Dobro došli u forum "Pozorište"!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako moze neko ko nema dana muzicke skole da se uopste bavi operom, rezijom, pevanjem, direktorovanjem ili bilo cime drugim vezanim za "opersku umetnost" u nas?!!!!
Da sam ja na mestu vas koji "morate" da saradjujete sa amaterima i neznalicama, ne bih ucestvovala u tome. Ja se trudim da takve drzim sto dalje od sebe, pa stoga vise i ne ucestvujem u projektima koje vode kojekakvi salabajzeri. Ako ne mogu da ih sprecim da preko politike dolaze do novca, slave, ili uopste mogucnosti da se bave umetnoscu, barem mogu da ne ucestvujem u tome i na taj nacin ispoljavam svoj bojkot, a sto je jos vaznije, ne spustam svoje kriterijume!
Pa teoretski je to jedino ispravno u bilo kojoj bransi. Zamisli da ti srce operise neki ljubitelj unutrasnjih organa?! :shock: Ali, posto losom reijom ili otprilike pevanjem ili netacnim dirigovanjem ne mozes nikoga da ubijes, odomacilo se u nas " ucenje isprobavanjem". Tako se neretko desi da ti dodje za nadredjenog neko ko veze nema s mozgom i poslom i samo nabaci taj stav "Alo bato ja sam glavni" I sta ces! Da das otkaz i izgubis posao zato sto si se skolovao onoliko a radis sa ameterima? A ja se ipak kladim da toga ima u svakoj bransi. Ili bar sasvim sigurno u onim delatnostima u kojima strucno neznanje ne moze da ubije.
Zato mi fini cekamo neko drugo vreme. I neke obrazovane i sposobne pevace, reditelje, producente, organizatore, pozorisne radnike... A do tada carovace kumske i bratske dodjem-ti-dodjes-mi, tezgaroske i ostale srbijanske fore, i bice raznih Gabrica i drugara po partijskoj liniji, a gde drugo, nego bas u Narodnom pozoristu.
Nazalost. Jedino sto im mozemo je da ih ovako javno prozovemo, mozda se malo postide. Samo malo. Ako znaju:cry:

Drago mi je da se otvoreno i bez ustezanja govori o ovakvim stvarima. Iskreno, struka ce mi biti takva da moram znati sta "narod" misli o toj "stvari"... Elem, voleo bih ako bi mi neko izašao u susret, i, bez ustezanja, rekao gde mogu naći adaptaciju "zločina i kazne", autora Andzeja Vajde (Andrzej Vajda)... Hitno! .....hvala

Zaposleni znaju o kome se radi a ostali neka se raspitaju. Taj reditelj, da budem precizniji rediteljka, radi kao pomocnik svim tupanima i glupanima koji dolaze da reziraju i uzmu svoje misticno visoke honorare. Razmislite o tome svi. Da li je potrebno biti neciji i negde da bi kvalitet dosao do izrazaja ili postoji nacin da se unutar kuce dodje do resenja i da se radi sa nekim ko je strucan, mastovit i mlad, jer o mladima i govorite.
Izvini Hrkljush, a i ostali, ako vam zazvuci prepotentno... ali i ta rediteljka je:roll:... Sve je to jako tanko, tanko, neinventivno. Lepo se vidi da mi nemamo skolu za to zanimanje. Nemojte se deco vredjati, ali tako je. Gledala sam i njene "rezije" i asistencije. Biti reditelj , a u operi narocito, izuzetno je kompeksna umetnost, sazimaju se mnoga znanja, vestine i sposobnosti. da ne govorimo o permanentnom obrazovanju i informisanosti!

Izvini Hrkljush, a i ostali, ako vam zazvuci prepotentno... ali i ta rediteljka je:roll:... Sve je to jako tanko, tanko, neinventivno. Lepo se vidi da mi nemamo skolu za to zanimanje. Nemojte se deco vredjati, ali tako je. Gledala sam i njene "rezije" i asistencije. Biti reditelj , a u operi narocito, izuzetno je kompeksna umetnost, sazimaju se mnoga znanja, vestine i sposobnosti. da ne govorimo o permanentnom obrazovanju i informisanosti!

