Dokumenti o Srbima kroz istoriju zapadno od Drine

Imamo ovde brdo dokumenta o Srbima zapadno od Drine. Koje ti jednostavno ignoriras kako onda za tobom da diskutujemo kad tebi nista nije dovoljno.

Mozes da verujes sta hoces i da su Srbi zapadno od Drine Vlasi, ali nemoj da nam solis pamet kako si ti u pravu i ti imas dokaze na tvoju stranu, posto sve ovde napisano vesta ignoriras.

Bas nasurot, ja sam krenuo od prve stranice i postavljam pitanja...zar je tesko staviti link kao odgovor na neko moje pitanje ako sam ga ja vec previdio?

На карти Устанака у српским земљама од XVI до XVIII века из Историјског атласа за основне школе (Завод за уџбенике и наставна средства, Београд, 2002) приказан је неки устанак Срба на простору Пожеге у XVI веку. Да ли неко зна о каквом је устанку реч?

Карту до сада нисам виђао на нету, а било би занимљиво кад би постојала и нека детаљнија верзија, с обзиром да је ово из школског атласа. z:D

I ti i ja imamo i slovenske (srpske) i vlaške gene... srpski narod je nastao kao miks Srba i drugih slovenskih plemena i romanizovanih prastanovnika Balkana (Vlaha)...

A zašto je tako strašno biti porijeklom Srbin ili Vlah?

To si dobro opazio da je mnoge strah toga a meni je to svejedno, ja ono sta jesam ne stidim se, ali mnogi kaolici i muslimani potomci vlaha ne zele to da cuju, citaj zap. Hercegovina i ravnice uz savu...

Samo meni smetaju mitovi i zlocinci a niposto narodi po defaultu i ja sam ubijedjen da srba nije bilo s ove strane drine i to cemo polaHko da ovdje izlazemo..

На карти Устанака у српским земљама од XVI до XVIII века из Историјског атласа за основне школе (Завод за уџбенике и наставна средства, Београд, 2002) приказан је неки устанак Срба на простору Пожеге у XVI веку. Да ли неко зна о каквом је устанку реч?

Карту до сада нисам виђао на нету, а било би занимљиво кад би постојала и нека детаљнија верзија, с обзиром да је ово из школског атласа. z:D

Arad,Temisvar,Pozega,Vinkovci su "srpske zemlje"?Masala:lol:

U Požegi u XVI stoljecu tesko da je moglo biti Srba.Budući da veće seobe Srba idu u XVII i XVIII stoljecu.Uostalom,fino je povucena granica ovom ljubicastom bojom izmedu Otomanskog carstva i Habzburske monarhije,koja je aktualna od mira u Srijemskim Karlovcima 1699.

Naravno,ovo je ako se referiras na Slavonsku Pozegu.

Па тај устанак би и био негде у XVI столећу када је Славонија и била под османлијском окупацијом, свакако пре мира у Сремским Карловцима.
http://www.*************/view/8bc8q..._и_цркве_у_северној_Хрватској_и_Славонији.pdf

To si dobro opazio da je mnoge strah toga a meni je to svejedno, ja ono sta jesam ne stidim se, ali mnogi kaolici i muslimani potomci vlaha ne zele to da cuju, citaj zap. Hercegovina i ravnice uz savu...

Samo meni smetaju mitovi i zlocinci a niposto narodi po defaultu i ja sam ubijedjen da srba nije bilo s ove strane drine i to cemo polaHko da ovdje izlazemo..

Srba je bilo s obje strane Drine i biće ...

Kroasanije, jesi čuo za "srpskog cara" Jovana Nenada?

Jesam,ali ne razumijem kakve veze to tocno ima osim da se rodio u danasnjoj Rumunjskoj i digao ustanak u Vojvodini.S tim da se o njemu ne zna ni kad je tocno roden ni koje mu je tocno porijeklo.
Ok cuo sam sigurno da je bilo Srba kod Temisvara,ali opet se radi o krajnje ekstenzivnom tumacenju "srpskih zemalja".

- - - - - - - - - -

Па тај устанак би и био негде у XVI столећу када је Славонија и била под османлијском окупацијом, свакако пре мира у Сремским Карловцима.
http://www.*************/view/8bc8q..._и_цркве_у_северној_Хрватској_и_Славонији.pdf

Aj Lekizane,sto ti tocno znades o ustanku Srba explicite u Pozegi i Vinkovcima u XVI stoljecu.

Oprosti,ovo si mi dao popis srpskih mjesta u Hrvatskoj na cirilici i necitak(i koliko vidim radi se o 19.stoljecu),ja uopce ne negiram srpska mjesta,ali zna se kad Srbi dolaze u znacajnom broju-u XVII stoljecu pa nadalje.Pa majku mu nije li to i vasa predaja?Carnojevic,Sakabenta i ekipa?

