DOKAZI O BOGU

mozemo se slatko nasmejati i potrebi ateista da dokazu da Bog ne postoji, zar ne, jer je to i sustina ove teme, ciji je citat iz uvodnog posta naveden ?

Bog postoji, to ce reci vernik
Bog ne postoji , to ce reci ateista
vernici nemaju potrebu da dokazuju da Bog postoji jer oni znaju da On postoji
pitanje je kakva je to potreba koja tera again i again,ateiste da dokazuju da Bog ne postoji :)

Oni, vernici ne znaju, oni veruju, zato se i zovu vernici. Jasna su razgranicenja izmedju fikcije i realnosti. Tesko je cak dokazivati da ateisti nizu nevernici, bezboznici, jer ateista je osoba u cijem zivotu bogovi ne postoje. On nema potrebe da se dokazuje kao ateista sve do onog momenta kada se suoci sa pitanjem o veri ili pretnjom koja mu dolazi zbog negovor nepoznavanja teizma.

Cela tema se razvila u ozbiljnu diskusiju iako je naslovni post fake news ;)

iako je fake news, tema otvara gomilu razmisljanja i tema za pricu a opstaje iz postovanja
prema nasem preminulom korisniku dragoljubu 69 kao postavljaci ove teme
..neka mu je laka zemlja i verujem da je dusa naseg dragoljuba sada na onom lepsem i boljem mestu

Jel to iz knjige "Lekcije iz ubijanja" cula sam za tu knjigu,jer mi je preporucena ali je nisam procitala.Iz filozofskog razmisljanja Sola Bleka kroz Klodiju moze se zakljuciti ukoliko je Klodija,prezivela a to ne znam jer nisam citala knjigu, da Bog ipak postoji,samim tim sto je prezivela..dalje bi mogla da se otvori diskusija o kojoj se odavno diskutuje a to je da Kosmos ima inteligenciju, iz razloga sto Kosmos nije nastao iz velikog prsaka tek tako vec je delo neke mnogo vece inteligencije koja ga je stvorila, kao i sve vezano za kosmos u sta spadmo i mi ..:D Drugim recima Bog je stvorio Kosmos

Nema nikakvih indicija da je Kosmos stvorila inteligencija. Zapravo i sam veliki prasak se zasniva na objasnjenju jedne pojave koja moze imati i drugih objasnjenja.

Sa Neta :

"...Naučnici su i sami dokazali da je uslov za nastanak života na Zemlji ispunjavanje niza preduslova koje je univerzum morao naštimati. Zar nije logično da postoji neko ko je te preduslove naštimao, pitala se Barbara.

Poznata profesorka teorijske fizike na Univerzitetu u Darmštatu u Nemačkoj, Barbara Drosel, navela je da veruje da je Bog stvorio univerzum.

„Imala sam 13 godina kada sam odlučila da želim da postanem naučnica. Tada sam pokušala da čitam Ajnštajnovu teoriju relativiteta. Uživala sam u čitanju naučne fantastike, a moja nastavnica matematike i fizike mi je bila idol. Mislim da je nauka nešto fantastično i da je razumevanje prirode veoma nagrađujuće“, rekla je Droselova.

...

...Ipak, na pitanje da li bi mogla da dokaže da Bog postoji, Droselova je rekla da Bog nije predmet naučnih istraživanja niti matematičkog dokazivanja, pa se logičkim putem tako nešto ne može dokazati.

Droselova kaže da postoje tri filozofska pitanja koja daju dobar razlog za postojanje Boga:

1) Zašto postoje zakoni prirode? Pošto postoje neki zakoni po kom se stvari dešavaju, sasvim je logično da je neko te zakone stvorio.
2) Zašto naši umovi mogu da razumeju ove zakone? Očigledno je da je Bog želeo da ih razumemo.
3) Zašto je život u univerzumu moguć? Poznato je da izvesne vrednosti moraju biti usko naštimovane da bi nastao život u univerzumu. Objašnjenje iz matematičkog ugla je da postoji mnoštvo univerzuma sa različitim vrednostima, ali teističko objašnjenje je mnogo logičnije.

