DOBROTOM POBEDITI

• Začetnik teme Začetnik teme Taisa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Постоје људи који су осетљиви на доброту; њих можеш да "победиш" добротом. Кад кажем "победиш" мислим на то да их наведеш да постану свесни да то што раде није у реду и да треба да одустану.

Али, богами, има оних злих људи који су потпуно слепи за доброту, а ако је и виде - презиру је и мрзе је. Њих можеш само још више да изнервираш ако покушаш добротом. Тек онда им стварно избије пена на уста и ако им се нађеш пред очима -- готов си.

Читала сам једну књигу о истеривању ђавола (али озбиљну, писао је школовани психијатар, Американац) и он каже да против "злог духа" једино вреди да будеш веома опасан, да му претиш, да вичеш на њега и да га уплашиш. Једино тад хоће да се повуче. Иначе никаква доброта и благост не помажу.

Постоје људи који су осетљиви на доброту; њих можеш да "победиш" добротом. Кад кажем "победиш" мислим на то да их наведеш да постану свесни да то што раде није у реду и да треба да одустану.

Али, богами, има оних злих људи који су потпуно слепи за доброту, а ако је и виде - презиру је и мрзе је. Њих можеш само још више да изнервираш ако покушаш добротом. Тек онда им стварно избије пена на уста и ако им се нађеш пред очима -- готов си.

Читала сам једну књигу о истеривању ђавола (али озбиљну, писао је школовани психијатар, Американац) и он каже да против "злог духа" једино вреди да будеш веома опасан, да му претиш, да вичеш на њега и да га уплашиш. Једино тад хоће да се повуче. Иначе никаква доброта и благост не помажу.

Treba mu sasvim mirno reći:" Šta mi možeš?"

Istinsko je čudeso to kako je taj isti đavo sasvim "misteriozno" izletio iz nekih momaka onda kada su našli djevojke.
Takvi slučajevi istinskih čudesa nemilosrdno me prisiljavaju na zaključak da su pomenute djevojke u svojoj istinskoj pobjedi nad đavolom upotrebile upravo ovo naše tajno oružje - pobjedu dobrotom.
Još je veće čudeso to kako isti taj đavo opet sasvim misteriozno dolijeće i uvlači se u ljude onda kad im ponestane dobrog seksa... što me opet nemilosrdno prisiljava na zaključak da je istinski lijek za istjerivanje đavola konstantno i istinski predano pobjeđivanje dobrotom dobrog seksa...

I mislim da se prijetnjama, vikom, zaplašivanjem, pa i mučenjem i batinama đavo ne istjeruje... već se samo čini to da se pritaji... povuče na jedno vrijeme... i tako pritajen strpljivo čeka svoje zlatne trenutke.

(Sveti čovjek pliva u rijeci. Jedan čovjek sjedi na obali i posmatra ga. Sveti ispred sebe u vodi ugleda škorpiona i mu ga bi žao, uze ga i veoma lagano i nježno spušti na zemlju. Dok je to radio, škorpion ga jako ubode zbog čega on jeknu od bola)

SVETI ČOVJEK: Želio sam da te spasim i spasio sam te. Je li mi ovo nagrada? Ipak, obavio sam svoju dužnost.

(Poslije nekoliko minuta škorpion ponovo upade u rijeku. Čovjek sa obale i dalje posmatra)

SVETI ČOVJEK: O, jadno stvorenje, opet patiš. Žao mi te je.

(Ponovo podiže škorpiona i stavi ga na zemlju. Škorpion ga opet ubode, ovog puta još jače. Zajaukao je od nepodnošljivog bola)

POSMATRAČ: Ti si lud! Zašto to radiš? Pogriješio si prvi put, zašto si to opet uradio?

SVETI ČOVJEK: Prijatelju moj, šta mogu? U mojoj prirodi je da volim, u mojoj prirodi je da spasim. Priroda škorpiona je da mrzi, priroda škorpiona je da ubada. Ja moram da slijedim svoju prirodu, a škorpion svoju. Ako ponovo upadne u vodu, opet ću ga izvaditi, bez obzira koliko puta upao. Ubošće me, plakaću, jecaću, ali neću se odreći svoje prirode.

Za one koji pasivom očekuju spasenje, tj uzdaju se u poslanice kao u proročanstva....

Iz svakog stava biblije i novog zaveta zrači da samo aktivnošću čovek sprovodi svoju i božiju volju.
Prestajući da se angažuje, prestaje sprovodjenje božije volje.I tada uvek nastaje zločin.
Uvek , pre ili kasnije, makar u prvom trenutku bilo nešto kao pozitivno ili fino.

Uzeti poslanicu kao argument koji insinuira gotovu budućnost, koju treba samo čekati u pasivi "tako će biti" umesto u kondicionalu "tako može da bude i biće ako u ljudima bude duh božiji, a on nije u lenjima i pasivnima" je možda jedan od najvećih jeresi koji se često koristi....
Pretvaranje biblije u proročanstvo, ignorisanje znanja i iskustava koja su zapisana i svodjenje na svoje hedonističke i egoistične želje.....

