Doktori!

• Začetnik teme Začetnik teme dr
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
[
P.S. e samo jedno pitanjce : vi polazete hipokritovu zakletvu? da li to ima ikakve veze sa eng. reci "hypocrite" sto znaci licemer? bez ikakve uvrede,samo me zanima[/QUOTE]
:grin: :grin: :grin: :grin:
Ne polazemo mi hipokritovu :grin: :grin: :roll: :roll: zakletvu, vec Hipokratovu.
Nisi cuo za Hipokrata?? :lol: :lol:

Zelenooka,to za tarife je opste poznata stvar. Skoro sam cak i na tv-u gledala kako se orjentaciono zna koliko kosta porodjaj,koliko operacija zuci...itd.
Tarifu ti kaze posrednik,lovu dajes uglavnom glavnoj sestri. U mom slucaju je bilo bas ovako: Doktor mi je konstatovao veoma gadan karcinom i rekao kako bi tu operaciju najbolje odradio taj i taj,ali da je on skup,i trazi toliko i toliko. Onda ja kazem OK i on se telfonom cuje sa doticnim Dr,koji me vec ujutru prima u bolnicu. Na prijemu glavnoj sestri dajem u koverti polovinu sume i kazem da je to za Dr,a ostatak moj suprug odnosi onom prvom Dr-posredniku,nakon operacije. Naravno operacija se obavlja vec narednog dana. Mi pacijenti tacno znamo izmedju sebe ko je i koliko platio,jer oni koji se operisu "preko socijalnog" cekaju najmanje po desetak dana u bolnici na operaciju.
U drugom slucaju,moj kum me je odveo kod lekara,koji me primio u bolnicu. On nije nista trazio,vec je kum iz svog iskustva znao koliko treba da mu se da,koji viski da mu se kupi za kontrolu,koje vino za sledecu...Tada je Dr direktno od mog supruga uzeo pare.
U ovu pricu ne ulazi ono kad dobrovoljno ponesem nekom od medicinskog osoblja parfem,pice,cokoladu...I sama sam cerka lekara,pa mi veruj da je ova prica istinita,i da tu nema ni trunke preuvelicavanja. Takodje sam kroz ovo moje lecenje sretala i divne,pozrtvovane lekare,koji su mi pomogli mnogo,a uvredili se kada bi im donela cokoladu. Na zalost moje iskustvo je bilo takvo :(

Samo da dodam jos i ovo. Vec nekih 6 meseci imam uroloski problem. Lezala sam i desetak dana u bolnici zbog toga,odradjena mi je i neka intervencija,par puta sam bila na kontroli (pise sve pod HIDRONEFROZA) ali sve skupa,nije mi poklonjeno paznje,niti dato objasnjenje mojih problema,koliko ovde od Vragolaste Amfibije. Znaci nije sve u lovi, ima nesto i u forumu :)
Zivela Vragolasta i ostali Dr koji nam ovde toliko pomazu,smaramo ih,gusimo nebuloznim pitanjima,a oni su i dalje sa nama!!!

Vopi:
e ja sam tek sad skonto za ovu temu pa ovako: znam da sam vec pricao za drugaricu i psihijatra pa necu to opet, ali ima jos puno slucajeva koje bih prokomentarisao. evo npr. pre 2 nedelje brat mi je slomio ruku i poslali su ga na rendgen da snimi. kada je stigao video je jednu bakicu sa razbijenom glavom koja je cekala vec sat vremena a bila je jedina. Sto se mene tice to je strasno, pogotovo sto nije bila nikakva pauza.

onda ima lekara koji se bave i drzavnom i privatnom praksom. kad odes kod njega u bolnici pogleda te ofrlje i kao prepise ti nesto, a kad odes privatno posvetiti ti toliko paznje da mislis da si na potpunom sistematskom!

e ali ovog leta sam bio u jednom kampu u francuskoj u taize-u. na putu do tamo sam raseko saku u moru i to bas poprilicno. kada sam stigao tamo video sam da tamo samo rade neki volonteri i iskreno nije mi bilo bas svejedno, ali kada sam usao stvarno su bili fer i odgovorili mi na svako pitanje i sanirali mi ranu. svaka pohvala!!!

e sad zelim da pohvalim sve lekare koji dolaze na ovaj forum jer mislim da je stvar genijalna!!! stvarno svaka cast!!!

