Драгољуб Дража Михаиловић

Od kad je Wikipedia komunisticka? :lol:

Jos samo da pored sebe i ostatak sveta ubedite da su komunisti u stvari izgubili rat a dobili ga cetnici, da je sve bila laz i falsifikat, NOVJ je bila izmisljotina i ceo rat od aprila 1941 do maja 1945 :worth:

...samo nesto vas slabo ide ovih zadnjih 20 godina, mozda zbog nedostatka dokaza :think:

Ah da, sve dokaze su unistili komunisti, ali VI znate da su postojali :rotf:

Vi mozete da pisete i dve godine o navodnim borbama cetnika protiv okupatora, ali KAKO kad Draza nije hteo da se bori kako bi "sacuvao narod od odmazdi" a? a? aaa???? :per: :D

To vi onako po potrebi, zar ne? Smesno je kako sami sebe uvek iznova demantujete.

Samo napred, sto vise bude tih "borbi" cetnika protiv okupatora veca ce blamaza za njih da ispadne na kraju, tukli mocni nemacki Wehrmacht sa onoliko Feldmarsala samo tako, ali ispushili od jednog bravara

:worth:

Mogao sam da postavim i druge izvore gde pise isto kao i u Wikipediji, ali i to su naravno komunisticki izvori, zar ne?

Uzivajte u slavnim pobedama cetnika protiv okupatora, jos samo da pronadjete koju i protiv NOVJ, a do tada...

:mazi:

Ne pravi se gluplji nego sto jesi Wikipedia nije komunisticka niti je to neko rekao al je cinjenica da tamo moze svako da napise sta hoce.

Na zalost JVuO je izgubila rat i to niko ne spori ali gradjanski rat, ali na tome se moze "Zahvaliti" Sovjetima i Britancima koji su se direktno umesale u gradjanski rat,snabdevajuci revolucionare sa opremom i oruzijem.Da se pitala samo NOB nikad u Srbiju ne bi usli.

Sto se tice akcija dacu ti jedan primer kad je bila bitka za Afriku ovde su vrsene sabotaze kako bi se Nemcima dole prekinulo snabdevanjeZbog straha od odmazde prepadi su vrseni nesto juznije na teritoriji danasnje Makedonije kako sumnja ne bi pala na JVuO i samim tim da bi se sprecile odmazde

Koliko vidim ja sam ti na sve odgovorio,a ti onda vrdas nesto i skreces temu al ti meni jos nisi dao neki strani izvor.I da molim te koje su partizani imali borbe protiv Nemaca i koje su akcije preduzimali a da nisu bila besomucna bezanja po planinama?

Pokojni Patrijarh spominje Lijevče polje ovdje

Ajde u redu Kozara, Jasenovac itd. Nu, on ovdje žaluje za vojnicima-četnicima, otvrdlim koljačima koji su stradali u bitci.

Malo me razočarao. Bio je u pravu onaj Đorđević iz B 92.

Crkva je svugdje ista. Iluzija je misliti da je SPC nešto pretjerano u boljem stanju od katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, a ova deifikacija Pavla me zaista zbunjuje.

Englezi i Amerikanci traze pomoc od cetnika

Englezi su preko majora Hadsona,posebno angazovanje cetnika u vezi borbi na africkom frontu zatrazili krajem Jula 1942 Trazili su obavestenja o Nemackim transportima i rusenje pruga u Srbiji.Prema Hadsonovim recima Draza bi "mogao da ucini mnogo "za povoljan ishod borbi u Egiptu.Potom su depese iz Londona sustizale jedna drugu.Feldmarsal lord Miln,u ime udruzenja ratnika iz ww1 posao je Drazi 27 jula "Sa napregnutom paznjom pratimo hrabri otpor jugoslovenske vojske pod vasom komandom i izrazavamo bezgranicno divljenje za sjajna junacka dela..."

Komadanti Britanske vojske Okinlek,Harvud i Teder,poslali su 16.Avgusta 1942 sledeci telegram:
"Sad civljenjem pratimo od vas vodjene akcije koje su od neprocenjive vrednosti za nasu saveznicku stvar.Materijalna pomoc koju mozemo da dajemo vasim trupama nije mozda trenutno velika koliko bi smo mi zeleli,ali vas uveravamo da ce se preuzeti sve da se vama uputi svaka moguca pomoc"

Posle njih poruku je uputio licno general Aleksandar,sa molbom da se NASTAVE AKCIJE NA PRUGAMA.Usledilo je visoko i neuobicajeno englesko priznanje.Engleska diplomatija uredila je da se 20.septembra 1942 U SVIM ANGLIKANSKIM CRKVAMA U SVETU SLUZI "MOLITVA ZA JUGOSLAVIJU". Na molitvi uWestminsterskoj opatiji u Londonu,kojoj su prisustvovali kralj Petar2,jugoslovenska vlada i britanski ministar Emeri,episkop K.A. Bel rekao je ,pored ostalog,da POD VODJSTVOM GENERALA MIHAILOVICA JUGOSLOVENI OPET OZIVLJAVAJU DUH SVOJIH PREDAKA IZ KARADJORDJEVOG VREMENA

Na otvaranju Jugoslovenskog doma u Londonu,4 dana kasnije dosao je sef britanske diplomatije Entoni Idn on je odrzao govor koji je sutradan uz pohvalne komentare propratila sva Britanska stampa,pored ostalog Idn je rekao:
DOBRO UREDJENE VOJSKE-JUGOSLOVENSKE VOJSKE VODE BORBU PROTIV NEPRIJATELJA NA SOPSTVENOM TLU POD NEOBICNO HRABRIM BODJSTVOM GENERALA MIHAILOVICA.TO JE JEDNA VAZNA VOJNICKA CINJENICA.U OVOM CASU NEPRIJATELJSKE DIVIZIJE KOJE SU PREKO POTREBNE NA RUSKOM ILI ENGLESKOM BOJISTU ZADRZANE SU BORBAMA U JUGOSLAVIJI

