Doktori!

• Začetnik teme Začetnik teme dr
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
WithdrawnWater:
Aco, 'oces da ti kazem sta se desilo (hipoteticki)? Desilo se da se u toj sali zateko neki specijalizan koji tu uci jer mu je to ordinacija od tate/brata/strica. Ili neki mamlaz koji nije fakultet doucio nego je diplomu dobio na ime tate/brata/strica, ista stvar. Ucinila mu se to benigna i bezopasna intervencija a on nadobudan i sa prevelikim Egom, pomislio 'Ma sta je to, macji kasalj, pa svaka budala to moze, to sam radio jos na fakultetu!". Obuko hirusku uniformu, sto mu dade moc da se oseca velikim i bitnim (a u zivotu je verovatno iskompleksirani klinac bez trunke uvid au svoje neznanje).. Onda je krenuo da brlja po necijoj nozi i - zabrljao (naravski). Kad je dosao pravi doktor, popravke vise nije bilo. A onda kada je pacijentkinja umrla, svi su cutali, jer im je rod blizi od struke. Eto tako je to mozeda bilo. I zato cuti i ne kenyaj vise. Ne blati struku zbog toga sto imas lose licne uzore, losa licna iskustva i losu sopstvenu uspesnost. Sa takvih fakulteta koje smo svi zajedno pohadjali, izasli su najveci propaliteti ili najbrilijantniji strucnjaci - i jedni i drugi su ucili isto (bespotrebno) gradivo. Gradivo je isto, da je dobro nije, ali sistem je za sve isti - kakvi ce strucnjaci iz njega izaci ne zavisi iskljucivo od sistema nego od LICNE ODGOVORNOSTI pojedinca. I zato ne lupetaj vise!

Izgleda da nije bas tako bilo, slucajno moj odlican prijatelj poznaje te ljude, poznavao je i nesrecnu devojku. On kaze da je doktor koji je operisao njihov kucni prijatelj, i da je ona insistirala da je on operise, jer je bolelo.
Ali, ok, desi se komplikacija, zar posle, kada je dosla u ruke drzavnog sistema, nije moglo da se uradi nesto da se spasi zivot. Kakve sve povrede se desavaju i u ratovima, ljudi se zbrinjavaju pod nemogucim okolnostima, pod vatrom, bez ikakvih higijenskih uslova, pa prezive.
Ja sam laik za medicinu, ali mi je ovo stvarno neshvatljiv crni scenario.

ja ovde zelim da ispricam moje iskustvo s doktorom. tzv najeminentiji strucknjak iz oblasti deramtologije kod nas, i inace je sef katedre na med fakultetu. naime, imam problem s nekim crvenilom lica jos od janauara, a lecim se bezuspesno od februara!!! na kraju dodju do toga da sumnjaju na lupus!!! analizom krvi se utvrdi da nije, jer mi je krvna slika idealna i sve ostalo sto je potrebno je ok. tako da sam prezivela traumu cekajuci rezultate. sledeca scena je moj susret s vec pomenutim doc.naravno, posto se do takvog strucnjaka ne moze doci na klin centru, zakazem privatno!!! racunajuci da ce mi ako nista drugo, bar malo vise vremena posvetiti, ako ne i paznje!!! medjutim sta se desava, iskreno, nije me ni pogledao, video je preliminarnu dijagnozu doc koja me je lecila u sapcu, (rosace) i rekao da je to, ne upustajuci se u dalji tok mog lecenja, i ostalih dijagnoza i reakcija na kojekakve gluposti koje sam mazala i pila, a ovo je sve samo ne rosacea!!! a kad je spazio da pise lupus, e tu se odusevio, njegov komentar - mozda su pogresili u nalazima. pa vadite u 19h30min krv!!!!!! tu kod njih na klinici, jer nisam iz Beograda, pa ne bih mogla da dolazim rano ujutro!!( a moji nalazi su bili samo 9 dana stari))) ja kao laik, nisam sigurna da se vadi krv u to vreme radi analiza!!! iako sam prosla sve specijalisticke preglede i naravno to potvrdila sa strucnjakom iz te oblasti i sto je najbitnije analizom krvi da nije to!! mislim da bruka profesiju i mantil koji nosi, a zalim studente koji imaju njega za profesora!! prvo i osnovno, ni malo etike ni morala, a ne strucnosti nisam primetila kod doticnog uobrazenog nazovi strucnjaka. moram samo reci da mi je prepisao neke ubitacne antibiotike i neku kremu koja vise steti kozi nego sto ce moci da mi pomogne. a na moju izjavu da pijem aloju, nasmejao mi se u facu (idiiotski)!! da budem iskrena, jedino mi je od toga vidljivo bolje. sada se postavlja pitanje kome da se obratim?! kad iznad njega nema strucnjaka u nasoj maloj zemlji?! a inace, nije mu palo da mi uradi alergo test!!!!!!!! niti da uzme bris koze na analizu! to bih mogla da uradim za kes na toj privatnoj klinici!! toliko o nasim strucnjacima, prijemu u drzavnim i privatnim ustanovama!! jako sam povredjena, razocarana i ... bez izlaza!!! ocajna sam, mozda da se obratim nekom "nadrilekaru", verovatno bi me bar saslusao!!!! kuda ide nase zdravstvo kad su nam takvi "doc" najcenjeniji!!!! mogu samo reci BRUKA I SRAMOTA

