Dok Srbija vija vetrenjace.....

Ако неко напише и потпише да прихватилишта за децу која су чак напуштена и од сопствених родитеља и породице ЈЕСТЕ УСТАНОВА ЗА МУЧЕЊЕ ДЕЦЕ, намера је очигледна

Више је него јасно да радиш за оне који су ЧЕТИРИ ГОДИНЕ САЧИЊАВАЛИ "ИЗВЕШТАЈ". Само нас ниси известила КОЛИКО СИ ПЛАЋЕНА ЗА "ДУШЕБРИЖНИШТВО" И ЗЛОУПОТРЕБУ У ПОЛИТИЧКЕ СВРХЕ ТЕШКО БОЛЕСНЕ ДЕЦЕ???

Апсолутно је ЛИЦЕМЕРНО да не кажем ОДВРАТНО прећуткивати и измишљати "прихватљиве термине". А осим тога и неистинито. Да, та деца су БЕСПОМОЋНА, БОЛЕСНА, РЕТАРДИРАНА и МЕНТАЛНО ЗАОСТАЛА - а то што ће неки идиот да покуша да те чињенице прикрива речима "особе са посебним потребама" је само ствар једног таквог идиота ма ко он био.

А твоје схватање "дискриминације" припада самом врху ступидности! 8-)

Nisu sva ta deca napuštena. Nekim roditeljima je savetovano da ih smeste u institucije. Te ustanove su davno prevaziđen oblik pomoći ovoj populaciji. I da, uz postojanje alternativnih, mnogo humanijih načina pomoći, ove ustanove izgledaju kao mučilišta. Idi na ova link http://www.mdri.org/index.htm i skini video materijal. Mislim da je opis logor, sasvim odgovarajući.
Za svoj posao sam plaćena manje nego što iznosi prosečna plata u Srbiji. Glupo je što misliš da neko može da bude špijun, a da toga nije ni svestan.
Termini kao što su BESPOMOĆNI, RETARDIRANI, BOLESNI i MENTALNO ZAOSTALI se ne koriste iz opravdanih razloga. Problemi koje imaju osobe sa specijalnim potrebama su brojniji i kompleksniji od epiteta koje si naveo, pritom su termini zaista diskriminišući. Nisu sve osobe sa specijalnim potrebama mentalno zaostale, kao što nisu svi slepi, gluvi ili psihotični, a svi spadaju u grupu ljudi kojoj je potrebna posebna pažnja. Kako bi se ti osećao da si gluvonem, a neko te okarakteriše kao retardiranog?

Nisu sva ta deca napuštena. Nekim roditeljima je savetovano da ih smeste u institucije. Te ustanove su davno prevaziđen oblik pomoći ovoj populaciji. I da, uz postojanje alternativnih, mnogo humanijih načina pomoći, ove ustanove izgledaju kao mučilišta. Idi na ova link http://www.mdri.org/index.htm i skini video materijal. Mislim da je opis logor, sasvim odgovarajući.

Ма немој! ЛОГОР се налази у твојој празној и грамзивој глави. Немаш ти у себи ни трунке хуманости нити човекољубља према тим болесницима - имаш само сасвим одређени ПОЛИТИЧКИ и ФИНАНСИЈСКИ ИНТЕРЕС. И најмонструознију ЗЛОУПОТРЕБУ те тешко болесне деце.

Кењати о томе "да постоје много хуманији алтеернативни начини помоћи" је веома лицемерно код чињенице да У СРБИЈИ СВИ, АЛИ СВИ ЖИВЕ ВЕОМА ЛОШЕ, тј. прецизније 90% људи. Ово што ти радиш је само једна у низу антисрпских акција. Пре извесног времена била је акција О ЗОО ВРТУ и "душебрижништву за животиње, , затим акција и "душебрижништво ЗА ЦИГАНЕ, сада О БОЛЕСНОЈ ДЕЦИ, шта је следеће баш ме занима. А "паковање" се види из авиона!