Slobodan Jovanovic uputio je Drazi depesu 26 septembra:
BRITANSKA VLADA IZVESTILA ME JE DA JE NJEN VRHOVNI KOMADANT NA SREDNJEM ISTOKU GENERAL ALEKSANDAR POSLAO VAMA LICNO TELEGRAM U KOME JE TRAZIO DA NAPADNETE KOLIKO VAM BUDE MOGUCNO NEPRIJATELJSKE KOMUNIKACIONE LINIJE.JA SAM UVEREN DA SU NEPRIJATELJSKE LINIJE U OVOJ KRITICNOJ SITUACIJI JAKO OPTERECENE,I DA BI STE STALNIM NAPADIMA MOGLI UCINITI NOVU USLUGU SAVEZNICKOJ STVARI.PREDUZMITE SABOTAZU NAJVECEG MOGUCEG OBIMA U CILJU DA STO VISE OMETE DOTUR MATERIJALA KA SOLUNU.OVO JE OD NAROCITE VAZNOSTI ZA OPSTU SAVEZNICKU STVAR.

Ministarstvo SAD zeleo je da ucini jetnu izuzetnu cast generalu DM i njegovim vojnicima.Zvanicni Vasington obratio se jugoslovenskoj vladi u Londonu sa molbom da kralj Petar i Draza dostave poruku americkom narodu i vojsci koja bi se odredjenog dana emitovala na svim Americkim radio stanicama u svetu.Tako je 1 novembra 1942 godine na svim tim radio stanicama odrzan vojni cas americke vojske posvecen borbi Drazinih cetnika.Spikeri sirom sveta citali su sledece reci kralja Petra:
"GENERAL MIHAILOVIC SA SVOJOM NEVIDLJIVOM VOJSKOM PONOS JE MOGA NARODA I SIMBOL DUHA SLOBODE KOJI-I PORED SVEGA PRITISKA I SVIH ZVERSTAVA-VEJE NE ODOLJIVO CELOM EVROPOM.ON JE ZAISTA ZASLUZIO DA SE NJEGOVO IME I IME NJEGOVIH BORACA POMINJE SAMO SA DIVLJENJEM I ZAHVALNOSCU.

Posle ovoga citana je poruka DM:
"CETNICI POD MOJOM KOMANDOM UBEDJENI SU DANAS VISE NEGO IKAD,DA CE RUSIJA ,VELIKA BRITANIJA I AMERIKA UCINITI SVE DA POMOGNU NAS NAROD U OVOJ KRVAVOJ BORBI U KOJOJ MI NE BROJIMO I NE MERIMO ZRTVE.MI SMO ISPUNJENI NADOM DA CE AMERIKA NE SAMO PONOVO DOPRINETI OSLOBODJENJU EVROPE,NEGO DA CE NAROCITO UCINITI SVE DA SE OPLJACKANIM I IZGLADNELIM NARODIMA EVROPE ODMAH POSLE POBEDE UKAZE NAJPOTPUNIJA POMOC I POTPORA.SA DUBOKOM VEROM,MI NASTAVLJAMO BORBU PO PLANINAMA JUGOSLAVIJE PROZETI NADOM U SKORO OSLOBADJANJE NASEG NARODA I VASKRS NASE DOMOVINE JUGOSLAVIJE"

Poslednja izmena:
mora da te gadno pogodila ta slika . jos samo da pronadjes i onu drugu dvojicu na slici sa sajta "pogleda" usporedi "pravog " kalabica " sa ovim na originalnoj slici...:D:D
ne odgovara cetnickoj istoriji. zalosno, zar ne?:D

grupakalabic.jpg

jovanic je bio mrtav 6 meseci pre nego sto je intervju sa njim objavljen u NIN-u. intervju sa mrtvacem je dobar, jer mu se svasta moze staviti u usta, a on ne moze demantovati...

:zcepanje:

nastavljas....nisi smesan sam sebi...:mrgreen:

naravno....sa Pogleda...:D

http://www.politika.rs/rubrike/tema-...lovica.sr.html

фото: архива БИА

.................

Salamander011 je mnogo pre tebe govorio o toj slici....:D...a kad smo mi pricali jos o tome...opet smesna greska, stavljanje niskog Mandica pored modela....hheheheheh....zaostajes kiseli, ne pratis....zato ispadas ovako smesan....prosto se davis u lazima...

Ono sto je vas pogodilo je priznanje Djoke....i ti tu nista ne mozes...:D

cemu uopste prica....osim na temi o komunjarskim plitkim lazima i izmisljotinama....jedna takva mogla bi da bude otvorena, samo kada si ti u pitanju:D

kasnis, kasnis...hehehe

пред овлашћеним судским писаром, прота Михаило Даниловић из Горњег Милановца дао службену изјаву, која је заведена у судским документима, о погибији Николе Калабића половином јануара 1946. године испред Дегурићке пећине, у Градачкој клисури, код Ваљева.

Прота Даниловић је један од последњих живих сведока. Вест су му непосредно после Калабићеве погибије саопштили четници који су учествовали у тој борби.

Ових дана на исти начин биће забележена изјава још једног сведока, који живи у једном селу код Ваљева.

Потом ће Калабићеви потомци добити смртовницу - званичан документ у коме ће бити наведено место и време погибије.