Da, zaista zvuci prepotentno, moram priznati. :rolleyes:Malo je glupo govoriti o nekome koga ne znas i ciji rad ocito ne pratis. Sto se tice o permanentnom obrazovanju i informisanosti o kojima govoris, ne znam na osnovu cega zakljucujes da ih ona ne poseduje? A da nemamo skolu za to zanimanje, potpuno si u pravu. Zato se u opersu reziju i guraju tipovi kao sto je Gabric, ili Boba Djurovic ili jos neki koji svoje postavke prave na osnovu libreta to jest prevoda, a ne na osnovu muzike, a da i nemaju pojma da to dvoje ne ide jedno bez drugog. Da bi se bio operski reditelj, trteba imati muzicko obrazovanje, sto doticni reditelji, pa i jos mnogi koji su se u tu pricu upleli, nemaju.

Ljudi! Spektakl! SPEKTAKL! SPEKTAKL! Suze mi idu na oči od te inventivnosti.... Znate taj pristup reziji... to je do sada nesto nevidjeno.... nesto sto je samo neoperski mozak koji poseduje Saša Gabrić mogao da smisli.
Pa to stajanje na sceni... zamislite čak se i kulise dizu na kraju.... pa to je.... fenomenalno.... kakav uspeh... Bice to jos jedna premijera o kojoj će se pisati samo sutradan ujutru u novinama.I onda će je zaboraviti kao da se nikada nije ni dogodila.... Ah šta će nama reći reditelj ovakvih mogućnosti.Možda ga je opera sputala pa nije mogao da se ostvari u potpunosti... Mozda mu je i HOR smetao posto je dao izjjavu da je mogao ovaj Doniceti i bez hora.... A možda bi i on mogao da nestane zajedno za svojom predstavom... Kako bi to bilo lepo, a Doniceti ce već oživeti uz nekoga. Ne sumnjam da bi i režiserka o kojoj pricate uradila to bar ako ništa drugo makar duhovitije i razigranije.
Publici će biti ispran mozak! Aplaudiraće na kraju.... kome?.... čemu?... ovakvoj režiji... Nadam se da ce naši kritičari imati malo više hrabrosti i napisati da je ovaj ubica opere dobio šansu da oskrnavi delo u toj meri.
PODIGNIMO GLAS PROTIV OVOG DŽELATA! UA SAŠA GABRIĆ!!!

Pa nema tu nekog rada koji bi se mogao pratiti...Zakljucujem na osnovu svega vidjenog, a mislim da sam dosta videla. Doticna rediteljka poseduje muzicko obrazovanje, ali joj apsolutno fali fakultet dramskih umetnosti. Ponavljam, ne zelim da zvucim grubo, ispade da u toj operi ne valja nijedan reditelj, ali je bas tako, nazalost. U tome i jeste sustina problema REDITELJ U OPERI. Samo pojedinacno obrazovanje ( muzicko/dramsko ) nije dovoljno. Ali najzad, inventivnost, duhovitost, mastovitost, ne uce se ni u jednoj skoli. Nase postavke opera su smrtno dosadne, a svi misle da to tako bas i treba da bude. Zato opera i umire, na radost Sase Gabrica. Onda kao antipod dodje kaobajagi dramski reditelj, i napravi nesto nikad vidjeno u bgd. operi - savremeni trenutak, prepoznatljivi drustveni fenomeni, sponzori, sponzoruse, kola na sceni, Monina revija itd. I to je za operu mozda u Beogradu nesto novo, ali je u stvari jeftin trik, jer mu takva rezija na dramski tekst ne bi prosla ni u Dadovu.
Beogradskoj operi fali jedan vrcavi, pokretacki duh, obrazovan, a duhovit, lucidan, svemoguc. Fali joj jedan pravi pozorisni covek.A njega neeeeema. Koliko god ti navijao za slatku rediteljku.
Ortodoxo, bila sam danas. Pa nije tako strasno ...sve to skupa. Jos je kraj najbolji! Drzim vam fige sutra. Puno srece na premijeri!

Volim da citam dramska dela i mislim da je jako tesko,i velika je umetnost,napisati dramu.Mislim da je Tenesi Vilijams jedan od pisaca koji olaksavaju glumcima,u tom smislu sto su mu likovi potpuni sa kompletnom autobiografijom,pa bih volela da odgledam sva njegova dela,mada su veoma zahtevna sto se tice scenografije.Takodje bih volela da vidim i Krlezinog Vucjaka mada mislim da je bolji kao literalno delo nego sto bi izgledao na sceni. Prokletstvo izgladnele klase Sema Separda,mislim da bi to moglo odlicno da se uradi.