У овој јадној и напаћеној Србији КОЈУ СУ УПРАВО ДРЖАВЕ ЧИЈИ ШПИЈУНИ ПРАВЕ ОВЕ ИЗВЕШТАЈЕ ДОВЕЛИ ДО ПРОСЈАЧКОГ ШТАПА И ТОТАЛНОГ БЕЗНАЂА - највише ме повређује чињеница да им се придружују ликови попут тебе који као некадашњи јаничари проналазе сопствени интерес у трагедији мога народа.

Чињеница је да је преко 1,000 000 људи остало без посла,
Чињеница је да су се најстрашније болести појавиле у облику епидемија,
Чињеница је да о старим и изнемоглим такође држава више не може да се брине,
Чињеница је да се НЕКОЛИКО СТОТИНА ХИЉАДА ПРОГНАНИХ И ПРОТЕРАНИХ
ЉУДИ СМУЦА И ЛУТА ОВИМ ПРОСТОРИМА без крова над главом и без основних животних потреба.

Чињеница је да је појава ИЗНЕНАДНОГ ДУШЕБРИЖНИШТВА ЗА ТЕШКО И НЕПОВРАТНО ОБОЛЕЛУ ДЕЦУ И ИСТИЦАЊЕ ЊИХОВИХ ПОТРЕБА ИСПРЕД
ПОТРЕБА ЗДРАВЕ ДЕЦЕ КОЈА ТАКОЂЕ ЖИВЕ ВЕОМА ЛОШЕ .- најцрњи језуитски пример који сам видео последњих година

Za svoj posao sam plaćena manje nego što iznosi prosečna plata u Srbiji. Glupo je što misliš da neko može da bude špijun, a da toga nije ni svestan.

У стручној литератури такве несвесне шпијуне називају: КОРИСНИ ИДИОТИ!

Termini kao što su BESPOMOĆNI, RETARDIRANI, BOLESNI i MENTALNO ZAOSTALI se ne koriste iz opravdanih razloga. Problemi koje imaju osobe sa specijalnim potrebama su brojniji i kompleksniji od epiteta koje si naveo, pritom su termini zaista diskriminišući. Nisu sve osobe sa specijalnim potrebama mentalno zaostale, kao što nisu svi slepi, gluvi ili psihotični, a svi spadaju u grupu ljudi kojoj je potrebna posebna pažnja. Kako bi se ti osećao da si gluvonem, a neko te okarakteriše kao retardiranog?

Наравно да си све помешала и збуљала да би испало да си у праву. А и сама знаш да ниси - и да су "термини" које користиш у најмању руку ЛИЦЕМЕРНИ.
Глувонем - је глувонем.
Ментално заостао - је ментално заостао.
Ретардиран - је ретардиран.
Болестан - је болестан.
Здрав - је здрав.

И... не брукај се више. Твоји ставови су лицемерни.

Ма немој! ЛОГОР се налази у твојој празној и грамзивој глави. Немаш ти у себи ни трунке хуманости нити човекољубља према тим болесницима - имаш само сасвим одређени ПОЛИТИЧКИ и ФИНАНСИЈСКИ ИНТЕРЕС. И најмонструознију ЗЛОУПОТРЕБУ те тешко болесне деце.

Кењати о томе "да постоје много хуманији алтеернативни начини помоћи" је веома лицемерно код чињенице да У СРБИЈИ СВИ, АЛИ СВИ ЖИВЕ ВЕОМА ЛОШЕ, тј. прецизније 90% људи. Ово што ти радиш је само једна у низу антисрпских акција. Пре извесног времена била је акција О ЗОО ВРТУ и "душебрижништву за животиње, , затим акција и "душебрижништво ЗА ЦИГАНЕ, сада О БОЛЕСНОЈ ДЕЦИ, шта је следеће баш ме занима. А "паковање" се види из авиона!

У овој јадној и напаћеној Србији КОЈУ СУ УПРАВО ДРЖАВЕ ЧИЈИ ШПИЈУНИ ПРАВЕ ОВЕ ИЗВЕШТАЈЕ ДОВЕЛИ ДО ПРОСЈАЧКОГ ШТАПА И ТОТАЛНОГ БЕЗНАЂА - највише ме повређује чињеница да им се придружују ликови попут тебе који као некадашњи јаничари проналазе сопствени интерес у трагедији мога народа.