Према томе, суд не узима у обзир изјаве припадника комунистичке тајне полиције, који су као место Калабићеве погибије означавали Београд, Суботицу, Вршац, Босну, итд, а као време погибије период од 1946. до средине педесетих година.
Последњи живи припадник комунистичке тајне полиције, који се налази на фотографији са лажним Калабићем, демантовао је стару причу о Николином учешћу у заробљавању Драже, марта 1946, а све је демантовао и један комуниста из врха власти, генерал Ђоко Јованић, рекавши да је прича измишљена ради компромитације четника.

Тако, право време и место погибије Николе Калабића најзад постаје и званична истина.

Протину давање изјаве забележиле су ТВ камере и вечерас ће емисија о томе бити приказана на ТВ Ваљево.
Очекује се да ће емисију преузети Удружене ТВ станице Србије.
Не очекује се да ће се о овоме изјаснити државна комисија за откривање посмртних остатака ђенерала Драже, нити да ће одступити од комунистичке пропаганде коју спроводи.

Zvanicna istorija u zemlji, sa cijeg se sajta ne skidas i imas potrebu na njemu da obitavas...hehehe...

Poslednja izmena:
Englezi i Amerikanci traze pomoc od cetnika

Englezi su preko majora Hadsona,posebno angazovanje cetnika u vezi borbi na africkom frontu zatrazili krajem Jula 1942 Trazili su obavestenja o Nemackim transportima i rusenje pruga u Srbiji.Prema Hadsonovim recima Draza bi "mogao da ucini mnogo "za povoljan ishod borbi u Egiptu.Potom su depese iz Londona sustizale jedna drugu.Feldmarsal lord Miln,u ime udruzenja ratnika iz ww1 posao je Drazi 27 jula "Sa napregnutom paznjom pratimo hrabri otpor jugoslovenske vojske pod vasom komandom i izrazavamo bezgranicno divljenje za sjajna junacka dela..."

Komadanti Britanske vojske Okinlek,Harvud i Teder,poslali su 16.Avgusta 1942 sledeci telegram:
"Sad civljenjem pratimo od vas vodjene akcije koje su od neprocenjive vrednosti za nasu saveznicku stvar.Materijalna pomoc koju mozemo da dajemo vasim trupama nije mozda trenutno velika koliko bi smo mi zeleli,ali vas uveravamo da ce se preuzeti sve da se vama uputi svaka moguca pomoc"

Posle njih poruku je uputio licno general Aleksandar,sa molbom da se NASTAVE AKCIJE NA PRUGAMA.Usledilo je visoko i neuobicajeno englesko priznanje.Engleska diplomatija uredila je da se 20.septembra 1942 U SVIM ANGLIKANSKIM CRKVAMA U SVETU SLUZI "MOLITVA ZA JUGOSLAVIJU". Na molitvi uWestminsterskoj opatiji u Londonu,kojoj su prisustvovali kralj Petar2,jugoslovenska vlada i britanski ministar Emeri,episkop K.A. Bel rekao je ,pored ostalog,da POD VODJSTVOM GENERALA MIHAILOVICA JUGOSLOVENI OPET OZIVLJAVAJU DUH SVOJIH PREDAKA IZ KARADJORDJEVOG VREMENA

Na otvaranju Jugoslovenskog doma u Londonu,4 dana kasnije dosao je sef britanske diplomatije Entoni Idn on je odrzao govor koji je sutradan uz pohvalne komentare propratila sva Britanska stampa,pored ostalog Idn je rekao:
DOBRO UREDJENE VOJSKE-JUGOSLOVENSKE VOJSKE VODE BORBU PROTIV NEPRIJATELJA NA SOPSTVENOM TLU POD NEOBICNO HRABRIM BODJSTVOM GENERALA MIHAILOVICA.TO JE JEDNA VAZNA VOJNICKA CINJENICA.U OVOM CASU NEPRIJATELJSKE DIVIZIJE KOJE SU PREKO POTREBNE NA RUSKOM ILI ENGLESKOM BOJISTU ZADRZANE SU BORBAMA U JUGOSLAVIJI

Slobodan Jovanovic uputio je Drazi depesu 26 septembra:
BRITANSKA VLADA IZVESTILA ME JE DA JE NJEN VRHOVNI KOMADANT NA SREDNJEM ISTOKU GENERAL ALEKSANDAR POSLAO VAMA LICNO TELEGRAM U KOME JE TRAZIO DA NAPADNETE KOLIKO VAM BUDE MOGUCNO NEPRIJATELJSKE KOMUNIKACIONE LINIJE.JA SAM UVEREN DA SU NEPRIJATELJSKE LINIJE U OVOJ KRITICNOJ SITUACIJI JAKO OPTERECENE,I DA BI STE STALNIM NAPADIMA MOGLI UCINITI NOVU USLUGU SAVEZNICKOJ STVARI.PREDUZMITE SABOTAZU NAJVECEG MOGUCEG OBIMA U CILJU DA STO VISE OMETE DOTUR MATERIJALA KA SOLUNU.OVO JE OD NAROCITE VAZNOSTI ZA OPSTU SAVEZNICKU STVAR.