Oprosti,ovo si mi dao popis srpskih mjesta u Hrvatskoj na cirilici i necitak(i koliko vidim radi se o 19.stoljecu),ja uopce ne negiram srpska mjesta,ali zna se kad Srbi dolaze u znacajnom broju-u XVII stoljecu pa nadalje.Pa majku mu nije li to i vasa predaja?Carnojevic,Sakabenta i ekipa?

To je predaja, a ne istorija, upravo kao što si napisao. Priča o Čarnojeviću a posebno Šakabendi je, posebno ova potonja, legenda - a ne nekakva istorijska činjenica.
Kada se sami istorijski izvori obrade, činjenice postaju mnogo drugačije (prva seoba je samo izmitologizovana preslika nečega što se dešavalo u dužem periodu, odnosno što se već desilo i prije nego se Crnojević rodio, dok je druga potpuna fikcija).

To je predaja, a ne istorija, upravo kao što si napisao. Priča o Čarnojeviću a posebno Šakabendi je, posebno ova potonja, legenda - a ne nekakva istorijska činjenica.
Kada se sami istorijski izvori obrade, činjenice postaju mnogo drugačije (prva seoba je samo izmitologizovana preslika nečega što se dešavalo u dužem periodu, odnosno što se već desilo i prije nego se Crnojević rodio, dok je druga potpuna fikcija).

Ok,uglavnom ja znam za Srbe iz podrucja Pakraca,Kusonja,Seovice,Psunja,Papuka-ali opet,to je(bio)izmjesan prostor,koji administrativno nikad nije bio pod kontrolom nikakvog srpskog entiteta izuzev dijelom RSK.
Ako je bilo Srba,ne znaci da je to automatski srpska zemlja kao sto su u skolskom atlasu ljubazno naveli.

Nemoguce da je prijasnje stanovnistvo naprosto iscezlo a da se svugdje naseljavaju samo Srbi.Takva logika je katkad prisutna i u Lici,Sj.Dalmaciji,Kordunu itd-uglavnom Vojnoj Krajini opcenito.

ustanci_u_srpskim_zemljama.jpg

Odlična karta. :ok:

- - - - - - - - - -

Ako je bilo Srba,ne znaci da je to automatski srpska zemlja kao sto su u skolskom atlasu ljubazno naveli.

To su zemlje u kojima Srbi dižu ustanak protivu Turaka. Automatski je srpska ako je ustanak uspeo, ondosno turska, ako nije. Šta tu ima više da se misli?

Ok,uglavnom ja znam za Srbe iz podrucja Pakraca,Kusonja,Seovice,Psunja,Papuka-ali opet,to je(bio)izmjesan prostor,koji administrativno nikad nije bio pod kontrolom nikakvog srpskog entiteta izuzev dijelom RSK.

Nemoguce da je prijasnje stanovnistvo naprosto iscezlo a da se svugdje naseljavaju samo Srbi.Takva logika je katkad prisutna i u Lici,Sj.Dalmaciji,Kordunu itd-uglavnom Vojnoj Krajini opcenito.

"Srpske zemlje" - etnički geoprostor srpskog naroda. Može se reći da je u određenom smislu nacionalističko-romantičarski termin, te da je pojava koja je u dobroj mjeri iščezla kod drugih evropskih naroda (njemačke zemlje postojale su sve do 1945. godine); pa i Hrvati ga koriste rjeđe od Srba, ali je takođe vrlo prisutan i kod Hrvata. No, kada se samo malo razmotre praktični razlozi, onda termin postaje uveliko prihvatljiviji. Koji bi naslov bio bolji - "Srba u jugoistočnoj Evropi"? "Srpske zemlje" je jednostavno najkraći i upravo u tom smislu najadekvatniji termin za ovakve stvari (nećemo sigurno pisati Srbija).

Ako neko pomisli da to znači da na cijeloj karti ili u označenim područjima žive samo Srbi, to više govori nešto o toj osobi nego o samoj karti (da se nije makar potrudila saznati neke detalje o događajima, npr.).

U vojsci "cara" Jovana Nenada nije bilo samo Srba. Bilo je i Rumuna i dr...

De da pocnemo od pocetka i ja sam lijepo pitao da li su navodi iz uvodnog posta najjaci dokazi srpstva na zapadu...jel mozes odgovoriti?

Nemoj se držati samo prve strane...

