Doktori!

• Začetnik teme Začetnik teme dr
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ima nas raznih ali ne treba pljuvati drzavnu sluzbu jer da nije nje bilo ni tih sto rade privatno ne bi bilo,zahvaljujuci toj drzavnoj ustanovi su stekli i iskustvo i reputaciju.

Mislim da nema sredine! Doktori su ili lesinari koji kada im dodjes na pregled vide samo nile ispred sebe i gledaju kako da te ocerupaje do gole koze ili su dobrice koje ce sve uciniti sa pacijenta pa cak i odlazili u kucne posete i posle radnog vremena!

Posto poznajem vecinu problema sa kojima se srecu lekari,htela bih samo da napomenem da iako sam student medicine ,kao pacijent,mene lekari shvataju mozda mnogo gore nego nekog drugog pacijenta.Kazu mi da sam hipohondar,smeju mi se odmah cim im kazem sta studiram,i " Nije ti nista.Nego sta sad ucis?"I tako ja ispadnem kreten,a ja imam problema "stvarnih"sa stitnom zlezdom,i sad moram da idem kod privatnika.Jer kad platim valjda ce da me saslusa.
Daleko od toga da ne izlaze u susret,i ne pomazu buducim kolegama,ali valjda se secaju kako je bilo kad su oni studirali(kako su bolovali od svega i svacega).

Jednom sam imala grip, a trebalo je da primim injekciju.Kako mi je bilo mnogo tesko zamolila sam doktora da posalje sestru da me sprica,jer je u pitanju fabricka ambulanta i oni i tako svaki dan napustaju posao dva i vise sata ranije,on je odbio.Kad sam ga podsetila da su te nedelje vozili celu ambulantu sa EKG-om u neko selo da bi snimili majku gen.direktora on je rekao ;E pa ti nisi nista gen.direktoru.ODMAH SAM NAPISALA PRIJAVU NJEGOVOM NACELNIKU SA SVIM MOJIM PODACIMA,on je istu citao na svim odeljenjima bolnice i svi su se smejali!!!!!
Taj doktor mi je sutradan saopstio da vise za mene on nije doktor.Sto je i tacno,ali on je odavno direktor bolnice u nasem gradu.!!!!???????.

Nase zdravstvo-VELIKA SRAMOTA

Iz mog celokupnog iskustva sa doktorima izdvojila bi jedan slucaj :

Pre par godina na oku mi se pojavio cmicak. nekoliko dana sam drzala tople obloge i stavljala neke masti ali kako ni posle 7 dana nije prosao javila se lekaru u domu zdravlja(inace sam iz Nisa). Doktorka mi je prepisala jos neku mast i rekla da jos pokusavam sa oblogama a u koliko ne prodje za 7 dana da dodjem po uput za Ocnu kliniku , jer je u tom slucaju potreban hiruski zahvat
Operacija mi je zakazana na ocnoj klinici nekoliko dana kasnije u 8 sati. Ali naravno zbog neorganizovanosti sam morala da cekam 4 sata da bi operacija pocela.Operisala me je DR.Smiljkovic Radovanovic Katarina ,i rekla da odnesem uzorak papiloma na patolosku analizu i da za 7 dana dodjem na kontrolu. Ja sva srecna sto nemam vise cmicak odlazim kuci ali sutradan po skidanju zavoja ja i dalje vidim da nije sve ocisceno lepo i da jos uvek cmicka ima ali manje, ali mislila sa splasnjavanjem otoka nestace i to , medjutim na kontroli saznajem da meni nije sve ociscceno jer su potrebni prvo pataloski nalazi da bi se utvrdilo da li je sve u redu tj da li je obican papilom ili nedaj boze nesto opasno. Kako su rezultati bili u redu, trebala sam da izvrsim jos jednu intervenciju kako bi se papilom otlkonio u potpunosti.
Igrom slucaja upoznajem posle nekoliko dana osobu koja radi na ocnoj klinici i pricamo o mom slucaju i ona mi kaze kako gore pomenuta dr nije dovoljno strucna (mlada je ) i preporucuje mi jednu drugu doktoricu. Posavetovana zakazujem operaciju kod Dr ZLATICE VISNJIC .
Naravno ponovo sledi cekanje od par sati na zakazanu operaciju,ali ovog puta ne zbog neorganizovanosti, vec njihove neprofesionalnosti. Naime cekajuci operaciju u hodniku ,zapazam sledece:sestre kako se setaju sa garderobom i kesama kao da je butik a ne bolnica,doktore kako kafenisu u ordinaciji i smeju se i pricaju o privatnim stvarima dok pacijenti cekaju na njih.Posle par kulturnih kucanja i ulaska u ordinaciju , i posle par odgovora sacekajte jos malo , nisam vise mogla da izdrzim ulazim besna i kazem:" Izvinjavam se ali mi cekamo ovde 3 sata" a dr Zlatica Visnjic odgovara: Vidite da slavimo , danas je kolegenica polozila ispit pa moramo malo da proslavimo, evo ubrzo cemo!!!!!! Zapazite odgovor slave u sred radnog vremena a pacijenti cekaju ispred, cak se i ne libe da kazu!!!! pa ako je to Dr neka joj je na casti!!!
Operacija je izvrsena ubrzo nakon toga ali na moje insistiranje !!!Ali nazalost i tada nije uradjena kako treba !!!! toliko o strucnosti,, i mrzim price da su nasi dr najstrucniji.(naravno cast izuzecima0

