem precizniji mesta gde su ga komunisti mucki i kukavicki likvidirali. Takođe je podnet zahtev za rehabilitaciju i poništenje presude kojom je posle II sv.rata osuđen na smrt, a prethodno su mu oduzeta sva građanska prava.

Zamislio sam ovu temu kao mesto gde se može naći sve o Draži, biografija, fotografije, izjave, itd. a najmanje u sta ova tema treba da se pretvori je rasprava. Zato bih odmah zamolio, bez zlonamernih upada, takvih tema je gomila i to možete tamo.

Ko je bio Draza pre II sv. rata?

Враћам сва сећања на два лика из II Светског рата:
Н[SUP]0[/SUP]1: Јосип Броз - Тито
Н[SUP]0[/SUP]2: Дража Михаиловић - Чича.
Постављач ове теме има два аршина за ова два лика и са тим убеђењем витла дуго, дуго по овом Форуму. Једног хвали до небеса, другог куди до бола. Теме су под линковима:
http://forum.krstarica.com/newreply.php?do=newreply&p=9783343
http://forum.krstarica.com/threads/290743

Јосип Броз - Тито, умро и сахрањен са свим почастима које припадају државнику већег калибра. То показује и присутност великог броја државника на самој сахрани.
Да потсетим: Сахрањен је у Кући цвећа у Београду где га и дан-данас посећују грађани бивше Југославије али и шире.
Дража Михаиловић-Чича стрељан је и закопан (није сахрањен!) негде у околини Београда. Стрељан је по заслугама у II Светском рату и доприносу народима Југославије.
Претрага за местом где је закопан још увек траје и питање је када ће га наћи и дали ће га уопште наћи.
Ових дана решаваће се и захтев његовог унука за рехабилитацијом и поништењем пресуде којом је осуђен на смрт.
Ако све буде позитивно решено, како очекује постављач теме и ако Чичу пронађу, предлажем следеће:
У име српског помирења да, Дражу Михаиловића-Чичу, сахране уз све почасти у кући цвећа поред Јосипа Броза-Тита.
Коначно ту му је и место јер је Тито био Дражи комадант при ослобођењу Југославије. Тако је наредио краљ коме је Чича служио.

@ Svecovek

Словесни, не знам чиме сам те испровоцирао да мислиш да ''имам неке симпатије, или можда нешто више са национал-бољшевизмом'' ?? Или ти је манир дискусије, да најпре етикетираш и означиш могућег непријатеља, како би ти било лакше да распалиш по њему одговарајућом муницијом. Ја се озбиљно питам, зашто ми приписујеш нешто, за шта сматрам да нисам оставио никакав разлог, али си се искупио тиме што си у свом брзоплетом закључку и суду, потражио праштање у случају да ниси у праву. Пошто ниси у праву, праштам ти, и следећи пут мало боље прикупи материјале о нечему или неком па дај судове......

Најпре, ја не сматрам Совјетију за никакву наследницу дореволуционарне Русије, шта више, ради својих (породичних) разлога под један, и под два довољно је мени то што су се тазе власти СССР-а саме отказале од тог наследништва старе Русије.

А то су урадили на следећи начин:

1. Азбуку трансформирали како би угасили сећање на старословенску ортографију у азбуку дореволуционе Русије. Ту се нису задржали, па су наставили отворени експерименти за пребачај руског језика на латиничну транскрипцију...Луначарски...

2. Меморијалну мермерну плочу са херојима Првог руског Отаџбинског рата истуцали и прахом покрили улице у неким московским парковима. Ваљда по тој симболици народ гажењем по именима својих хероја, требао је да погази на целокупну руску историју. А Храм Христа Спаса (захвалност Богу за ослобођење од Наполеонових пљачкаша) дигли у ваздух, а да бољшевичке антируске ставове нису биле ефемерног карактера, секунд пре активације Каганович се издрао: Поцепајмо хаљину мајчици Русији.!!

3. Сами префикс ''Отаџбински'' из оба два велика предходна рат избрисали, тиме су у лице пљунули свим руским жртвама и још живим херојима из другог Отаџбинског рата, који су касније бољшевички манијаци почели називати ''империјалистичким ратом''. И замисли до пре неку годину није постојао у савременој Русији ни један једини споменик који би сећао на пале и живие херојиме Другог руског Отаџбинског рата.

4. Сами термин ''руска историја'' је била довољан материјал у осуди за контрареволуцију.