Pjer_Nis:
Izgleda da nije bas tako bilo, slucajno moj odlican prijatelj poznaje te ljude, poznavao je i nesrecnu devojku. On kaze da je doktor koji je operisao njihov kucni prijatelj, i da je ona insistirala da je on operise, jer je bolelo.
Ali, ok, desi se komplikacija, zar posle, kada je dosla u ruke drzavnog sistema, nije moglo da se uradi nesto da se spasi zivot. Kakve sve povrede se desavaju i u ratovima, ljudi se zbrinjavaju pod nemogucim okolnostima, pod vatrom, bez ikakvih higijenskih uslova, pa prezive.
Ja sam laik za medicinu, ali mi je ovo stvarno neshvatljiv crni scenario.

Pjer - nisam ni rekla da je tako bilo, nego da je HIPOTETICKI moguce da se tako nesto desi. Obracala sam se Aci sa ovom hipotezom jer on vrlo dobro zna zasto sam mu se obratila i zasto bas ovom hipotezom (objasnjenje nije za javnost a njemu je kristalno jasno, i neka ostane na tome). Kao sto rekoh ne znam sta se dogodilo, i krivicu treba da snose oni koji su krivi, u toj klinici je vec pre 5-6 godina isto umro pacijent nakon operacije (jednako bezazlene operacije) i sudjenje hirurgu je jos u toku. Tako da ta prica - zasto joj naknadno nisu spasili zivot u drzavnoj ustanovi ne pije vodu. I na kraju, zasto bi bila duznost drzavnog doktora da ispravlja brljotine onih koji su napravili svinjariju?! Ocigledno da nista nije moglo da se uradi jer da jeste zena ne bi sad bila mrtva. I jos nesto da ti kazem - desi se komplikacija kada coveku otvaras grudni kos i radis otvoreno na srcu; ili kada seces u trbusnu duplu i manipulises sa unutrasnjim organima; ili kada radis amputaciju ekstremiteta, operaciju kuka. Ali izvini, kada operises nokat, ili u ovom slucaju cukalj (smesne intervencije!) e ne moze da se 'desi'! Jer ako se desi, znaci da si nesto tako kardinalno glupo uradio, tako nestrucno, tako osljarski, i tako laicki da ti neko umre od SEPSE (?!?!?!) i EMBOLIJE (?!?!?!) da je to skandal! Veca je verovatnoca da se nesto 'desi' kad ti vade zub ili rade korenske kanale nego kad ti operisu cukalj! Prema tome, radi se o necijoj brljotini. I tacka. I to je stvar licne odgovornosti svakog pojedinca, takodje: od higijene na kloinici, do sterilnosti sale, do samih operatora i anesteziologa, do postoperativnog toka i nege pacijenta. Te mi molim te nemoj samo pricati o tome kako se stvari 'dese' jer cu se ispovracati. Desi se da ostavis pacijentu metar gaze u trbuhu?! Desi ti se da dobije sepsu nakon operacije cuklja?! Desi ti se da znas da je beba postranicno okrenuta a ipak insistiras na prirodnom porodjaju pa dok stignes do sale na Carski rez - beba umre?! Izvini, takve stvari se ne desavaju; one su produkt nedostatka licne odgovornosti, prevelikog ega i potpune nezainteresovanosti. So je mnogo gore od neznanja - covek koji ne zna moze da sedne i nauci, ili da gleda i uci. Ali oni koji znaju, a nemaju trun licne odgovornosti pa ubijaju ljude, e to je daleko strasnije. A obe stvari ishoduju opasnim gubitkom necijeg zdravlja ili zivota.