Ali zato postoje privatnici gde je sve bez problema barem za sada.

Mene zaista interesuje koja je svrha ove "virtualne ordinacije"? Ljudi daju krajnje sture informacije o svojim zdravstvenim problemima, "dr" ponosno "opipava" po mraku nadajuci se da ce da ubode dijagnozu... a sve se svodi na neminovnost odlaska do specijalizovane medicinske ustanove.

Ja nazalost imam dosta iskustava sa lekarima, ali su iskustva bila uglavnom pozitivna. Ono sto vecini fali je empatija. I to narocito hirurzima. Malo je onih koji ce ti reci: znam da je to jako bolno ili ovo je ovo je neprijatno i sl. A to, veruj mi, mnogo znaci. Iako tvoj bol nije nista manji zbog toga, opet ti nekako dodje lakse. Druga stvar je sujeta. Npr. desi se meni da mi prilikom jedne operacije otfikari (slucajno) doktorka neki zivac na shaci. Skapiram ja ubrzo da tu nesto nije nesto kako treba (jer su na toj shaci prethodo vec vrsene dve operacije) i na svakoj kontroli je upozoravam na bolove i chinjenicu kako ne osecam jedan prst. Na to se ona izdra na mene kako je ona ta koja ce da mi kaze kada i sta nije ok. i kako ja ne treba da joj se mesam u posao i sl. Kada su prosla dva meseca i ispostavi se da ja i dalje ne osecam prst ona mi rece da su mi verovatno zasekli neki zivac slucajno uz preopsirno objasjenje kako je shaka puna zivaca i to se desava itd. U celoj prici me je iznervirala ta njena sujeta (ona je u datom momentu imala valjda najvisu mogucu titulu u bolnici-sve moguce skracnice: prim.scl.dr, etc istpred imena) a koja se manifestovala tako sto je iskoristila ono "Mi" iako znam da me je sama operisala. Valjda nije mogla ni sebi da prizna da je ona sama pogresila. A da napomenem ja je nizasta ne optuzivah (ko radi taj i gresi a fakat i shake imaju te gomile zivaca, zar ne) vec me je samo zanimalo da li ce biti posledica ili ne, i ako hoce da vidimo sta dalje da radimo. Ma, lekari su usustini super bica...I ne mogu se bas sloziti sa onim da se lekari kod nas uvazavaju posle 55. Ja bas imam strava doktorku u domu zdravlja koja ima 31 godinu. Cini mi se da je bas zbog svoje mladosti savesnija nego neke njene starije kolege. Pa jos ako je mlad lekar poshten i radoznao pa ako za nesto nije siguran pita starijeg kolegu (a to se desava posto im sujeta jos nije nabildovana)-to je prava stvar!
P.S. I jos da dodam iz svog bogatog iskustva jednog "lezacha po bolnicama"-kakvi pacijenti znaju da budu stoka, to je strashno!!!