5. Свесно се одрекли сваке руске симболике питомо изражене преко прелепим симболима руске државности , двоглавог орла су кундацима пушака разбили и макли из сваког здања, а заставу поцепали и испоганили, а тиме се посрали у уста и себи и својим предцима.

6. Мала Совјетска енциклопедија у свом првом издању `30 година, термин Русија је објашњавао управо овако: Русија, бивше назвање државе, на чијој се територији формирао Совјетски Савез.

7. И на крају су непотребно извршили преврат, насилно узели власт, цара и цареву породицу стрељали, и разгонили све привремене управе власти које би у та турбулентна времена могла бити од користи. Касније су кренули у испуњење ових већ побројаних ставки....

Ето ово је мени довољно да схватим да су Совјети, Русију осећали као неку баласт од које се требало ново друштво ослободити што пре......а да их венчам на силу за рускост, не пада ми на памет.

Е сад да ја то што СССР не сматрам за наследника старе Русије, то по аутоматизму не значи да треба да скидам капу Власову, који је био истакнути војсковођа Совјетије, и који је свој живот положио на олтар те исте Совјетије, а Стаљину се зарекао на безпоговорно служење........А што је касније формирао ''руске ''одреде, позвао се на Бога, рускост и традицију то код мене подлежи још већој обазривости.

Да будем искрен мени се свиђа фазон РОА, још искренији да будем одувек ми се свиђала њена симболика, некако ми је пријала та Андрејевска застава, па парада у Пскову испод тробојке и слична театралност на коју је Власов покушао да игра.....али опет кажем да то не значи да ја прихватам њихову борбу и начин на који је Власов ловио изгубљене душе, а сам је мало раније своју душу поклонио Совјетији.

Ја сам Словесни националист, конзервативац, традиционалист, и такав поглед имам према свету. Ево нпр. Због тог мог става за истог издајицу сматрам и рецимо и ген. Брусилова, и Карбишева, и Рокосовског....и сви они који су неком другом поднели заклетву ,али за боље услове или под припрету ревидирали свој став за 180.

Истог сам мишљења и за официре ЈНА......Кад су се крцкале бенефиције, усељаваљи најбољи станови, кад се југословенско друштво модификовало онако како би њихов живот био комфорнији, бољи и луксузнији, тад су им уста била пуна Сфрјизације, поредак, братство и јединство. Оног момента кад су се променили услови рада, кад су обећане нове функције, кад су капетани брзопотезно произведени у пуковнике и генерале неких нових армија, е тад су ти исти они официри бацили у блато своје звезде петокраке, и наденули нове у зависности ко се где нашао.

Е зато имамо данас рогобатни национализам који је дуго време нараштан у црвени инкубатор, са свим официрима ревизионистима, црквеним комунистима којима на памет не пада да се покају за своје грехе, него Цркву сматрају за институцију која се у данашње време вреди посетити бар 2 пут годишње. А се друге стране стоје пагански национал социјалисти којима неки гласић из дубине ипак јавља да није лоша, чак што више пожељна ''сарадња'' са Богом, па сретнеш и њих у црквено двориште. Смехотресно признај......

Тешко је мени да паднем под утицај неке пропаганде, а понајмање како кажеш национал-бољшевичке....ево ти узми нпр. Кирила Александрова младог историчара који му је ужа специјалност Власов и Власовљева армија, па ми реци шта он каже по том питању....значи овде се концентрирамо на Русе и РОА, а не укупан број совјетских грађана по разним колаборационистичким формацијама. Ово ти кажем пошто ти се ''поткрала'' Литванија ,Летонија и Естонија, па да случајно и њих не рачунаш у Русе и РОА!?

Опет ћу да кажем, да Власову, РОА, и осталим формацијама који су узели учешће у рату на страни немачког Рајха, фали озбиљније и темељније истраживање које би укључивало и исказе директних учесника, за то који је био њихов мотив, идеја, како су замишљали касније уређење државе и друштва у случају њихове победе.

Ја знам за једног случаја власоваца, старог деку из Казања, код кога су дошли новинари како би га интервјуисали....знаш шта им је одговорио....види каже и показује на зграду градске администрације изнад које се вијори руска тробојка, ипак смо ми победили....занимљиво са његове стране, али да ли и са Власовљеве, то је друго питање.....
Кад бих ја био совјетска власт, ја бих њега амнестирао, али ген. Власову танак му откуп ако би покушао да се вади на ту рускост ко овај деда.