Ma niiiije prepotentno:rolleyes:. Gospodj(ic)a Vesela domacica verovatno svakoga dana kod kuce dok kuva rucak, izrezira po jednu operu, pa zna kako to treba!:D Dodje mi da otvorim svoju opersku kucu "Shumashenianum" pa da vas sve pozovem da svako radi ono sto voli i misli da zna najbolje, nego bojim se da od Gabrica niko ne bi dosao na red. Ah da, on je izjavio kako mrzi operu i jedva ceka da umre (valjda opera). Pa onda nista, snaci cemo se nekako i bez njega. Salu na stranu, teska je situacija i obecava da bude jos i gora, ukoliko se ne skupimo i ujedinimo u jednome, a to je da ne moze svako da nam "zapisava" ovo nase malo dvoriste, tj. da dolaze kojekakvi salabajzeri da reziraju, diriguju, pevaju, igraju i sta sve jos ne! Imam utisak da se vec godinama igramo "Carevog novog odela". Niko, osim gosp. Turlakova nije dovoljno lud (ili hrabar) da otvoreno podigne svoj glas i izrekne svoje misljenje i da za nesto sto ne valja, kaze da zaista ne valja!!! Svi se posle premijera i tekucih predstava tapsu po ramenu medjusobno i tako valjda jedni drugima zamazuju oci. Publika ionako vecinom ne zna bas mnogo, dosta su povodljivi i prihvataju za "brend" i "trend" ono sto im se servira (cast izuzecima kao sto je Vesela domacica, koja vrlo suvislo i trezveno komentarise tekuca zbivanja, te vidim da je ipak donekle upucena u problematiku, mada i njoj nedostaje informacija). Opera nije instant umetnost, ni "zabava za fukaru", opera je osmisljena da se zabavi elita i tako je treba shvatati i tako se sa njom, o njoj, prema njoj, u njoj i ponasati. Nije istina da skola nije postojala. Na BK Akademiji je bila klasa operske rezije i 3 studenta su to zavrsila kod Mladena Sabljica, a imali su za 4 godine sve predmete kao i na FDU, cak su imali i iste profesore dramaturgije, istorije umetnosti, istorije pozorista i drame, scenografije i kostima, estetike, itd. Postoji Dejan Miladinovic, koji je diplomirao dramsku reziju, a magistrirao na reziji muzicko-scenskih dela, postoji Plamen Kartalov, Ognjan Draganov, Bruno Klimek, Risard Perit... sve su to ljudi koji su se skolovali za bavljenje elitistickom umetnoscu, od malena isli u muzicku skolu, odrastali u porodicama intelektualaca, ako ne i samih vrhunskih umetnika, kao klinci visili sa 5-6-ih galerija operskih kuca i dosli do zvanja operskih reditelja. Htedoh da kazem da ce mi biti zadovoljstvo ukoliko "nasu junakinju" - Trubadurku budem jednoga dana mogla da svrstam u red gorepomenutih, ali to podrazumeva da bih morala prvo da vidim neku od njenih novijih predstava, a ja koliko znam, takve ne postoje. Ima Trubadur od pre 10 godina i Figarova zenidba sa male scene i to je to. Onog Slepog misa za Novu godinu i ne racunam, to ionako niko ne zna da je ona radila, osim zaposlenih u operi (ko je gledao). Neka joj daju da uradi svoju predstavu od pocetka do kraja, pa cemo znati vredi li nesto.
E da, pa srecno sutra na premijeri!:cool:

Ah, Domacice, kako si znala da navijam za nju zato sto je slatka? -Mozda padam na takve zenske, ko zna? Nema to veze sa tim. Navijam za nekoga ko zna svoj posao i ko ispravlja brljotine drugih koji dolaze u Narodno pod ko zna kakvim nalozima i direktivama, a moguce i dogovorima internog karaktera. Polako, vreme ce pokazati kakva je, necu ja o tome da govorim, sama ce, samo da dobije svoju sansu. Uostalom, sta je tu malo vrcavo i neinventivno u Figarovoj zenidbi na maloj sceni, sa klincima iz operskog studija i bez ikakve podrske, ni finansijske ni duhovne, iz direkcije. Hajde sada, daj mi konstruktivnu kritiku. Ali pre nego sto pocnes, razmisli o tome da li bi i sama mogla nesto da napravis, da opravdas svoje reci delom.
No dobro, mozda sam malo preostar prema Domacici. Ipak je ona sustinski u pravu. Hocu samo da kazem da imamo potencijal koji se bagatelise od strane Uprave. A i slatka je, zar ne?
Vidim da ovde niko ne pominje pevace. Sta o njima mislite? Ja se uzdrzavam komentara. Volim da slusam neke, neke i da gledam i slusam, ali to su retki. Sto se tice obrazovanja, hajde da pogledamo neke nemacke opere, pa da vidimo sta njihovi pevaci rade na sceni. Sve sto treba, a ne stoje okrenuti dirigentu i blenuci u njegove ruke, pevaju ono sto, u nekim drasticnim slucajevima, cak i ne znaju sta znaci, jer ne znaju jezik a libreto ih nije interesovao, samo melodija. Bicu pristrasan, volim Jelenu Vlahovic i da gledam i da slusam. Mnogi bi mogli od nje da uce. A i slatka je, zar ne Domacice?