Gledala sam na TV-u emisiju o nekim seoskim doktorima, koji su okacili upozorenje na vratima:
"Da li ste se okupali?" ili tako nesto. Mogu misliti da ni u gradu nije mnogo bolje. Razumem mrku facu na nekima od vas.

Ne volim lekare i ne idem kod istih, osim kod ginekologa i zubara. Nemam cak ni zdravstveno osiguranje. Dosadasnja iskustva su mi pokazala da lekari zalece simptome, nikad i uzrok bolesti i to je ono sto ovu profesiju cini falicnom. Divim se ljudima koji studiraju medicinu i uce sve te silne knjizurine (cesto napamet), a nisu u stanju samo malko sire da gledaju na problem.. Tuzno.. Ali i to ce se vremenom promeniti.

ielena:
Gledala sam na TV-u emisiju o nekim seoskim doktorima, koji su okacili upozorenje na vratima:
"Da li ste se okupali?" ili tako nesto. Mogu misliti da ni u gradu nije mnogo bolje. Razumem mrku facu na nekima od vas.
Ma, sta na selu-evo i kod mene u sred centra Bgd-a u domu zdravlja stoji "molimo pacijente da povedu rachuna o lichnoj higijeni"! Strava!

Dobro je to sto ce da se uvede zakon da mozes da biras i menjas Dr. i medicinsku sestru, a moci ce i da se telefonom zakazuju pregledi, sto je velika olaksica onima koji rade. Plata Dr. ce se odredjivati prema broju pacijeneta. Eto divne sanse i Vama da zaradite vise, i nama da imamo bolji tretman. Naravno da ima doktora koje krasi znanje i normalan odnos prema pacijentu, ali su oni, nazalost, ipak izuzetak. Glavni problem je u tome sto ih nacesce mrzi da rade. I jedan mali savet: nemojte se nasaliti, pa u Dom zdravlja otici pred kraj njihovog radnog vremena, jer ce to biti protumaceno kao namerno izivljavanje nad njima jer da je vama "nesto" dosli biste ranije :).

