DOBROTOM POBEDITI

• Začetnik teme Začetnik teme Taisa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Добро и зло су само илузије ума ;)

Ti si u iluziji ako misliš da će ovakvu tvoju izjavu da razumeju!!!!

Trebao si da olakšaš posao nekima pa da kažeš:
Dobro i zlo su samo iluzije prosečnog uma.

Jer samo da znaš koliko je truda spreman da uloži "prosečan" srbin danas samo da bi sebi ili drugima dokazao da baš on nije prosečan....

Uostalom , kako ljudi idu ka mudrosti to const-log (mudrosti) opada iluzija uma (užasno malo znam.....)

Наравно, оне су неконтролисани изрази нашег унутрашњег бића, и чине стварност.

Али је исто тако и умно спознавање део стварности, јер cogito ergo sum... :)

vidis, cesto (kad sam ih stavljao na kauc:lol:) ljudi su pominjali 'ljudsku prirodu' umjesto 'svoje strasti', 'covjeka' kao nesto apstraktno, a ne nekog konkretnog covjeka-tj, sebe, a i rijec 'naseg' kad god bi trebalo pomenuti 'moje'.

To bice mozda jeste unutrasnje, kad se radi o 'tebi' jer si ga ti tu stavio, a mozda je to 'emotivno' kod nekoga spolja?:shock:

Pod nekontrolisani mislis na 'akauzalni'? Tj. neuzrocni? A tamo kazes kako nevjerujes u neuzrocne stvari? Protivurecis sam sebi?

Isto tako, cesto su crtali (kad im na kauc dam blok i olovku) takve stvari kao na tvoj atavar.:lol: moram to reci, jer je stvarno tako:roll: cudno, zar ne?

Ti si u iluziji ako misliš da će ovakvu tvoju izjavu da razumeju!!!!

"А ко има уши да чује нек чује..." :D

vidis, cesto (kad sam ih stavljao na kauc:lol:) ljudi su pominjali 'ljudsku prirodu' umjesto 'svoje strasti', 'covjeka' kao nesto apstraktno, a ne nekog konkretnog covjeka-tj, sebe, a i rijec 'naseg' kad god bi trebalo pomenuti 'moje'.

Разумљиво... :)

To bice mozda jeste unutrasnje, kad se radi o 'tebi' jer si ga ti tu stavio, a mozda je to 'emotivno' kod nekoga spolja?:shock:

Мислим да сад већ почињемо да се гађамо појмовима без потребе :) Ценим да си психолог на основу написаног, требао би да знаш да сваки човек има своје "унутрашње биће" које се манифестује у спољашњем на различите начине (највидљивији - трауме, фобије итд.)

Е сад, пошто сви имамо трауме и фобије, неко мање неко веће, питање је колико ћемо их победити, тачније дозволити да се оне испоље у спољашњости, било у тренутку, било трајно.

Pod nekontrolisani mislis na 'akauzalni'? Tj. neuzrocni? A tamo kazes kako nevjerujes u neuzrocne stvari? Protivurecis sam sebi?

Наравно да не - неконтролисани од стране ума. Свака емоција је увек клаузална, оне и раде по том принципу.

Isto tako, cesto su crtali (kad im na kauc dam blok i olovku) takve stvari kao na tvoj atavar.:lol: moram to reci, jer je stvarno tako:roll: cudno, zar ne?

Не верујем у чуда :wink:

Заиста не знам како бих ти помогао :D Пробај да читаш више пута оно што напишем и да "проникнеш" у оно што сам хтео да кажем, а увек сам ту за додатна питања :D
Slušaj, ne moram i po forumima da "čitam između redova", naročito ako ti redovi ni ne postoje jer pisac smatra da je jednostavna rečenica sa ne više od 7 reči dovoljna kao argument :-D

А какво је твоје поимање стварности се види из твојих реченица и редоследа постављања питања... :D
To je tvoje poimanje stvarnosti o mom poimanju stvarnosti ... treći put.