Mislim da je svaki Sekspirov tekst literarno delo, nema sumnje. Mozda ga neko ne voli iz ko zna kojih razloga, ali mu se ne moze osporiti kvalitet. Uostalom, ko smo mi da o tome raspravljamo?
Slazem se sa Strelom, drame su esencija, koncentrat. Ni na jednom drugom mestu se ne moze u par recenica ispricati zivot, i to pretociti na scenu. Kvalitetna drama se i prepoznaje po sto kracim didaskalijama, ako je moguce da ih uopste i nema, jer jedino tako ostavlja glumcu i reditelju mogucnost mastanja i slobode u kreaciji. Previse upucivanja u detalje, znaci i nemoc dramskog pisca da dijalozima ili situacijom do kraja docara svoju zamisao. Najlepse je igranje kratkim dijalozima, ponekad isprekidanim recenicama, a da ne govorimo o pogledima. Gledao sam divne glumce koji se igraju tisinama. A to im omogucuje dramski tekst koji ostvaruju na sceni. Divota!

Vec neko vreme pratim iz prikrajka vasu diskusiju,nemo odmahujuci glavom.Cekao sam premijeru,ne bih li imao argumenata da dokazem svoje stavove.I zaista,kao sto sam i pretpostavljao,sinocna premijera bese SJAJNA!!! Orkestar prilicno dobar,mada opet na momente preglasan,dirigent znalac,solisti redom mladi i izvrsni,narocito beskrajno sarmantni nosilac naslovne uloge,a rezija pravo osvezenje! Nakon neuspelih Don Djovanija,adaptacija Toske i Kavalerije(a to su sve radili strani reditelji),nakon premijere Pajaca kada su clanovi hora na predstavu izasli u sopstvenoj,privatnoj garderobi jer nije bilo para za kostime,napokon da se da sansa domacem,izuzetno inventivnom,vrednom i u izrazu snaznom reditelju!Uostalom,ovacije publike su sve rekle,a znamo koliko je premijerna publika u celini ustogljena i skrta u aplauzima.
U redu,slazem se da rad sa Sasom nije lak,on je poprilicno tezak za saradnju,ali to je samo zado sto je principijelan i ne odustaje od svojih ideja.Hor je uvredjen i sokiran jer im je zabranjeno da govore na probama u pauzama pevanja,da prave bilo kakvu buku oko i na sceni i da ometaju soliste!Ha,pa cudna mi cuda,zar je reditelj morao uopste da ih opominje,zar to nije osnovna pozorisna kultura?

!Uostalom,ovacije publike su sve rekle,a znamo koliko je premijerna publika u celini ustogljena i skrta u aplauzima.
Ovo poslednje bas ne vazi za opersku premijernu publiku, A aplauzi su sasvim sigurno zasluzeni. Kao sto rekoh, muzika leprsava i lepa, poslednji put izvedena ovde pre 30 godina, svi ucesnici mladi, lepi, talentovani, u savremenim kostimima i savremenoj scenografiji, za beogradsku operu - cudo nevidjeno!
U redu,slazem se da rad sa Sasom nije lak,on je poprilicno tezak za saradnju,ali to je samo zado sto je principijelan i ne odustaje od svojih ideja.Hor je uvredjen i sokiran jer im je zabranjeno da govore na probama u pauzama pevanja,da prave bilo kakvu buku oko i na sceni i da ometaju soliste!Ha,pa cudna mi cuda,zar je reditelj morao uopste da ih opominje,zar to nije osnovna pozorisna kultura?[/QUOTE]
A mislim da ovaj deo nisi dobro shvatio, malo se raspitaj. Nije se hor zato uvredio, koliko znam, ali ipak to moze da potvrdi Ortodoxo ili neko drugi Kao sto ni Gabric nije principijelan covek koji ne odustaje od ideja. Citiracu jednog solistu, koji mi je rekao kako je izgledala prva proba." Ljudi, ja nemam poma sta cu da radim. " Ako si pratio rad na predstavi, to je bas tako i izgledalo. Konacnom izgledu i uspehu ove predstave koju ce publika sigurno voleti, najvise su doprineli mladalacki duh, scena, kostim i svetlo. Ideja nema mnogo, one su u dramskom teatru odavno, a za operu, nasu narocito to je sve novo. Ja bih rekla da je to jedini doprinos ovog reditelja.