Taj novi zakon je jedan potpuni idiotizam i zamazivanje ociju ljudima - izvini, Kalatea, ali to sto ce doktori dobijati platu prema broju pacijenata je samo produzenje ove agonije u kojoj se sada nalazimo u kojoj lekar radi ko rudar - 'na normu' sto se kaze, dakle mora da ispunjava neki fiktivni broj pacijenata u mesec dana. To ti u prevodu na obican jezik znaci da ja za 6 radnih sati na primer, ko psihijatar, imam normu od 14 pacijenata. Mislim da racunicu mozes i sama da svedes, da je to oko 20 minuta po pacijentu, od tih 14 po normi 5 pacijenata su prvi pregledi (dakle oni koji se prvi put pojave) a ostali su kontrole. Ako postoji lekar (a posebno psihijatar) koji moze da uradi KVALITETAN prvi prijem pacijenta za 20 minuta, neka mi ga neko pokaze i odricem se i svoje diplome i svoje plate tome u korist, jer ja znam da ne mogu i da je to potpuni kretenizam! A da ne pricam o lekarima opste prakse koji imaju po 30 do 50 pacijenata u svom radnom vremenu, pa je i normalno da ako dodjes 20 minuta pred kraj radnog vremena ovaj vise ne zeli ni da te vidi ni da te cuje i mrzi te kao najgoreg neprijatelja jer si 40 i neki koga taj dan treba da vidi! Ne branim ovim lekare - nisu pacijenti krivi sto su 40 i neki, vec je kriv idiotski sistem koji te uslovljava da radis nekvalitetnbo posao i da ti se zbog toga desavaju mozda po nekog katastrofalne greske! Zbog svog odbijanja da vidim vise od 8 pacijenata za radno vreme (a to znaci bar 40 minuta sa svakim!) vec godinama imam problema na poslu jer mi se inputira da treba da se spustim na zemlju i ponasam se shodno zemlji u kojoj zivim a ne da sprovodim ovde 'psihijatriju 21. veka' (?!?!), kao da pa zivimo u nekom drugom!? Tako da ovaj novi sistem zapravo nije nov, vec je samo pritisak na lekare kojim ce se osigurati da ovakvi kao ja koji idu protiv sistema i insistiraju na kvalitetu lekarske usluge koji podrazumeva punu koncentraciju i paznju za svakog pacijenta, dovoljno vremena za istog, dovoljno empatije, brige i paznje, budu uslovljeni da od tog svog standarda odustanu jer nece moci da prezive. Inace, kod mene se pregledi zakazuju telefonom vec poslednje 3 godine, niko me ne ceka duze od 10 minuta ako je zakazan (i to retko i iznimno), a niko nije cekao da bude primljen prvi put duze od 48 sati. Prema tome, ne vidim da u mom stilu rada niti ustanove u kojoj ja radin kao sef smene nesto treba da se menja. A to sto kao reformisu zdravstvo to je samo zamajavanje pacijenata i velika sarena laza: da hoce prave reforme oni bi insistirali na prevenciji, a ne bi pricali gluposti kako se za prevenciju (u psihijatriji konkretno) nema para, i da nikakva psihoterapija ne dolazi u obzir u javnom sektoru jer ministarstvo nema novca za takva pomodarstva - oni placaju sammo za 'bolesti', rece zamenik ministra Antic. Taj nikad u zivotu nije usao ni u jedan dom zdravlja niti radio sa ljudima, vec tamo prasinari u ministartsvu kao prave birokrate i zagorcava i nama kao lekarima zivot svojim budalastinama ai pacijentima koji onda shize na nas ko da smo mi zbog toga krivi!

WithdrawnWater:
...da hoce prave reforme oni bi insistirali na ju prevenciji, a ne bi pricali gluposti kako se za prevenciju (u psihijatriji konkretno) nema para, i da nikakva psihoterapija ne dolazi u obzir u javnom sektoru jer ministarstvo nema novca za takva pomodarstva - oni placaju sammo za 'bolesti', rece zamenik ministra Antic.

pomodarstvo!!! qq !!! Gde živi taj čovek?

Znači, ako sam dobro shvatila, kod dobrih lekara će nagrnuti svi, pa će biti velike gužve i opet pacijenti pate, a i ti mučenici lekari koji su na dobrom glasu, dok će površni i neprofesionalni, od kojih će svi da beže, imati mirne radne dane i malo manju platu...baš su ih kaznili, nema šta! Mislim da bi protiv ove reforme svi lekari ( i u privatnoj i u državnoj praksi) u ovoj zemlji trebalo da štrajkuju i to selektivno...znači da odbijaju da leče političare i članove uže porodice...eto ideje

