DOBROTOM POBEDITI

• Začetnik teme Začetnik teme Taisa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ko hoće da bude nenasilan, ne smije da osjeća srdžbu prema onome ko ga je povrijedio. Ne smije da mu poželi zlo. Ne smije da ga kune. Ne smije mu nanijeti tjelesne povrede. Smireno mora prihvatiti svako zlo koje prema njemu primjenjuje progonitelj. Nenasilje je, znači, potpuna neškodljivost. Ne smije da pothranjuje razarajuće afekte. Potpuna nenasilnost: potpuni nedostatak zlobe prema bilo čemu ili bilo kome što postoji ili živi. Nenasilje u primjeni nije ništa drugo do naklonost prema svakom životu. Čista ljubav. Pronašao sam je u induskim svetim spisima, u Bibliji i u Koranu“.

Gandi

To bi bilo tako kad u ljudima nebi postojala zelja 'da budu iznenadjeni' a kako je danas 'zabranjeno' iznenaditi nekoga necim i biti originalan, to svako jedva ceka da na njega naleti neki nasilnik, jer nazalost samo oni mogu da razibiju 'monotoniju' i da iznenade. Ali i oni su ziva bica, pa zato pruzi i ti njima to zadovoljstvo da budu iznenadjeni, dakle: nabodi ih.
Nemoj da se svadjas uzmi i nabodi ga! Nabodi GA! NABODI ga!

uvidjam da su za tebe 'Dobro' i 'Lose' (pod navodnice posto ja to pisem malim slovom, a sad citiram tebe pa stavljam navodnike jer mi je gnusno pisati velikim, vidjeces zasto...) neke stvari ili bica ili sile koje postoje nezavisno od covjeka? Cudno mi je to...
Evo po cemu sam to 'skapirao':
1. U recenici "Dobro pobjedjuje nad Zlom" izgleda kao da si ljude stavio 'po strani', kao da je to nesto u samom 'dobru i zlu' a ne u ljudima.
2. U istoj recenici koristis veliko slovo za dobro i zlo, kao da su to imena za neka bica koja egzistiraju nezavisno od covjeka.
Dakle, po tebi 'dobro i zlo' nemaju veze sa ljudima, vec su to neki tipovi sto se biu a mi samo gledamo tu tucu?
3. Umjesto 'svako ko zeli zlo' mogao si valjda napisati 'svako ko je zao' - bilo bi krace i nebi me navelo na zakljucak da ti na osobine ljudskog bica gledas kao na nesto sto postoji nezavisno od covjeka.
4. Djeluje kao da si ti po pitanju dobra i zla neutralan, ali posto je korisnije biti dobar (citiram te: "jer u svakodnevnom zivotu ...snosi posledice gluposti") onda se ti odlucujes za to,... iz koristi licne, a ne iz moralnog ubjedjena, da bi izbjego posledice?
5. U istoj recenici: "jer u svakodnevnom zivotu ...snosi posledice gluposti" pod 'glupost' mislis na nedostatak inteligencije? Dakle, ti mislis da su ljudi sa nedostatkom inteligencije obavezno 'zli' i zele zlo? SMIJESNO! I to mislis zato sto si ti dovoljno pametan da skapiras da je korisnije biti dobar? OPET SMIJESNO! Ovo me bas podsjeca na neke stavove kod hriscana kojima sam se uvjek smijao koliko su neutralni po pitanju morala a zagrizeni za 'licnu korist, izbjegavanje da se snose posledice'.

Nenasilje je jedno od stanja savršenstva. Znači cilj prema kome čovječanstvo napreduje po svojoj prirodi, možda i nesvjesno. Čovjek se ne pretvara u boga ako dostigne ovaj stupanj i postane otjelotvorenje bezgrešnosti. Možda tek tada istinski postaje čovjek. Na ovom stupnju, đe se danas nalazimo, dijelom smo ljudi, dijelom životinje, i u svom neznanju i samouvjerenosti tvrdimo da vjerno odgovaramo cilju našeg svojstva ako udarac udarcem uzvraćamo , i dozvoljavamo da uz to proključa neophodna srdžba. Prihvatamo kao svoje uvjerenje da je odmazda zakon egzistencije. Zakon našeg bića jeste pobjeda nad samim sobom. Bez toga se ne može postići najviši stupanj savršenosti.