Чињеница је да је преко 1,000 000 људи остало без посла,
Чињеница је да су се најстрашније болести појавиле у облику епидемија,
Чињеница је да о старим и изнемоглим такође држава више не може да се брине,
Чињеница је да се НЕКОЛИКО СТОТИНА ХИЉАДА ПРОГНАНИХ И ПРОТЕРАНИХ
ЉУДИ СМУЦА И ЛУТА ОВИМ ПРОСТОРИМА без крова над главом и без основних животних потреба.

Чињеница је да је појава ИЗНЕНАДНОГ ДУШЕБРИЖНИШТВА ЗА ТЕШКО И НЕПОВРАТНО ОБОЛЕЛУ ДЕЦУ И ИСТИЦАЊЕ ЊИХОВИХ ПОТРЕБА ИСПРЕД
ПОТРЕБА ЗДРАВЕ ДЕЦЕ КОЈА ТАКОЂЕ ЖИВЕ ВЕОМА ЛОШЕ .- најцрњи језуитски пример који сам видео последњих година

У стручној литератури такве несвесне шпијуне називају: КОРИСНИ ИДИОТИ!

Наравно да си све помешала и збуљала да би испало да си у праву. А и сама знаш да ниси - и да су "термини" које користиш у најмању руку ЛИЦЕМЕРНИ.
Глувонем - је глувонем.
Ментално заостао - је ментално заостао.
Ретардиран - је ретардиран.
Болестан - је болестан.
Здрав - је здрав.

И... не брукај се више. Твоји ставови су лицемерни.

Znači nisi pogledao materijal. I opet ih nazivaš bolesnicima:evil:....
Moj interes je lični i tiče se pomoći ( ovo je poslednji put da odgovaram na tvoje praznoglave uvrede ). Gde ti vidiš da ja monstruozno zloupotrebljavam bilo koga, mislim na osnovu čega to zaključuješ? Humaniji programi zaista postoje, radim na jednom od njih i finansiran je od strane Ministarstva za socijalna pitanja.
To što neki ljudi žive loše ne znači da neko treba da zlostavlja one koji nisu u stanju da se odbrane i vode računa o sebi. To što radim sa osobama sa posebnim potrebama je antisrpski čin?:confused:
Ljudi su ostali bez posla zahvaljujući uništavanju privrede od strane političara i tajkuna koje političari miluju.
Epidemije dolaze i odlaze i to zaista nema veze sa programima pomoći osobama sa specijalnim potrebama.
Stari i iznemogli su takođe marginalizovani i jedva čekam da krenu da se češljaju sve te institucije. Skoro je izbio skandal povodm neke institucije koja je zloupotreblajvala stare i bespomoćne. Svi odgovorni za to treba da odgovaraju.
Za prognane ljude se slažem sa tobom i mislim da i za to neko treba da odgovara. Ali oni nisu ništa bitniji od starih, osoba sa specijalniim potrebama ili Roma.
Moje interesovanje za ovo nije IZNENADNO DUŠEBRIŽNISTVO. Radim već 5 godina.
Ponavljam da ne ističem bilo čije potrebe ispred potreba onih drugih. Samo pokušavam da izjednačim. Činjenica je da su neki ugroženiji od drugih.
Država Srbija je potpisivanjem usvojila povelju o ljudskim pravima, a pre nekoliko meseci donet je zakon Protiv diskriminacije osoba sa specijalnim potrebama. Taj zakon uvodi termin OSOBE SA POSEBNIM POTREBAMA i sve druge termine, ukoliko nije nužno potrebno naglasiti smatra diskriminativnim. U grupu osoba sa posebnim potrebama spadaju osobe sa fizičkim, mentalnim, emotivnim i kombinovanim hendikepom i oni čine 13% populacije. Svima im je zajedničko to da imaju posebne potrebe.
Molila bih te da pogledaš video i pročitaš izveštaje.
Takođe bih te molila, da ne vičeš, ne vređaš i neargumentovano optužuješ.

osobe sa... emotivnim hendikepom

E da, imao sam jednu takvu devojku! Sad tek vidim da je imala posebne potrebe.