P.S. e samo jedno pitanjce : vi polazete hipokritovu zakletvu? da li to ima ikakve veze sa eng. reci "hypocrite" sto znaci licemer? bez ikakve uvrede,samo me zanima
Mi polazemo Hipokratovu zakletvu.
http://www.medicina.hr/studenti/clanci/hipokrat_otac_medicine.htm
http://hr.wikipedia.org/wiki/Hipokrat

Mislim da je nekad i postojala nekakva komora, ali da je ista ukinuta (zbog korupcije ili tako nesto), a mozda i danas postoji, ne znam... U svakom slucaju, da bi komora bila nezavisna, mora da bude nezavisno i sudstvo, i uopste, treba drzava da bude dobro uredjena i ekonomski stabilna. Sta da radimo do tad? Ocigledno, nema druge nego da skupimo parice, pa pravac kod privatnika. Jos samo jedno, zadnje pitanje: da li reci "pregled" i "participacija" znace jedno isto? Nekako ispade da treba da platimo pregled u drzavnoj ambulanti isto koliko i u privatnoj, a ako ne... pa, dobicemo razliku u kvalitetu. Hvala na iskrenosti.

Kosily,
ne znam sta da kazem. Ima nas raznih. Nije da nisam cula za te tarife, ali mi nije bas bilo jasno kako se to radi. Nemam jos dovoljno iskustva. ;-) U svakom slucaju, ne mogu da verujem da se isto odnosi i na cerke od kolega, pa to je stvarno neverovatno.
Puno te pozdravljam i drzim ti palceve da istrajes u borbi.

Moj tatica je umro pre dve godine, a i bio je oficir pa se i nije bas puno poznavao sa civilnim lekarima. Doduse mozda sam trebala da spomenem da sam cerka od kolege,mozda bi imala neki popust u tom slucaju :(
Ja reko ti se sokirala tim cinom,a ona bi samo da stekne iskustvo sto pre ;-)
Hvala puno na lepim zeljama.

Kosily:
Zelenooka,to za tarife je opste poznata stvar. Skoro sam cak i na tv-u gledala kako se orjentaciono zna koliko kosta porodjaj,koliko operacija zuci...itd.
Tarifu ti kaze posrednik,lovu dajes uglavnom glavnoj sestri. U mom slucaju je bilo bas ovako: Doktor mi je konstatovao veoma gadan karcinom i rekao kako bi tu operaciju najbolje odradio taj i taj,ali da je on skup,i trazi toliko i toliko. Onda ja kazem OK i on se telfonom cuje sa doticnim Dr,koji me vec ujutru prima u bolnicu. Na prijemu glavnoj sestri dajem u koverti polovinu sume i kazem da je to za Dr,a ostatak moj suprug odnosi onom prvom Dr-posredniku,nakon operacije. Naravno operacija se obavlja vec narednog dana. Mi pacijenti tacno znamo izmedju sebe ko je i koliko platio,jer oni koji se operisu "preko socijalnog" cekaju najmanje po desetak dana u bolnici na operaciju.
U drugom slucaju,moj kum me je odveo kod lekara,koji me primio u bolnicu. On nije nista trazio,vec je kum iz svog iskustva znao koliko treba da mu se da,koji viski da mu se kupi za kontrolu,koje vino za sledecu...Tada je Dr direktno od mog supruga uzeo pare.
U ovu pricu ne ulazi ono kad dobrovoljno ponesem nekom od medicinskog osoblja parfem,pice,cokoladu...I sama sam cerka lekara,pa mi veruj da je ova prica istinita,i da tu nema ni trunke preuvelicavanja. Takodje sam kroz ovo moje lecenje sretala i divne,pozrtvovane lekare,koji su mi pomogli mnogo,a uvredili se kada bi im donela cokoladu. Na zalost moje iskustvo je bilo takvo :(