Slušaj, ne moram i po forumima da "čitam između redova", naročito ako ti redovi ni ne postoje jer pisac smatra da je jednostavna rečenica sa ne više od 7 reči dovoljna kao argument :-D

Једноставност је мерило садржаности :) Си читала некад хаику? Упозната са зен-будизмом? Кажу да је у њему садржана мудрост свемира... :D

Где сам ја то рекао да треба да читаш "између редова"? Чак напротив, читај полако и смирено, без прескакања... :D

А ми овде и не износимо Бог-зна-какве аргументе, више лична размишљања... :)

To je tvoje poimanje stvarnosti o mom poimanju stvarnosti ... treći put.

Наравно. Али док ја тебе апсолутно разумем, ти имаш извесних потешкоћа... :p

Разумљиво... :)

Мислим да сад већ почињемо да се гађамо појмовима без потребе :) Ценим да си психолог на основу написаног, требао би да знаш да сваки човек има своје "унутрашње биће" које се манифестује у спољашњем на различите начине (највидљивији - трауме, фобије итд.)

Е сад, пошто сви имамо трауме и фобије, неко мање неко веће, питање је колико ћемо их победити, тачније дозволити да се оне испоље у спољашњости, било у тренутку, било трајно.

Наравно да не - неконтролисани од стране ума. Свака емоција је увек клаузална, оне и раде по том принципу.

Не верујем у чуда :wink:[/QUOTE]

Ne verujem u cuda - pa i mene je iznenadilo, kasnije sam citao da se Jungu desavalo isto tako da mu ljudi za koje misli da im fali neka od funkcija (emocije, intuicija, misljnje, culno dozivljavanje) crtaju upravo takve stvari, on to nazva 'madnale' po kineskim mandalama, ti zovi kako oces. Cak nalazi i u snovima ljudi kojima fali neka funkcija takve stvari. Dakle....da se i ostalim psiholozima desava to to je i mene iznenadilo.

Nisam psiholog, ali radim malo 'te' stvari, tj. nemam diplomu i to radim nekad iz zabave (a nekad stvarno pomognem ljudima).

Pa ne gadjam se terminima, samo zelim reci da su emocije nekontrolisane tek onda kad ih odvojis od svijesti i stavis u "sok sobu" (nesvesno), jer tad razum nemoze da ih 'vaspita'. Mozda pricamo o istom samo na razlicite nacine, ali definitivno nemam nista protiv emocija, a ti pricas kao da imas.

Ne verujem u cuda - pa i mene je iznenadilo, kasnije sam citao da se Jungu desavalo isto tako da mu ljudi za koje misli da im fali neka od funkcija (emocije, intuicija, misljnje, culno dozivljavanje) crtaju upravo takve stvari, on to nazva 'madnale' po kineskim mandalama, ti zovi kako oces. Cak nalazi i u snovima ljudi kojima fali neka funkcija takve stvari. Dakle....da se i ostalim psiholozima desava to to je i mene iznenadilo.

Мислиш на мој аватар?

Pa ne gadjam se terminima, samo zelim reci da su emocije nekontrolisane tek onda kad ih odvojis od svijesti i stavis u "sok sobu" (nesvesno), jer tad razum nemoze da ih 'vaspita'. Mozda pricamo o istom samo na razlicite nacine, ali definitivno nemam nista protiv emocija, a ti pricas kao da imas.

Хоћу да кажем да их је врло тешко одвојити од свести, а врло лако ставити у "шок собу" :wink:

Ајмо реално, каква је "природна реакција" (реци ми како другачије да је назовем, пошто не признајеш овај појам :)) људи кад се врате кући и затекну жену у кревету са другим? :)

Да, ја имам нешто против емоција, јер служе да те вежу за овај свет ;-)

Којег себе кад себе изгубиш зарад кукавичлука?
По чему се разликује мртво од живог?
Како си срећан кад си мртав?
Зашто ће да те упуца? Због паркинг места? Какав пример...

Животни пример! Зар мислиш да неће?

Ох, Боже, ''изгубити себе зарад кукавичлука'' ! Је л' то оно:''СРБИЈА СЕ САГИЊАТИ НЕЋЕ''? :lol:

Upadljivo tih , meni se čini da ti ipak ne pratiš "snagu volje" i šta on hoće da kaže...i to zbog toga što koristite strancizme, tj termine...koji se ponekad mogu shvatiti dvojako....

kontrolisane,
konformno nekog asocira na konfor -mno

A i "snaga volje" suviše pažnje usmerava na osvešćivanje spuštanjem kod ostalih učesnika....doduše "tražili ste gledajte".A i vole to....Ali samo na prvu rundu, druga runda pića mora biti u kafiću, uz intimniju atmosferu....

