Dobro došli u forum "Pozorište"!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
O Radovickinom poznavanju opere ne bih diskutovao(u stvari mozda i bih ali to je sasvim druga tema),a da je uloga hora nejasna-nejasna je.Sa tim se slazem.Eventualno se moze shvatiti da su oni samo komentatori radnje,bez aktivnog ucesca u toku predstave,znate,kao ono u pocecima opere,ali to mi se ne uklapa nigde u modernu reziju.Ne znam.
Ali,zato je sve ostalo sto se tice predstave jako dobro,to cak ni doticna kriticarka nije mogla da porekne!

O Radovickinom poznavanju opere ne bih diskutovao(u stvari mozda i bih ali to je sasvim druga tema),a da je uloga hora nejasna-nejasna je.Sa tim se slazem.Eventualno se moze shvatiti da su oni samo komentatori radnje,bez aktivnog ucesca u toku predstave,znate,kao ono u pocecima opere,ali to mi se ne uklapa nigde u modernu reziju.Ne znam.
Ali,zato je sve ostalo sto se tice predstave jako dobro,to cak ni doticna kriticarka nije mogla da porekne!

Hajde onda da osakatimo Donicetija koji je znao zasto je angazovao sve likove i dao im prostora u svojoj operi. Sad ste svi veci Papa od Pape i znate sve bolje od onoga ko je napisao sopstvenu operu! Onda je tu visak i sam Don Paskvale! A pojava hora je nejasna publici zato sto je tako izrezirana.
Najbolje bi bilo da ovu operu nije rezirao neznalica koji vas je sve fascinirao sa par lampica i rezijskim resenjima iz devedesetih.Za operu je ovo cudo nevidjeno! Za dramu je passe vec odavno.
A uz to ide i nevaspitanje Sase Gabrica.... od koga je i dosta je... Videcemo koliko ce publike biti 3.maja....

Ako vec citamo kritike,izvolite tekst "Politike":

Опера „Дон Пасквале”
Модерни Дон Пасквале
Доницетијевa оперa у Народном позоришту. Редитељ Саша Габрић, диригент Алесандро Санђорђи

Сцена из „Дон Пасквалеа” (Фото Т. Јањић) Нова оперска продукција на сцени Народног позоришта, једне од најбољих комичних опера уопште, Доницетијевог „Дон Пасквалеа”, измештена је у садашњи тренутак, у април 2008, на београдске улице, међу „спонзоруше” и богате бескрупулозне старе момке који проживљавају нову младост захваљујући добрим колима, луксузној одећи, животу, свим прерогативима модерног доба и изврнутог система вредности.

Режија Саше Габрића је од опере начинила повремено кабаре, мјузикл, модну писту (са одећом prêt-à-porter, у костимима Марине Меденице) са мини модним ревијама које су изводиле балерине и многе шокирале већ на самом почетку, када су се појавили млади људи данашњице, излазећи из луксузних кола познате светске марке. Режија је оно о чему ће се највише говорити, и што битно обележава нову поставку. По нама, веома успешну али, пре свега, зато што су улоге добро одабране, добро певане и игране и – представљају успешно решене вокалне задатке нове генерације младих оперских певача.

У насловној улози наступио је млади бас Драгољуб Бајић, необично окретан, покретљив и духовит на сцени, изазивајући својом глумом смех у сали. Он је у потпуности и са великим афинитетом певао своју ролу дајући јој прецизну интонацију, добар изговор, ступајући великим корацима међу прваке наше Опере и на терен баса буфо.

Да би све било још комичније, морала се опера изводити у преводу на наш језик.

Софија Пижурица у главној женској улози (Норина) ведра, разиграна, глумачки веома растерећена, окретна, освајала је сцену са лакоћом и уверљивошћу, док је својим сопраном производила све колоратуре, које нису лаке и није их мало, уверавајући нас у добро одабрани фах.

Владимир Андрић (Доктор Малатеста) своје глумачке квалитете је у потпуности показао, овога пута и фину вокалну интерпретацију на ивици ироније, сатире и комике. Дејан Максимовић (Ернесто) додао је максималну волуминозност свога тенора, интерпретирајући улогу између лирике, мелодраме и трагике и бивајући у томе веома вокално убедљив.