Znam sta hoces da kazes, i da institucionalizacija nije najsrecnije resenje za mnoge koji bi se mogli uklopiti u drustvo na neki nacin. Medjutim, to je nesto na cemu se radi decenijama - i na pripremi drustva za tako nesto, i na izgradnji kapaciteta, i na svemu ostalom.

Ako kazes "a sto vi mucite decu!" naravno da ces izazvati samo otpor i ogorcenje kod ljudi, i to ne samo zbog nekakve hipokrizije vec i zbog toga sto nisu ni svesni toga da bi stvari mogle biti drugacije. Uzgred, da sam ja vaspitac u nekoj od tih ustanova, bio bih beo od besa da me neko optuzi za mucenje.

E da, imao sam jednu takvu devojku! Sad tek vidim da je imala posebne potrebe.

Znam sta hoces da kazes, i da institucionalizacija nije najsrecnije resenje za mnoge koji bi se mogli uklopiti u drustvo na neki nacin. Medjutim, to je nesto na cemu se radi decenijama - i na pripremi drustva za tako nesto, i na izgradnji kapaciteta, i na svemu ostalom.

Ako kazes "a sto vi mucite decu!" naravno da ces izazvati samo otpor i ogorcenje kod ljudi, i to ne samo zbog nekakve hipokrizije vec i zbog toga sto nisu ni svesni toga da bi stvari mogle biti drugacije. Uzgred, da sam ja vaspitac u nekoj od tih ustanova, bio bih beo od besa da me neko optuzi za mucenje.

Niko ovde ne optužuje vaspitače. Ti ljudi koji rade po tim ustanovama su jedini koji hoće da rade, a samim tim i najbolji. Naravno, izuzimam one koji su zloupotrebili svoj položaj.
Proces deinstitucionalizacije je počeo, ali ide jako sporo jer se vrši opstrukcija od strane države.
Evo jednog primera:
Centar za Socijalni rad savetuje roditeljima osoba sa specijalnim potrebama da podnesu zahtev za produženo starateljstvo. U prvi mah to ne zvuči loše. Svaki roditelj misli : moje dete nije sposobno da vodi računa o sebi, želim da se brinem o njemu dok god to mogu, iželim da to bude pravno regulisano...
Podnošenjem zahteva za produženo starateljstvo, roditelj potpisuje da je njegovo dete radno nesposobno i da kao takvo nema prava da raspolaže imovinom. Kada roditelj umre, a osoba koja je zavisila od roditelja nema više nikoga ko bi mogao da brine o njoj, osoba odlazi pod starateljstvo Centra za socijalni rad, koji ga smešta u neku od zloglasnih institucija, a sva imovina te osobe odlazi u ruke Centra za soc.rad
Ovo je samo jedan od primera aktuelnih diskriminativnih zakona

Država Srbija je potpisivanjem usvojila povelju o ljudskim pravima, a pre nekoliko meseci donet je zakon Protiv diskriminacije osoba sa specijalnim potrebama. Taj zakon uvodi termin OSOBE SA POSEBNIM POTREBAMA i sve druge termine, ukoliko nije nužno potrebno naglasiti smatra diskriminativnim. U grupu osoba sa posebnim potrebama spadaju osobe sa fizičkim, mentalnim, emotivnim i kombinovanim hendikepom i oni čine 13% populacije. Svima im je zajedničko to da imaju posebne potrebe.
Molila bih te da pogledaš video i pročitaš izveštaje.
Takođe bih te molila, da ne vičeš, ne vređaš i neargumentovano optužuješ.

Ало, ЖЕНООООООО! Заболе ме шта је држава Србија потписала. Каква, бре, ЉУДСКА ПРАВА? Мислиш на она људска права КОЈА СУ УКИНУТА МИЛИОНИМА СРБА??? Како се усуђујеш да уопште тражиш од државе права која држављани Србије НЕМАЈУ НИГДЕ!

Шта се било кога тиче то што је Србија донела Закон против дискриминације, када он НЕ МОЖЕ да функционише. Или мислиш да СВЕ треба да се заустави у Србији и да решавамо пре свега:

1. права животиња у ЗОО врту,
2. права депортованих 150 000 Цигана,
3. права тешко болесних људи смештених по установама и прихватилиштима???