To je saznanje kolektivno utemeljeno na skupu istorijskih izvora koji svjedoče o ranom srednjovjekovnom periodu, različitog tipa, vremena, sredine porijekla itd..; među njima:
* bula pape Zaharija iz 743. godine
* Anali manastira Lorš (iliti Ajnhardovi franački 'Mali kraljevski anali') iz ranog IX stoljeća
* O upravljanju Carstvom (tj. 'Spis o narodima') od cara Konstantina VII Porfirogenita iz sredine X stoljeća
* Kratka istorija Jovana Kinama iz druge polovine XII stoljeća
* Korpus papskih dokumenata iz XII i XIII stoljeća- (pismo pape Urbana III iz 1187, Klimenta III iz 1188, Grgura IX iz 1227. i drugi put iz 1238; spisku se mogu dodati i neki drugi predstavnici Rimokatoličke crkve - varadinski kanonik Rudger 1245. i dubrovački arhiepiskop 1252)
* Djela Ugara iz prve polovine XIII stoljeća (čiji je autor, prema nekim najnovijim razmatranjima, niko drugi do bosanski biskup Petar Ponša)
* Povelje bosanskih vladara Mateje Ninoslava i Stjepana I Kotromanića (prvoga iz 1232-5, 1240. i 1249. godine, a drugoga iz 1333)
* Djela kraljeva Slovena (poznatije kao 'Ljetopis Popa Dukljanina') iz kraja XIII / početka XIV stoljeća
* Ugarska hronika Janoša Turočkog iz druge polovine XV stoljeća
..i nekolicina drugih, manje poznatih pisanih izvora.

"Srpske zemlje" - etnički geoprostor srpskog naroda. Može se reći da je u određenom smislu nacionalističko-romantičarski termin, te da je pojava koja je u dobroj mjeri iščezla kod drugih evropskih naroda (njemačke zemlje postojale su sve do 1945. godine); pa i Hrvati ga koriste rjeđe od Srba, ali je takođe vrlo prisutan i kod Hrvata. No, kada se samo malo razmotre praktični razlozi, onda termin postaje uveliko prihvatljiviji. Koji bi naslov bio bolji - "Srba u jugoistočnoj Evropi"? "Srpske zemlje" je jednostavno najkraći i upravo u tom smislu najadekvatniji termin za ovakve stvari (nećemo sigurno pisati Srbija).

Ako neko pomisli da to znači da na cijeloj karti ili u označenim područjima žive samo Srbi, to više govori nešto o toj osobi nego o samoj karti (da se nije makar potrudila saznati neke detalje o događajima, npr.).

Pa cekaj,ne radi li se o skolskom atlasu za osnovne skole iz 2002?

Mozes misliti sto ce osnovnoskolci gledati termin "srpske zemlje" na viseslojan nacin.Cijela poanta karte je vjerojatno upravo takva da se i pomisli da su to samo i iskljucivo srpske zemlje.

Evo Mrkalj prvi:lol:

Ali dobro,neki ce vjerojatno protumaciti kao "srpske i okolne zemlje",s obzirom da je karta doista centrirana na srpske zemlje,sto je vec puno tocnija definicija.

Karta neodoljivo podsjeca na one oslobodene i poluoslobodene teritorije iz NOB.

Poslednja izmena:
Jebbote dokle , ako su Srbi "Vlasi" sta su onda Hrvati? Dubrovcani , Dalmatinci ( Dalmati) , pa velika vecina...Jer ja nisam video ( ca ni na jugu) fizionomiju kakvu sam vidjao po Dubrovniku i jos nekim dalmatinskim gradovima ...Mozemo i o asimilaciji tkzv.Vlaha i Srba u rimokatolike (citaj-Hrvate).

Tvrdim da su autenticni vlasi(?) mnogo vise pristuni medju Hrvatima nego Srbima . Mozemo malo i o Alrbanasima koji su postali "Hrvati" onako naveliko .

- - - - - - - - - -

Ne , nije iščezča ali ni malo .

Da navodim kao primer Albance mislim daje suvišno , ali imaš masu drugih naroda koji razmišljaju i dalje tako .

Jesam,ali ne razumijem kakve veze to tocno ima osim da se rodio u danasnjoj Rumunjskoj i digao ustanak u Vojvodini.S tim da se o njemu ne zna ni kad je tocno roden ni koje mu je tocno porijeklo.
Ok cuo sam sigurno da je bilo Srba kod Temisvara,ali opet se radi o krajnje ekstenzivnom tumacenju "srpskih zemalja".

- - - - - - - - - -

Aj Lekizane,sto ti tocno znades o ustanku Srba explicite u Pozegi i Vinkovcima u XVI stoljecu.

Dobro, Srbi dolaze u značajnom broju u Slavoniju od 17. vijeka, a kad dolaze Hrvati?! :)

Kad kažem "Slavonija" mislim na ono što se danas podrazumijeva pod Slavonijom...