Droselova je dala komentar i na Hokingovu „teoriju svega“, koja ujedinjuje četiri osnovne sile prirode. Ona je rekla da je takva teorija suviše „redukcionistička“ i da elektromagnetizam i gravitacija ne mogu da budu osnovne sile prirode jer oni ne bi ni postojali bez zakona univerzuma.

Ona je dodala i da teorija evolucije ne mora da bude kontradiktorna sa postojanjem Boga.

„Činjenica je da sav život ima zajedničko poreklo i da je vremenom evoluirao. Teorija evolucije je samo mehanizam menjanja vrsta kroz vreme. Prihvatanje te teorije ne mora da znači da Bog ne postoji“, zaključila je naučnica.".

mozemo se slatko nasmejati i potrebi ateista da dokazu da Bog ne postoji, zar ne, jer je to i sustina ove teme, ciji je citat iz uvodnog posta naveden ?

Bog postoji, to ce reci vernik
Bog ne postoji , to ce reci ateista
vernici nemaju potrebu da dokazuju da Bog postoji jer oni znaju da On postoji
pitanje je kakva je to potreba koja tera again i again,ateiste da dokazuju da Bog ne postoji :)

Pa, ja na primer, ne mogu nikako da shvatim kako se dolazi do tog čula kojim se percepira bog ? Kako ga to vi "vidite i osećate" i ZNATE da postoji, a mi ostali nemamo tu mogućnost ?

Da li se vernici rađaju sa tim čulom ili se ono stiče tokom života ?

I pored najbolje volje ja sebe nikako ne mogu ubediti da postoji bog koji je svi znamo "rođen" negde u Isusivom vremenu, pre 2.000 godina, a koji je stvorio svet pre 6.000 godina ?

Jer, kako biblijske priče tvrde Isusov "otac" Josif mu beše ime, nije znao da postoji taj bog, sve dok mu Isus to nije rekao ?

Da ne idemo dalje unazad ?

Kako ići protiv logike ? I kako to vama vernicima uspeva ?

Sa Neta :

"...Naučnici su i sami dokazali da je uslov za nastanak života na Zemlji ispunjavanje niza preduslova koje je univerzum morao naštimati. Zar nije logično da postoji neko ko je te preduslove naštimao, pitala se Barbara.

Poznata profesorka teorijske fizike na Univerzitetu u Darmštatu u Nemačkoj, Barbara Drosel, navela je da veruje da je Bog stvorio univerzum.

„Imala sam 13 godina kada sam odlučila da želim da postanem naučnica. Tada sam pokušala da čitam Ajnštajnovu teoriju relativiteta. Uživala sam u čitanju naučne fantastike, a moja nastavnica matematike i fizike mi je bila idol. Mislim da je nauka nešto fantastično i da je razumevanje prirode veoma nagrađujuće“, rekla je Droselova.

...

...Ipak, na pitanje da li bi mogla da dokaže da Bog postoji, Droselova je rekla da Bog nije predmet naučnih istraživanja niti matematičkog dokazivanja, pa se logičkim putem tako nešto ne može dokazati.

Droselova kaže da postoje tri filozofska pitanja koja daju dobar razlog za postojanje Boga:

1) Zašto postoje zakoni prirode? Pošto postoje neki zakoni po kom se stvari dešavaju, sasvim je logično da je neko te zakone stvorio.
2) Zašto naši umovi mogu da razumeju ove zakone? Očigledno je da je Bog želeo da ih razumemo.
3) Zašto je život u univerzumu moguć? Poznato je da izvesne vrednosti moraju biti usko naštimovane da bi nastao život u univerzumu. Objašnjenje iz matematičkog ugla je da postoji mnoštvo univerzuma sa različitim vrednostima, ali teističko objašnjenje je mnogo logičnije.