Gandi

Nenasilje je jedno od stanja savršenstva. Znači cilj prema kome čovječanstvo napreduje po svojoj prirodi, možda i nesvjesno. Čovjek se ne pretvara u boga ako dostigne ovaj stupanj i postane otjelotvorenje bezgrešnosti. Možda tek tada istinski postaje čovjek. Na ovom stupnju, đe se danas nalazimo, dijelom smo ljudi, dijelom životinje, i u svom neznanju i samouvjerenosti tvrdimo da vjerno odgovaramo cilju našeg svojstva ako udarac udarcem uzvraćamo , i dozvoljavamo da uz to proključa neophodna srdžba. Prihvatamo kao svoje uvjerenje da je odmazda zakon egzistencije. Zakon našeg bića jeste pobjeda nad samim sobom. Bez toga se ne može postići najviši stupanj savršenosti.

Gandi

Nekad je potrebno krajnje pozrtvovanje i odricanje da bi se covjek osvetio, kao samosputavanje (u smislu sputavanja nagona samoodrzanja), dakle spremnost da se rizikuje sve sto imamo. Zasto ova nije i to pomenula? Cesto se ljudi svete samo onome ko je 'slabi' a kad ih uvrijedi jaci ili onaj od koga imaju koristi (sef) onda ne, znaci li to onda da su oni hrabri? Bogu slicni? (AKO JE BOG HRABAR)?

Nekad je potrebno krajnje pozrtvovanje i odricanje da bi se covjek osvetio, kao samosputavanje (u smislu sputavanja nagona samoodrzanja), dakle spremnost da se rizikuje sve sto imamo. Zasto ova nije i to pomenula? Cesto se ljudi svete samo onome ko je 'slabi' a kad ih uvrijedi jaci ili onaj od koga imaju koristi (sef) onda ne, znaci li to onda da su oni hrabri? Bogu slicni? (AKO JE BOG HRABAR)?

Не супротставити се онда када си свестан да си јачи -јесте храброст.
Супротставити се онда када си свестан да си слабији -јесте храброст.
Не супротставити се онда када си свестан да си слабији -јесте кукавичлук.
Супротставити се онда када си свестан да си јачи -јесте кукавичлук.

Не супротставити се онда када си свестан да си јачи -јесте храброст.
Супротставити се онда када си свестан да си слабији -јесте храброст.
Не супротставити се онда када си свестан да си слабији -јесте кукавичлук.
Супротставити се онда када си свестан да си јачи -јесте кукавичлук.

to i ja kazem. S tim sto bi se svetio i slabijem, mada ako se nekome slabijem ne osvetis to definitivno ne znaci da si 'kukavica'.

Dakle, nisam pitao zato sto 'neznam' nego kao odgovor na post iznad dje se citira ova neka Gandi.

Nečiji akt nekad probudi "snivače"....

Ljudi su inače gotovani, uvek....konformisti koji i kada su hrabri taktiziraju , a tek kad nisu onda su baš gotovani....

Iz ovog ugla gledano , jedna besmislena žrtva ima smisla za društva kao celine....imala je za svako životinjsko društvo, a za ona koja nisu takva, brzo su izumrla, što možda upravo zbog ovoga preti ljudima....

Da li ima više dobrog ili lošeg na današnjem svetu , nije presudno osim za kukavice i one bez svoje ličnosti, ali da li društvo ima žrtvenike svesno spremne za žrtvu , to je već važnioje pitanje....

Današnji politički elitet(klub elite u politici) u svim zemljama ima jednostavan stav, žrtve se odredjuju iz običnog naroda i to je lako izvedivo i brzo rešivo...Bophal, nepostojanje nmr, skeninga aneurizmi recimo, druge preventive, orjentacija ka zdravoj i odgovornoj ishrani , a ne ka kapitalu....koji samo favorizuje sebičnost....

Ključna stvar izmedju kapitalizma i socijalizma je bila efikasnost proizvodnje, a to se u slučaju kapitala zove veće izrabljivanje radnika i bez obzira što sad ide priča da zapad ima visok nivo standarda, uvek je veća produktivnost posledica većeg izrabljivanja , a ne većeg tehnološkog razvoja kako se idiličarima čini....Evropa se trudi , ali mislim da će opet napredniji sistem izgubiti od strane osnovnog, a to je ljudska lenjost , glupost i strasti....dokle god je novac papir....ili e money...brojka...

neznam kakvih problema imas pa kazes da je 'biti dobar i biti los' svejedno,
ja samo kao neko ko je malo upucen u psihologiju mogu da ti kazem da
nijedan covjek prema nicemu (cak ni prema iluzijama) nije ravnodusan,
a svaka 'ravnodusnost' je vjestacka, sto znaci da ti sad glumis i izigravas
nesto.

Back