B]Dragi moji, smak sveta nam tek predstoji posto se smak svesti dogodio sinoc u Narodnom pozoristu.[/B]

Preziveli smo! To je bila najuobicajenija recenica ucesnika sinocne premijere opere Don Paskvale. Neuobicajena recenica za umetnike mora se priznati.Zar posle sopstvene premijere?
Na zalost na to smo naterani, jer je Sasa Gabric izgurao svoju prvu opersku premijeru.Ja mu od sveg srca zelim da mu to bude i poslednja.Posle predstave sam bila toliko tuzna i ozlojedjena da sam morala da prosetam malo, ne bih li se "prizvala pameti" posto je doticni reziser sve ucinio da me iz iste izbaci. Ali bednici poput njega postoje na ovom svetu da bi se ljudi nadali da ce bolja vremena doci.Jednom! Mozda!
Ipak malo svetla na predstavu je dalo i po neko ljudsko :"UA!" i "Ritorna casa!" Koje se culo od pojedinih clanova ansambla na samom poklonu doticnog rezisera.Ako ste primetili,neki clanovi ansambla su iz protesta izasli sa scene kada se Sasa Gabric pojavio.
Najvece ovacije su doziveli zaista dobri solisti , a i hor koji je vec posle prvog izlaska pokupio simpatije i izvukao aplauz sinocnoj publici.
Da ne bih citirao neke od forumasa moram napomenuti da je SASA GABRIC toliko principijelan da je na kraju isao od horiste do horiste,pruzao ruku i molio za oprostaj!
Covek je stvarno sampion gluposti!U WC je saletao clanove ansambla i pokusavao od njih da izvuce po koju recenicu hvale! BEDNO!Da bednije ne moze biti.
Citiracu sebe: KROZ NARODNO POZORISTE JE PROSLO MNOGO REZISERA.I DOBRIH I LOSIH.ALI KAO SASA GABRIC NIKO DO SADA NIJE BIO TAKO BEZOBRAZAN!
Sa ovim cu zavritit "pljuvanje" po doticnom.I onako ce ga Turlakov rasturiti vise nego ja.Pa neka ga smatraju ludim.Taj covek jedini ima petlju da izgovori ono sto svi vide, a niko ne sme da kaze.
Rekla sam sve sto sam zelela.Sve preko ovoga bi bilo preko granica moje pristojnosti.Ja cu i dalje svoj posao raditi najbolje sto umem.Ali se nadam da mi se ovakvo iskustvo vise nikada nece ponoviti.Udahnucu duboko,pokloniti se publici i nastaviti tamo gdenas je Sasa Gabric prekunuo.Nesretnik....i sve u svemu tragicar... Pametni ste...znacete o cemu vam govorim.
Ljubim vas sve... i obecavam da cemo uskoro pisati o nekim lepsim stvarima u operi... a ima ih...i bice ih :)

IZVOR - BLIC od 12.04.2008.

http://www.blic.co.yu/kultura.php?id=37554

Osioni bogataš i sirota devojka
Autor: Tijana Spasić | 12.04.2008 - 06:00
Osioni bogataš i sirota devojka

Na sceni Narodnog pozorišta je veliki automobil oko kog se šepure atraktivno obučene devojke. Glavni akteri i hor su u savremenim kostimima, scenografija je jarkih boja. Za ove hrabre poteze zaslužan je Saša Gabrić, reditelj komične opere „Don Paskvale“ Gaetana Donicetija, čija će premijera biti večeras (19.30) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Glavne role pevaju mlade operske zvezde Sofija Pižurica, Dragoljub Bajić i Dejan Maksimović; dirigent je Alesandro Sanđorđi iz Italije.