Droselova je dala komentar i na Hokingovu „teoriju svega“, koja ujedinjuje četiri osnovne sile prirode. Ona je rekla da je takva teorija suviše „redukcionistička“ i da elektromagnetizam i gravitacija ne mogu da budu osnovne sile prirode jer oni ne bi ni postojali bez zakona univerzuma.

Ona je dodala i da teorija evolucije ne mora da bude kontradiktorna sa postojanjem Boga.

„Činjenica je da sav život ima zajedničko poreklo i da je vremenom evoluirao. Teorija evolucije je samo mehanizam menjanja vrsta kroz vreme. Prihvatanje te teorije ne mora da znači da Bog ne postoji“, zaključila je naučnica.".

"...Ipak, na pitanje da li bi mogla da dokaže da Bog postoji, Droselova je rekla da Bog nije predmet naučnih istraživanja niti matematičkog dokazivanja, pa se logičkim putem tako nešto ne može dokazati."

Eto ti odgovora naučnika ?

Logika je ovde kamen spoticanja, ne može se dokazati nepostojeće ?

Sa Neta :

...

Sve tri tačke su po meni loši dokazi. Ima puno diskusija na te teme po internetu.
Slažem se što se tiče evolucije. Dosta ljudi a pogotovo vernika misli da evolucija objašnjava nastanak života što je naravno pogrešno.
Problem je (za hrišćane i muslimane) što ispravnost evolucije poništava priču o nastanku sveta po bibliji.

"...Ipak, na pitanje da li bi mogla da dokaže da Bog postoji, Droselova je rekla da Bog nije predmet naučnih istraživanja niti matematičkog dokazivanja, pa se logičkim putem tako nešto ne može dokazati."

Eto ti odgovora naučnika ?

Logika je ovde kamen spoticanja, ne može se dokazati nepostojeće ?

:)

Ovo si verovatno "sasvim slucajno" prevideo :

..Droselova kaže da postoje tri filozofska pitanja koja daju dobar razlog za postojanje Boga:

„Činjenica je da sav život ima zajedničko poreklo i da je vremenom evoluirao. Teorija evolucije je samo mehanizam menjanja vrsta kroz vreme. Prihvatanje te teorije ne mora da znači da Bog ne postoji“, zaključila je naučnica."...

Tacno. Ali to ne moze da uspe... Jos pocetkom 70ih su tvrdili da ce strong AI biti dostignut do 2000. Evo 2005 blue brain projekt je najavio da
ce imati um do 2015, sada cute. Sve sam rekao. Postoje ljudi koji su dokazali da je strong AI nemoguc. Drugo i sam znas da postojis, materijalista
to ne zna.

Kada su braća Rajt napravili prvi avion, francuski general je rekao da je to zanimljiva sprava, ali da nikada neće imati vojnu primenu.

AI već postoji, samo je još uvek na primitivnom nivou, a svake godine je sve savršeniji.

Vernici nema potrebe da dokazuju da Bog postoji jer On postoji u njihovoj svesti. Kome treba dokaz neka ga sam trazi,kao sto su ga potrazili naucnici..

"U toku istraživanja zapisa o sekvenci DNK-a u ljudskom genomu, naučnici su došli do neverovatnog otkrića kada su u nizovima videli rupe slične onima na jeziku. Kada su ih kodirali, shvatili su da su u rupama DNK-a utkane reči iz Biblije.L
ingvistički stručnjaci identifikovali su informaciju u formi staroaramejskog: "Na prvo svitanje zore, Bog stvori zemlju i nebo", što ih je navelo da pomisle da su ovo prvi pravi rezultati o postojanju Boga."

http://www.telegraf.rs/zanimljivosti/1134550-nauka-dokazala-otkriveni-dokazi-da-bog-postoji
ovo je link iz uvodnog posta

Ovo jedna grupa naučnika tako protumačila. Mnogo će još toga trebati da se ovo proveri, pa tek da se u tako nešto poveruje.