За сам крај видим да ми препоручујеш књигу о РЗК-у , историчара Сергеја Волкова. Ову нисам прочитао, али узимам за право да о њој дам кратак суд....наиме Волкова сматрам за компетентног историчара официрства, како Императорске армије, тако и Беле гарде, а не сумњам да је одрадио и РЗК онако како ваља. Човек има лични архив од скоро 1. 000.000 белогардејаца, која укључује фотографије, кратке биографије, и даље судбине истих тих људи. Хвала на препоруци. Е сад не знам колико се он у својој књизи концентрише на разлоге и мотиве формирања РЗК, или само је обрада механизма функционисања корпуса и његов официрски кадар, његова спремност, број, субординација корпуса и сл.

Хомен: Дража сахрањен на Ади Циганлији

Реп. асоц. за неговање тековина Равногорског покрета

September 7, 2010

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен каже за „Прес“ да је Србија дошла у посед првог званичног документа који говори о стрељању команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића.

- Реч је о телеграму од 17. јула 1946. који је амбасада Велике Британије упутила влади у Лондону у коме обавештава да је Дража Михаиловић стрељан тог дана. У Србији о стрељању не постоји ниједан званични документ о дану смрти Драже Михаиловића. Он је сахрањен на Ади Циганлији (логор ОЗНЕ) или у Лисичјем потоку (где су партизани масовно стрељали људе, прим. аут); највероватније на Ади - каже за „Прес“ Хомен.

Он објашњава да је поменути телеграм део документације од 150 страна коју је Србији доставила Велика Британија, а с које је претходно британска влада скинула ознаку поверљивости.

- Из уступљене документације јасно се види да је британска влада тражила да се генерал Дража не стреља. Ондашње власти то нису услишиле и као одговор на молбу Британаца послат им је само телеграм: „Генерал Дража Михаиловић стрељан је 17. јула 1946.“ - каже Хомен који очекује да из Британије стигне и „суштински документ“ који ће указати на тачно место где је погубљен Михаиловић.

С друге стране, председник Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета Александар Чотрић каже да „чисто сумња“ да британски документи могу да помогну у откривању где се налази Дражин гроб.

- Генерала Дражу нису убили Британци, него домаћи комунисти. Зато податке о месту где је сахрањен генерал могу пре дати ти комунисти, припадници партизанских јединица који су учесници или сведоци његовог стрељања - каже Чотрић.

Пред Вишим судом у Београду за 16. септембар заказано је прво рочиште у поступку за рехабилитацију ђенерала Михаиловића. Захтевом за рехабилитацију тражи се поништење пресуде од 15. јула 1946. којом је генерал Михаиловић, после монтираног суђења пред партизанским судом, осуђен на смрт.

http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=232&Itemid=1

Хомен: Дража сахрањен на Ади Циганлији
Реп. асоц. за неговање тековина Равногорског покрета
September 7, 2010
Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен каже за „Прес“ да је Србија дошла у посед првог званичног документа који говори о стрељању команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића.
- Реч је о телеграму од 17. јула 1946. који је амбасада Велике Британије упутила влади у Лондону у коме обавештава да је Дража Михаиловић стрељан тог дана. У Србији о стрељању не постоји ниједан званични документ о дану смрти Драже Михаиловића. Он је сахрањен на Ади Циганлији (логор ОЗНЕ) или у Лисичјем потоку (где су партизани масовно стрељали људе, прим. аут); највероватније на Ади - каже за „Прес“ Хомен.
Он објашњава да је поменути телеграм део документације од 150 страна коју је Србији доставила Велика Британија, а с које је претходно британска влада скинула ознаку поверљивости.
- Из уступљене документације јасно се види да је британска влада тражила да се генерал Дража не стреља. Ондашње власти то нису услишиле и као одговор на молбу Британаца послат им је само телеграм: „Генерал Дража Михаиловић стрељан је 17. јула 1946.“ - каже Хомен који очекује да из Британије стигне и „суштински документ“ који ће указати на тачно место где је погубљен Михаиловић.
С друге стране, председник Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета Александар Чотрић каже да „чисто сумња“ да британски документи могу да помогну у откривању где се налази Дражин гроб.
- Генерала Дражу нису убили Британци, него домаћи комунисти. Зато податке о месту где је сахрањен генерал могу пре дати ти комунисти, припадници партизанских јединица који су учесници или сведоци његовог стрељања - каже Чотрић.
Пред Вишим судом у Београду за 16. септембар заказано је прво рочиште у поступку за рехабилитацију ђенерала Михаиловића. Захтевом за рехабилитацију тражи се поништење пресуде од 15. јула 1946. којом је генерал Михаиловић, после монтираног суђења пред партизанским судом, осуђен на смрт.
http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=232&Itemid=1