- - - - - - - - - -

Pa cekaj,ne radi li se o skolskom atlasu za osnovne skole iz 2002?

Mozes misliti sto ce osnovnoskolci gledati termin "srpske zemlje" na viseslojan nacin.Cijela poanta karte je vjerojatno upravo takva da se i pomisli da su to samo i iskljucivo srpske zemlje.

Evo Mrkalj prvi:lol:

Ali dobro,neki ce vjerojatno protumaciti kao "srpske i okolne zemlje",s obzirom da je karta doista centrirana na srpske zemlje,sto je vec puno tocnija definicija.

Karta neodoljivo podsjeca na one oslobodene i poluoslobodene teritorije iz NOB.

Ovo je dobro poređenje... slažem se i s ovim da je prikladnije "srpske i okolne zemlje"...

Poslednja izmena:
Dobro, Srbi dolaze u značajnom broju u Slavoniju od 17. vijeka, a kad dolaze Hrvati?! :)

Kad kažem "Slavonija" mislim na ono što se danas podrazumijeva pod Slavonijom...

- - - - - - - - - -

Ovo je dobro poređenje... slažem se i s ovim da je prikladnije "srpske i okolne zemlje"...

Rimokatolicki Slaveni(proto-Hrvati)su u Slavoniji prakticki od dolaska Slavena,naravno ovo rimokatolicki se podrazumijeva od shizme.Dolaskom Turaka mjenja se i demografska slika i to na nacin da DIO stanovnistva bjezi.Oslobodenjem od Turaka DIO se vraca a DIO naseljava iz drugih krajeva(kolonisti iz uže Hrvatske,kolonisti iz Srbije,kolonisti iz Češke,Njemačke,Mađarske).Kanije su tu i kolonisti iz Dalmacije,Solunasi itd.

Što se tice Hrvata kao modernih Hrvata,moderna nacionalna svijest u Slavoniju prodire u II.polovici 19.stoljeca,kao uostalom i u Dalmaciji.Dotad se Slavonci preferiraju zvati regionalnim imenom(Slavonci).I u Srbiji imamo slicnu situaciju(Sumadinci,Vojvodanci).Izvor je M.Gross(razvoj gradanskog drustva u Hrvatskoj).

Sa 99%tocnosti rimokatolici prelaze u moderne Hrvate a pravoslavci u moderne Srbe.Iako ima i iznimki.

Rimokatolicki Slaveni(proto-Hrvati)su u Slavoniji prakticki od dolaska Slavena,naravno ovo rimokatolicki se podrazumijeva od shizme.Dolaskom Turaka mjenja se i demografska slika i to na nacin da DIO stanovnistva bjezi.Oslobodenjem od Turaka DIO se vraca a DIO naseljava iz drugih krajeva(kolonisti iz uže Hrvatske,kolonisti iz Srbije,kolonisti iz Češke,Njemačke,Mađarske).Kanije su tu i kolonisti iz Dalmacije,Solunasi itd.

Što se tice Hrvata kao modernih Hrvata,moderna nacionalna svijest u Slavoniju prodire u II.polovici 19.stoljeca,kao uostalom i u Dalmaciji.Dotad se Slavonci preferiraju zvati regionalnim imenom(Slavonci).I u Srbiji imamo slicnu situaciju(Sumadinci,Vojvodanci).Izvor je M.Gross(razvoj gradanskog drustva u Hrvatskoj).

Sa 99%tocnosti rimokatolici prelaze u moderne Hrvate a pravoslavci u moderne Srbe.Iako ima i iznimki.

Ono je bilo retoričko pitanje :)

Ovo Protohrvati i "uža Hrvatska" su baš simpatični izrazi :)

I u Srbiji imamo slicnu situaciju(Sumadinci,Vojvodanci).Izvor je M.Gross(razvoj gradanskog drustva u Hrvatskoj).

Što se tiče Srba i drugih pravoslavaca u Osmanskom carstvu i oslobođenim teritorijama, stvar je nešto drugačija. Razvoj moderne nacionalne svesti nije bio u obliku skupljanja nekih manjih regionalnih identiteta (koji su bili slabi, ako ne i nepostojeći), nego razbijanja "Romejske" ili "Hrišćanske" zajedničke svesti na manje ili više prirodne etničke identitete Srba, Bugara itd. nad kojima je ranije imala primat.

To sa Vojvodinom je takođe pomalo čudna ideja, obzirom na to da je sam pojam "Vojvodina" nastao tek 1848. i da je njen nastanak tesno vezan sa razvojem modernog nacionalizma kod Srba u Habsburškoj monarhiji.

Back