Aco: prestani da lupatas vise o fakultetu, pocecu da ti brisem svaki post. Vrlo dobro ja znam americku skolu i sistem, zavrsila sam njihovu skolu, nas fakultet, a specijalizaciju delom u NEmackoj i ne trebas nas ti uciti kako je 'na Zapadu' a kako je kod nas: prosto receno nemas ni pravo, jer NISTA i nigde nisi ni uradio ni zavrsio. Sedi ti i zagrej stolicu, uci nesto i nauci, preuzmi licnu odgovornost za ono sto je tvoj deo posla pa ce tvojim pacijentima dobro biti i nece im se 'desavati' komplikacije. A licni uzori su ti samo takvi...ne zna se ko je bolji: tata koji je od tebe napravio potpunog kretena, ili brat koji ne zaostaje od tebe ni za korak.... Prekini vise da davis!

Sto se dermatologije tice, pokusaj kod prof. Karadaglica na VMA: on je jedan nadobudni kreten, ali kazu da je odlican strucnjak iz obl;asti dermatologije. Po pravilu i njegovi studenti su daleko uceniji i napredniji u odnosu na ove sa klinike. POkusaj da dodjes do njihove dermatologije ako mozes. Takodje, mozes da pokusas privatno kod dr Lalosevica, on je bivsi profesor sad u penziji, radi u Beogradu (naci ces ga ako se raspitas) on je jedan matorac ali je svojevremeno bio ekstra dermatolog. Takodje mozes da pokusas da nadjes Dr Milojevica (radio na dermatologiji na klinici). oN vec duze ne radi na klinici jer je covek nesto bolestan, ali je skolovan u Americi i kazu da je sjajan dijagnosticar. Ne znam ko je sef sada na Dermatologiji, kazi mi ime pa cu znati vise da ti kazem - kod koga si to bila? POz i srecno!

Tako sam i mislio, samo totalna nebriga ili neznanje moze da dovede do tako necega. A sto se tice Amerike, tamo imas vrhunsku uslugu ako platis, drzavne bolnice i nisu nesto. Sestra mog druga, koji je inaze internista, kao i njegov otac, je obolela tamo i dugo nisu mogli da joj nadju sta je, kada je dosla ovde, za nedelju dana su potvrdili Lupus, iako ne bas najcistiju klinicku sliku. Tako da ima i suprotnih primera, ne treba ici ni u drugu krajnost kako je kod nas sve katastrofa a tamo tece med i mleko.

Doktorima zameram pre svega nezainteresovanost za pacijente.Kada kazes lekaru da se ne osecas dobro a on ti kaze da kada se on ne oseca dobro ide da se penje po planinama smatram da takav covek ne treba da radi posao lekara.Ima jos mnogo primera

evo jednog primera: nazovem ja letos hitnu pomoć da im kažem da mi je jako muka i da mi se vrti u glavi, a čovek mi ne dopuštajući ni da završim, odmah nakon mog "meni je jako muka", kaže:"svima nam je muka" i prekine vezu.

da, da i to sam ja:

Prvo, zao mi je sto si se izmaltretirala i sto si uopste morala na operaciju. Drugo, predmet o kome govoris (igla koja se stavlja u venu i ima 'zapusac' tako da se izrazim) zaove se BRAUNILA. Dalje, da pokusam da odgovorim bar na deo tvoje price: lekar opste prakse koji te je uputio u urgentni centar ocigledno je znao da se radi o slepom crevu i zato te je i uputio; on je bio duzan da te obavesti o proceduri za bolovanje. Osim toga i TI si duzna da se obavestis na svom poslu o tome kakva je procedura za donosenje doznaka. Takodje tvoj lekar OP (Opste prakse)je morao da obavesti tebe ili clana porodice koji je doneo doznake (u roku od 3-5 dana u zavisnosti od firme do firme) o tome kako stvari stoje sa bolovanjem. Dezurni lekar na odeljenju na kome si se oporavljala posle operacije ocigledno nije imao adekvatne instrukcije od drugog kolege hirurga koji te je operisao o tvom stanju, potrebama i otpustu. Dezurni lekar ti je skinuo braunilu delimicno zato sto je ruka bila otecena, delimicno zato sto si vec 3 dana lezala u bolnici i bilo je za ocekivati (u nekomplikovanim slucajevima) da ubrzo budes otpustena. PO njegovoj proceni (trenutne) situacije nije bilo razloga da vise dobijas ista na braunilu (lekove ili infuziju) pa nije smatrao da je na takvu ruku neophodno stavljati drugu. On ne snosi nikakvu krivicu - on je poptpuno ovlascen da proceni stanje pacijenata koji mu ostaju u dezurstvu i da adekvatno prema tom stanju reaguje ukoliko mu nadlezni lekar za odredjenog pacijenta ne ostavi smernice za tog posebnog pacijenta (ovde tebe, jednom recju). Kriv (ako se moze o krivici govoriti) je tvoj operator koji nije ostavio jasne instrukcije da nesto treba ili ne mora biti uradjeno. Posto si ti ocigledno nedisciplinovani pacijent (bunis se za braunilu, insistiras da ides kuci i pored saveta lekara da ostanes) tvoj lekar nije hteo da te pusti. No posto si ti kuakla i kukumavcila, on nema pravo da te na silu zadrzi u bolnici. Njegova je greska sto te je pustio bez tvog potpisa da izlazis na sopstveni zahtev i sto ti nije predocio koje posledice preveremeni izlazak moze imati (ako ih je on znao pa te zbog toga drzao u bolnici). Niti bolnica (kao tercijarni stepen zdravstvene zastite) niti operator kod koga si odlazila na kontrolu nisu bili duzni, niti uopste imaju pojma, da te obaveste o proceduri z abolovanje: to je podjednako duznost tvog lekara OP kao i tebe kao zaposlenog u firmi (da se raspitas i znas kako se regulise bolovanje odnosno doznake prema firmi). Tvoj lekar opste prakse snosi PUNU i APSOLUTNU odgovornost za tvoje neregulisano bolovanje, a delom i ti jer se nisi javila lekaru opste prakse nakon izlaska iz bolnice. Shvatam da ti je sve to smor ali kad jednom postanes zaposlena osoba onda moras i da vodis racuna malo o tome kako se regulise bolovanje, odnosno kad i kako i kome se odnose doznake itd, nakolko se dobija bolovanje pa se ond aide na komisiju itd - to se prosto mora nauciti. Ili ne mora, ali onda ukoliko imas nesposobnog lekara opste prakse dodjes u situaciju u koju si ti dosla. Tako da kako ja vidim tvoju pricu, svi sem dezurnog lekara ste pomalo 'krivi' sto je tvoja operacija slepog creva imala neplanirano neveseo tok.

blpd_girl:
evo jednog primera: nazovem ja letos hitnu pomoć da im kažem da mi je jako muka i da mi se vrti u glavi, a čovek mi ne dopuštajući ni da završim, odmah nakon mog "meni je jako muka", kaže:"svima nam je muka" i prekine vezu.

Sta reci???? :shock:
Potpuni .....ma ne znam ni kako da ga nazovem....

Aco, je l' hoces da opet pocnem da ti brisem sve postove na svim temama na ovom forumu - bez citanja?! Ti se ne secas da smo jednom odvozali taj krug? Nije mi uopste tesko d aga ponovim, ako je to ono sto si odlucio. Nemoj me vise izazivati, vrlo sam ozbiljna.