A za ostale koji bi mogli da učestvuju , ista aktivnost može da znači povlačenje, jer i u ovoj oblasti važe hijararhijski strahovi kod neoblikovanih osoba....ili ambicioznih osoba društvenog usmerenja...Po human resource activity raspodeli....

Мислиш на мој аватар?

Хоћу да кажем да их је врло тешко одвојити од свести, а врло лако ставити у "шок собу" :wink:

Ајмо реално, каква је "природна реакција" (реци ми како другачије да је назовем :)) људи кад се врате кући и затекну жену у кревету са другим? :)

Да, ја имам нешто против емоција, јер служе да те вежу за овај свет ;-)

SUPEEEER ! sad si ti vec sam lego na kauc, nisam morao ni da ti trazim:lol:8-) nemas pojma kolko mi imponuje. 8-) Hvala za 'otvaranje' - a kad ti se to desilo da si to zateko ili nesto slicno?

Pa vidis, tesko ih je odvojiti od svijesti te se zato preoblicuju ili transformisu u 'misljenje samo radi misljenja' neki put. Tj. oblace se u misli da bi ucinile 'svoje'.

Prirodne reakcije, ili ti RTTI mehanizam, postoji kod zivotinja, i postoji u tvom mozgu, ali to ne postoji u tvojoj dusi, i to nemoze ni biti akotivno ako sam to ne aktiviras. Ja sam mislio da ne pricamo o 'reakcijama' nego o emocijama?

Zovi ih RTTI.:-)

Знаш како кажу... нико се није научен родио :p
Džabe, ja sam u tom pogledu urođeno ograničena :| (ti si konstatovao a ja morala da potvrdim).

Srećom, ima vas dosta koji se niste naučeni rodili, ali ste se u međuvremenu preučili :-D
Pretvorila sam se u oko i uho. Moram priznati da više volim da čitam nego da piskaram i kuckam.
Možete odahnuti :wink:

SUPEEEER ! sad si ti vec sam lego na kauc, nisam morao ni da ti trazim:lol:8-) nemas pojma kolko mi imponuje. 8-) Hvala za 'otvaranje' - a kad ti se to desilo da si to zateko ili nesto slicno?

Нема на чему. :D Комшија је рокнуо жену кад сам био клинац, сећам се тога кроз маглу, пар хитаца из .357 баш одзвањају... :)

Pa vidis, tesko ih je odvojiti od svijesti te se zato preoblicuju ili transformisu u 'misljenje samo radi misljenja' neki put. Tj. oblace se u misli da bi ucinile 'svoje'.

Мораћу да те замолим да детаљишеш ово... :)

Prirodne reakcije, ili ti RTTI mehanizam, postoji kod zivotinja, i postoji u tvom mozgu, ali to ne postoji u tvojoj dusi, i to nemoze ni biti akotivno ako sam to ne aktiviras. Ja sam mislio da ne pricamo o 'reakcijama' nego o emocijama?

Zovi ih RTTI.:-)

Зар емоција није производ против компензовања стреса који се може јавити током реакције? Зар сузе, као прејаки излив емоције не долазе овим приликама?

Проблем и јесте што врло мало људи господари самим собом. Кажеш "сам активираш емоције"... аха, како да не, рецимо заљубљеност у неког, сузе при раскиду (у женском случају) итд... :)

Džabe, ja sam u tom pogledu urođeno ograničena :| (ti si konstatovao a ja morala da potvrdim).