Ovakvo vidjenje pasive se masovno sugeriše u kapitalizmu , jer radnici i beda treba da trpe DANAS, to je čista demagoški izvrnuta vera u neku vrstu ideologije smirivanja robova.To je gore od ovaca.

Za one koji pasivom očekuju spasenje, tj uzdaju se u poslanice kao u proročanstva....

Iz svakog stava biblije i novog zaveta zrači da samo aktivnošću čovek sprovodi svoju i božiju volju.
Prestajući da se angažuje, prestaje sprovodjenje božije volje.I tada uvek nastaje zločin.
Uvek , pre ili kasnije, makar u prvom trenutku bilo nešto kao pozitivno ili fino.

Uzeti poslanicu kao argument koji insinuira gotovu budućnost, koju treba samo čekati u pasivi "tako će biti" umesto u kondicionalu "tako može da bude i biće ako u ljudima bude duh božiji, a on nije u lenjima i pasivnima" je možda jedan od najvećih jeresi koji se često koristi....
Pretvaranje biblije u proročanstvo, ignorisanje znanja i iskustava koja su zapisana i svodjenje na svoje hedonističke i egoistične želje.....

Ovakvo vidjenje pasive se masovno sugeriše u kapitalizmu , jer radnici i beda treba da trpe DANAS, to je čista demagoški izvrnuta vera u neku vrstu ideologije smirivanja robova.To je gore od ovaca.

Ako misliš na gornje citate iz Starog zaveta, to su pisali proroci, što nema veze sa poslanicama iz Dela apostolskih ( u biti ima veze), međutim, sem da će generalno i ne samo generalno pobediti dobro nad zlim to će tako biti delali mi dobro ili zlo (pojedinačno).

Ovo što si rekao o potrebi da se ne bude pasivan je istinito u smislu slobodnog opredeljenja čoveka šta će delati i kakav će biti, znači nema suđeno ti je to i to, nego ti sam kreiraš svoj život i postojanje i način postojanja u večnosti.

S obzirom da je večnost bezvremena, znači, tamo se tačno zna šta se zbilo, jer vreme ne postoji. Upravo ovo se često pogrešno tumači kao da je sve već određeno radili mi ovako ili onako, dakle to je potpuno pogrešno!

Od kad to biljke imaju dušu?
Za postojanje duše potrebna je svijest...
Nijesam znao da biljke imaju svijest... al pošto ti izgleda vjeruješ u to da imaju... volio bih da čujem koji su to elementi svijesti biljke...
Primjera radi, elementi svijesti čovjeka su prostor, vrijeme, boje, zvukovi, mirisi, toplina, ponekad bol, volja... osjećanja i tako to...

Gledao sam , ali nisam proveravao , emisiju o pretvaranju elektro potencijala izmedju sokova biljke i kako se na osnovu toga prave muzičke note, tj u smislu tvog pitanja, kako od dogadjaja u okolini biljke zavisi koncentracija šećera i provodnost tečnosti u biljci...

Eto ti ideje za 10.to godišnji rad i možda i nobela....

Meni se čini da je taj sveti čovjek upao u neki loš trip...
Hej... igrati se sa životom i spasavati škorpiona čija svijest se nalazi na nivou svijesti biljke...

"Sveta povijest poznaje neke plemenite prirode koje su se oblikovale po božanskim zakonima, i koje služe kao dar i blagoslov bližnjima. Živa oličenja božje ljubavi, oni su dokaz da iznad ovog postoji jedno više čovječanstvo, čija se veličina ne mjeri brojem, već darovima svetog duha, koji stvara vlastitu kulturu, nasuprot onoj što leži u tromim dušama. U njima, kao u zvijezdama vodiljama, duh slavi svoje vlastite visine i osjeća se u svome elementu. Ta velika visina služi kao mjerilo za sve druge pokušaje duhovnog uzdizanja.

U tamnoj noći svijeta, oni postaju svjetiljke i svjetionici. Naselili su sva mjesta svojim imenima i dušama bez tereta. Išli su svuda, osvjetljeni iznutra, kao tvrđava sa mnogo prozora. Izabraše vlastiti put štovanja boga, jer vjerovaše da ima više načina obožavanja. Ma kuda išli, ostali su vjerni svome snu i vodili u duhovno proljeće. Jašu u pravcu obećane zemlje i rastu dok joj idu u susret. U ovih velikih vjernika ništa nije bilo maleno, jer su i u onom malenom gledali uzvišeno.Samo su sebe držali malenima, kako bi bili braća onim najmanjim.

Oni su dokaz da čovjek ne mora da čini samo ono što je za njega dobro: on može da radi protiv sebe iz ljubavi prema drugima. Oni su pokazali svojim primjerom kako se riječ pretvara u djelo, duhovni stav u duhovni život, moralna ideja u moralnu osobu. Svoje oči podigoše prema onom što je trajno i vječno, svoj duh uložiše u nedostižne daljine, gdje svjetlucaju drugačije zvijezde. Bili su ono što su željeli biti i tako nesvjesno postadoše mjerilo pred kojim se osjeća posramljen intelektualno, etički i estetski umanjeni čovjek.