И тако док ти и теби слични арлаучете ДА ОНО МАЛО ЉУДИ ШТО ЈЕ ОСТАЛО ЗДРАВО - И ОНИ ПОСТАНУ БОЛЕСНИ И СА "ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА"!

To je definicija starateljstva - staras se za onoga ko je po definiciji nesposoban da se stara za sebe.

Posto je nesposoban da se stara za sebe, drzava preuzima taj teret ako nema drugih staralaca. Mehanizam je logican i potice iz vremena kada se nije razmisljalo o tome da se mogu organizovati drugi nacini brige za hendikepirane. Siguran sam da pisac zakona nije imao zadnje namere koje mu imputiras.

Ako niko ne optuzuje vaspitace, koga konkretno optuzuju za ta vezivanja i sl? Cini mi se da hoce da kazu da su vaspitaci monstrumi.

To je definicija starateljstva - staras se za onoga ko je po definiciji nesposoban da se stara za sebe.

Posto je nesposoban da se stara za sebe, drzava preuzima taj teret ako nema drugih staralaca. Mehanizam je logican i potice iz vremena kada se nije razmisljalo o tome da se mogu organizovati drugi nacini brige za hendikepirane. Siguran sam da pisac zakona nije imao zadnje namere koje mu imputiras.

Ako niko ne optuzuje vaspitace, koga konkretno optuzuju za ta vezivanja i sl? Cini mi se da hoce da kazu da su vaspitaci monstrumi.
Da, zakon verovatno datira iz vremena, kada su institucije bile jedino rešenje. Proces deinstitucionalizacije je počeo 2000. godine. Centar za Socijalni rad je prvi koji treba da radi na tome. Naprotiv oni i dalje eksploatišu stare zakone, ne rade ništa i žele da tako ostane. Imaju potpuni monopol nad sudbinom ovih ljudi.
Ne optužuju vaspitače. Izveštaj je napisan na osnovu onoga što su zatekli kada su došli u ustanove i izjava vaspitača. Bez dozvola i saradnje vaspitača, čitav projekat ne bi ni uspeo. A izveštaj su demantovali samo ljudi na višim funkcijama u institucijama, koji jesu odgovorni, kao i članovi vlasti koji su najviše odgovorni.

Ало, ЖЕНООООООО! Заболе ме шта је држава Србија потписала. Каква, бре, ЉУДСКА ПРАВА? Мислиш на она људска права КОЈА СУ УКИНУТА МИЛИОНИМА СРБА??? Како се усуђујеш да уопште тражиш од државе права која држављани Србије НЕМАЈУ НИГДЕ!

Шта се било кога тиче то што је Србија донела Закон против дискриминације, када он НЕ МОЖЕ да функционише. Или мислиш да СВЕ треба да се заустави у Србији и да решавамо пре свега:

И тако док ти и теби слични арлаучете ДА ОНО МАЛО ЉУДИ ШТО ЈЕ ОСТАЛО ЗДРАВО - И ОНИ ПОСТАНУ БОЛЕСНИ И СА "ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА"!

ti si ''pomalo'' fašista?

A izveštaj su demantovali samo ljudi na višim funkcijama u institucijama, koji jesu odgovorni, kao i članovi vlasti koji su najviše odgovorni.

Ma nije, demantuju ga i ljudi iz institucija. Recimo:

Na spisku, zbog loših uslova, prozvanih ustanova našla se i „Kolevka“ iz Subotice, institucija sa stogodišnjom tradicijom, a direktorka Mirjana Čubrić je najavila da će zbog ovih neistina podneti tužbu.
- Posetioci iz drugih organizacija su isticali da smo ustanova najvišeg evropskog standarda, roditelji naših štićenika su prezadovoljni, a ja u svojoj 36 godina dugoj karijeri nemam nijednu fleku. Zato neću dozvoliti da se to tako završi - rekla je direktorka doma čiji je kapacitet 180 mesta, a u kojem je trenutno smešteno 170 mališana.