Од појединачних арија и ариоза још успешнији су били ансамбли, посебно дует Доктора и Дон Пасквалеа, као и познати квартет у првом чину. Најмање смо разумели употребу хора и у вокалном и у костимографском смислу, док је оркестар звучао са добро усклађеним односима унутар ансамбла и, посебно, у односу на певаче на сцени. Представом је руководио гост из Италије, диригент Алесандро Санђорђи, а амбијент улица велеграда сценографски решио Борис Максимовић, стављајући нас у ситуацију и гледаоца и учесника збивања.

Уместо барокних детаља и ликова из комедије дел арте, добили смо модерну причу, свевремену и блиску данашњој публици. Многи су постављали јавно питања, да ли је она примерена националном театру, је ли уништен дух Доницетијеве замисли, а све предрасуде разрешила је публика бурним аплаузима у току и на крају представе.

Смела играрија музички је добро изведена, певачи су уживали, комика је била саставни део сваке сцене, а на осавремењивања традиције у класичним операма морамо се привићи.

Представа је имала свој ритам и драматуршки ток, није замарала нити се отезала. Протекла је у једном даху.

Бранка Радовић
[објављено: 15/04/2008]

Логано, на пп сам те замолила за линк до овог текста, као и за коментар. Ниси ми одговорио, нити си доставио
линк и коментар.
То је потребно по Правилнику Форума Крстарице.

Zdravo drustvo,

Evo tek sada stigoh da vam se javim ali cu i ovoga puta ukratko.Bio sam u ponedeljak i slusao Donicetija. Namerno rekao slusao jer se meni uopste nije dopalo vizuelno.Imam verziju iz Milanske Skale koja je rezijski prilagodjena svim akterima predstave takoda niko ne deluje visak.Meni se licno ne svidjaju ovakve modernizacije.Modernizacije Kartalova su sjajne i treba ih videti.Svraticu veceras u Narodno da bacim pogled na Ljubavni napitak po stoti put :).
Eto toliko.Moj utisak nije pozitivan u vezi sa Don Paskvaleom.

Zaista,poslata mi je jedna poruka,ali iz nekog razloga nisam uspeo da je otvorim,tako da ne znam ni sta je pisalo u njoj.A kritika je skinuta sa zvanicnog sajta "Politike",idi na www.politika.co.yu/rubrike/Kritika/muzicka-kritika/Moderni-Don-Paskvale.it.html

Линкове и коментаре не тражим ја зато што то мени треба, већ зато што је такво правило овог форума,
а сви нови чланови форума могу се упознати са правилима овде:
http://pomoc.krstarica.com/?action=article&cat_id=012&id=390&lang=
и овде: http://forum.krstarica.com/threads/203596

Ortodoxo,cemu toliki bes?Ne mogu da se otmem utisku da je tvoj problem sa rediteljem privatne prirode,jer on to profesionalno ne zasluzuje,svi sa kojima sam pricao,sem ljudi na ovom uzavrelom forumu, slazu se da je rezija sjajna!

Рићи ћу само у вези овог болдованог, што се мене тиче јако је добро, да је ово како ти кажеш "узаврели форум",
што значи да је жив и да побуђује велико интересовање јавности, што се јасно види и по броју прегледа ове теме. ;)

Ortodoxo,cemu toliki bes?Ne mogu da se otmem utisku da je tvoj problem sa rediteljem privatne prirode,jer on to profesionalno ne zasluzuje,svi sa kojima sam pricao,sem ljudi na ovom uzavrelom forumu, slazu se da je rezija sjajna!

Ja samo iznosim svoje misljenje i cinjenice koje govore u prilog tome da se neko prema svojim najblizim saradnicima ophodio kao prema stoci. Besna sam na njega zato sto je provincijalac koji ne ume da kaze:"Izvinite ljudi!" Izmedju ostalog smatram da je rezija losa bez obzira na sve. Forum i postoji da se misljenja ne bi uniformisala. Onaj ko se malo vise razume u istu potvrdice da je sve vec vidjeno!
A Sasi Gabricu ukoliko smeta hor nek kupi CD pa nek nas pustaju iz back stage-a! Zar moram po pozoristima Beograda da objasnjavam ljudima da 40 ljudi misli isto, a samo jedan je u pravu! Ma dajte... Ucinio je da se osecamo bedno dok smo pripremali predstavu i to je ono sto svi treba da znaju s obzirom da mu je "koncepcija" demistifikacija pozorista.
E pa na forumu demistifikujemo njega! A poprilicno su slicna misljenja saradnika o njemu, i iz drugih pozorista.Zasluzio je to zato sto je ljude sve vreme NIPODASTAVAO! To govori o tome da ima jako veliki problem sa samim sobom.
Vrtimo pricu u krug!Muka mi je da objasnjavam sta nam je sve radio a u Novosadskoj operi spremaju premijeru Don Djovanija!Peva Sanja Kerkez :):):):):):):)