U pravu si Kosili za tarifu....Moj je ujak skoro operisan od tumora mozga i znam da je novac dao prvo jednom uvaženom prof dr (u mom prisustvu) koji ga je bdw operisao polovično (ostavio polovinu tumora neodstranjenog) i vazduh u CNS. :shock: :shock:
Kasnije je drugom doktoru, običnom specijalisti koji je stručnjak za tu vrstu operacija takođe platio pristojnu sumu eura... :shock:
Sada je Bogu hvala, sve u redu....
I on sada oseca neku obavezu prema njima... :shock: Stalno ga zovu, za razne potrebe, posto je on jako poznat građevinski inžinjer... :shock:
Zato ja volim da odem u privatnu ordinaciju, platim pregled ili tretman, po potrebi i to je to...Nikome ne dugujem nista, do sam sebi...
Mislim da i ovdje treba uvesti pored obaveznog i dobrovoljno osiguranje koje bi obuhvatilo dodatne zdravstvene usluge na koje korisnik stiče pravo automatski uplatom određenog mjesečnog doprinosa, a ne preko koverte.
Time bi se umanjila korupcija, a drakonskim kaznama lekari više ne bi posezali lako za kovertama, jer bi i njihove plate bile mnogo veće... 8-)

Kalatea:
Mislim da je nekad i postojala nekakva komora, ali da je ista ukinuta (zbog korupcije ili tako nesto), a mozda i danas postoji, ne znam... U svakom slucaju, da bi komora bila nezavisna, mora da bude nezavisno i sudstvo, i uopste, treba drzava da bude dobro uredjena i ekonomski stabilna. Sta da radimo do tad? Ocigledno, nema druge nego da skupimo parice, pa pravac kod privatnika. Jos samo jedno, zadnje pitanje: da li reci "pregled" i "participacija" znace jedno isto? Nekako ispade da treba da platimo pregled u drzavnoj ambulanti isto koliko i u privatnoj, a ako ne... pa, dobicemo razliku u kvalitetu. Hvala na iskrenosti.

Pregled i participacija naravno nisu isto: pregled je pregled, a participacija novac koji se plati kada se kod drzavnog doktora dodje na pregled (20 dinara....). A sto se tice placanja u drzavnoj ambulanti i privatnoj - najbrutalnije receno bas je tako: kad budes platila umesto 20 dinara 1500, ili bar 200, to ce znaciti da ces dobiti i veci kvalitet usluge: ne zato sto ce lekar biti bolji lekar nego zato sto ce USLOVI PRUZANJA USLUGE biti bolji. Zakazaces pregled telefonom, neko ce te primiti na vreme kad ti je zakazano jer mu u tom trenutku nece u hodniku sedeti 20 nervoznih ljudi dahcuci mu za vrat, imace za tebe vise od 10 minuta vremena da te normalno pozdravi, saslusa, uzme podatke, pregleda, donese zakljucke i odredi terapiju, jer mu taj dan neces biti ni 14ti ni 44ti, vec treci, peti ili deseti pacijent nakon cega ce da ode kuci jer je ispunio svoj psihicki, fizicki i emotivni radni kapacitet (kada govorimo o psihijatrima).