Ma nije, demantuju ga i ljudi iz institucija. Recimo:

Na spisku, zbog loših uslova, prozvanih ustanova našla se i „Kolevka“ iz Subotice, institucija sa stogodišnjom tradicijom, a direktorka Mirjana Čubrić je najavila da će zbog ovih neistina podneti tužbu.
- Posetioci iz drugih organizacija su isticali da smo ustanova najvišeg evropskog standarda, roditelji naših štićenika su prezadovoljni, a ja u svojoj 36 godina dugoj karijeri nemam nijednu fleku. Zato neću dozvoliti da se to tako završi - rekla je direktorka doma čiji je kapacitet 180 mesta, a u kojem je trenutno smešteno 170 mališana.

Pa koja je viša funkcija u instituciji od direktorske? Naravno da će da tuži i da se koprca. Neće valjda mirno dopustiti da nayebe?

NAMEŠTALJKA
Nevladina organizacija iz Vašingtona MDRI lažirala izveštaj o stanju u domovima za decu ometenu u razvoju

BEOGRAD - Međunarodna organizacija za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju (MDRI) nije tražila dozvolu od pokrajinskog Sekretarijata za zdravstvo da poseti Dom za decu i omladinu „Kolevka“ u Subotici i Specijalnu ustanovu za lica ometena u razvoju „Veternik“, kao ni Dom za duševno obolela lica „Čurug“ u Čurugu! Ovo za Kurir tvrdi dr Miloš Lučić, pokrajinski sekretar za zdravstvo. Inače, ta organizacija je po „obavljenom poslu“ u izveštaju tvrdila da se deca i odrasli u specijalnim ustanovama u Srbiji vezuju, godinama ne izlaze iz kreveta, kao i da je njihov smeštaj opasan po život.

- Oni su nam se obratili dopisom da im omogućimo da u pratnji predstavnika Helsinškog odbora za ljudska prava posete Specijalnu neuropsihijatrijsku bolnicu „Kovin“ u Kovinu i Specijalnu neuropsihijatrijsku bolnicu „Dr Slavoljub Bakalović“ u Vršcu. Ostale ustanove u Vojvodini nisu pominjali. Inače, sekretarijat nikada nikome ko se bavi ispitivanjem stanja i uslova u ustanovama nije uskratio pravo da ih posete - ističe za Kurir dr Lučić.
Prema njegovim rečima, Helsinški odbor za ljudska prava je 24. 10. 2006. poslao dopis u kome traži da obiđe te ustanove, a MDRI tek 28. juna ove godine.

- Tražili su samo odobrenje za Vršac i Kovin. Odobrili smo im, uz obavezu da nam izveštaje i predloge dostave nakon poseta tim ustanovama. Skandalozno je to što su u svojim izveštajima naveli, posebno kada je reč o ljudima koji rade u ustanovama poput „Kolevke“ iz Subotice, koji su maksimalno posvećeni svom radu sa decom - kaže dr Lučić i ističe da je MDRI zloupotrebio gostoprimstvo i da „to ide na njihov obraz i obraz Helsinškog odbora“.

Direktorka subotičkog Doma za decu i omladinu „Kolevka“ Mirjana Čubrić najavila je tužbu protiv MDRI zbog izveštaja u kome su specijalne ustanove optužene za mučenje osoba smeštenih u njima.
Psihijatar dr Stevan Jokić iz psihijatrijske ustanove u Vršcu koju je posetila ekipa MDRI negirao je da su tamo pacijenti na bilo koji način zlostavljani.

- Našu ustanovu posetili su članovi MDRI i Helsinškog odbora u julu ove godine. Nikada ranije nismo čuli za tu organizaciju. Kako smo uspeli da saznamo, nisu bili lekari. Rekli su nam da je u Rumuniji i Bugarskoj stanje mnogo lošije nego u Srbiji - ističe za Kurir dr Jokić.

Prema njegovim rečima, saznali su da je MDRI nevladina organizacija iz Vašingtona.
Milenko Čurović, direktor Doma „Sremčica“, tvrdi da su snimci iz doma u Kulinama kod Aleksinca, koje je MDRI predstavila u izveštaju, napravljeni još 2001. godine i da su „apsolutno neautentični i zloupotrebljeni u nečije

KOŠTUNICA: ZLONAMERNO!

