DOKAZI O BOGU

:)

Nekako , kao da mi se cini da izbegavas odgovore na ta pitanja ...
Koja pitanja? Mi ovde govorimo o dokazima o postojanju Boga, a ne o ljubavi koju vernici osećaju pema Njemu.

Na ovom linku ja vidim samo jedno pitanje koje je postavio jerohinac. I jasno je da ako želi da zna šta neko kaže, treba sam da pročita šta je taj neko napisao, a ne da mu ja tumačim.

Ako pokušaš da zamisliš da je Bog sama ljubav, a ne predmet ljubavi, tada će ti se, verujem, otvoriti i drugačiji pogled na ono što zovu Bog.

Zašto bih ja to zamišljao kada znam da je Bog jedno emocionalno stanje, (koje, eto, možeš da nazoveš i ljubav), generisano u mozgu. Odavno govorim da Bog ne postoji izvan vernika, što potvrđuje i nauka.

Мислим да је опет у питању игра речи.
Верници (а при томе не причамо о људима који верују да верују) тврде да верују да Бог постоји.

А кад смо око доказа, да се позовемо на Теслу и Велимировића....кад ми покажеш струју, показаћу ти Бога. :)

Veoma su retki vernici koji kažu da veruju da Bog postoji, već tvrde bez ono "verujem". Ako se tome doda da tvrde da je stvorio sve, znači da postoji izvan čoveka, pa bi morao postojati dokaz za to.
Međutim, imajući u vidu da je Bog stvoren mnogo kasnije od početka duhovnosti čoveka, posle totemizma i animizma, tek u politeozmu, jasno je da je On izmišljen, i za takvog Boga nema dokaza.
Ova poslednja rečenica i nije baš neka, jer struju ne možeš da pokažeš, ali možeš da je dokažeš, dok za Boga ne možeš ni jedno ni drugo.:)

Poslednja izmena:
Библија говори о групи људи званој "безбожници" или "безумници". Међутим, ово нису они који нису упознати са чињеницом да Бог постоји, него је реч о људима који то знају, али одбијају да верују у Њега. Они желе да живе као да Бога нема. Зато у Псалму 14: 1 стоји: "Рече безбожник у срцу своме, нема Бога".

Библија говори о групи људи званој "безбожници" или "безумници". Међутим, ово нису они који нису упознати са чињеницом да Бог постоји, него је реч о људима који то знају, али одбијају да верују у Њега. Они желе да живе као да Бога нема. Зато у Псалму 14: 1 стоји: "Рече безбожник у срцу своме, нема Бога".

Ma mani se toga šta Biblija govori, već uključi razum i pogledaj šta nauka govori. A pronađi negde šta je Martin Luter rekao ko je dobar hrišćanin i videćeš da bezbožnici nisu i bezumnici, već su to........

Poslednja izmena:
Koja pitanja? Mi ovde govorimo o dokazima o postojanju Boga, a ne o ljubavi koju vernici osećaju pema Njemu.

Na ovom linku ja vidim samo jedno pitanje koje je postavio jerohinac. I jasno je da ako želi da zna šta neko kaže, treba sam da pročita šta je taj neko napisao, a ne da mu ja tumačim.

Ovde se ne radi o dokazu ljubavi prema nekome ili nečemu, već o dokazu postojanja predmeta ljubavi, dakle nekoga ili nečega, a to uopšte nije problem.
Znači ne traži se dokaz ljubavi prema Bogu, već dokazi o Bogu kao predmetu ljubavi.

Nije u pitanju "dokaz o ljubavi prema Bogu" , vec kako dokazati samu Ljubav , Nadu i Veru kao postojanje , osecanje i kao dogadjanje u dusi coveka ...?

A to o "predmetu" , necu da komenatrisem , ako nista , ono radi elementarne pristojnosti .

Nije u pitanju "dokaz o ljubavi prema Bogu" , vec kako dokazati samu Ljubav , Nadu i Veru kao postojanje , osecanje i kao dogadjanje u dusi coveka ...?

A to o "predmetu" , necu da komenatrisem , ako nista , ono radi elementarne pristojnosti .