A ako si te srece da imas izmedju 12 i 26 godina, pa da jos zavrsis u mojoj ustanovi, onda ces imati celu tu uslugu za dzab-dzabe kod mene jer ja tako radim, uprkos sistemu koji mi lomi kicmu; dokle god mogu i budem mogla tako cu raditi, jer smatram da je to moja obaveza. Ali zaista nemogu da ti kazem u kom trenutku cu i ja da pregorim i puknem, i kad ce kicma da mi popusti pred svim tim gazenjem i pritiscima pa vise necu moci....Sto se mene tice, nekako sam prilicno sigurna da cu u tom trenutku dici ruke od drzavnog zdravstva i otici da radim ili privatno ili menjati posao, jer mi savest drugacije ne dozvoljava; ali razumem i one druge, koji jednostavno ne mogu da izdrze pritiske i pregore, a nemaju uslova da se bave necim drugim pa ostaju u drzavnom zdravstvu, prepusteni i rezignirani, bez volje, bez zivotnosti i bez imalo empatije za one zbog kojih su tu i zbog kojih, na kraju krajeva, i rade i postoje na svojim radnim mestima.

Tako da - eto ti iskrenosti. Ali od srca. I iz gorcine....

Pre nego sto kazem sto sam imala moram da reagujem na predhodnu poruku: Svet jos nece propasti, jos ima ljudi, istinitih ljudi. Uvek me susret sa ljudima kao sto je WW inspirisu za nesto lepo. Inace moram da kazem da sam kod lekara isla samo kad zagusti ali tada sa potpunim poverenjem i svi su mi susreti sa tim ljudima ostali u uspomeni kao znacajni pa cak i sa jednom psihijatricom koja je malo zaladila sa parapsihologijom. To su ljudi velicanstvene energije. Neko je tu rekao kako to ne bi radio za ne znam kakve pare i kako je rad sa ljudima naporan. Nema niceg vaznijeg od coveka i nema zivota coveku bez coveka. Covek je onoliko covek koliko je narastao u razumevanju drugih , ljubavi prema drugima, zaboravljanju na sebe radi drugih. Pare na zalost tu ne pomazu. E pa jedna od profesija koja najvise razvija coveka u coveku ako je istinski obavlja je profesija lekara.

Uh....privukla me je tema, pa moram i ja.
Dok sam zhivela u Skoplju, imala sam stvarno divno doktorku (opshte prakse) koja je svakom svom pacijentu posvecivala vremena koliko je ona smatrala da treba, a nekad i veshe. Mene su vishe nervirali (i dalje nerviraju) penzioneri koji su je (i sve ostale doktore) gnjavili puno puta bespotrebno. Najvishe mrzim ono: mlada si, mozhesh da sachekash!? Pa ako sam mlada ne znachi da sam doshla iz puste zhelje kod doktora!? Posebno shto sam mlada i imala dovoljno zdravstvenih problema da sam morala chesto ici...
E sada...ovde sam dozhivela shok kad sam se doselila, zatoshto sam se jako prehladila u 5 mesecu trudnoce, i hitno otishla u najblizhem Domu zdravlja, pitala na shalter gde da se javim i shta i kako...Ukratko, da ne duzhim, od 4 doktorke na smeni, 2 su me hladno od***ale sa prichom: imam dovoljno pacijenata zakazanih, idite vrata do mene ta je koleginica trudna isto, pa Vas mozhda i primi (a tu me je "trudnica" dochekala sa naocharima na nosu: jeste li na spisku zakazanih? Ne..nisam...Molim Vas, zakazhite, nemam ja vremena danas)...na kraju sam ja stvarno vec bila na ivici suza kad sam se posle dva sata chekanja (sa svim onim penzionerima koji ne zhele ni da chuju da daju prednost nekome kome je stvarno loshe, a oni chekaju za svoje recepte) se vratila na shalter i pitala: A shta ja treba da uradim da bi me neko primio!? Dali treba da vrishtim i da plachem ili da zovem novinare ili shta? Poslala me sestra kod shefice da se zhalim, otishla tamo, a i tamo hrpa ljudi...i zhena je bila zaprepashcena kad sam joj rekla shta ja radim tu dva i po sata vec...pa ih je predamnom ribala...posebno zatoshto sam trudna i sedim zajedno sa (mozhda) ozbiljno bolesnim ljudima u chekaoni...
Nisam mogla iskreno da verujem da je ovde tako....
Trudnocu vodim privatno. Skupo ali znam da je to jedini nachin da dobijem tretman kako treba. Videla sam kako se ophodio drzhavni ginekolog pre par dana kada sam morala kod njega da mi da uput za bolnicu sa pritiskom 140:90 i bukvalno "gledanje zvezdi" ispred ochiju....
I josh kad sam chula kako sledi mito i korupcija za poradjaj...e zgadilo mi se to! Javno placanje za najhumaniji mislim od svih lekarskih poziva...evo, ja moram na carski, i sada chekam da mi preporuche lekara koji ce to raditi, pa da ispitamo malo bolje koliko koshta da me tretiraju kako treba (mislim, ne trazhim ja specijalnu negu, vec chovechnost i ono shto valjda treba da odradi). Ne smem da se nerviram, momentalno sam na terapiju da se ne porodim ranije, a uskoro ulazim u 9 mesec, i iskreno...tako me plashi sve ono shto moram trpeti zbog nachina na koji se ophode neki lekari! Chast onima koji nisu takvi...retki su kako sam videla...bar do sada :(
Na kraju, mislim da mi (pacijenti) nismo krivi zbog male plate koje Vi, cenjeni doktori dobijate...to je vec sasvim drugi nivo o kojem ne mozhe se razgovarati sa nama, niti nas kriviti zbog toga...