Vlada Srbije će insistirati da se do kraja rasvetle sve činjenice o stvarnom stanju u ustanovama socijalne zaštite za osobe sa posebnim potrebama, saopštio je premijer Srbije Vojislav Koštunica i najavio da će, istovremeno, biti pokrenuto pitanje odgovornosti za „iskonstruisane optužbe“ u izveštaju „Mučenje kao lečenje“.

BISERKO: NIJE TAČNO!

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, negirala je za Kurir da je ta organizacija zatražila da zajedno sa MDRI ide u obilazak ustanova za decu ometenu u razvoju.
- Nije tačno! MDRI je tražio dozvolu za ustanove koje se bave decom, a mi samo za psihijatrijske - istakla je Biserko za Kurir.

Autor:
Radmila Briza

Курир

Pa ne razumem, ko govori u ime institucije nego direktorka? Dozvola i saradnja vaspitaca se ne traze, traze se dozvola i saradnja direktora.

Da li konkretno mislis da tu decu tamo muce, direktori, vaspitaci, cistaci ili bilo ko? Ja mislim da ne.

Ne videh ni jednog roditelja koji je demantovao, naprotiv bila je sinoć na vestima majka čiji je sin u Stamnici i potvrdila.
Direktori u ustanovama daju dozvole svom starnim organizacijama jer se nadaju donacijama.
Izjavu može da da bilo ko, ali je direktor odgovoran.
Deca su mučena samim uslovima u kojima žive, zatim su pojedinci mučeni od strane ostalih štićenika, jer ne postoji dovoljan broj osoblja, a metodi kojima se služe zaposleni su nehumani (fiksacija, jaki sedativi...). Mada mislim da sami zaposleni, sem naravno onih koji su zloupotrebili svoj položaj ( a bilo je i takvih slučajeva ), nisu krivi. Problem je u tome što je u pitanju needukovan kadar, što nema ni približno dovoljno zaposlenih i što su naravno primanja očajna.

Ахахахаааааааа.......ето, ко ће други да пљује по Србији него

лопата усташка Соња Бисерко. Стварно, неће се смирити док

неком од њих не буде разбијен нос. Ове провокације ће заиста

добити ружан епилог!

Ахахахаааааааа.......ето, ко ће други да пљује по Србији него

лопата усташка Соња Бисерко. Стварно, неће се смирити док

неком од њих не буде разбијен нос. Ове провокације ће заиста

добити ружан епилог!

sad bi još i da se biješ:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Fiksacija i sedativi jesu indikovani kod nekih. Treba vise osoblja, treba boljeg osoblja, treba boljih uslova, treba vise drustvene paznje i sredstava, to niko ne spori nigde.

Mucenje podrazumeva nameru. Vaspitaci se ovde optuzuju da hendikepiranu decu tretiraju maltene kao zivotinje. Mislim da je to pogresno, zlonamerno i stetno.

Niko ovde ne optužuje vaspitače. Ti ljudi koji rade po tim ustanovama su jedini koji hoće da rade, a samim tim i najbolji. Naravno, izuzimam one koji su zloupotrebili svoj položaj.
Proces deinstitucionalizacije je počeo, ali ide jako sporo jer se vrši opstrukcija od strane države.
Evo jednog primera:
Centar za Socijalni rad savetuje roditeljima osoba sa specijalnim potrebama da podnesu zahtev za produženo starateljstvo. U prvi mah to ne zvuči loše. Svaki roditelj misli : moje dete nije sposobno da vodi računa o sebi, želim da se brinem o njemu dok god to mogu, iželim da to bude pravno regulisano...
Podnošenjem zahteva za produženo starateljstvo, roditelj potpisuje da je njegovo dete radno nesposobno i da kao takvo nema prava da raspolaže imovinom. Kada roditelj umre, a osoba koja je zavisila od roditelja nema više nikoga ko bi mogao da brine o njoj, osoba odlazi pod starateljstvo Centra za socijalni rad, koji ga smešta u neku od zloglasnih institucija, a sva imovina te osobe odlazi u ruke Centra za soc.rad
Ovo je samo jedan od primera aktuelnih diskriminativnih zakona

Ахам, тек ми је сада јасно, ти припадаш тим ликовима који би у фазону да се
старатељство "ДЕИНСТИТУЦИОНАЛИЗУЈЕ" у ствари хтели да се Центар за социјални рад као државна институција ОТКАЧИ - па да ти и теби слични
органиизовани у разне НВО и разне "хуманитарне" организације УЛЕТИТЕ
У ШЕМУ - И ДА У СТВАРИ ВИ ЛИЧНО ДРПАТЕ ИМОВИНУ ТИХ НЕСРЕТНИКА.
Па мора да сте онда нека опасна секта - само секташи организовано раде
овакву врсту пљачке!