Све што си ,,претабачио'' је познато и непотребно је да се понавља. Нетачан је само наслов: ,,Хомен: Дража сахрањен на Ади Циганлији'', јер Драажа није сахрањен већ само закопан али се незна где. Сахрана ће тек уследити ако га нађете и ако захтев за рехабилитацијом на Суду прође..
Али не рече ништа о томе да Дражу треба сахранити у Кући цвећа поред Тита као његовог Врховног команданта и у име помирења народа у Србији.
'Ајде да те видим, паметњаковићу!

U cemu je tvoj problem?

na delu pokazujes pre svega kakav si Srbin, Hriscanin...tj. covek...

odakle vadis te gluposti, gde bi Draza trebao da bude sahranjen...ipak kapiram na sta aludiras, a takve splacine i perverzije moze da smisli samo zadrti komunjarski mozak...

takodje valjalo bi te podsetiti da u ratnom stanju politicke partije zamrzavaju svoje aktivnosti, a njeno clanstvo stupa u vojsku...dakle partizani su nista drugo do petokolonasi, banditi, paravojna formacije, a duznost vojske je da je unisti....toliko o tome ko je kome komandant....da ne pricamo o tome da je jedan prakticno doktor vojnih nauka, a drugi bravar, samoproklamovani marsal...jedan u sluzbi otadzbine, priznat od Kralja, ucesnik svih ratova za slobodu Srbije u 20. veku, odlikovan svim zivim srpskim ordenjima za hrabrost....drugi u sluzbi SSSR i samog djavola, odlikovan od strane Austrougarske za za najvece zlocine nad Srbima u Macvi i Podrinju, covek koji dize revoluciju protiv srpskog naroda i zavodi diktaturu....

Da, naravno da se zna....zna se da je citav proces montiran, a Draza osudjen kao politicki neprijatelj i nista drugo....

Draza ce dobiti svoje grobno mesto i mesto u srpskoj istoriji koje mu pripada....vi komunjare, krvavi do ramena, ili potomci istih koji senlucite na tudjim imanjima, ne mozete nista po tom pitanju, samo da penite, kako ti sada radis....

Poslednja izmena:
U cemu je tvoj problem?
odakle vadis te gluposti, gde bi Draza trebao da bude sahranjen...ipak kapiram na sta aludiras, a takve splacine i perverzije moze da smisli samo zadrti komunjarski mozak...
takodje valjalo bi te podsetiti da u ratnom stanju politicke partije zamrzavaju svoje aktivnosti, a njeno clanstvo stupa u vojsku...dakle partizani su nista drugo do petokolonasi, banditi, paravojna formacije, a duznost vojske je da je unisti....toliko o tome ko je kome komandant....da ne pricamo o tome da je jedan prakticno doktor vojnih nauka, a drugi bravar, samoproklamovani marsal...
Da, naravno da se zna....zna se da je citav proces montiran, a Draza osudjen kao politicki neprijatelj i nista drugo....
Draza ce dobiti svoje grobno mesto i mesto u srpskoj istoriji koje mu pripada....vi komunjare, krvavi do ramena, ili potomci istih koji senlucite na tudjim imanjima, ne mozete nista po tom pitanju, samo da penite, kako ti sada radis....

Лаки је мало нервозан, зар не?
Па ако је тако како ти конструшеш једне приче о партизанима а друге о четницима, зашто су четници тражили (и добили) да се изједначе са партизанима као антифашисти. Или се то изједначење односи само на оне четнике и Чичу које је краљ ставио под Врховну команду Јосипа Броза-Тита.
Па ако му је Тито био комадант зашто Чичу неби сместили и постхумно поред комаданта?

cetnici i partizani nikad ne mogu da se izjednace, ako cemo na pravdi Boga...jedni su bili regularna vojska u sluzbi otadzbine, a drugi teroristi...jedni su se borili za prave vrednosti koje su odlikovale Srbina kroz celu istoriju, drugi su donosili nesto sto nema veze sa srpskom tradicijom, s tendencijom da istu zauvek oteraju u zaborav, uniste sve njene tragove...