Ko sto sam vec negde napisao, za ponasanje nekih nasih doktora za koje se bas ne moze reci da ih nema ima ih i to dobar broj je mahom kriv medicinski i stomatoloski fakultet, zaista da bi neko dosao do diplome na tim fakultetima treba da prezivi onako jednu poprilicnu psihicku torturu od minimum 5 godina. Da ne govorimo da 3 dana pred ispit mi ne znamo datum ispita, da rok traje mesec dana, da nam recimo ubace dva najteza predmeta u ista 4 dana a onih ostalih 26 dana skoro zvrji prazno ili sa nekim ispitina sh kategorije. Da ne spominjemo da profesori koji bi nama trebali da su uzor, ne mogu da sednu i naprave raspored ispita, nego jedan zakaze ispit kad i drugi, pa onda mi moramo da idemo i da ih molimo da neko od njih pomeri, umesto da se to sami dogovore. I posle svega toga neko ocekuje da odande izadje normalan covek. Po meni niko od nas ko za to sve ima zivaca nije normalan , stomatologiju i medicinu upisuje normalan covek a zavrsava ludak.

Pjer_Nis:
Jel moze neko da mi objasni kako je moguce da se operacija cukljeva toliko iskomplikuje da se to zavrsi kako se zavrsilo?

Desilo se to da imas vise teorije nego prakse na fakultetu, i da ti pune glavu nekim stvarima koje ti u zivotu a ma nikad nece trebati osim ako neces da se bavis naucim radom. Uci se prijatelju takva gomila notornih gluposti, beskorisnih stvari, a pacijenti posle umiru od anafalaktickog soka, zaboravljene gaze, od sepse.

AcaBg82:
Desilo se to da imas vise teorije nego prakse na fakultetu, i da ti pune glavu nekim stvarima koje ti u zivotu a ma nikad nece trebati osim ako neces da se bavis naucim radom. Uci se prijatelju takva gomila notornih gluposti, beskorisnih stvari, a pacijenti posle umiru od anafalaktickog soka, zaboravljene gaze, od sepse.
To nije tacno.
Neko jednostavno nije dovoljno naucio...da ipak budem blaga u oceni :roll:

pikax:
To nije tacno.
Neko jednostavno nije dovoljno naucio...da ipak budem blaga u oceni :roll:

Da ti sada dam 70 preparata iz histologije, oces li znati da svaki pepoznas, nacrtas, obelezis slojeve, celije (po imenu celije) i strukture?

Da ti dam 40 preparata iz patologije da gledas pod mikroskopom oces znati svaki da prepoznas?