Razumem tvoj problem i nadam se da ce tvoji pretpostavljeni umeti da cene kvalitet. Sta je bilo sa idejom kucnog lekara? Pricalo se o tome, pa se izgleda odustalo. Hocu da kazem da je stanje po domovima zdravlja ocajno i da zahteva neke promene. Koje promene ti predlazes? Kako doci do toga da i jednima i drugima bude bolje? Po novom zakonu, doktori ce morati da pohadjaju odredjene seminare, citaju literaturu, i morace da polazu odredjene testove svakih, cini mi se, 7 godina, da bi mogli da dalje nastave sa radom. Sustina je u ovome, nisam sigurna da je ovo do detalja tacno, odavno sam citala. Meni ovo zvuci O.K., buduci da i radnici u svakoj drugoj profesiji moraju da se usavrsavaju, jer ih posao uglavnom tera na to. Da li smatras da je ovo u redu ili ne? Nisam protiv doktora, oni su tu da nam pomognu, ali umeju i da zagorcaju zivot poprilicno. Sta se desava? Ljudi odbijaju da idu doktoru, zatim se sve cesce obracaju alternativnim doktorima, koji im cesto pomognu, ali i oni isto tako umeju da zagorcaju zivot. Klasicni doktori se bune i apeluju da se ne ide alternativcima, ali sa druge strane, sta nude? A, ljudi su sludjeni. Inace, citala sam i da treba da se donese zakon kojim ce se dozvoliti rad pojedinim alternativnim lekarima. Kako kazu, tad nece moci svaki sarlatan da ima ordinaciju, vec ce se izdvojiti oni sa diplomom, dakle doktori, koji zaista imaju i zvanje i znanje. Dakle, komentar i na ovo, i uopste sta sve da se ucini, da bi ljudima bilo bolje. Pozdrav.

Na zalost zadnje dve godine sam jako cesto po bolnicama i kod lekara. Moja iskustva su horor zivi :( Ne znam da li je gore to sto nam je zdravstvo bedno pa neophodni aparati ne rade mesecima,ili to sto u bolnicama na jedan wc pada po 25-30 pacijenata ili to sto uglavnom svi bolji lekari imaju svoju tarifu,koja je zadnjih godina bas velika,ili to sto mesecno provedem sate i sate po cekaonicama a kod samih lekara po par minuta ili to sto za pogresno postavljene dijagnoze niko ne odgovara.....
Ma bolje da cutim,jer ako pocnem da vam pisem ispunicu bar 3-4 strane.
Prema tome ODMAH krenite sa zdravim nacinom zivota, i da vam slucajno nije palo na pamet da se razbolite :)

Kalatea:

Mislim da je preduslov za reformu zdravstva formiranje NEZAVISNE, strucne i ozbiljne LEKARSKE KOMORE, dakle lekarskog tela koje bi imalo za zadatak da KONTROLISE rad zdravstvenih radnika, sankcionise prekrsaje i neprofesionalizam, i oduzima licence za rad onima kojima treba oduzeti licence za rad. Naravno da se slazem da doktori treba da se usavrsavaju, idu na seminare, kongrese, simpozijume, pisu radove, razmene iskustva...kao i svuda u svetu. ali ne moze se ocekivati od doktora da to cine, ako su prinudjeni da sami sebe u tom smsilu finansiraju a da drzavu bude briga kako ce da stignu na neki kongres, kako ce da se smeste ili plate kotizaciju! Tacno je da postoje poneke firme koje se bave sponzorstvom, ali zar ja treba kao jedan doktor 21. veka da prosim naokolo od nekakvih ...da ne kazem kakvih......umesto da postoji neki fond koji ce da mi omoguci usavrsavanje?! Da ne pricam da je zakonski moguce dobiti SAMO 5 dana sluzbenog odsustva (da, PET, slovom i brojem!) godisnje! Dakle, ako ti kongres traje vise od 3 dana, ti ne mozes da ides, jer ne mozes da odes i da se vratis!? I uz sve to - vise se nego slazem za potrebu da se cita nova literatura i prate trendovi, ali - KOJA literatura?!?! U zemlji Srbiji ne mozes kupiti ni dobar udzbenik, ma sta da se lazemo: NEMOGUCE je kupiti u prodavnici specijalisticki udzbenik za spremanje specijalistickog ispita, a kamoli neku novu literaturu, zurnali, magazini, naucni casopisi - sve je to za nas pusta zelja, na internetu imamo pristup samo onim jeftinim 'za dzabe' medicinskim sajtovima, jer se svi oni na kojim acovek moze da pronadje nesto naucno validno i sveze skupo placaju, a nasi fakulteti studentima pa ni lekarima ne omogucavaju pretplate na takve sajtove! Tako da - sve su te ideje lepe i krasne, ali stvarnost je drugacija: nisu oni otlrili toplu vodu sada - kao, citajte ljudi, obrazujte se! Naravno da treba, ali omoguci ljudima da dodju do literature (shodno svojkim finansijskim mogucnostima!) pa ih onda teraj da citaju! Ne znam za druge ali ja sam od '97. bila na jedno...ajde da ne slazem, pa 8 svetskih kongresa, simpozijuma, edukacija ili slicno: znaci u proseku jednom godisnje. Ja to smatram SMESNIM, ali kad se suocim sa cinjenicom da kolege mojih godina a ni mnogi stariji nisu odradili toliko sa proteklih 15 godina...onda se za glavu uhvatim! A da ne pricam da mi NIKO iz ove drzave nije pomogao ni dinarom za svih tih 8 kongresa, nego sam moljakala sponzore, konkurisala za stipendije (jednu sam sad dobila za Salzburg preko Fonda za otvoreno drustvo!), ili su troskove snosili organizatori (HVALA IM OD SRCA!) koji su me vise uvazavali i prepoznali moj kvalitet nego bilo ko u mojoj rodjenoj zemlji! Eto to je ono sto stvarno ljuti, nervira i boli - samo puste price kojima se narodu zamazujuoci a mi koji smo u tome znamo - ZNAMO! - da je to 'Carevo novo odelo', bajka za naivne koji ne znaju kakvo je pravo stanje. Zato se ovolko i nerviram.
Inace, da se razumemo, stvarno nemam nista protiv da se doktori teraju da prate literaturu jer su masovno nedotupavno neobrazovani, neinformisani i sa skandalozno niskim pragom znanja (posebno ovi malo stariji, da prostite, njih je vreme bas pregazilo - misle ako su zavrsili medicinu ili specijalizaciju pre 20 godian da vise nikad nista ne moraju da procitaju i nicem novom ne zele da daju sansu, a onima mladjima koji to pokusavaju zagorcavaju zivot do besvesti uz najstrasnije otpore i sabotiranja!). I jesam za testiranje svakih 7 godina, neka se znanja proveravaju, i treba. Ja uopste nista protiv necu imati. Ozbiljno.

P.s. A sto se tice drugog dela pitanja, Kalatea, sta uciniti da bi bilo bolje - vidis, zdravstvo mora da se plati. Ne mislim doktorske plate kad to kazem (mada i to) nego mislim da mor da se obezbedi dovoljan broj lekara (jer je 40 pacijenata na lekara opste prakse LUDILO!), da se ne radi na normu nego na kvalitet. Zdravstvo mora da se plati a dok participacija bude 20 dinara od tog zdravstva nista biti nece. Ja znam da smo mi siromasna zemlja i da narod nema para; i znam da ce se naci mnogi koji ce reci 'ja sam ceo zivot placao, ulagao od plate u fond za socijalno!' ali sta to vredi?! Drzava je propala, fondovi sa njom, sada su prazni, para se nema, participacija NE MOZE da bude 20 dinara! Kao sto i struja mora da se plati (iako smo siromasni i penzije su male, a i plate, zna se kolko kosta kilovat struje, i mora da se plati, zna se kolko kosta benzin i poskupljivace dok god ne bude priblizan realnoj ceni u Evropi - bez obzira sto smo MI siromasni, to su robe ili usluge koje imaju STANDARDNU cenu, pa je isto i sa zdravstvom -mopra da se PLATI!). Dakle, kad bude para za zdravstvo, onda ce ono moci i bolje da funkcionise, kad bude para za materijal, za renoviranja, za aparate (ali ne samo nove vec i odrzavanje tih aparata koje jednako kosta!), za medicinsku opremu, a najzad i za plate medicinskog osoblja - i zdravstvo ce bolje funkcionisati. Nego da se ne lazemo, svuda u svetu javno zdravstvo kuburi sa finansijskim sredstvima i budzetom, nismo mi jedini, ali onda napravi socijalno osigranje koje ce da osigurava ljude GDE GOD I KOD GOG odluce da se lece, do odredjenog iznosa, pa nemoj da uslovljavas narod da mora da ide u Dom Zdravlja da vadi krv (jer analize za vadjenje krvi isto moraju da kostaju - isti su reagensi i u privatnoj laboratoriji), vec neka vade krv gde hoce a tvoe je da im platis onu sumu koju si namenio za intervenciju laboratorijskih analiza! MORA da zazivi NORMALNA privatna praksa i SOCIJALNO i ZDRAVSTVENO osiguranje koje nece davati monopol drzavnim ustanovama....Ima puno toga sto bih ja primenila ovde a sto sam videla napolju, ali - ko slusa mene?! Ja sam samo glupavi psihijatar, nekakav mastiljar tamo na nekom spratu u svojoj koznoj fotelji odlucio je da je 'psihoterapija pomodarstvo'. Sta vise reci. Sta vise reci kada je participacija za moj pregled 20 dinara a taj isti bi u privatnoj praksi kostao (i kosta) 1500 dinara?! RAzlika u kvalitetu, kazete?! Tacno, za onoliko bar kolka je razlika i u ceni.