I ljubav i nada i vera su unutrašnja oseanja pojedinca, i nisu dogadjanje u duši čoveka (osim ako ne definišaš šta je duša), već hemijsko-fizički procesi u centralnom nervnom sistemu.. Ljubav možeš da dokažeš samo predmetu ljubavi svojim postupcima, a nada i vera su nedokazivi, osim što možemo da pričamo o njima.
A izgleda da bih ja trebao da :rumenko: zbog ove poslednje rečenice. No nema razloga, jer ako smatraš da Bog objektivno postoji, onda On jeste predmet tvojih osećanja prema Njemu, kao što ti je devojka (bila) predmet ljubavi koju osećaš (si osećao) prema njoj.

I ljubav i nada i vera su unutrašnja oseanja pojedinca, i nisu dogadjanje u duši čoveka (osim ako ne definišaš šta je duša), već hemijsko-fizički procesi u centralnom nervnom sistemu.. Ljubav možeš da dokažeš samo predmetu ljubavi svojim postupcima, a nada i vera su nedokazivi, osim što možemo da pričamo o njima.
A izgleda da bih ja trebao da :rumenko: zbog ove poslednje rečenice. No nema razloga, jer ako smatraš da Bog objektivno postoji, onda On jeste predmet tvojih osećanja prema Njemu, kao što ti je devojka (bila) predmet ljubavi koju osećaš (si osećao) prema njoj.

Da je tako , onda bi se mogli nazvati "idolopoklonicima" i "obozavatelji kipova od zlata , srebra , kamena , drveta ...koja usta imaju , a ne govore ; oci imaju , a ne vide ; usta imaju , a ne govore..." i tako to :) ....

A "to" nam nije na spas duse i tela ...:)

Veoma su retki vernici koji kažu da veruju da Bog postoji, već tvrde bez ono "verujem". Ako se tome doda da tvrde da je stvorio sve, znači da postoji izvan čoveka, pa bi morao postojati dokaz za to.
Međutim, imajući u vidu da je Bog stvoren mnogo kasnije od početka duhovnosti čoveka, posle totemizma i animizma, tek u politeozmu, jasno je da je On izmišljen, i za takvog Boga nema dokaza.
Ova poslednja rečenica i nije baš neka, jer struju ne možeš da pokažeš, ali možeš da je dokažeš, dok za Boga ne možeš ni jedno ni drugo.:)

Neka citaju sta im je volja, mnogi su procitali citave biblioteke, pa i dalje veruju vracarama i vracevima.
MOGU, ako si spreman da snosis troskove demonstriranja i dokazivanja. Idemo, kad god ti se prohte. Odluci se.

Ето, о овоме ја причам све време. Тако и верници који тврде и верници који верују.

П.С. @stnco хоћеш да улетиш неку кинту, да се талимо по пола, да нам хогаријус ПОКАЖЕ струју? :hahaha:

Za ovo, da je ljubav hemijsko-fizički proces u centralnom nervnom sistemu sam i ja pročitao, ali nisam nigde našao koji hemijski elementi učestvuju u tom procesu i koja je hemijska formula za osećanje koje zovemo ljubav.
Mora da postoji formula ako želimo da naučno dokažemo neki hemijski proces, možda ti znaš?

Ето, о овоме ја причам све време. Тако и верници који тврде и верници који верују.

П.С. @stnco хоћеш да улетиш неку кинту, да се талимо по пола, да нам хогаријус ПОКАЖЕ струју? :hahaha:
Krajnje uvredljivo cak i od obicnog korisnika, a posebno od moderatora.Trebalo je, ipak, da zavrsis drzavnu srednju skolu, a ne da ides u bogoslove koji se sluze neistinama da, naprimer, struja ne moze a se vidi. I jos se cerekas, kao da sam ti pokazo prst, ili brasno.

Za ovo, da je ljubav hemijsko-fizički proces u centralnom nervnom sistemu sam i ja pročitao, ali nisam nigde našao koji hemijski elementi učestvuju u tom procesu i koja je hemijska formula za osećanje koje zovemo ljubav.
Mora da postoji formula ako želimo da naučno dokažemo neki hemijski proces, možda ti znaš?
Ovo nije ozbiljno pitanje, Coco Bill. Covecje telo je svojevrsna fizicko-hemijska llaboratorija. A ako te interesuju forumule, kreni da proucavas knjige iz biologije, medicinskih fakulteta i hemijskih i fizckih intituta sirom sveta. Bez hemijsko-fizickih procesa u telu zivog bica nema zivota. Ti procesi se u medicini definisu kao metabolizam.

