@ Svecovek
Словесни, не знам чиме сам те испровоцирао да мислиш да ''имам неке симпатије, или можда нешто више са национал-бољшевизмом'' ?? Или ти је манир дискусије, да најпре етикетираш и означиш могућег непријатеља, како би ти било лакше да распалиш по њему одговарајућом муницијом. Ја се озбиљно питам, зашто ми приписујеш нешто, за шта сматрам да нисам оставио никакав разлог, али си се искупио тиме што си у свом брзоплетом закључку и суду, потражио праштање у случају да ниси у праву. Пошто ниси у праву, праштам ти, и следећи пут мало боље прикупи материјале о нечему или неком па дај судове......
Најпре, ја не сматрам Совјетију за никакву наследницу дореволуционарне Русије, шта више, ради својих (породичних) разлога под један, и под два довољно је мени то што су се тазе власти СССР-а саме отказале од тог наследништва старе Русије.
А то су урадили на следећи начин:
1. Азбуку трансформирали како би угасили сећање на старословенску ортографију у азбуку дореволуционе Русије. Ту се нису задржали, па су наставили отворени експерименти за пребачај руског језика на латиничну транскрипцију...Луначарски...
2. Меморијалну мермерну плочу са херојима Првог руског Отаџбинског рата истуцали и прахом покрили улице у неким московским парковима. Ваљда по тој симболици народ гажењем по именима својих хероја, требао је да погази на целокупну руску историју. А Храм Христа Спаса (захвалност Богу за ослобођење од Наполеонових пљачкаша) дигли у ваздух, а да бољшевичке антируске ставове нису биле ефемерног карактера, секунд пре активације Каганович се издрао: Поцепајмо хаљину мајчици Русији.!!
3. Сами префикс ''Отаџбински'' из оба два велика предходна рат избрисали, тиме су у лице пљунули свим руским жртвама и још живим херојима из другог Отаџбинског рата, који су касније бољшевички манијаци почели називати ''империјалистичким ратом''. И замисли до пре неку годину није постојао у савременој Русији ни један једини споменик који би сећао на пале и живие херојиме Другог руског Отаџбинског рата.
4. Сами термин ''руска историја'' је била довољан материјал у осуди за контрареволуцију.
5. Свесно се одрекли сваке руске симболике питомо изражене преко прелепим симболима руске државности , двоглавог орла су кундацима пушака разбили и макли из сваког здања, а заставу поцепали и испоганили, а тиме се посрали у уста и себи и својим предцима.
6. Мала Совјетска енциклопедија у свом првом издању `30 година, термин Русија је објашњавао управо овако: Русија, бивше назвање државе, на чијој се територији формирао Совјетски Савез.
7. И на крају су непотребно извршили преврат, насилно узели власт, цара и цареву породицу стрељали, и разгонили све привремене управе власти које би у та турбулентна времена могла бити од користи. Касније су кренули у испуњење ових већ побројаних ставки....
Ето ово је мени довољно да схватим да су Совјети, Русију осећали као неку баласт од које се требало ново друштво ослободити што пре......а да их венчам на силу за рускост, не пада ми на памет.
Е сад да ја то што СССР не сматрам за наследника старе Русије, то по аутоматизму не значи да треба да скидам капу Власову, који је био истакнути војсковођа Совјетије, и који је свој живот положио на олтар те исте Совјетије, а Стаљину се зарекао на безпоговорно служење........А што је касније формирао ''руске ''одреде, позвао се на Бога, рускост и традицију то код мене подлежи још већој обазривости.
Да будем искрен мени се свиђа фазон РОА, још искренији да будем одувек ми се свиђала њена симболика, некако ми је пријала та Андрејевска застава, па парада у Пскову испод тробојке и слична театралност на коју је Власов покушао да игра.....али опет кажем да то не значи да ја прихватам њихову борбу и начин на који је Власов ловио изгубљене душе, а сам је мало раније своју душу поклонио Совјетији.
Ја сам Словесни националист, конзервативац, традиционалист, и такав поглед имам према свету. Ево нпр. Због тог мог става за истог издајицу сматрам и рецимо и ген. Брусилова, и Карбишева, и Рокосовског....и сви они који су неком другом поднели заклетву ,али за боље услове или под припрету ревидирали свој став за 180.
Истог сам мишљења и за официре ЈНА......Кад су се крцкале бенефиције, усељаваљи најбољи станови, кад се југословенско друштво модификовало онако како би њихов живот био комфорнији, бољи и луксузнији, тад су им уста била пуна Сфрјизације, поредак, братство и јединство. Оног момента кад су се променили услови рада, кад су обећане нове функције, кад су капетани брзопотезно произведени у пуковнике и генерале неких нових армија, е тад су ти исти они официри бацили у блато своје звезде петокраке, и наденули нове у зависности ко се где нашао.
Е зато имамо данас рогобатни национализам који је дуго време нараштан у црвени инкубатор, са свим официрима ревизионистима, црквеним комунистима којима на памет не пада да се покају за своје грехе, него Цркву сматрају за институцију која се у данашње време вреди посетити бар 2 пут годишње. А се друге стране стоје пагански национал социјалисти којима неки гласић из дубине ипак јавља да није лоша, чак што више пожељна ''сарадња'' са Богом, па сретнеш и њих у црквено двориште. Смехотресно признај......
Тешко је мени да паднем под утицај неке пропаганде, а понајмање како кажеш национал-бољшевичке....ево ти узми нпр. Кирила Александрова младог историчара који му је ужа специјалност Власов и Власовљева армија, па ми реци шта он каже по том питању....значи овде се концентрирамо на Русе и РОА, а не укупан број совјетских грађана по разним колаборационистичким формацијама. Ово ти кажем пошто ти се ''поткрала'' Литванија ,Летонија и Естонија, па да случајно и њих не рачунаш у Русе и РОА!?
Опет ћу да кажем, да Власову, РОА, и осталим формацијама који су узели учешће у рату на страни немачког Рајха, фали озбиљније и темељније истраживање које би укључивало и исказе директних учесника, за то који је био њихов мотив, идеја, како су замишљали касније уређење државе и друштва у случају њихове победе.
Ја знам за једног случаја власоваца, старог деку из Казања, код кога су дошли новинари како би га интервјуисали....знаш шта им је одговорио....види каже и показује на зграду градске администрације изнад које се вијори руска тробојка, ипак смо ми победили....занимљиво са његове стране, али да ли и са Власовљеве, то је друго питање.....
Кад бих ја био совјетска власт, ја бих њега амнестирао, али ген. Власову танак му откуп ако би покушао да се вади на ту рускост ко овај деда.
За сам крај видим да ми препоручујеш књигу о РЗК-у , историчара Сергеја Волкова. Ову нисам прочитао, али узимам за право да о њој дам кратак суд....наиме Волкова сматрам за компетентног историчара официрства, како Императорске армије, тако и Беле гарде, а не сумњам да је одрадио и РЗК онако како ваља. Човек има лични архив од скоро 1. 000.000 белогардејаца, која укључује фотографије, кратке биографије, и даље судбине истих тих људи. Хвала на препоруци. Е сад не знам колико се он у својој књизи концентрише на разлоге и мотиве формирања РЗК, или само је обрада механизма функционисања корпуса и његов официрски кадар, његова спремност, број, субординација корпуса и сл.