Da te sada pitam nekih 30 reakcija iz biohemije oces li znati da mi svaku ispricas od reci do reci, ali znaci koji enzim, sta se dobija, sta se oksiduje sta redukuju?

Da sada sednem i krenem da te pitam fiziku po knjizi , ili hemiju ne bi znala 10% stvari ako bi i toliko znala.

AcaBg82:
Da ti sada dam 70 preparata iz histologije, oces li znati da svaki pepoznas, nacrtas, obelezis slojeve, celije (po imenu celije) i strukture?
Da ti dam 40 preparata iz patologije da gledas pod mikroskopom oces znati svaki da prepoznas?
Da te sada pitam nekih 30 reakcija iz biohemije oces li znati da mi svaku ispricas od reci do reci, ali znaci koji enzim, sta se dobija, sta se oksiduje sta redukuju?
Da sada sednem i krenem da te pitam fiziku po knjizi , ili hemiju ne bi znala 10% stvari ako bi i toliko znala.
Nisi me uopste razumeo.
Anafilakticki sok & sepsa su kardinalne stvari u medicini - hirurgiji..
Kakve blage veze imaju aldehidi i ketoni sa tim ?
Doduse, svaka operacija nosi odredjeni rizik i samom hirurgu su ponekada "vezane ruke" u naporu da spasi neciji zivot...neke stvari ne zavise od njegove vestine i znanja.
Govorim o rupama u znanju, kardinalnim rupama koje pacijenti osete na svojoj glavi & prilikom lekarskog tretmana...lekarskim greskama, nazalost :(
Sve sam ucila...a koliko se secam - ne znam. :D

pikax:
Nisi me uopste razumeo.
Anafilakticki sok & sepsa su kardinalne stvari u medicini - hirurgiji..
Kakve blage veze imaju aldehidi i ketoni sa tim ?
Doduse, svaka operacija nosi odredjeni rizik i samom hirurgu su ponekada "vezane ruke" u naporu da spasi neciji zivot...neke stvari ne zavise od njegove vestine i znanja.
Govorim o rupama u znanju, kardinalnim rupama koje pacijenti osete na svojoj glavi & prilikom lekarskog tretmana...lekarskim greskama, nazalost :(
Sve sam ucila...a koliko se secam - ne znam. :D

E pa vidis bas na ovo sam mislio.

Aco, 'oces da ti kazem sta se desilo (hipoteticki)? Desilo se da se u toj sali zateko neki specijalizan koji tu uci jer mu je to ordinacija od tate/brata/strica. Ili neki mamlaz koji nije fakultet doucio nego je diplomu dobio na ime tate/brata/strica, ista stvar. Ucinila mu se to benigna i bezopasna intervencija a on nadobudan i sa prevelikim Egom, pomislio 'Ma sta je to, macji kasalj, pa svaka budala to moze, to sam radio jos na fakultetu!". Obuko hirusku uniformu, sto mu dade moc da se oseca velikim i bitnim (a u zivotu je verovatno iskompleksirani klinac bez trunke uvid au svoje neznanje).. Onda je krenuo da brlja po necijoj nozi i - zabrljao (naravski). Kad je dosao pravi doktor, popravke vise nije bilo. A onda kada je pacijentkinja umrla, svi su cutali, jer im je rod blizi od struke. Eto tako je to mozeda bilo. I zato cuti i ne kenyaj vise. Ne blati struku zbog toga sto imas lose licne uzore, losa licna iskustva i losu sopstvenu uspesnost. Sa takvih fakulteta koje smo svi zajedno pohadjali, izasli su najveci propaliteti ili najbrilijantniji strucnjaci - i jedni i drugi su ucili isto (bespotrebno) gradivo. Gradivo je isto, da je dobro nije, ali sistem je za sve isti - kakvi ce strucnjaci iz njega izaci ne zavisi iskljucivo od sistema nego od LICNE ODGOVORNOSTI pojedinca. I zato ne lupetaj vise!

Back