Ministarstvo SAD zeleo je da ucini jetnu izuzetnu cast generalu DM i njegovim vojnicima.Zvanicni Vasington obratio se jugoslovenskoj vladi u Londonu sa molbom da kralj Petar i Draza dostave poruku americkom narodu i vojsci koja bi se odredjenog dana emitovala na svim Americkim radio stanicama u svetu.Tako je 1 novembra 1942 godine na svim tim radio stanicama odrzan vojni cas americke vojske posvecen borbi Drazinih cetnika.Spikeri sirom sveta citali su sledece reci kralja Petra:
"GENERAL MIHAILOVIC SA SVOJOM NEVIDLJIVOM VOJSKOM PONOS JE MOGA NARODA I SIMBOL DUHA SLOBODE KOJI-I PORED SVEGA PRITISKA I SVIH ZVERSTAVA-VEJE NE ODOLJIVO CELOM EVROPOM.ON JE ZAISTA ZASLUZIO DA SE NJEGOVO IME I IME NJEGOVIH BORACA POMINJE SAMO SA DIVLJENJEM I ZAHVALNOSCU.

Posle ovoga citana je poruka DM:
"CETNICI POD MOJOM KOMANDOM UBEDJENI SU DANAS VISE NEGO IKAD,DA CE RUSIJA ,VELIKA BRITANIJA I AMERIKA UCINITI SVE DA POMOGNU NAS NAROD U OVOJ KRVAVOJ BORBI U KOJOJ MI NE BROJIMO I NE MERIMO ZRTVE.MI SMO ISPUNJENI NADOM DA CE AMERIKA NE SAMO PONOVO DOPRINETI OSLOBODJENJU EVROPE,NEGO DA CE NAROCITO UCINITI SVE DA SE OPLJACKANIM I IZGLADNELIM NARODIMA EVROPE ODMAH POSLE POBEDE UKAZE NAJPOTPUNIJA POMOC I POTPORA.SA DUBOKOM VEROM,MI NASTAVLJAMO BORBU PO PLANINAMA JUGOSLAVIJE PROZETI NADOM U SKORO OSLOBADJANJE NASEG NARODA I VASKRS NASE DOMOVINE JUGOSLAVIJE"

......:ok:.......

nije li to tekst iz knjige aleksandra stamatovica "istina o cetnicima", koji se vuce po webu, i moli ljude da to downlodiraju?
ili
cuveni feljton "draza protiv romella" iz 2004
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=16&status=jedna&datum=2009-10-25&feljton=4203&title_add=

koji se ovde plasira kao istorija, a ne novinarska floskula namenjena za lakovernu publiku, koju cetnici trebaju za politicke izbore?

sigurno ti nije tesko da nam stavis originalne telegrame ili izvod iz knjige diplomatske poste, koji svaka drzava ima...:D

Draza naredjuje sabotaze i diverzije

Najkraci put za snabdevanje Nemacke vojske u Africi isao je preko Srbije,prugama Beograd-Nis-Sofija,Beograd-Kosovo Polje-Skoplje-Solun i Beograd-Nis-Skoplje-Solun.Taj put je bio 2 puta kraci od onog preko Italije i zato od zivotne vaznosti za ishod operacija na africkom frontu.
Jos posle Romelove zimske ofanzive,pocetkom 1942,Draza je sagledao svoju ulogu u predstojecoj bitci za Suec.U aprilu je od britanske komande na srednjem istoku trazio da mu padobranima baca vise oruzija a 7 maja "najbolji eksploziv" za rusenje pruga,izvestavajuci o transportima ratnog materijala colinom Ibra i Morave.Pocetkom leta osnovao je obavestajni stab za pracenje Nemackih kompozicija:na osnovu izvestaja tog staba saveznici su mogli da procene vreme pocetka Romelovih ofanziva.Posle ovoga osnovan je glavni stab za sabotazu zeleznica.General Gelen,poznati nemacki obavestajac,javljao je da se ispod ovog staba nalazi mreza ilegalnih stabova,sastavljena od zeleznickih cinovnika i radnika.
u odgovoru na pismo Slobodana Jovanovica od 26.9.1942 Draza je pisao:

"PRIMIO SAM PORUKU GENERALA ALEKSANDRA KOJIM SE MOLI DA NASTAVIM NAPADE NA SAOBRACAJ U JUGOSLAVIJI.I PRE NEGO STO SAM PRIMIO PORUKU,PREUZEO SAM SVE VRSTE SABOTAZE.DOSAD SU REZULTATI VRLO DOBRI I SAOBRACAJ MNOGO STRADA.NASTAVICU DA CINIM SVE STO JE U MOJOJ MOCI DA POMOGNEM U SAVLADJIVANJU ZAJEDNICKOG NEPRIJATELJA I DA GA KAZNIM KAKO ZASLUZUJE.MOLIM DA SE NISTA NE OBJAVLJUJE NE RADIJU O NASOJ SABOTAZI."

Cilj ove poslednje napomene je bio ublazavanje nemackih represalija.(Komunisti su se ponasali drugacije:radio stanice pod njihovom kontrolom svakodnevno su emitovale vesti o izmisljenim partizanskim akcijama)

Po Drazinoj teoriji cetnicke vojne,sveopsti ustanak trebalo je podici kada saveznicke trupe budu nadomak Srpskih granica,One su 1942 jos bile daleko ,ali su se akcije protiv Nemaca ipak uklapale u Drazinu teoriju,jer je povoljan strateski polozaj Srbije omogucavao da se mnogo ucini za saveznicku stvar.Kao karakteristican Drazin izvestaj vladi Slobodana Jovanovica moze se uzeti onaj od 8 novembra 1942:

"PAZLJIVO PRATIM DOGADJAJE U AFRICI.UVIDJAM VAZNOST NASE SARADNJE U VEZI SA OVOM OFANZIVOM.CIM JE OTPOCELA OFANZIVA U AFRICI,NAREDIO SAM SVIM NASIM KOMADANTIMA DA PREDUZMU NAJENERGICNIJE MERE ZA OMETANJE NEPRIJATELJSKOG SAOBRACAJA ZATO SAM NAREDIO DA SE U SEPTEMBRU I OKTOBRU PORED SABOTAZE,POVEDE I JACA AKCIJA.POSLEDICE OVOGA BILE SU NEMACKE OPERACIJE NA HOMOLJU,KOPAONIKU,GOLIJI,SUVOBORU I ISTOCNOJ BOSNI.O SVEMU OVOME VEC SAM VAS OBAVESTIO.BOJIM SE DA SADASNJI SUDBONOSNI DOGADJAJI NE IDU U KORAK SA PRIPREMAMA ZA GLAVNU AKCIJU.ORUZIJE,ORUZIJE,ORUZIJE!!!"