Нека буде тако, ако ти тако желиш. Сви смо, на крају крајева, ковачи (или кројачи, у зависности од афинитета :D ) сопствене судбине... ;)

Srećom, ima vas dosta koji se niste naučeni rodili, ali ste se u međuvremenu preučili :-D
Pretvorila sam se u oko i uho. Moram priznati da više volim da čitam nego da piskaram i kuckam.
Možete odahnuti :wink:

Ко ништа не пита, ништа неће ни научити. Али опет твој избор ;)

Нема на чему. :D Комшија је рокнуо жену кад сам био клинац, сећам се тога кроз маглу, пар хитаца из .357 баш одзвањају... :)
To je, pretpostavljam, "prirodna" reakcija ? :shock:

Проблем и јесте што врло мало људи господари самим собом. Кажеш "сам активираш емоције"... аха, како да не, рецимо заљубљеност у неког, сузе при раскиду (у женском случају) итд... :)
Nisu suze "privilegija" određenog pola, već prirodna reakcija (na neke stvari) kod čoveka kao vrste.

Нека буде тако, ако ти тако желиш. Сви смо, на крају крајева, ковачи (или кројачи, у зависности од афинитета :D ) сопствене судбине... ;)
Ne želim ja to, nego sam tako kvalifikovana :lol:

Ко ништа не пита, ништа неће ни научити. Али опет твој избор ;)
Opet nije moj izbor, moja pitanja su izgleda bila suvišna.
:wink:

Sadržajne li konverzacije :-D

Izgleda da je to izazvalo neki napredak kod tebe posto brojevi 3 5 7 idu nizom x2 = x1 + 2:D salim se

Мораћу да те замолим да детаљишеш ово... :)
Svakako, covjek koji se na vjestacki nacin oslobodi 'patnje zbog samoce' moze da dobije halucinaciju 'ubrzanja vremena' teko da mu culne slike/zvukovi promicu u oku strahovitom brzinom-a da mu razmisljanje ide jednako brzo. Kasnije ce da razmislja o satovima, vremenu i td. Dok ga neko ne izlijeci od one halucinacije. Tu se 'dozivljaj samoce' preobrazava u 'razmisljanje o vremenu'8-)8-)8-)8-)

Зар емоција није производ против компензовања стреса који се може јавити током реакције? Зар сузе, као прејаки излив емоције не долазе овим приликама?
"Pretjerane emocije" ne postoje, a do histericne konverzije emocije na tijelo (tj. suza, crveni obrazi, bol glave, gusenje itd.) nikad ne dolazi kad je covjek svjestan svoje emocije, vec redovno kad to nije, kad pokusava biti ravnodusan. O tome sam vec pricao. STRES neznam sta je. To je vise laicki izraz za nesto, ni sam neznam sta...

Проблем и јесте што врло мало људи господари самим собом. Кажеш "сам активираш емоција"... аха, како да не, рецимо заљубљеност у неког, сузе при раскиду (у женском случају) итд... :)
Ne, reko sam da sam aktiviras prirodne mehanizme reagovanja a reagovanje nije isto sto i emocija, i cesto ne prati emocije. Ali vidis, ti mehanizmi nemoraju da budu aktivirani, mada neki to rade u nikad pre dozivljenim situacijama posto bukvalno za sve sto se moze dozivjeti postoji takva neka reakcija - za one koji se zbune kad nalete na 'neocekivano'. Sto je RTTI najlakse cu ti objasniti ako ti predstavim jedan takav primjer prirodnog mehanizma reagovanja koji se odnosi na nereagovanje: po RTTIu muskarac reaguje (u tim situacijama) tako sto se trudi da SPUTA suze - da ni jedna ne kane. Dakle, za tu 'reakciju nereagovanja' je potrebno mnogo truda, jer se suze nekako prenose u grlo i mogu da stvore neke izrasline blizu adamove jabucice od unutra (u ekstremnim slucajima).

Svakako, covjek koji se na vjestacki nacin oslobodi 'patnje zbog samoce' moze da dobije halucinaciju 'ubrzanja vremena' teko da mu culne slike/zvukovi promicu u oku strahovitom brzinom-a da mu razmisljanje ide jednako brzo. Kasnije ce da razmislja o satovima, vremenu i td. Dok ga neko ne izlijeci od one halucinacije. Tu se 'dozivljaj samoce' preobrazava u 'razmisljanje o vremenu'8-)8-)8-)8-)
Auu, upadljivo_tihi_, otkud ti ovo ?