Da li neko zaista cita kritike?Da li vam je potrebno da vam drugi kazu sta da mislite?I to npr. gospodin koji je o svojoj bivsoj pisao takve bljuvotine po stampi da ga ja vise ne mogu smatrati ozbiljnom,kulturnom osobom!

Logano, otkud to, prvo cudjenje ko uopste cita kritike, a onda, kad se pojavila OVA, dva puta njen navod u celini, ne zamerite, lici na ono, DA SE ZNA! Valjda ce se pojaviti jos necija, videcemo, hocete li nam i njih servirati nekoliko puta… Ja licno, citam, i ne mogu da verujem da je ova izasla iz ostrog pera Branke Radovic. Sa koje god strane pogledate, ova predstava bi mogla u podnaslovu da se zove CUDO NEVIDJENO ...

http://forum.krstarica.com/threads/142189

Већ годину дана постоји тема, Најгори глумац и глумица.
Шта треба да кажу они глумци који се нађу на овом списку? Све јавне личности и сваки јавни посао, подложан је
суду и критици јавности. То није вређање и омаловажавање, већ једноставно суд јавности о њиховом раду и
њима као личностима.
Сви они који не могу да истрпе критику на свој рачун, боље да ни не улазе у неки јавни посао.

А што се конкретно Габрића тиче, он је направио лош посао и у ПНТ-у, међутим то му није сметало да добије
следећи ангажман у Народном позоришту...

За разлику од њега, има редитеља, рецимо Влада Лазић, који има две хит представе у Београду, које се играју
неколико сезона, пред увек распродатим салама, па не добија режију у Београду већ пар година...

Voleo bih kada se razni reditelji ne bi poigravali Šekspirovim delima stvarajuci od kvaliteta konstrukcije, insinuacije, modernizujući ga na neke neodgovorajuće načine. Konkretno, nijedno njegovo delo u Narodnom poyorištu nije porčitano kako valja i modernizovano je bez ikakvog smisla. Možda je postojala ideja, ali realizacija je bila katastrofalna. Poslednje delo koje je imalo nekog smisla i koje je malo prodrmalo publiku na toj sceni je bio Ričard treći koji je postavljala Vida Ognjenović, nažalost sa tankim Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi, koliko se sećam. A tu i nije bilo neke modernizacije. Govorim o Narodnom, jer to je mesto u kojem bismo trebali da gledamo dela tog velikog pisca, najčešće. Ali ispostavilo se da su druge kuće imale inventivnije i lepršavije zamisli.

Logano, otkud to, prvo cudjenje ko uopste cita kritike, a onda, kad se pojavila OVA, dva puta njen navod u celini, ne zamerite, lici na ono, DA SE ZNA! Valjda ce se pojaviti jos necija, videcemo, hocete li nam i njih servirati nekoliko puta… Ja licno, citam, i ne mogu da verujem da je ova izasla iz ostrog pera Branke Radovic. Sa koje god strane pogledate, ova predstava bi mogla u podnaslovu da se zove CUDO NEVIDJENO ...[/

Branka Radovic- nije tajna- jeste u upravnom odboru Narodnog pozorista. Pa zar mislis da to nije dovoljan razlog za ovakvu 'kritiku'.
Da ne spominjem da u svakom ugovoru o radu, koju potpisuju svi zaposleni, stoji da se o kuci mora lepo govoriti.