Intenzivna naredjenja za izvodjenje sabotaza i diverzija na zeleznicama Draza je poceo da da daje avgusta 1942,U depesi od 17 avgusta on majoru Radoslavu Djuricu,komadantu juzne Srbije i Milenku Reljicu ,komadantu u Niskom kraju,pise:

"Saljite trojke da na bugarskoj teritoriji a u blizini sela koja nisu Srpska skidaju srafove na krivinama i izazivaju iskliznuce vozova pod firmom komunista.Vazi za vas i Reljicev rejon."

U svakom Drazinom naredjenju ove vrste stajala je napomena o brizi za civile.Kako su nemci samo prema Srbima preduzimali odmazde,diverzije su usmeravane na teritorije nastanjene bugarima albancima.Sem ovoga,za sve diverzije,a narocito za one pored Srpskih sela morao se ostaviti trag koji ukazuje na komuniste.

Neke od depesa koje Draza salje svojim komadantima"

21 avgust majoru Aleksandru Mihajlovicu komadantu Beogradskih ilegalaca:

"Uzeti zeleznicare za dobru proagandu,ali tak da se medjusobno ne poznaju.Sravnjujte njihove dnevne izvestaje.Dnevno dostavljajte izvestaje meni o svim vojnim vozovima,odakle u kom pravcu idu i sta nose,kao trupe,topove,municiju,hranu i koliko svega toga po broju i vagonima.Ovaj posao je veoma vazan i hitan

Isto naredjenje dobijaju i major Radoslav Djuric za ZS u Nisu,podpukovnik Dragoslav Pavlovic za ZS u Kraljevu i kapetan Zvonko Vuckovic za ZS u Gornjem Milanovcu.

U radiogramima iz ovog doba cesto se srecu nizovi podataka o nemackim vojnim transportima,koje je Draza prosledjivao vladi u Londonu a ova saveznicima.

krajem avgusta kapetan Dragoslav Racic javljao je iz istocne Bosne da mu domobranske jedinice nude saradnju na sta mu je draza odgovorio:

"Privucite u nase redove Hrvatsku vojsku ali ih ne mesajte sa nasima.Neka formiraju zasebne jedinice.Narocito ih koristite za odsrafljivanje sina na krivinama i druge sabotaze na zeleznicama.Pruga Sremska Mitrovica-Zagreb ne sme da radi.Hitno unistiti prugu"

3 septembar depesa inzinjeru Tomasevicu u Beograd:

Potrebno je da najpoverljiviji zeleznicari preduzmu sabotazu na zeleznicama.U mazalice na tockovima neka stavljeju loptice od voske u ciju sredinu treba sasuti smirgl prasak.Ovaj zariba osovine te se vagoni izbacuju iz sluzbe.Kvar se desava na pruzi te se ne moze uhvatiti ucinilac.Sto veci broj vagona i lokomotiva ostetiti."

15 novembar 1942 majoru Djuricu

Saveznici od nas traze u vezi pobedonosnog rada u africi unistenje zeleznicke veze za Solun i Sofiju jer povremeni prekidi pruga nisu dovoljni...No u isto vreme moramo cuvati narod od represalija,Zato preduzmite sledece:za prugu ka Solunu unistavajte prugu izmedju Skoplja i Velesa,a u isto vreme izmedju Kumanova i i Skoplja izaberite mesta kod muslimanskih i bugaraskih sela,
Prugu ka Sofiji unistavajte u Sicevackoj klisuri gde nema sela u srezu Caribrodskom i dalje na celoj Bugarskoj teritoriji po volji. Trojke opremiti eksplozivom i potrebnim alatom za odsrafljivanje sina novac za ovo ne zaliti,Kupujte i Arnaute za ovaj posao ali isplacujte rezultate.

O dejstvima 135 paklenih masina postavljenih oko 20 februara,major Djuric je poslao detaljan izvestaj 22 marta:

"Sabotazni stab izvestava:25 i 26 februara dejstvovalo je 34 paklene masine od cega je na pruzi za Solun iskliznulo usled eksplozije osam kompozicija i to:
Cisterni voz br.186 sa paklenim masinama na vagonima br.4270 i 5459.
Teretni voz br.158 na vagonima br.36006,36425 i jedan 3697
Teretni voz br.188 na vagonima broj 4070 i 4108
Teretni voz br.162 na vagonima br.626648,94948 i 85852.
Teretni voz br.172 na vagonima br.24683,73042 i 829.
Teretni voz br.164,vagoni broj 40131 i 13573
Brzi voz br 106 na vagonima 1952 i 1314
Teretni voz 166 na vagonima 29830 i 49389
Svega osam kompozicija,vojni transporti.Usled ovoga poremecen saobracaj tako da su vozovi zakasnjavali do 48 casova.Ovaj poremecaj jos traje.Stanoce Aleksinac,Popovac i Crveni krst natrpane su kompozicijama koje cekaju na red.
Na pruzi za Sofiju u Bugarskoj je zbog eksplozija iskliznulo 5 kompozicija.
Brzi voz 702 sa paklenim masinama na vagonima prve klase br14574 i druge klase 24047 i trece klase 4056.Po ne proverenim podatcima zrtava ima medju vojnicima.
Teretni voz br 772 na vagonu 22060 i 99764.
Teretni voz br 774 na vagonu 24458,29764,12825
Teretni voz 770 na vagonima 990857,11022 i 10889
Usled ovoga poremecen je saobracaj ali detaljnih podataka o obimu stete nemamo jos