Poslednja izmena:
Ovo nije ozbiljno pitanje, Coco Bill. Covecje telo je svojevrsna fizicko-hemijska llaboratorija. A ako te interesuju forumule, kreni da proucavac knjig iz biologije, medicinskih fakulteta i hemijskih i fizckih intitutas sirom sveta. Bez hemijsko-fizickih procesa u telu zivog bica nema zivota. Ti procesi se u medicini definisu kao metabolizam.

Zašto je neozbiljno, ako je poznato da se taj hemijski proces odvija baš u centralnom nervnom sistemu, onda bi trebalo da se zna i koji hemijski elementi učestvuju u procesu i u kojoj meri. Ako to imaš nije teško izvesti hemijsku formulu ljubavi.

Tako se, recimo, verovalo i da je pamćenje uskladišteno u jednom delu mozga, ali je britanski neurofiziolog dr. Pribran u eksperimentu sa mišem, tražeći to mesto, odstranjivao deo po deo mozga kod miša, ali se miš uvek vraćao na upamćeno mesto. Tada mu je sinulo da skladište nije ukodirano u neuronima ili grupama neurona (nervnim ćelijama) kako se do tada mislilo, nego u unakrsnoj strukturi koju obrazuju nervni impulsi kad struje kroz mozak, tj. na isti način kako je formiran uzorak interferencije čestica laserske svetlosti koje prožimaju površinu dela filma koji sadrži holografsku sliku. Drugim rečima, Pribram veruje da je mozak sam po sebi hologram.

Pribramova teorija takođe objašnjava zašto ljudski mozak može da uskladišti toliko mnogo informacija, na tako malom prostoru. Utvrđeno je da ljudski mozak ima sposobnost da upamti preko 10 milijardi bit-a (jedinica memorije prim.prev.) informacije, u toku jednog prosječnog ljudskog života (to je, grubo rečeno, približno količini informacija sadržanih u 5 tomova Enciklopedije Britanike).

Slično tome, takođe je otkriveno da pored ostalih sposobnosti, hologrami poseduju neverovatan kapacitet za skladištenje informacija - jednostavno promenom ugla pod kojim dva laserska snopa padaju na određeni deo fotografskog filma, moguće je “složiti” nekoliko različitih slika na istom mestu. Već je dokazano i to, da se na samo jednom kvadratnom centimetru filma može uskladištiti i do 10 milijardi bit-a informacije.

Naša izvanredna sposobnost da izvučemo potrebnu informaciju iz ogromnog skladišta naše memorije postaje razumljiva ako naš mozak funkcioniše na holografskom principu. Ako vas prijatelj upita na šta prvo pomislite kad on izgovori reč “zebra”, vi ne morate da preturate dugo po nekom ogromnom cerebralnom dosijeu, da bi došli do odgovora. Umesto toga asocijacije “prugasta”, “slična konju”, “afrička životinja” ili "Čeda" :) momentalno će vam pasti na pamet.

Jedna od najneverovatnijih karakteristika načina čovekovog razmišljanja je ta, što je svaki delić jedne informacije u međusobnoj korelaciji sa svim ostalim delovima informacije; a to je i jedna od karakteristika holograma, jer svaki delić holograma je beskrajno isprepleten sa svim ostalim delovima, i to je možda najbolji prirodni primer jednog sistema međusobne korelacije.

Uskladištenje memorije nije jedina neurofiziološka zagonetka koja postaje mnogo razumljivija kad se uzme u obzir Pribramov holografski model mozga. Druga je, kako to mozak uspeva da prevede lavinu frekvencija kojima je neprestano obasipan od strane čula (svetlosne vibracije, zvučne vibracije itd.) u stvarni svet naše percepcije.
Ova holografska teorija bi možda mogla da se primeni i na osećanja jer ona takođe proizvode vibracije unutar nas, pogotovo snažna osećanja kao što su ljubav ili strah.

Ali ako je hemijski proces poznat i odvija se u centralnom nervnom sistemu, onda je jasno i na koji se način ta hemijska reakcija odvija i morali bi biti poznati hemijski elementi koji učestvuju u procesu. Znala bi se formula. Ja tu formulu ne znam i ne vidim zašto je neozbiljno pitati nekoga ko zna da mi to objasni.