Opera „Don Paskvale“ - koja se se uz Rosinijevog „Seviljskog berberina“ smatra ponajboljim predstavnikom „opere buffo“ - poslednji put je viđena u Beogradu pre više od 30 godina. Priču o bogatom i uobraženom starcu koga na prevaru ožene kako bi ga naučili pameti reditelj Saša Gabrić je smestio u današnje vreme - preciznije, u Beograd aprila 2008, a uobraženog starca je pretvorio u uobraženog mladića.
„Ovo je velika prekretnica u mojoj karijeri s obzirom na to da sam ušao u još jedan medij, za mene vrlo zanimljiv“, kaže Gabrić koji je režirao dvadesetak pozorišnih predstava, od kojih je poslednja Pavićeva „Svadba u kupatilu“ u Pozorištu na Terazijama, a ovo mu je rediteljski debi u operi.
Proba teče bez većih zastoja, reditelj daje završna upustva, čuju se razni jezici - srpski, engleski, italijanski... Menja se scenografija, sad je na sceni građanski salon, efektnim korišćenjem video-bima dobija se iluzija prozora kroz koji se vidi Trg Republike, Narodno pozorište, kola koja prolaze ulicom...
Sopran Sofija Pižurica je zaista impresivna u ulozi Norine. Ne samo da sa lakoćom izvodi i najteže glasovne deonice već pokazuje i popriličan glumački dar. Norina je siromašna ali veoma samosvesna devojka, koja drži lekciju osionom bogatašu Don Paskvaleu (Dragoljub Bajić), koji na svaki način pokušava da osujeti njenu ljubav sa Ernestom (Dejan Maksimović).
„Moglo bi se reći da je ovo dramska predstava sa pevanjem, nešto savremeno i potpuno novo“, kaže Sofija Pižurica. Iako je pevala u mnogim velikim operama, kaže da joj je rad na „Don Paskvaleu“ bio veoma naporan. „Toliko se krećemo, trčimo, o glumi da i ne govorim, da pevanje dođe tu još i najjednostavnije. Sve to zahteva mnogo više fizičke snage nego što smo navikli u klasičnim operskim režijama. Zato sam redovno vozila bicikl i bavila se jogom, ne bih li izgurala ove probe“, kaže uz smeh.
Njen partner Dragoljub Bajić (igra Don Paskvalea) ističe da je komedija jedan od najtežih žanrova. „Izuzetno je težak zadatak biti smešan, a opet ne preterati, ne pretvoriti sve u karikaturu“.
Zanimljivo je da u Gabrićevoj postavci Don Paskvale nije starac, već mladić. Reditelj kaže da je ova promena priču učinila uverljivijom. „U originalu je glavni lik stari neženja, a njegov protivnik je mladić. Za mene je to slab sukob. Jači je ako su muškarci istih godina, pa još kad je jedan bogat a drugi siromašan. To što devojka bira mladića koji nema stanove i automobile, moj je pokušaj da nešto poručim mladim generacijama“, kaže Gabrić.
Scenografiju potpisuje Boris Maksimović, kostime je uradila Marina Medenica, koreografiju Isidora Stanišić. Opera će biti izvedena na originalnom, italijanskom jeziku, sa srpskim titlom.

Razbijanje iluzije
Najveći odmak od konvencije operskog žanra donosi poslednja scena u kojoj se razbija dramska iluzija, odnosno pevači izlaze iz svojih uloga, pevaju kao za sebe, dok akviziteri rasklapaju dekor oko njih. Po rečima reditelja, to je urađeno da bi se ublažila naivna moralnost originalne završnice. „Ja sam hteo da demistifikujem operu, koja je vrlo arteficijalan žanr, jedna super-laž“, kaže Gabrić.

Druga podela
Na reprizama 14. aprila i 3. maja Sanđorđija će zameniti dirigentkinja Zorica Mitev Vojnović, dok će u drugoj pevačkoj postavi Don Paskvalea igrati Vuk Matić, Ernesta Ljubomir Popović, a Norinu Dragana Tomić, Ivanka Raković ili Gabrijela Ubavić.

Sutra cu da pogledam tu njegovu Super Laz (namerno napisano velikim slovom).

Ovo je nesretni reziser o kome svi toliko pisete!Sutra idem da pogledam Don Paskvale-a.A onda cu vam se javiti sa svojim utiscima.

Prilozi

• opera-m2.jpg
    opera-m2.jpg
    1,4 KB · Pregleda: 75
JOS MALO INFORMACIJA IZ BELOG SVETA :)

Izgradnja zdanja nove opere, koje se uzdiže na obali fjorda Oslo, u samom srcu norveške prestonice, koštala je 835 miliona dolara i predstavlja ispunjenje sna mnogih ljubitelja muzike.

Među 1.350 zvanica na otvaranju bili su i nemačka kancelarka Angela Merkel i danska kraljica Margrete.

Opera od belog mermera je najveći kulturni centar podignut u Norveškoj u poslednjih 700 godina.

Odluka norveškog parlamenta 1999. da odobri izgradnju opere doneta je posle debate duge 120 godina i čekanja da zemlja dobije Nacionalnu operu.