Ali sta ja imam tebi da pricam, kad si ti verovatno jedan od njih ili potomak...Mogu da ti predlozim knjigu Antonija Djurica, Crvena kuga....kaze covek, Podsetnik za komuniste i one koji kriju njihove zlocine...da vidis kakvu stoku bezboznicku ovde predstavljas...

Kako je sada aktuelno pitanje Kosova, mozes na konkretnim primerima da vidis od koga su Albanci imali da uce i nauce kako se sprdati i unistavati srpske svetinje....Za Srbina, nema veceg izroda od Srbina komuniste.... i veceg krvnika ...oni su nas doveli do ovde, gde smo....

A tom sprdnjom o grobnom mestu Draze ne znam sta oces da postignes....drzi se cinjenica, manje gluposti...

cetnici i partizani nikad ne mogu da se izjednace, ako cemo na pravdi Boga...jedni su bili regularna vojska u sluzbi otadzbine, a drugi teroristi...jedni su se borili za prave vrednosti koje su odlikovale Srbina kroz celu istoriju, drugi su donosili nesto sto nema veze sa srpskom tradicijom, s tendencijom da istu zauvek oteraju u zaborav, uniste sve njene tragove...
Ali sta ja imam tebi da pricam, kad si ti verovatno jedan od njih ili potomak...Mogu da ti predlozim knjigu Antonija Djurica, Crvena kuga....kaze covek, Podsetnik za komuniste i one koji kriju njihove zlocine...da vidis kakvu stoku bezboznicku ovde predstavljas...
Kako je sada aktuelno pitanje Kosova, mozes na konkretnim primerima da vidis od koga su Albanci imali da uce i nauce kako se sprdati i unistavati srpske svetinje....Za Srbina, nema veceg izroda od Srbina komuniste.... i veceg krvnika ...oni su nas doveli do ovde, gde smo....
A tom sprdnjom o grobnom mestu Draze ne znam sta oces da postignes....drzi se cinjenica, manje gluposti...

Значи од националног помирења - ништа! Четници не пристају и поново би каме да истребе све оне који нису четници а самим тим по четничком жаргону ,,комуњаре''.
Ако Чичу уопште нађете негде закопаног, пристојно би га сахранили на Равној гори или Блајбургу. Западна браћа по ками кажу да би га чешће обилазили ако је у Блајбургу.
За твоју радозналост: Ја нисам потомак комуниста нити сам икад био комуниста. Деда је 15-так година био у Црквеном одбору а отац рано погинуо (1942г.у служби на железници) и није имао времена да се определи.

Значи од националног помирења - ништа! Четници не пристају и поново би каме да истребе све оне који нису четници а самим тим по четничком жаргону ,,комуњаре''.
Ако Чичу уопште нађете негде закопаног, пристојно би га сахранили на Равној гори или Блајбургу. Западна браћа по ками кажу да би га чешће обилазили ако је у Блајбургу.
За твоју радозналост: Ја нисам потомак комуниста нити сам икад био комуниста. Деда је 15-так година био у Црквеном одбору а отац рано погинуо (1942г.у служби на железници) и није имао времена да се определи.

Јок него си шта, марсовац? Прихваташ све комунистичко против Драже без имало критичности и без да се запиташ да ли је све то било тако или је филовано, а овамо нисам комуниста.

Јок него си шта, марсовац? Прихваташ све комунистичко против Драже без имало критичности и без да се запиташ да ли је све то било тако или је филовано, а овамо нисам комуниста.

Имама права да се определим за опцију за коју сматрам да је боља. Партизани су ипак били војска за разлику од гибаничара.
Ето, навијам за Партизан и партизане, па шта!

do pomirenja se ne dolazi tako sto zrtva pruza ruku dzelatu....samo istinom, rehabilitovanjem, kaznom za zlocince...
Evo vaseg pomirenja...
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...Di%C4%87+se+hvali+ratnim+zlo%C4%8Dinima!.html
vidim da ne zelis da nastavis da se sprdas pa smatram dalju diskusiju sa tobom nepotrebnom, besmislenom....pa pa....