Oh, da, baš je to sve istina. Nemoj da me teraš da ti navodim mnogo neistina iz iste knjige.
Ah, da, ti si Glasnik, a ja da ti navodim neistine,svašta samnom. Ti si preko trideset godina proučavao Knjigu, a ja je pročitao samo jednom. Alii ti si naučio da je sve potpuno istina, čak i da su oni hodali po suvom dnu, a sa leve i desne strane zid vode.:D Mora da je, po tebi, istina i govor Valamove magarice, nisam video da si se negde iszjasnio po tom pitanju.
Glasniče, to preterano čitanje Biblije te je odvelo u situaciju da veruješ u sve one bizarnosti u njoj. " Mućni" malo šta je moguće a šta ne, pa makar to pisalo i u svetoj ti Knjizi..
Ako "jebog dhh" onda mi objasni šta je to lutalo po Galileji sa dvanaest učenika.
Nemoj meni da pričaš o sveprisutnosti Boga jer ja znam da je on izmišljen i u tvojoj glavi, već u to ubedi tvog istomišljenika Jovana Prezvitera koji tvrdi da Bog obitava na trećem nebu izvan vasione.
PS pročitaj napisano pre klika na "Pošalji..." pa ispravi greške, inače je teško čitati.

Navidiki su mnogi, desetine njih ovde.

Medjutim to sto su navodili se pokazalo da je sve zbog njihovog ne znaanja.

Ili povrsnog znanja, vecinom sve zasnovano na rekla kazala i pogresnim predrasudama.

Sve u stilu:

Drug Tito nije postojao.
Navescu ti sto dokaza.

Komunizam je izmisljotina tvojih dedova, tako sta nije postojalo.

2 Svetski rat je izmisljotina. nikada ga nije bilo.
To potvrdjuju stotine cinjenica.

Itd...

quote_icon.png
Original postavio coco bill
Zašto je neozbiljno, ako je poznato da se taj hemijski proces odvija baš u centralnom nervnom sistemu, onda bi trebalo da se zna i koji hemijski elementi učestvuju u procesu i u kojoj meri. Ako to imaš nije teško izvesti hemijsku formulu ljubavi.

Tako se, recimo, verovalo i da je pamćenje uskladišteno u jednom delu mozga, ali je britanski neurofiziolog dr. Pribran u eksperimentu sa mišem, tražeći to mesto, odstranjivao deo po deo mozga kod miša, ali se miš uvek vraćao na upamćeno mesto. Tada mu je sinulo da skladište nije ukodirano u neuronima ili grupama neurona (nervnim ćelijama) kako se do tada mislilo, nego u unakrsnoj strukturi koju obrazuju nervni impulsi kad struje kroz mozak, tj. na isti način kako je formiran uzorak interferencije čestica laserske svetlosti koje prožimaju površinu dela filma koji sadrži holografsku sliku. Drugim rečima, Pribram veruje da je mozak sam po sebi hologram.

(...)

Ova holografska teorija bi možda mogla da se primeni i na osećanja jer ona takođe proizvode vibracije unutar nas, pogotovo snažna osećanja kao što su ljubav ili strah.

Ali ako je hemijski proces poznat i odvija se u centralnom nervnom sistemu, onda je jasno i na koji se način ta hemijska reakcija odvija i morali bi biti poznati hemijski elementi koji učestvuju u procesu. Znala bi se formula. Ja tu formulu ne znam i ne vidim zašto je neozbiljno pitati nekoga ko zna da mi to objasni.

Ta snazna osecanja - ljubav i stah, prisutna su i u zivotinjskom svetu, samo se ona iz oholosti coveka nazivaju drugaicje - instinkt.

Drugo, hemijski i fizicki procesi odvijaju se u celokupnom ljudskom telu, a ne samo u centralnom nervnom sistemu. Naravno da je jasno na koji se nacin hemijske reakcije odvijaju, a poznati su i hemijski elemeniti i jedinjenja. Jedina enigma je funkcionisanje mozga, ma da postoje teorije na kojima se ozbiljno dela. To sto ti te forumele ne znas nije tragedija. Niko osim strucnjaka koji se aktivno bave hemijom i fizikom, nisu u stanju da pamte veoma slozene hemijske elemente. Neozbiljno je jer ovde niko ne moze da ti da slozene hemijske forumule i objasnjenje kako ta jedinjenja deluju na organizme.