e ja sam tek sad skonto za ovu temu pa ovako: znam da sam vec pricao za drugaricu i psihijatra pa necu to opet, ali ima jos puno slucajeva koje bih prokomentarisao. evo npr. pre 2 nedelje brat mi je slomio ruku i poslali su ga na rendgen da snimi. kada je stigao video je jednu bakicu sa razbijenom glavom koja je cekala vec sat vremena a bila je jedina. Sto se mene tice to je strasno, pogotovo sto nije bila nikakva pauza.

onda ima lekara koji se bave i drzavnom i privatnom praksom. kad odes kod njega u bolnici pogleda te ofrlje i kao prepise ti nesto, a kad odes privatno posvetiti ti toliko paznje da mislis da si na potpunom sistematskom!

e ali ovog leta sam bio u jednom kampu u francuskoj u taize-u. na putu do tamo sam raseko saku u moru i to bas poprilicno. kada sam stigao tamo video sam da tamo samo rade neki volonteri i iskreno nije mi bilo bas svejedno, ali kada sam usao stvarno su bili fer i odgovorili mi na svako pitanje i sanirali mi ranu. svaka pohvala!!!

e sad zelim da pohvalim sve lekare koji dolaze na ovaj forum jer mislim da je stvar genijalna!!! stvarno svaka cast!!!

P.S. e samo jedno pitanjce : vi polazete hipokritovu zakletvu? da li to ima ikakve veze sa eng. reci "hypocrite" sto znaci licemer? bez ikakve uvrede,samo me zanima

Mislim da je državno zdravstvo skroz puklo, i tu popravke više nema....Jedino produžetak agonije.
Ja se lično pregledam u privatnim ordinacijama ili na VMA, kao i moji najbliži, tako da nemam potpun uvid u to kako je to u državnom zdravstvu....

Kosily:
Na zalost zadnje dve godine sam jako cesto po bolnicama i kod lekara. Moja iskustva su horor zivi :( Ne znam da li je gore to sto nam je zdravstvo bedno pa neophodni aparati ne rade mesecima,ili to sto u bolnicama na jedan wc pada po 25-30 pacijenata ili to sto uglavnom svi bolji lekari imaju svoju tarifu,koja je zadnjih godina bas velika,ili to sto mesecno provedem sate i sate po cekaonicama a kod samih lekara po par minuta ili to sto za pogresno postavljene dijagnoze niko ne odgovara.....
Ma bolje da cutim,jer ako pocnem da vam pisem ispunicu bar 3-4 strane.
Prema tome ODMAH krenite sa zdravim nacinom zivota, i da vam slucajno nije palo na pamet da se razbolite :)
Kosily,
bas me zanima kako ide to sa tarifom? Neko ti nesto trazi, sta i kako, nije mi jasno?? :confused:

Back