Zašto baš taj jezik i zašto reči koje su napisali ljudi sa bogom u trećem licu. Bog pi napisao nešto sasvim drugačije ako nam je u gene ugradio neki tekst.

Sve tri tačke su po meni loši dokazi. Ima puno diskusija na te teme po internetu.
Slažem se što se tiče evolucije. Dosta ljudi a pogotovo vernika misli da evolucija objašnjava nastanak života što je naravno pogrešno.
Problem je (za hrišćane i muslimane) što ispravnost evolucije poništava priču o nastanku sveta po bibliji.

Svaka Tebi cast , ali ovde imamo priliku da se upoznamo i to od nekog ko nije anoniman na Netu i od strane nekog ko je u RL ...:

...Poznata profesorka teorijske fizike na Univerzitetu u Darmštatu u Nemačkoj, Barbara Drosel, navela je da veruje da je Bog stvorio univerzum...

Pa, ja na primer, ne mogu nikako da shvatim kako se dolazi do tog čula kojim se percepira bog ? Kako ga to vi "vidite i osećate" i ZNATE da postoji, a mi ostali nemamo tu mogućnost ?

I pored najbolje volje ja sebe nikako ne mogu ubediti da postoji bog koji je svi znamo "rođen" negde u Isusivom vremenu, pre 2.000 godina, a koji je stvorio svet pre 6.000 godina ?

Jer, kako biblijske priče tvrde Isusov "otac" Josif mu beše ime, nije znao da postoji taj bog, sve dok mu Isus to nije rekao ?

Дакле, морамо се вратити мало уназад.
Ако је написано истинито, ти имаш најбољу вољу да себе убедиш у постојање Бога али ти не успева? Да ли то значи да ти желиш да верујеш у Бога?

Како идеш против логике да желиш али се бориш против тога?

- - - - - - - - - -

Evo, ovo jeste za cepanje. Od ateista se traze dokazi o postojanju boga. Ziskar, da li je u pitanju umna nemoc, pa si se spustio na taj nivo, ili se smejes sopstvrenim glupostima.

Uzgred da li si se dogovorio sa kolegom stncom o podeli troskova demonstracije struje ili od toga nema nista. Cekam tvoj uvazen odgovor.
У питању је умна немоћ да се схвати ко је цитиран и коме се одговара.
И умна немоћ да се схвати разлика између демонстрације струје и показивања струје.
Јеси ли разумео написано?

logika i umnost

pa kako umna osoba moze verovati u nesto samo zato sto neko drugi veruje

ili zato sto ne zna za bolje objasnjenje

gde je tu logika

struju spominjete

dejstva struje su izmerljiva i vidljiva , nema misterije ima li je ili je nema , uvek se isto ponasa

nece ubiti dete u kambodzi a u rusiji nece , jer su cudni njeni putevi.

Умност и мудрост налажу да испратиш читав ток дискусије пре него што кренеш да коментаришеш.

Да си тако урадио не би дошло до:

logika i umnost

pa kako umna osoba moze verovati u nesto samo zato sto neko drugi veruje

ili zato sto ne zna za bolje objasnjenje

gde je tu logika

struju spominjete

dejstva struje su izmerljiva i vidljiva , nema misterije ima li je ili je nema , uvek se isto ponasa

nece ubiti dete u kambodzi a u rusiji nece , jer su cudni njeni putevi.

Ја углавном пазим шта пишем и кад сам рекао да нико не може показати струју, управо то сам и мислио.
Да сам хтео да кажем да нико не може показати дејство струје, онда бих тако и написао.

Логика налаже да се чита како је написано и да се схвати како је написано. Нико од вас, осим колеге stnco, није ни помислио да пита да ли сам мислио на дејство струје или на саму струју кад сам поменуо показивање. Дакле, од свих вас, који се хвалишете логиком овде на форуму а представљате атеисте, једино он је схватио речено.