Da, drže ih kao životinje, koriste nehumane metode, fiksiraju ih, ne šetaju, ne čiste i ne tretiraju koliko je potrebno. Ti ljudi samo rade posao, a tako se ponašaju usled nedostatka sredstava, ljudstva, stručnog kadra i adekvatnog programa. Radnici, ukoliko namerno nisu nekome naudili, neće odgovarati. Odgovaraće oni koji su uprkos činjenici da su mogli nešto da urade sedeli skrštenih ruku.
IMG%204.JPG

ova devojčica ima smrtonosnu dijareju koja se ne tretira
IMG2-1.jpg

ova deca su okarakterisana kao nepokretna, neka od njih nisu napustila krevet od prijema u instituciju
IMG5-1.jpg

ova devojčica ima hidrocefalus koji nije dreniran, lobanja joj puca...
Nije za ovo kriva medicinska sestra koja ima njih sto, a ona sama u smeni. Krivi su nadležni organi i ljudi na rukovodećim položajima

Ахам, тек ми је сада јасно, ти припадаш тим ликовима који би у фазону да се
старатељство "ДЕИНСТИТУЦИОНАЛИЗУЈЕ" у ствари хтели да се Центар за социјални рад као државна институција ОТКАЧИ - па да ти и теби слични
органиизовани у разне НВО и разне "хуманитарне" организације УЛЕТИТЕ
У ШЕМУ - И ДА У СТВАРИ ВИ ЛИЧНО ДРПАТЕ ИМОВИНУ ТИХ НЕСРЕТНИКА.
Па мора да сте онда нека опасна секта - само секташи организовано раде
овакву врсту пљачке!

a ti si sem fašizma i agresije, pokazao i osnovno neznanje

a ti si sem fašizma i agresije, pokazao i osnovno neznanje

А ти си јадна сем што си службеница Соње Бисерко и остале багре заиста "особа са посебним потребама" - само не знам да ли ће се неко наћи да ти их удовољи.

И зашто постујеш слике тих несретника? С којим правом? Како те није срамота! Исто радиш што и неке дежурне луде на теми о животињама - данима су слале фотке на којима као животиње пате.

Очигледно сте похађале истоветан курс. Курсаџике...

Pa tretiraju je cim ima IV drip za rehidraciju. Za dete sa hidrokefalusom ne znam zasto nije tretirano.

To sto stotinu dece sa cerebralnom paralizom ili cime vec ne vodi u "setnju" jedna sestra nije mucenje, bre, Evaras, i ti to vrlo dobro znas. Mucenje je kad nekog nabijes u kavez i peres ga smrkom i tuces stapom kad place, ili kad ga ostavis neopranog satima i danima, ili kad mu namerno i pakosno NE DAS nesto sto mozes da mu das a sto bi mu zivot ucinilo lepsim, boljim, normalnijim.

To sto nemamo po jednog vaspitaca za svako dete, i fiziotarapeuta, i psihologa, i sto su nam klozeti cucavci, i sto su sobe sa sto kreveta, to nije mucenje, to je nemastina. Posao koji ljudi u ovakvim insitucijama obavljaju je tezak, pretezak, slabo placen i nezahvalan, i nazivati ih muciteljima jer deci ne mogu da pruze tretman kakav imaju u nekim idealnim uslovima u nekom Luksemburgu... ne znam, to je tuzno.

Auuu, ovo pod tačkom 1, bilo je upućeno meni.
A možda i ovo pod tačkom 2.
I sigurno - pod tačkom 3.

ZATO ŠTO SU TO SVE ŽIVA BIĆA, BRE!:evil:
Jesi li u stanju da razumeš tuđu patnju?
Zašto konstantno pljuješ po ljudima koji se za nešto zalažu?
Kakav si ti čovek?

Back