Sa spoljne strane, najupečatljiviji deo zdanja je nagnuti kameni krov sastavljen od 36.000 međusobno uglavljenih delova koji kao da izviru iz vode fjorda.

Norveška arhitektonska firma Sneheta, koja je dala nacrte za izgradnju opere, objasnila je da je krov zamišljen kao "peti zid" po kome posetioci mogu da prošetaju do vrha odakle se pruža jedinstvena panorama na prestonicu i fjord.

"Ovo zdanje će za mnoge generacije koje dolaze biti ispunjeno muzikom, plesom i pesmom", kazao je kralj Harald. Direktor norveške opere i baleta Bjern Simonsen izjavio je da će zgrada opere "promeniti način na koji nas svet vidi i način na koji vidimo sebe".

http://www.b92.net/kultura/pozoriste/vesti.php?nav_id=293774

Prilozi

• 19567244144801f47eb72e0258005677_extreme.jpg
    19567244144801f47eb72e0258005677_extreme.jpg
    20,4 KB · Pregleda: 9
Ne mogu da shvatim toliko neprijateljstvo prema jednom mladom,talentovanom coveku.Gledao sam Paskvalea u subotu,i veoma mi se dopao.Publika se od srca smejala,sto je veliki uspeh za reditelja koji je komicnu operu iz 19. veka dovoljno osavremenio da je i mi u 21. veku smatramo dopadljivom i duhovitom.Jako su mi se dopala rediteljska resenja dugih ansambala koje je valjalo uciniti zanimljivim i nestaticnim,a rasprsivanje operske i pozorisne iluzije na kraju opere nikoga nije ostavilo ravnodusnim.Ne znam sta je uzrok tolikih napada na ovog mastovitog coveka,meni je,kao vernom operskom fanu, vidljiv samo krajnji rezultat koji je izvrstan.

Ne mogu da shvatim toliko neprijateljstvo prema jednom mladom,talentovanom coveku.

Logano,neprijateljstvo prema tom coveku ne postoji.Ne radi se o tome da bilo ko vredja talenat Sase Gabrica.Iznosimo cinjenice.A cinjenice su da je osakatio operu, i u nju uneo resenja iz proslog milenijuma.Sta je to sto nam je on pokazao, a sto nismo videli u bezbroj pozorisnih predstava u svetu?
NAJVECI PROBLEM IZMEDJU SASE GABRICA I HORA BEOGRADSKE OPERE SE SAGLEDAVA U NJEGOVOM PONIDASTAVAJUCEM STAVU PREMA 40 LJUDI IZ ANSAMBLA!
NISMO MI DECA KOJA SU DOSLA DA BI SE IGRALA SVOG POSLA I DA BI NAS NEKO VREDJAO,IGNORISAO I NAZIVAO "EJ TI!"
Da ne pominjem da je terminologija koju je koristio katastrofalna.Hor i solisti pevaju pesmice, i da upalimo upaljace pre onog srednjeg, a posle onog zadnjeg...
Mi smo razocarani njegovim odnosom prema nama jer nas je sve vreme PONIDASTAVAO i tretirao kao da smo tumor u predstavi, a ne deo projekta.U TOME JE STVAR!
Posto je njegova prijateljica Radmila Zivkovic(Bambic) vec pocela da preduzima korake u odbranu doticnog, vidimo da je stvar dobila na dimenziji sto niko nije zeleo.Htela sam samo da skrenem paznju na coveka koji NE ZNA OPERSKU REZIJU! POBOGU...NA KRAJU JE SVE ISPALO DOBRO ZATO STO JE IMAO IZUZETNE SARADNIKE.
Aplauze nije dobio on nego solisti,orkestar i hor.A vec za par dana se nece znati ko je rezirao ovu predstavu.Uostalom da ne govorimo vec o praznoj trecoj galeriji.Tako da je pitanje koliko ce predstava i ziveti.A ja joj zelim dug zivot jer je Doniceti to zasluzio.Divan je cak i tako osakacen.
Ogorceni smo...i malo nas je delilo od odluke da napustimo scenu kada se Gabric pojavi na njoj da bi se poklonio.Spasla ga je glupost jedne koleginice i publika kojoj dugujemo poklon.
A Turlakov ce svoje reci.I Radosevicka.A kritike sluze da bi neko video gde mu je mesto.I vrlo se citaju.Veruj mi moj Logano!
I jos nesto! Za pripremu Don Paskvalea smo potrosili duplo vise termina nego za pripremu Karmen i Aide zajedno.Za sta! Za statiranje u kukuruzu... Ko umije njemu dvije kaze narod. Moglo je to i bolje.Ako nista onda samo malo ljudskije.
Logano,pozdravi Sasu Gabrica i poruci mu da se ne brine.Mogu da mu nabacim tezgu sa nekim crkvenim horom i folklorom na zavetini mog sela iz koga sam dosla u veliki grad da postanem umetnica.
Mislila sam da necu vise pisati o ovome.Smara me.... Dajte nesto vedrije...!!!