Sredinom februara cetnici su na Dunavu napali nemacki brod JUPITER sa slepovima.Prema izvestaju vrhovne komande kapetan i posada su ubijeni a 150 buradi benzina je upaljeno.Povorka slepova na Dunavu napadnuta je i 4 maja ubijen je kapetan i ranjen masinista,zbog cega je 7 maja u Beogradu streljano 50 pristalica DM.

Fotografije nekih plakata imam u knjizi pa ne mogu da vam ih pokazem ali tekst ide ovako:

SAOPSTENJE

Pripadnici buntovnika DRAZE MIHAJLOVICA ubili su
u Josnici,crez Zagubica, 14-Xii-1942, 4 nemacka predstavnika
Organizacije T O T,a dvojicu ranili.

Shodno objavi Komandujuceg generala i zapovednika u Srbiji,streljano je za odmazdu,26-XII-1942

250 PRISTALICA

DRAZE MIHAJLOVICA

Medju njima se nalaze sledeci vodji:

B r a n k o v i c Gradimir kap.I kl. rodj.14-X-1903 u Beogradu sa stanom u Kladovu,
J a n c i c Cirilo kap. I kl. rodj. 22-III-1909 u Djevdjeliji sa stanom u Salasu,
Itd jos osam oficira

I OVO JE PLOD BUNTOVNICKOG RADA

DRAZE MIHAJLOVICA

Sve koje zanima fotografije se nalaze u knjizi "Borbre cetnika protiv nemaca i ustasa 1941-1945' autor Miloslav Samardzic tu su navedeni svi izvori.

Poslednja izmena:
Nebuloza br1.
Da su francuzi kontrolisali svoju zemlju ne bi izginulo toliko saveznika prilikom prvoh casa iskrcavanja.
Gde bi se onda iskrcavali, u Hamburgu?

Pa ja i nisam tvrduio da su kontrolisali svoju zemlju, ne pratis dobro.

Nebuloza br2
NOVJ nije oslobodila zemlju sve do momenta dok Nemacka nije bila oslabljena od saveznika do te mere da su poceli znano da se povlace u Nemacku.
I tek tada se vide po neki uspesi NOVJ. [/QUOTE]

Nebuloza je da je NOVJ oslobodila celu zemlju

ok.

Pretpostavljam da imas neke dokaze da je druga vojska dosla do Trsta.

:)

Do tada je bilo 4 godina bezanije i planinarenja.

To nije bezanija vec gerilski nacin borbe, tako je moralo da pocne posto je "slavna" kraljevska vojska bila ta koja je imala oruzje i tehniku i obavezu da brani zemlju, ne komunisti, a pijane bradonje koje su cinili oficiri hronicni alkoholicari na celu sa cicom, koje su kao nasledile tu propalu vojsku pokazali su kroz svoju kasniju spsosobnost ratovanja i organizacijui zasto je ta vojska uopste i riknula za 7 dana.

A jel?
Bas zato je sve sto nije pripadalo Brozu bilo trpano u isti kos koji su nazvali Cetnici.
Prisijes svim kvislinzima ime "Cetnik" i izkompromitujes JVuO, jedinu legalnu vosku na tlu KJ i jedinu vojsku koja nije imala politicke ciljeve iznad antifasizma.
Sama rec je toliko iskompromitovana kroz 50 godina lazi da je stvorila apsolutno slepilo u katolicko islamskim slovenskim narodnostima Kraljevine Jugoslavije.
I u tebi.

Srpski civili koje su cetnici ubijali, silovali, pljackali i terorisali u mom kraju su moj PRVI razlog zbog kojeg ZNAM kakvi su, a TEK onda dolazi njihova saradnja sa fasistima, genocid, etnicka ciscenja i izdaja zemlje.

Mozete da pricate bajke kako su pijandure borci za pravdu, andjeli sa harfama u ruci ako hocete, ali narod pamti.

Stari ljudi u mom kraju kad im samo spomenes cetnike pobesne, a skoro niko nije bio u komunistima, niko im nije dao povod da to rade - svom narodu.

Ali od tada cetnici vise nisu deo srpakog naroda - izdajnici i zlocinci.

Narod pamti.

Poslednja izmena:
Ne pravi se gluplji nego sto jesi Wikipedia nije komunisticka niti je to neko rekao al je cinjenica da tamo moze svako da napise sta hoce.

Na zalost JVuO je izgubila rat i to niko ne spori ali gradjanski rat, ali na tome se moze "Zahvaliti" Sovjetima i Britancima koji su se direktno umesale u gradjanski rat,snabdevajuci revolucionare sa opremom i oruzijem.Da se pitala samo NOB nikad u Srbiju ne bi usli.

Sto se tice akcija dacu ti jedan primer kad je bila bitka za Afriku ovde su vrsene sabotaze kako bi se Nemcima dole prekinulo snabdevanjeZbog straha od odmazde prepadi su vrseni nesto juznije na teritoriji danasnje Makedonije kako sumnja ne bi pala na JVuO i samim tim da bi se sprecile odmazde

Koliko vidim ja sam ti na sve odgovorio,a ti onda vrdas nesto i skreces temu al ti meni jos nisi dao neki strani izvor.I da molim te koje su partizani imali borbe protiv Nemaca i koje su akcije preduzimali a da nisu bila besomucna bezanja po planinama?