Oni su darovi svetog duha koje vrijeme, ako neće da ostane prazno, uzima za svoj znak. Nijesu pristali da trunu u dosadi lišenoj duha, i da svoju volju sapnu u navike. Sanjaju svoj osobni san u vrijeme kad cijela zajednica živi svoju sudbinu. Izmaknuti iz svijeta, oni stražare nad vrijednostima koje su dijelom zaboravljene a dijelom neostvarene. Tako su u isti mah i naše sjećanje i naša opomena: veliko srce od juče i naša nada za sjutra. Razapeti između jednog već mrtvog neba i drugog još nerođenog za oko svijeta, stoje na raskršćima života kao putokazi spasa".

Budi aktivan unutra, savladaj sebe, ojacaj Dusu , psihu– to nas uci Novi zavet. Okreni drugi obraz, ojacaj unutra, savladaj svoje telo a ne spoljasnji svet; govori svoju istinu ali ne nameci je.
Nametanje I jos psihopatije nece uciniti nista dobro ovom svetu.

O svesti I biljkama moze da se procita zanimljivih stvari I u knjizi eksperiment Delpas, potrazite.

A za sveca I skorpiona – dobra prica. Zasto Sunce sija I ne trazi nista, zasto Sunce daje svoj sjaj I najgorima? Tako isto I istinski svetac daje svoje unutrasnje Svetlo I najgorima zbog same radosti davanja koju oseca pri tom, ne razdvaja druge od sebe, ne pravi razliku izmedju drugih I sebe, cisto kao I novorodjence – svetac je onaj koji je procistio svoj um , savladao ga I povratio cistotu novorodjene Duse – tako je vec stigao u Raj. “Carstvo Nebesko pripada deci.” To je istinski svetac, covek Svetla ; kod Indusa svami ( doslovno “ onaj koji gospodari sopstvenim umom “), guru ( guru doslovno znaci – “onaj koji razgoni tamu”.)

Дури се колико хоћеш, али ово ми звучи као религиозна проповед (''окрени и други образ'') или романтична утопијска представа о идеалним људима и људским односима.

Постоји једна изрека:''Зашто ме мрзиш кад ти ништа добро нисам учинио?'' ...и дубоко је истинита!
У људској природи је да мрзе оне који их обасипају добротом, чак и када им они сами учине неко зло.Ту је двострука слика лицемерја:
- онај који чини зло, а враћа му се добротом - мрзи ''доброчинитеља'' јер се осећа инфериорним поред њега...
- онај који чини ''добро'' (намерно стављено под знаке навода) често то и чини само зато да би показао колико је ИЗНАД свог непријатеља, чињење доброг дела му даје право да компензује осећање неправде, мржње, беса уздизањем изнад других...што опет није племенити него себични мотив, жеља да се на суптилнији и прикривенији начин повреди друга особа...

Jesi ovo citirala Frojda? Slazem se sa ovim sto je debelim slovima sa crvenim se ne slazem.
Ko si ti da vadis zakljucke o 'ljudskoj prirodi'? To se ni Frojd, koga citiras, nije usudjivao da radi.

Budi aktivan unutra, savladaj sebe, ojacaj Dusu , psihu– to nas uci Novi zavet. Okreni drugi obraz, ojacaj unutra, savladaj svoje telo a ne spoljasnji svet; govori svoju istinu ali ne nameci je.
Nametanje I jos psihopatije nece uciniti nista dobro ovom svetu.

O svesti I biljkama moze da se procita zanimljivih stvari I u knjizi eksperiment Delpas, potrazite.

A za sveca I skorpiona – dobra prica. Zasto Sunce sija I ne trazi nista, zasto Sunce daje svoj sjaj I najgorima? Tako isto I istinski svetac daje svoje unutrasnje Svetlo I najgorima zbog same radosti davanja koju oseca pri tom, ne razdvaja druge od sebe, ne pravi razliku izmedju drugih I sebe, cisto kao I novorodjence – svetac je onaj koji je procistio svoj um , savladao ga I povratio cistotu novorodjene Duse – tako je vec stigao u Raj. “Carstvo Nebesko pripada deci.” To je istinski svetac, covek Svetla ; kod Indusa svami ( doslovno “ onaj koji gospodari sopstvenim umom “), guru ( guru doslovno znaci – “onaj koji razgoni tamu”.)

Nemogu a da se ne zgadim na ovo sto pricas, jer:
ako ti svakome ko je los smislis da ucinis po jedno dobro djelo, onda ce
ti svakako ostati manje vremena da ucinis DOBRO, tj. DA UCINIS DOBRO
ONIMA KOJI TO DOBRO ZASLUZUJU. Recimo, nekome ko nije zasluzio
ces nesto da poklonis-jos gore: nekome ko je zasluzio zlo, a onda neces
stic da poklonis nekome ko zasluzuje nesto lijepo. Tako ces ti po toj logici
trositi vise vremena da zadovoljis lose ljude, nego da ugodis dobrima.
Jeli to moralno procijeni sama.
Meni se ovo sto si rekla gadi.

Back