Толико о интелектуалној надмоћи атеиста.

А тек о смисаоним грешкама да не причамо.

Изгледа да је буквалистичко тумачење резервисано само за свете списе? Што доводи до негирања неповољних аспеката дискусије и потенцира управо оно што колега hogarijus толико воли да потеже кад вређа личност а не став - инфантилност?

Svaka Tebi cast , ali ovde imamo priliku da se upoznamo i to od nekog ko nije anoniman na Netu i od strane nekog ko je u RL ...:

Hm...
Svaka čast njoj i tebi, ali mišljenje pojedinca ne znači puno. Za svaki slučaj, neka ti ovo bude na dohvat ruke:

"Reč Bog za mene nije ništo drugo nego izraz i proizvod ljudske slabosti. Biblija je zbirka sa uvaženim legendama, ali ipak prilično primitivnim", napisao je Ajnštajn ...

Nego nisi komentarisao onaj drugi deo mog posta:
"Slažem se što se tiče evolucije. Dosta ljudi a pogotovo vernika misli da evolucija objašnjava nastanak života što je naravno pogrešno.
Problem je (za hrišćane i muslimane) što ispravnost evolucije poništava priču o nastanku sveta po bibliji."

Poslednja izmena:
Jel to iz knjige "Lekcije iz ubijanja" cula sam za tu knjigu,jer mi je preporucena ali je nisam procitala.Iz filozofskog razmisljanja Sola Bleka kroz Klodiju moze se zakljuciti ukoliko je Klodija,prezivela a to ne znam jer nisam citala knjigu, da Bog ipak postoji,samim tim sto je prezivela..dalje bi mogla da se otvori diskusija o kojoj se odavno diskutuje a to je da Kosmos ima inteligenciju, iz razloga sto Kosmos nije nastao iz velikog prsaka tek tako vec je delo neke mnogo vece inteligencije koja ga je stvorila, kao i sve vezano za kosmos u sta spadmo i mi ..:D Drugim recima Bog je stvorio Kosmos

Jeste, to je ta knjiga. Ako voliš krimiće pročitaj je. Klodija je izmišljen lik, kao i cela knjiga, pa nije bitno šta je sa Klodijom, a preživela je, i to nema veze ni sa kakvim Bogom, jer je ovde bitno šta je pisac rekao, a on tvrdi, za razliku od tebe, da nema ni Boga ni kosmičke inteligendije.
O ovom boldovanom, pošalji poruku papi da više ne "lupeta" kako je Kosmos nastao posle Velikog praska.:D

Poslednja izmena:

Možda je ovo ta logika koju tražiš.

"Napraviću čoveka i ženu
sa originalnim grehom. Onda ću
oploditi ženu sa samim sobom kao
njenim detetom, tako da mogu da se rodim.
Kad budem bio živ, ubiću se za žrtvu samom sebi
da bi spasio tebe od greha na koji sam te
originalno osudio."

Умност и мудрост налажу да испратиш читав ток дискусије пре него што кренеш да коментаришеш.

Да си тако урадио не би дошло до:

Ја углавном пазим шта пишем и кад сам рекао да нико не може показати струју, управо то сам и мислио.
Да сам хтео да кажем да нико не може показати дејство струје, онда бих тако и написао.

Логика налаже да се чита како је написано и да се схвати како је написано. Нико од вас, осим колеге stnco, није ни помислио да пита да ли сам мислио на дејство струје или на саму струју кад сам поменуо показивање. Дакле, од свих вас, који се хвалишете логиком овде на форуму а представљате атеисте, једино он је схватио речено.

Толико о интелектуалној надмоћи атеиста.

А тек о смисаоним грешкама да не причамо.