Ne, reko sam da sam aktiviras prirodne mehanizme reagovanja a reagovanje nije isto sto i emocija, i cesto ne prati emocije. Ali vidis, ti mehanizmi nemoraju da budu aktivirani, mada neki to rade u nikad pre dozivljenim situacijama posto bukvalno za sve sto se moze dozivjeti postoji takva neka reakcija - za one koji se zbune kad nalete na 'neocekivano'. Sto je RTTI najlakse cu ti objasniti ako ti predstavim jedan takav primjer prirodnog mehanizma reagovanja koji se odnosi na nereagovanje: po RTTIu muskarac reaguje (u tim situacijama) tako sto se trudi da SPUTA suze - da ni jedna ne kane. Dakle, za tu 'reakciju nereagovanja' je potrebno mnogo truda, jer se suze nekako prenose u grlo i mogu da stvore neke izrasline blizu adamove jabucice od unutra (u ekstremnim slucajima).
Ne moraju da se javljaju nikakve izrasline, potiskivanje emocija je generalno nezdravo... otkrivam toplu vodu. :wink:

Auu, upadljivo_tihi_, otkud ti ovo ?

Ne moraju da se javljaju nikakve izrasline, potiskivanje emocija je generalno nezdravo... otkrivam toplu vodu. :wink:

Pa vidim da otrkivas... ali vidis, nemoraju, mogu da se dese i gore stvari... ali ako je neko po prirodi skolon plakanju - a istovremeno sklon tome da se pravi jak (da dobije naklonost cura) - onda ce se tome desiti takvi izrastaji. A moze da mu se desi i drugo nesto, naprimjer, moze da mu izraste na obraz ogromna bubuljica itd. itd. A moze i da dobije pretjerano pi*anje - na nervnoj bazi sto bi rekli ovi. Dakle, moze da dobije i nesanicu... sve zavisi. A najgore je kad se ne desi nikakav poremecaj u razumu, vec u dusi.

Ali svakako da ima ljudi koji nisu plasljivi i koje nece snaci nista od toga.

Odakle mi ono? Ako ces iskreno, lijecio sam oca od povremenih napada 'toga', tako da nije bas smijesno. I izlijecio. Isto tako je bio opsjednut satovima.-'opsesija satovima' smijesno ali istinito.

Pa vidim da otrkivas... ali vidis, nemoraju, mogu da se dese i gore stvari... ali ako je neko po prirodi skolon plakanju - a istovremeno sklon tome da se pravi jak (da dobije naklonost cura) - onda ce se tome desiti takvi izrastaji. A moze da mu se desi i drugo nesto, naprimjer, moze da mu izraste na obraz ogromna bubuljica itd. itd. A moze i da dobije pretjerano pi*anje - na nervnoj bazi sto bi rekli ovi. Dakle, moze da dobije i nesanicu... sve zavisi. A najgore je kad se ne desi nikakav poremecaj u razumu, vec u dusi.

Ali svakako da ima ljudi koji nisu plasljivi i koje nece snaci nista od toga.

Nisam mislila ni na šta konkretno, zato sam i rekla generalno. Generalno - psihosomatska oboljenja i sl.
I mislim da nema veze sa "plašljivošću" ...

uvidjam da su za tebe 'Dobro' i 'Lose'
Kad već citiraš mogao bi barem ispravno da citiraš...
Nijesam napisao ,,Dobro" i ,,Loše" nego ,,Dobro" i ,,Zlo"
Razlika između loše i zlo je velika.

Loše djelo - smanjenje slobode drugih bez obzira na namjere.
Zlo djelo - namjerno smanjenje slobode drugih bez ikakvog drugog/ višeg cilja, do da se taj/ ti drugi muče.

Svako zlo djelo je loše djelo.
Svako loše djelo ne mora biti zlo djelo.
(pod navodnice posto ja to pisem malim slovom, a sad citiram tebe pa stavljam navodnike jer mi je gnusno pisati velikim, vidjeces zasto...) neke stvari ili bica ili sile koje postoje nezavisno od covjeka?
Praviš previše grešaka za nekog ko se razmeće sa tako krupnim riječima.
Sve vlastite imenice se pišu sa velikim početnim slovom.
Ako bi svakom prstu na tvojoj ruci dao neko ime, sva bi morao da ih pišeš velikim slovom...

