Eritrociti u urinu

giravaru

Primećen član
Poruka
663
Na šta ukazuju eritrociti 1 do 2 svezi u mokraci?
Evo celog nalaza.
Screenshot_20251107-165650_Drive.jpg

Evo celog nalaza.
Pogledajte prilog 1813542
Dr kaze da nije naivno i šalje me na uz.
Pre toga sam imala eserihiju koju sam rešila antibiotikom. Ali sada imam.ovo....
Da i najbitnije desni bubreg je mikrocistican i bilo je peska u njemu pre 2 godine. Pila sam čajeve za pesak. I predzadnji nalaz pre eserihije je bio u redu.

Poslednja izmena:
https://www.graciamedika.com/ginekoloski-brisevi.html

KLASIFIKACIJA VAGINALNOG SEKRETA (prema Peteru i Moravetzu):
Na osnovu mikroskopskog pregleda vaginalnog sekreta i bakteriološkog nalaza, kao i zasejavanjem kulture vaginalnog sekreta, postoji 6 grupa:

I GRUPA: nalazi se obično kod devojčica i žena koje nisu seksualno aktivne. Prisutni su Lactobacili sa deskvamiranim epitelnim ćelijama vaginalnog zida, malo bakterija i leukocita.

II GRUPA: Lactobacili, deskvamirane ćelije zida vagine, bakterije (stafilokoke, streptokoke), malobrojni leukociti, retka Ecsherihia coli.

III GRUPA: obilna bakterijska flora, mnoštvo leukocita, nema Lactobacila.

IV GRUPA: prisutna je gonokokna infekcija (gram negativne diplokoke), patogene bakterije, veliki broj leukocita. Sekret je obilan, žuto – zelene boje, gnojan, slatkastog mirisa.

V GRUPA: dominantno je prisustvo Trihomonas vaginalisa, pored patogenih bakterija i velikog broja leukocita. Sekret je zlenkaste boje, penušav, karakterističnog mirisa (pokvarene ribe).

VI GRUPA: prisutna je gljivična infekcija (Candida albicans). Sekret zbog kolonija kandide koje su zalepljene na vaginalni zid podseća na sir. Ova grupa je najčešće prisutna kod žena koje su dugo bile na antibiotskoj terapiji, kod trudnica, dijabetičara.

https://www.graciamedika.com/ginekoloski-brisevi.html

KLASIFIKACIJA VAGINALNOG SEKRETA (prema Peteru i Moravetzu):
Na osnovu mikroskopskog pregleda vaginalnog sekreta i bakteriološkog nalaza, kao i zasejavanjem kulture vaginalnog sekreta, postoji 6 grupa:

I GRUPA: nalazi se obično kod devojčica i žena koje nisu seksualno aktivne. Prisutni su Lactobacili sa deskvamiranim epitelnim ćelijama vaginalnog zida, malo bakterija i leukocita.

II GRUPA: Lactobacili, deskvamirane ćelije zida vagine, bakterije (stafilokoke, streptokoke), malobrojni leukociti, retka Ecsherihia coli.

III GRUPA: obilna bakterijska flora, mnoštvo leukocita, nema Lactobacila.

IV GRUPA: prisutna je gonokokna infekcija (gram negativne diplokoke), patogene bakterije, veliki broj leukocita. Sekret je obilan, žuto – zelene boje, gnojan, slatkastog mirisa.

V GRUPA: dominantno je prisustvo Trihomonas vaginalisa, pored patogenih bakterija i velikog broja leukocita. Sekret je zlenkaste boje, penušav, karakterističnog mirisa (pokvarene ribe).

VI GRUPA: prisutna je gljivična infekcija (Candida albicans). Sekret zbog kolonija kandide koje su zalepljene na vaginalni zid podseća na sir. Ova grupa je najčešće prisutna kod žena koje su dugo bile na antibiotskoj terapiji, kod trudnica, dijabetičara.
Nema veze s ovom temom

Evo celog nalaza.
Pogledajte prilog 1813542
Za konkretno pitanje: 1-2 Er svežih u urinu se toleriše kao normalan nalaz. To prvo .
Retki smežurani bi mogli ukazivati na skorašnju infekciju koju si već pomenula.
Definitivno nalaz NE ukazuje na urinarnu infekciju.
Situacije u kojima se mogu javiti Er u urinu su pesak, kamen, skorašnji menstrualni ciklus, ciklus koji počinje,.fizičko opterećenje itd itd, izuzev nekih ozbiljnijih stanja
Ponoviti urin za 7 dana. Urin , ne urinokulturu.

Za konkretno pitanje: 1-2 Er svežih u urinu se toleriše kao normalan nalaz. To prvo .
Situacije u kojima se mogu javiti Er u urinu su pesak, kamen, skorašnji menstrualni ciklus, ciklus koji počinje,.fizičko opterećenje itd itd, izuzev nekih ozbiljnijih stanja
Kojih ozbiljnih stanja?
Mislite tumore ....ja sam svisnula od straha i ne znam kako da idem na UZ... 😭😭😭

evo odvojila sam da bude jasnije , prvi pasus o konkretnom nalazu nagađam, drugi - uopšteno , treći - sledeći logičan korak.
Najvažnije je reći da nismo gatare i ne gatamo laboratorijske nalaze. :D

Back