Poslednja izmena:

Da je tako , onda bi se mogli nazvati "idolopoklonicima" i "obozavatelji kipova od zlata , srebra , kamena , drveta ...koja usta imaju , a ne govore ; oci imaju , a ne vide ; usta imaju , a ne govore..." i tako to :) ....

A "to" nam nije na spas duse i tela ...:)

Hajde, molim te bolduj ono u mom postu zbog čega si ovako odgovorio. Unapred zahvalan.

- - - - - - - - - -

Nauka ne moze da to potvrdi.

Nauka je to potvrdil otkrivši religijske centre u mozgu.

Nekada sam pročitao da je otkrivana supstanca koja se stvara kod zaljubljenih i dali su joj naziv. Ali sam ja pitao na forumu jednog neurobiologa, naše gore list, koji radi u SAD i on to nije potvrdio. No, tu ne treba neka velika nauka. U ćelijama se odvijaju hemijsko-fiziči procesi i ne znam zašto bi nervne ćelije bile nešto drugačije.Znaš da se raznim tehnikama ispituje funkcija mozga, i eto došli su do zaključka da se, recimo, religijska osećanja dešavaju u nekim centrima.
Mogu samo da zamislim šta će biti kada otkriju kakva je hemija svesti, brrrrr.

Hajde, molim te bolduj ono u mom postu zbog čega si ovako odgovorio. Unapred zahvalan.

- - - - - - - - - -

Nauka je to potvrdil otkrivši religijske centre u mozgu.

Recimo :

No nema razloga, jer ako smatraš da Bog objektivno postoji, onda On jeste predmet tvojih osećanja prema Njemu, kao što ti je devojka (bila) predmet ljubavi koju osećaš (si osećao) prema njoj.

Ovo boldovano me veoma podseca na ono vreme iz Istorije Hriscanstva kada su se pojavili "ikonoborci" koji su smatrali da su tzv. "crkveni / sakralni predmeti" neka vrsta idolopoklonstva i krenuli su sa njihovim unistavanjima i progonima neistomisljenika , pa sam u tom kontekstu napisao ovako nekako :

Da je tako , onda bi se mogli nazvati "idolopoklonicima" i "obozavatelji kipova od zlata , srebra , kamena , drveta ...koja usta imaju , a ne govore ; oci imaju , a ne vide ; usta imaju , a ne govore..." i tako to ....

A "to" nam nije na spas duse i tela . :)

Nekada sam pročitao da je otkrivana supstanca koja se stvara kod zaljubljenih i dali su joj naziv. Ali sam ja pitao na forumu jednog neurobiologa, naše gore list, koji radi u SAD i on to nije potvrdio. No, tu ne treba neka velika nauka. U ćelijama se odvijaju hemijsko-fiziči procesi i ne znam zašto bi nervne ćelije bile nešto drugačije.Znaš da se raznim tehnikama ispituje funkcija mozga, i eto došli su do zaključka da se, recimo, religijska osećanja dešavaju u nekim centrima.
Mogu samo da zamislim šta će biti kada otkriju kakva je hemija svesti, brrrrr.
A, sta se desava sa drugim osecajima, recmo ljubav prema zeni, ljubav prema kocki, ljubav prema kanabisu, ljubav prema ribolovu, i sl.

.Navidiki .su mnogi, desetine njih ovde.

Medjutim to sto su navodili se pokazalo da je sve zbog njihovog ne znaanja.

Ili povrsnog znanja, vecinom sve zasnovano na rekla kazala i pogresnim predrasudama.

Sve u stilu:

Drug Tito nije postojao.
Navescu ti sto dokaza.

Komunizam je izmisljotina tvojih dedova, tako sta nije postojalo.

2 Svetski rat je izmisljotina. nikada ga nije bilo.
To potvrdjuju stotine cinjenica.

Itd...
A šta kazala!?
Pa hajde da počnemo od tebi najdraže "istine". Kažu da je Crceno more duboko 1900m ali da postoji greben dubine 80m. Šta je držalo zidove vode visoke 80m u dužini nekih 14km?

Ne znam našta je hogarius mislio, pa sam bez komentara dok ne objasni. Ali ja bih se ipak držao teme, i skoncentrisao na onaj deo mog posta koji nisi obeležio crveno:....."ali možeš da je dokažeš, dok za Boga ne možeš ni jedno ni drugo" :D.

Back