WithdrawnWater:
Aco, je l' hoces da opet pocnem da ti brisem sve postove na svim temama na ovom forumu - bez citanja?! Ti se ne secas da smo jednom odvozali taj krug? Nije mi uopste tesko d aga ponovim, ako je to ono sto si odlucio. Nemoj me vise izazivati, vrlo sam ozbiljna.

Neka prvo DR prestane da me vuce za jezik. Nigde nisam nikoga prozivao za znanje.

A drugo ne kaze li teorija psihijatrije da zdravi ljudi obicno pribegavaju sili kada nemaju dovoljno argumenata. Ti upravo pocinjes da pribegavas sili.

kos1970:
CAO SVIMA, MOZE NEKO DA MI KAZE ZASTO SE NOCNO DEZURSTVO ZOVE HITNA POMOC KAD BAS NESTO I NE POHITAJU KAD IH ZOVES , MISLIM PITAM, SE PITAM SE........... [/I]

Pod broj jedan, velika slova su na forumu zabranjena jer se smatraju vikanjem, pa procitaj pravilnik za pocetak i smanji slova. Pod dva, nocno dezurstvo se ne zove hitna pomoc. A da li hitna pomoc pohita kad ih zoves ili ne - ako imas nekih prituzbi, evo aktuelne istrage u pomenutoj sluzbi pa prilozi svoju zalbu. Preuzmi licnu odgovornost.

Licno ne volim lekare. Da budem iskrena, pre bih skocila sa ajfelove kule nego otisla kod lekara. Imam lekarofobiju :-) ... A ako vec moram da idem, onda idem kod muskaraca, zene su mi mnogo nervozne nadrndane itd...

e vako, cale mi je imao otvoren prelom ruke, pa su ga operisali i navodno stavili ono metalno, ne znam kako se zove, da mu jel spoje kosti... i tako vreme prolazi, ruka bila u jednom trenutku bolje, pa onda sve nizbrdo... i onda ode kod drugog lekara oni mu snime i shta vide... nisu stavili metalnu, nego plastichnu i za decu (!?), i nisu mu navukli misic preko kosti...i josh su mu gips skinuli posle 2 nedelje (?!) kao to je dovoljno jer ima te metalne srafofe... e sad je opet otisao na operaciju, kad su ga otvorili videli su da je kost pocela da truli, tako da su morali da mu izvrshe transplantaciju kosti... i sad on treba da prime antibiotike i sinoc sestra nije htela da mu da, jer je neko zaboravio da napishe da treba... i tako sad ako dobije sepsu, extra...

blpd_girl:
:lol: :lol: :lol: :lol:
sorry, al je smeshno... ma ti u hitnoj su bre su pod takvim stresom, ja kad sam bila, doshlo mi da odem, da ne smetam :lol:

E vidiš, ja sa studentskom imam samo loša iskustva i to toliko loša da zamalo da danas ne piskaram po forumu (niti bilo gde drugde). A što se odeljenja za mentalnu higijenu tiče...pffff...primitivci. Ja sam viđala sujetne ljude al onoga stvarno nigde nema. Al dobro, svi duže pamtimo negativne stvari.
Evo i jedna pohvala: lekari sa UC (barem oni sa kojima sam se susrela), ma i sestre i čistačice su neverovatni, strpljivi, pažljivi, ljubazni, a imaju puno posla kao u onim američkim serijama. Neverovatno.

Ej Borg - kolko imas godina? Mislim, sta vam znaci to 'extra', vidim to je moderno medj' danasnjom omladinom, neka postapalica, ali sta to tacno znaci? (U kontekstu u kom ga koristite, je l' to zamena za 'super', za 'kul', za 'ludilo', ili za sta?). a sto se tice tate, a u kojoj je bolnici operisan tako nakaradno? I sto to ne das u novine nego ovde pises - daj ih bre u stampu i na B92! Pa ljudi moji, radi se o vasim glavama i zdravlju, svi kukate a niko nista konkretno da uradi! Cale ce ti mozda izgubiti ruku. Znam da ima i drugu, ha, ali meni bi to malo podiglo pritisak. Ne znam kako tebi. Meni malo vise nego da se izjadam na nekom forumu. Cak - extra....

Back