Dobro i Zlo (sa velikim slovom) su po definiciji sile kojih u Svemiru ima po jedna... dakle to su vlastite imenice, tako da se kao i sve vlastite imenice moraju pisati velikim slovom.
Ne mislim da postoje nezavisno od ljudi nego da postoje kroz ljude... ali ipak ih ima po jedna tako da ih pišem velikim slovom.

- dobro i zlo (sa malim slovom) su pridjevi i oni se, kao i svi pridjevi, pišu malim slovom.
- dobro i zlo, kao skraćeni oblik izraza dobro djelo i zlo djelo, su zajedničke imenice i oni se takođe pišu malim slovom.
Evo po cemu sam to 'skapirao':
1. U recenici "Dobro pobjedjuje nad Zlom" izgleda kao da si ljude stavio 'po strani', kao da je to nesto u samom 'dobru i zlu' a ne u ljudima.
Možda tebi to tako izgleda...
Dobro i Zlo podrazumjevaju postojanje nekih svjesnih bića... tipa ljudi... i to barem dvoje ljudi.
2. U istoj recenici koristis veliko slovo za dobro i zlo, kao da su to imena za neka bica koja egzistiraju nezavisno od covjeka.
Dakle, po tebi 'dobro i zlo' nemaju veze sa ljudima, vec su to neki tipovi sto se biu a mi samo gledamo tu tucu?
Baš bi me zanimalo da kažeš kojom metodom si došao do ovog zaključka...

Ne moraju postojati nezavisno od čovjeka da bi ih pisao velikim slovom...
Da bi se neka imenica pisala velikim slovom dovoljno je da bude vlastita imenica... što znači da je to ime za pojedinačnu pojavu... šta god ona bila.
Silah dobra i zla u Svemiru ima po jedna, i zato se pišu velikim slovom - Dobro i Zlo.

U dva reda uspio si da napraviš dvije velike greške.
Jer da bi Dobro i Zlo postojali, oni ne moraju postojati nezavisno od ljudi, nego mogu postojati kroz njih, i tako jedino i postoje...
A ti si napisao nešto iz čega nedvosmisleno proizilazi da misliš da je postojanje Dobra i Zla nezavisno od ljudi jedini mogući oblik njihovog postojanja... što naravno nije tačno.

Druga ti je greška što tuču smatraš jedinim oblikom borbe, i pobjedu u tuči jedinim oblikom pobjede.
Zar je uopšte potrebno to komentarisati?
Zanima me kako onda objašnjavaš pobjede u fudbalu, košarci, odbojci, tenisu, trkama... i uopšte sportovima/ takmičenjima gdje se pobjede ne ostvaruju tučom... zatim pobjede u pijančenju, udaranju recki... To su sve banalni primjeri... ali oni jasno pokazuju da nijesi u pravu.

Kako to da Dobro pobjeđuje nad Zlom?
Tako što su oni koji pripadaju silama Dobra srećniji od onih koji pripadaju silama Zla.
Zašto je to tako?
Zato što je logički nemoguće da onaj ko želi ili radi zlo drugima bude istinski srećan, ili čak uopšte srećan.
Zašto?
Zato što je namjerno mučenje drugih nepotrebno, štetno a + čovjeku koji se tim bavi ne dava nikakvo prirodno zadovoljstvo.
Onaj ko ne shvata sve to, pa radi nešto potpuno nepotrebno, štetno i još + apsurdno, je debil... i takve ljude smatram istinski glupim.
Međutim, ,,potreban je mudar čovjek da bi prepoznao mudrog čovjeka"...
Niko ne vidi iznad sebe... što će reći da vidi ispod i do sebe.
Zli ljudi svoj nedostatak pameti nadoknađuju bolesnom upornošću i vježbom... a to ih osim ako ih uništi, obično ojača... tako da je potreban istinski mudar čovjek da bi prepoznao istinski glupog čovjeka... koji se krije ispod maske stvorene bolesnom upornošću i vježbom.
Ali ipak... glup čovjek je glup čovjek... bez obzira koliko bio uporan i koliko god vježbao on ostaje glup čovjek... inteligencija se ne može naučiti... tako da u svakodnevnom životu glupost zlobnog čovjeka dolazi do izražaja i on snosi posljedice svoje gluposti.
Ta glupost dolazi do izražaju i u nesposobnosti da izađe na kraj sa samim sobom... žešćoj duhovnoj neravnoteži... stalnim sukobima sa samim sobom... zapletenošću u najbanalnije moguće probleme... suludoj borbi protiv unutrašnjeg glasa kojeg čak i ne razumije, a koji u stvari govori (glas) da je svo to zlo rađenje zlobnog čovjeka opasna zabluda... koprcanje izgubljenog čovjeka...
3. Umjesto 'svako ko zeli zlo' mogao si valjda napisati 'svako ko je zao' - bilo bi krace i nebi me navelo na zakljucak da ti na osobine ljudskog bica gledas kao na nesto sto postoji nezavisno od covjeka.
,,Onaj ko je zao" (zao) ne znači isto što i ,,onaj ko želi zlo drugima"(zloban)... zao je širi pojam od zloban...
Svako zao je zloban.
Svi zlobni ne moraju biti zli, u smislu da ne moraju ispoljavati svoju zlobu (činiti drugima zlo).