[QUOTE

Branka Radovic- nije tajna- jeste u upravnom odboru Narodnog pozorista. Pa zar mislis da to nije dovoljan razlog za ovakvu 'kritiku'.
Da ne spominjem da u svakom ugovoru o radu, koju potpisuju svi zaposleni, stoji da se o kuci mora lepo govoriti.[/QUOTE]
Nisam to znala. Mora da je to od skoro... Njene kritike su poznate po cinizmu, nikad joj nista nije dobro, a ako je nesto i dobro, onda toga i nema u predstavi, kao na pr. zenski hor u Rigoletu, itd. A pozorisna estetika na koju se poziva je stvarno proslovekovna...

Kao sto je neko vec primetio, prosla je jos jedna u nizu premijera,.....bilo je tu aplauza, nekih kriticara, ovacija..............ono sto mene muci u celoj prici je to sto retko ko sada pise bilo sta o operi. Nemojte se povoditi nekakvim nepisanim pravilima da se kritika pise samo za premijeru i to je to.............bar ovde mozemo govoriti o svakom sledecem dogadjaju.
Elem, pre neki dan, posle duze pauze, ponovo je izveden 'Trubadur' i za divno cudo bese to jedno vrlo pristojno vece.......mozda ce nekome ovo smesno da zvuci- NIJE BILO RASPADANJA. Ako je nekome ovo smesno, onda moram da saopstim da je i meni jasno da je ovo nulta tacka, ali cesto se do ove nule ni ne stigne.
Ne vezano za ovu predstavu, hor zvuci jako dobro, ima konacno nekakvih nijansi, nema neprekidnog dranja........e sad sto se glume tice moglo bi i malkice bolje al ajd da ne preterujem.

Da se na kratko jos jednom osvrnem na onu nesrecnu premijeru- jako me interesuje da li postoji neko ko je gledao Don Paskvale a da pre toga nije znao bas nista o celoj prici i da nije procitao size iz programa- da li je razumeo pricu????????
Mislim da treba do objasnim i zasto---ako su Don Paskvale i Ernesto istih godina, a Ernesto saznaje da ce ostati bez nasledstva, gde je tu zaplet???????
Na samom pocetku, Don Paskvale je okruzen nekakvim zgodnim cicama i kao moze svaku da ima---pa zasto onda juri za nekom tamo koja ga zeza, a pri tom izgleda kao neka tetka (i to njegova)???
Ako Don Paskvale ima onakav auto na pocetku i pravi je macho, zasto bi mu onda smetao novi i moderan namestaj--meni se cini da mu ovo savrseno odgovara.........ali gde je tu onda komedija?????????
Da ne gnjavim, mislim da je ovo sasvim dovoljno da bi potkrepilo moju pricu da se ovde ama bas nista ne razume.

Zasto neko ne prokomentarise otkazivanje matinea (Seviljski berberin), kako to moze i sme da se desi kuci koja ima 40tak zaposlenih solista????????

Nemojte misliti da uprava ovo ne cita---neko ih je prozivao, i gle cuda, na 'Trubaduru' ne bese nikog u sluzbenoj lozi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Naravno da imaju djonove umesto obraza i da to nece nista promeniti, ali priznajte da ce vam biti malo lakse kad ovo podelite sa nekim.............a uostalom nikad se ne zna dokle ce ovo ili do koga da dodje.

Zasto neko ne prokomentarise otkazivanje matinea (Seviljski berberin), kako to moze i sme da se desi kuci koja ima 40tak zaposlenih solista????????
Zasto je otkazan Seviljac? Pa zato sto ni jedan od dezurnih tenora to nije mogao da otpeva u tom terminu.Sada ih je 3+1.Maksimovic,Plazinic,Ljuba i Koreanac.Plazinic nece to da peva a i nije mu fah.
A solista ima kao pleve.Od svih njih povremeno kruzi svega dvadesetak kroz predstave.I uvek isti.
I sve je uvek isto.Osim ako ne diriguje Djordje Pavlovic kada je uvek razlicito bar kada se tempa tice.Da ne pominjem Zoricu Mitev.
Protecice mnogo vode ali mulj ce ostaati.A tu vise ni direkcija nije kriva.hajde malo da razgovaramo o novom upravniku koji nema pojma ko mu je Zaposlen u kuci.

Ovo jednostavno nije istina.Predstava nije otkazana zbog tenora,vec zbog baritona.Otkazao je Oliver Njego(kome je po broju otkazanih predstava ravan samo Kitanovski),pa su zvali Miku Jovanovica ali ni on nije mogao,pa je predstava otkazana.Mada,ja smatram da je otkazivanje predstava zaista drasticna mera,pa ljudi su(a medju njima i ja)nabavili karte i isplanirali svoje vreme.Zasto nisu umesto Seviljca stavili neku drugu laganu operu,npr.Napitak?