Изгледа да је буквалистичко тумачење резервисано само за свете списе? Што доводи до негирања неповољних аспеката дискусије и потенцира управо оно што колега hogarijus толико воли да потеже кад вређа личност а не став - инфантилност?

znam da se vernici nekad izrazavaju bukvalno a nekad simbolicno

pa zato ne znam kad je koji slucaj

jedno neshvatanje ne cini intelektualnu inferiornost

cak i ako je doslo do neshvatanja

prostudiraj bibliju sa tom dozom kriticnosti

pa se prodruzi ateistima

ili bar agnosticima

Dokaz o postojanju boga ne postoji iz prostog razloga što bi se onda to zvalo nauka, a ne religija.

Nauka se bavi dokazima, a religija slepim verovanjem u nešto što se nikako ne može dokazati.

ma da samo nema posrednih dokaza

nego nema ni neposrednih

nema ni bilo kakvog uticaja , pa da kazes - * ne vidi se bog , ali je dokaz to sto je na zemlji sve fino podeseno*

- - - - - - - - - -

Kad podvučem crtu i pogledam suštinu, hrišćanstvo je smišljeno sa jednim razlogom:

- Ne žalite što će vam u zemaljskom životu svi piti krv. I neprijatelj i prijatelj i vlast i bezvlašće. Kad budete umrli izmučeni, uništeni, ali pravedni, na nebu vas čeka večna blagodet.

Znači, uteha prostom narodu koga će neko iskorištavati.

Hm...
Svaka čast njoj i tebi, ali mišljenje pojedinca ne znači puno. Za svaki slučaj, neka ti ovo bude na dohvat ruke:

"Reč Bog za mene nije ništo drugo nego izraz i proizvod ljudske slabosti. Biblija je zbirka sa uvaženim legendama, ali ipak prilično primitivnim", napisao je Ajnštajn ...

Nego nisi komentarisao onaj drugi deo mog posta:
"Slažem se što se tiče evolucije. Dosta ljudi a pogotovo vernika misli da evolucija objašnjava nastanak života što je naravno pogrešno.
Problem je (za hrišćane i muslimane) što ispravnost evolucije poništava priču o nastanku sveta po bibliji."

Sto se tice Ajnstajna , znas za ono :

"Po delima njihovim poznacete ih..."...(Hirosima , Nagasaki , Srbija `99 - te...) kao i atomske elektrane ...

A , sto se tice evolucije , o njoj samo kao o jednom od ljudskih pogleda na Stvaranje i Postanak , a inace cenim vreme , volju i posebno materijalne resurse koji su izdvojeni za te aktivnosti , medjutim , to je , po nekom mom shvatanju (:)) , samo jedanm od vidova ljudske aktivnosti , ali ga ne bi trebalo ostaviti "da samuje" ...:)

Jeste, to je ta knjiga. Ako voliš krimiće pročitaj je. Klodija je izmišljen lik, kao i cela knjiga, pa nije bitno šta je sa Klodijom, a preživela je, i to nema veze ni sa kakvim Bogom, jer je ovde bitno šta je pisac rekao, a on tvrdi, za razliku od tebe, da nema ni Boga ni kosmičke inteligendije.
O ovom boldovanom, pošalji poruku papi da više ne "lupeta" kako je Kosmos nastao posle Velikog praska.:D

Ne tvrdim nista,samo tumcim citat koji je naveden
Dok je bila zatvorena u zemunici Klodija je uporno prizivala i sebi govorila da neka sila mora da joj pritekne u pomoć. Bog. Duh pravde. Neka dobroćudna inteligencija u kosmosu..Kako je Klodija prezivela moze se reci da su njeni vapaji usliseni i da joj je Bog i ta dobrocudna inteligencija pomogli..
a onda za svaki slucaj pisac ateista Sol Blek dalje kaze da je Klodijino zazivanje naišlo je samo na tišinu i prazninu i da zbog toga, Bog ne postoji. kao da Bog mora da govori na megafon ili da se prikaze da bi potvrdio svoj postojanje
Drugim recina na osnovu knjige koju je napisao pisac ateista ne mozemo negirati postojanje Boga sto znaci da je besmisleno ubedjivati vernike da Bog ne postoji.

Back