Ja sam pisao o zlobi (nešto kao želja da se čini zlo)... a ne o samom činjenju zla... jer da li će i koliko ljudi činiti zlo zavisi od mnogo čega...
Zloba je znatno manje uslovljena okolnostima... tako da mnogo više govori o čovjeku.
Dakle, izrazi za koje si pretpostavio da znače isto... uopšte ne znače isto.

I baš ti je dobar taj zaključak: osobine ljudi koje postoje nezavisno od ljudi... a ja baš na onoj temi o neuzročni događajima čitavo vrijeme pričam da je pričati o postojanju takog nečeg potpuno apsurdno.
4. Djeluje kao da si ti po pitanju dobra i zla neutralan, ali posto je korisnije biti dobar (citiram te: "jer u svakodnevnom zivotu ...snosi posledice gluposti") onda se ti odlucujes za to,... iz koristi licne, a ne iz moralnog ubjedjena, da bi izbjego posledice?
Ti si ovdje dosta čega pomješ'o...
Iz onog što sam napisao:
Svako ko drugima želi zlo je debil... tako da je samom sebi najveća kazna... jer u svakodnevnom životu i čak najbanalnijim situacijama snosi posljedice svoje gluposti... i tako Dobro pobjeđuje nad Zlom.
vrlo jasno proizilazi da inteligencija određuje 'oće li čovjek biti dobar ili zao, a ne procjena korisnosti igranja za ekipu Dobra ili Zla... i opet inteligencija određuje da li će u svakodnevnom životu čovjek snositi posljedice svoje gluposti...
Nije tačno što ti kažeš da ja odlučujem da igram za ekipu Dobra zato što je to korisnije... nego zato što sam dovoljno inteligentan da shvatim nepotrebnost, štetnost i apsurdnost igranja za suprotnu ekipu...

Dakle, samo istinski glupi ljudi su zlobni u duši... i samo inteligencija određuje da li će čovjek biti dobarćudan ili zloban.
5. U istoj recenici: "jer u svakodnevnom zivotu ...snosi posledice gluposti" pod 'glupost' mislis na nedostatak inteligencije? Dakle, ti mislis da su ljudi sa nedostatkom inteligencije obavezno 'zli' i zele zlo? SMIJESNO! I to mislis zato sto si ti dovoljno pametan da skapiras da je korisnije biti dobar? OPET SMIJESNO! Ovo me bas podsjeca na neke stavove kod hriscana kojima sam se uvjek smijao koliko su neutralni po pitanju morala a zagrizeni za 'licnu korist, izbjegavanje da se snose posledice'.
Mislim da su svi istinski glupi ljudi zlobni, ali da preko upornosti i vježbanje grade maske kojima prikrivaju svoje glupost... tako da je za veliku većinu ljudi teško da procjene koliko je ko inteligentan, jer zlobni ljudi, iako to može zvučati protivrječno mogu biti vrlo mudri...
Mudar = onaj koji je promislio, a da bi se promislilo više treba biti uporan nego inteligentan, iako je istina potrebno i jedno i drugo.

Ovo drugo sam već prokomentarisao...

Back