Dopada mi se da neko razmislja o operi na taj nacin,dosta je vise rezija koje ne pobudjuju nikakava pitanja,vec svi stanu u jednu liniju,ili (gle cuda) u trougao i pevaju.A sto se tvojih pitanja,Glupa, tice,ja mogu samo da ti kazem kako sam ja shvatio Paskvalea:
1.Zaplet je jos jaci ako su Ernesto i Paskvale istih godina,jer onda Norina ne bira izmedju starog i mladog (i bira naravno mladog),vec izmedju dvojice istih,s tim da je jedan bogat a drugi siromasan,ali ona sledi svoje srce i bira sirotog- lepa poruka!
2.Paskvale bira tu "tetku" jer mu je dosta nafrakanih,jeftinih devojaka,i zeli cistu,nevinu za zenu!!!
3.Njemu ne smeta moderan namestaj,vec to sto je Norina izbacila NJEGOV momacki namestaj,i uredila stan po svom ukusu!!!
Eto,to je vidjenje jednog dramaturga,ne mora da znaci da je tacno,ali sam ja stvari ovako shvatio.
Za Trubadur i praznu sluzbenu lozu si sasvim u pravu-SRAMOTA!

Dragi Logano, nije uopste losa ova tvoja prica, ALI, operu kao sto vec znas pise kompozitor i LIBRETISTA (Michele Accursi). Nisam primetila da je napisao ista sto ima veze sa ovom tvojom pricom...........
Dakle ovde se radi o operi Don Paskvale od Michele-a Accursi-a, a ne opera Don Paskvale od Sase Gabrica........
Da me ne shvatis pogresno, nemam nista protiv modernizacije, ali u pravom smislu......
Npr. opera Zora D od Isidore Zebeljan je jako dobar primer neceg novog, a dobrog........Ne zelim da hvalim ovu kompozitorku jer ni nemam razloga (ne poznajem njen opus, mada znam da je cesto izvodjena), ali bila je dovoljno hrabra da NAPISE nesto novo i da da sansu nekom reditelju da pokaze sta zna, a ne da se na osnovu neke dobre stare price prikupljaju poeni. Takav primer cistog iskoriscavanja imena i tradicije jednog dela jeste Travijata u Madlenianumu. Tom reditelju bih vrlo rado preporucila da napise novu operu za koju je vec napravio reziju pa da vidimo ko ce to da gleda.
Mozda Sasa Gabric nije imao losu nameru vec zelju da napravi nesto od toga, i nije on problem, vec kritika koja ne postoji, a kojoj ovo sigurno ne bi promaklo.........DA SAMO POSTOJI

Draga Glupa,voleo bih da si imala prilike da vidis bilo koju opersku produkciju u npr.Nemackoj,gde je modernizacija otisla tako daleko da je postala degutantna.Toliko je svaka scena npr.Trubadura ili Pajaca koje sam gledao nabijena nasiljem ili seksom,da ja nisam uspeo da cujem ni takt svojih omiljenih opera,zgadjen sto Leonora i Manriko u najlepsim ljubavnim frazama imaju divljacki neukusnu scenu seksa.Elem,Sasa Gabric je malo dete u poredjenju s onim sto se desava u svetu.
A za kritiku se slazem!!!

Tvoj komentar je sasvim na mestu- vrlo sam upucena u to sta se desava u Nemackoj, ali kao sto i ti kazes to je sve vrlo degutantno. Pa zar onda u odnosu na to treba da posmatramo nasu situaciju? Zato takve pokusaje treba saseci u korenu, a taj koren nije doticni reditelj (zapravo on jeste deo problema, ali tek njegov rep)!

Glumci Pozorista na Terazijama su najbolji,a to dokazuju i fenomenalne predstave za koje su oni poprilicno zasluzni.O tome svedoce i konstantno pune sale cime se druga pozorista ne mogu bas pohvaliti.Tako da ne vidim cemu spominjanje Ivana Bosiljcica,Miroljuba Turajlije,Mine Lazarevic...ovde,u ovoj temi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back