Draza pobedio i Rommela dakle, sta je sledece, Kalabic komandovao iskrcavanjem na Normandiju, Djujic osvojio Okinawu a Djurisic Berlin???

Rej Brok je tokom WW2 bio glavni dopisnik 'New York Times" za Balkan,sa sedistem u Ankari.Ovo je deo njegove izjave za knjigu "Priznanja generalu Mihajlovicu"

"Ni u jednom drugom saveznickom predvodniku nisu se kao u njemu spleli hladna vojnicka hrabrost,politicka ostroumnost i takticko strategijske sposobnosti koje su dovele do sloma osovinske sile u Jugoistocnoj Evropi.Nijedan drugi vojskovodja nije kao on potstakao druge gerilske snage na nesalomiv otpor.
Iako operisuci u srazmeri 1/10 pa cak i 1/20,cetnici su uspeli u svom prvom cilju-da sprece doturanje dragocenog materijala marsalu Ervinu Romelu u zapadnoj pustinji (Kirenauka),ubrajajuci u to tenkove,topove,mazivna ulja i masti za njegove "Tigar" tenkove a istovremeno su britanskoj 8 armiji ("Pustinjski pacovi") dostavljali neocenjivo dragocena obavestenja o pokretu nemackih trupa preko Balkana.
Mihajlovic je bio majstor manevarske vojne i zavaravanja protivnika.Na vrhuncu svoje moci,on je vezivao i upleo u gerilski rat u Jugoslaviji preko 18 divizije osovinskih trupa.Njegova taktika bila je jasna:Vrsiti prepade na neprijatelja u do tad nevidjenom obimu sabotirati zeleznicke pruge u Centralnoj Srbiji i dolinama Vardara...
Moze se reci mirne duse i bez straha da to neko moze poreci-DA JE MIHAJLOVIC SPASIO KAIRO.
Pored toga on je uporno uskracivao tesko pritisnutim nemcima dotur dragocene municije za njihove "Tigrove" ta je municija letela u vazduh dolinama Morave i Vardara...
Pored tuh taktickih napada na Romelove linije snabdevanja,izvanredna obavestajna sluzba Srbije-koje je priticala takoreci neprekidnim mlazom-omogucila je Englezima da tacno znaju kad Osovina planira krupne akcije u Kirenaici

ONI OD NAS KOJI SU BILI UPUCENI U TE STVARI,ZNAJU DA JE MIHAILOVIC BIO,U PRAVOM SMISLU RECI,PREDHODNICA I ZASTITNICA HRABRE OSME ARMIJE;ON JE BUKVALNO ZASLUZAN STO JE ROMEL IZGUBIO ZAPADNU PUSTINJU.

Ray Brok

@ HECTORIUS
Srpski civili koje su cetnici ubijali, silovali, pljackali i terorisali u mom kraju su moj PRVI razlog zbog kojeg ZNAM kakvi su, a TEK onda dolazi njihova saradnja sa fasistima, genocid, etnicka ciscenja i izdaja zemlje.

Mozete da pricate bajke kako su pijandure borci za pravdu, andjeli sa harfama u ruci ako hocete, ali narod pamti.

Stari ljudi u mom kraju kad im samo spomenes cetnike pobesne, a skoro niko nije bio u komunistima, niko im nije dao povod da to rade - svom narodu.

Ali od tada cetnici vise nisu deo srpakog naroda - izdajnici i zlocinci.

Narod pamti.

Bilo bi lepo saznati u kom je to kraju,posto i ja imam dosta svedoka i staraca koji pamte.
Aj nadi neku sliku Tita sa narodom ako mozes voleo bi da vidim(ne kazem da nema),Draza ima gomilu slika sa narodom pa samim tim to demantuje tvoju pricu o tome kako se Srbi plase Cetnika i kako su Cetnici Ubijali Srbe.
Sa druge strane Postojale su jos neke cetnicke formacije koje nisu bile pod komandom DM i koje su bile uz okupatora.kao npr SDK al ti to znas vrlo dobro.

Ajde izlozi ovde zlocin prema Srbima od strane pripadnika JVuO

Sve se svodi na isto,udjete u neku raspravu i kad se nadjete pred dokazima ,u sled svoje nemoci vracate se "Klasicima" saradnja sa fasistima, genocid, etnicka ciscenja i izdaja zemlje.naravno bez ikakvih dokaza i izvora koji nisu potekli od strane KPJ.

Narod pamti lepo si rekao ,zato je i danas posle 60 godina Narod pamti :Drazu ,Racica,Keserovica,Dangica,Kalabica i hiljade onih koji su branili otadzbinu.Trazi da se nepravda ispravi,narod ih je opevao u pesmama,lud neki narod opevavaju one koji su ih "Silovali i ubijali" Jel ima neka pesma u narodu o Krcunu,Rankovicu,Titu,koja se peva u Srpskom narodu?Nisam nesto primetio kad se peva po svadbama !

Zato prestani da se glupiras vise:

SEDI JEDAN ! ! !