Плитка ти је филозофија. Капичић је изрекао једну истину, која га у ово лудо време, може коштати скупо.Али како видим, ништа му још не фали. Али је истина.
Kapičić je juče „Blicu" rekao da on i njegovi drugovi posle rata „nisu imali milosti, jer su čistili smeće"!?!
- Ubijeni su tada nemački zarobljenici, pa onda oni koji su radili za okupatora, a onda i četnici - doslovce je rekao Kapičić....
Много се шљама у току рата скупило и требало је уредити државу без шљама.Немачки шљам није сакупљен у Немачкој већ овде у нашој земљи, а помагачима је одувек таква казна следовала.

moram jos ovo da dodam....sta reci dalje, do da i ti nisi nista manji monstrum od Ka-picica...

http://forum.krstarica.com/threads/290743&page=2

a sad bih stvarno voleo da mi se vise ne obracas, tj. ne odgovaras na moje postove...nema potreba....

Ниси ваљда закупио ПДФ Крстарице и имаш ауторско право на постављену тему. Ако имам стрпљења да читам разноразне небулозе, сигурно ћу повремено подсетити аутора поста да трућа глупости.О тирадама ресависаних из пропагандних књига и да не причам.
То што си се нашао погођеним, само је твој проблем.

U cemu je tvoj problem?

takodje valjalo bi te podsetiti da u ratnom stanju politicke partije zamrzavaju svoje aktivnosti, a njeno clanstvo stupa u vojsku...dakle partizani su nista drugo do petokolonasi, banditi, paravojna formacije, a duznost vojske je da je unisti....toliko o tome ko je kome komandant....da ne pricamo o tome da je jedan prakticno doktor vojnih nauka, a drugi bravar, samoproklamovani marsal...jedan u sluzbi otadzbine, priznat od Kralja, ucesnik svih ratova za slobodu Srbije u 20. veku, odlikovan svim zivim srpskim ordenjima za hrabrost....drugi u sluzbi SSSR i samog djavola, odlikovan od strane Austrougarske za za najvece zlocine nad Srbima u Macvi i Podrinju, covek koji dize revoluciju protiv srpskog naroda i zavodi diktaturu....

1.kako to da mihailovic drzi svetosavski kongres, 1944 sa politickim partijama, ili ima kongres cetnicke omladine ( ako se rad partija zamrzava...) ?
2. nisu li ti "petokolanasi" (kako ih tih nazivas), NOVJ,1944 godine postali legitimna kraljeva vojska, mihailovic smenjen, cetnici postali i ostali petokolonasi, izdajnici, koljaci, fasiticke sluge, koje su bile ujedinjene sa nedicevom SDS i ljoticevim SDK , u novu vojnu formaciju, pod komandom mihailovica, i aktivno se borili sa nemcima i ustasama protiv te legitimne kraljeve vojske?
3 kakv doktor vojnih nauka? mihauilovic nije zavrsio nikakvu akademiju , nego samo ofiicirske kurseve. predavao je jedno vreme na akademiji, ali je bio izjuren zbog alkoholizma. na svakoj svojoj duznosti , nije bio vise od 6 meseci. on nije znao da konaduje, jer je bio "nacelnik staba", administrativac, koji je zavrsio kurseve za obavestajnu sluzbu. koliko mu je ono trebalo da dodje od doboja do ravne gore? mesec dana.
jedan pukovnik nije u stanju da predje drinu mesec dana, na zracnoj liniji od 100 kilometara...
4. proces je bio legitiman, javan , sa preko 100 novinara prisutnih , i svaka rec prenesena doslovce.
5.
odlikovan od strane Austrougarske za za najvece zlocine nad Srbima u Macvi i Podrinju, covek koji dize revoluciju protiv srpskog naroda i zavodi diktaturu....
srpski narod je bio deo jugoslavije u ono vreme...izgleda da se to zaboravlja u srbiji. nemas nikakv dokaz da je tito bio u srbiji za vreme prvog svetskog rata, pa prekini sa lazima i politickom propagandom

Интересантно да се после деценија историје коју су промовисали комунистички,назови,историчари,и у којој је све подељено на беспрекорно добре момке-партизане и лоше момке-остали,сада појављују "историчари" који годинама оправдано критикују комунистичку историографију,а сами раде баш исто што и ови-стварају исту црно-белу слику само са измењеним улогама.И увек та искључивост - ко не мисли као ми,наш је противник,типично комунистички.

Poslednja izmena:

Back