Poslednja izmena:
posto mu saveznici nisu trebali (nije dobivao nikakvo snabdevanje), mihailovic je u zubima nosio 18 divizija, a kada je bio tresten pijan , jos je svirao harmoniku. njegove legendarne akcije su bile takve, da ih niko nije opisao u nemackim i talijanskim dokumentima, zbog toga sto su se cati tresle ruke. saveznicki generali su mu slali telegrame, i pitali ga za misljenje. opste poznato je da je mihailovic isplanirao kompletno iskrcavanje u normandiji, kada ga je eisenhower obavestio, da nema smisla da mu smeta na balkanu.....:zcepanje::zcepanje:
to sto je malo saradjivao sa talijanima, ustasama i nemcima, saveznici su gledali sa velikom simpatijom.

da nastavimo ozbiljno i argumentovano, bez trala la :D

Dok druge polovine 1942. godine Nemacki izvestaji govore kako ''komunisticki pokret ne predstavlja sada ozbiljnu opasnost'', odnosno da se ''s te strane ne treba nicega plasiti'' i da se tu ''u sustini radi o pljackaskom olosu, koji se usled privredne bede prikljucuje ustanickim bandama''.........

Kada su cetnici u pitanju Nemce u svakom izvestaju zanima Drazin rad na podizanju ustanka jer su znali da je njegov pokret najuticajniji u narodu. Komandant Jugoistoka, general Aleksandar Ler, u izvestaju Berlinu, zakljucuje:

''Za Srbiju i dalje ostaje kao najvazniji zadatak savladavanje Mihailovicevog pokreta svim raspolozivim sredstvima''

Zbornik dokumenata, tom 12, knjiga 2

Bilo bi lepo saznati u kom je to kraju,posto i ja imam dosta svedoka i staraca koji pamte.
Aj nadi neku sliku Tita sa narodom ako mozes voleo bi da vidim(ne kazem da nema),Draza ima gomilu slika sa narodom pa samim tim to demantuje tvoju pricu o tome kako se Srbi plase Cetnika i kako su Cetnici Ubijali Srbe.
Sa druge strane Postojale su jos neke cetnicke formacije koje nisu bile pod komandom DM i koje su bile uz okupatora.kao npr SDK al ti to znas vrlo dobro.

Pa naravno da Draza ima vise slika sa narodom u vreme rata nego Tito.

Sta mislis zbog cega je to tako?

Dok se Draza sa svojim bradonjama opijao po selima, Tito je sve vreme rata proveo u borbi.

Tito u svom elementu

tito-ranjen.jpg

Draza u svom

drazalife.jpg

Ajde izlozi ovde zlocin prema Srbima od strane pripadnika JVuO

http://images.google.de/imgres?imgu...ges?q=Zivan+Djurdjevic&hl=de&rls=ig&sa=N&um=1

20080c.jpg

http://www.znaci.net/00001/22_2.htm

Sve se svodi na isto,udjete u neku raspravu i kad se nadjete pred dokazima ,u sled svoje nemoci vracate se "Klasicima" saradnja sa fasistima, genocid, etnicka ciscenja i izdaja zemlje.naravno bez ikakvih dokaza i izvora koji nisu potekli od strane KPJ.

Narod pamti lepo si rekao ,zato je i danas posle 60 godina Narod pamti :Drazu ,Racica,Keserovica,Dangica,Kalabica i hiljade onih koji su branili otadzbinu.Trazi da se nepravda ispravi,narod ih je opevao u pesmama,lud neki narod opevavaju one koji su ih "Silovali i ubijali" Jel ima neka pesma u narodu o Krcunu,Rankovicu,Titu,koja se peva u Srpskom narodu?Nisam nesto primetio kad se peva po svadbama !

Zato prestani da se glupiras vise:

SEDI JEDAN ! ! !

Kakvim dokazima, to nisu dokazi, jer da je sve onako kako cetnici danas tvrde i dobili bi rat tada, bez da se i jednom oznoje.

Partizani bezali po sumama i brdima, a Draza pobedio cak i Rommela u Africi

ha ha ha ha

:zcepanje:

koji si ti izokretac istine i spamer, to je strasno....

Drazina slika koju si postavio je iz zatvora, za stolom, dok jede...Valjda mu izrodi dali hranu za potrebu slike....A ti predstavljas samo isecenu sliku, aludirajuci na to sto poteze flasu...:dash:

Originalna slika je iz strane stampe, neko je postavljao ovde vec, i ispod pise da je rec o flasi piva, sto se jasno vidi....

Koliko je komunjarska propaganda jadna, i dokle je sve spremna da ide, pokazuje nam ista ova slika, u knjizi oznaskog propagandiste Nikole Milovanovica, koji sliku takodje predstavlja kao ti, tako isecenu, a ispod pise ''...cak mu ni rakija nije nedostajala''

jad i beda....

spomenik je svakako krucijalni dokaz...lol....

______________-

@kiseli

zasto izbegavas odgovor na pitanje o Djurisicevoj slici sa Birolijem koje si sam postavio....plasis se da mozes ponovo da se upletes u komunisticke i sopstvene lazi pa si odustao...:mrgreen:

@Hectoriuos

na sta se svodi tvoji postovi, koji su na nivou decijih prepirki...

samo da vidis kako to izgleda sa strane....ni da se smejes ni da places, citajuci te...

Samo sto ovo ima mnogo vise logike....sta to bese logika, a? :mrgreen:

Tito u svom elementu...

robijas...

JosipBroz_1928_10434.jpg

Draza u svom

pukovnik...

8V.jpg

_______________________-

Tito u svom elementu....Na Drinskom frontu, na strani Austrougarske nisani na Srbe...korpus kome je pripadao cini nevidjena zverstva nad Srbima u Prnjavoru

57290917.jpg

Draza u svom elementu...Na Solunskom forntu sa JUNACKOM srpskom vojskom koja je zadivila Evropu...:)

3V.jpg

Back