Ako vec citamo kritike,izvolite tekst "Politike":

Опера „Дон Пасквале”
Модерни Дон Пасквале
Доницетијевa оперa у Народном позоришту. Редитељ Саша Габрић, диригент Алесандро Санђорђи

Сцена из „Дон Пасквалеа” (Фото Т. Јањић) Нова оперска продукција на сцени Народног позоришта, једне од најбољих комичних опера уопште, Доницетијевог „Дон Пасквалеа”, измештена је у садашњи тренутак, у април 2008, на београдске улице, међу „спонзоруше” и богате бескрупулозне старе момке који проживљавају нову младост захваљујући добрим колима, луксузној одећи, животу, свим прерогативима модерног доба и изврнутог система вредности.

Режија Саше Габрића је од опере начинила повремено кабаре, мјузикл, модну писту (са одећом prêt-à-porter, у костимима Марине Меденице) са мини модним ревијама које су изводиле балерине и многе шокирале већ на самом почетку, када су се појавили млади људи данашњице, излазећи из луксузних кола познате светске марке. Режија је оно о чему ће се највише говорити, и што битно обележава нову поставку. По нама, веома успешну али, пре свега, зато што су улоге добро одабране, добро певане и игране и – представљају успешно решене вокалне задатке нове генерације младих оперских певача.

У насловној улози наступио је млади бас Драгољуб Бајић, необично окретан, покретљив и духовит на сцени, изазивајући својом глумом смех у сали. Он је у потпуности и са великим афинитетом певао своју ролу дајући јој прецизну интонацију, добар изговор, ступајући великим корацима међу прваке наше Опере и на терен баса буфо.

Да би све било још комичније, морала се опера изводити у преводу на наш језик.

Софија Пижурица у главној женској улози (Норина) ведра, разиграна, глумачки веома растерећена, окретна, освајала је сцену са лакоћом и уверљивошћу, док је својим сопраном производила све колоратуре, које нису лаке и није их мало, уверавајући нас у добро одабрани фах.

Владимир Андрић (Доктор Малатеста) своје глумачке квалитете је у потпуности показао, овога пута и фину вокалну интерпретацију на ивици ироније, сатире и комике. Дејан Максимовић (Ернесто) додао је максималну волуминозност свога тенора, интерпретирајући улогу између лирике, мелодраме и трагике и бивајући у томе веома вокално убедљив.

Од појединачних арија и ариоза још успешнији су били ансамбли, посебно дует Доктора и Дон Пасквалеа, као и познати квартет у првом чину. Најмање смо разумели употребу хора и у вокалном и у костимографском смислу, док је оркестар звучао са добро усклађеним односима унутар ансамбла и, посебно, у односу на певаче на сцени. Представом је руководио гост из Италије, диригент Алесандро Санђорђи, а амбијент улица велеграда сценографски решио Борис Максимовић, стављајући нас у ситуацију и гледаоца и учесника збивања.

Уместо барокних детаља и ликова из комедије дел арте, добили смо модерну причу, свевремену и блиску данашњој публици. Многи су постављали јавно питања, да ли је она примерена националном театру, је ли уништен дух Доницетијеве замисли, а све предрасуде разрешила је публика бурним аплаузима у току и на крају представе.

Смела играрија музички је добро изведена, певачи су уживали, комика је била саставни део сваке сцене, а на осавремењивања традиције у класичним операма морамо се привићи.

Представа је имала свој ритам и драматуршки ток, није замарала нити се отезала. Протекла је у једном даху.

Бранка Радовић
[објављено: 15/04/2008]

http://www.politika.co.yu/rubrike/Kritika/muzicka-kritika/Moderni-Don-Paskvale.it.html

Ne znam sta je uzrok tolikih napada na ovog mastovitog coveka,meni je,kao vernom operskom fanu, vidljiv samo krajnji rezultat koji je izvrstan.
Mozda tako i treba da ostane. Publika i ne treba da zna sta se sve desavalo dok se predstava radjala. Za publiku je vazan samo konacni ishod. A zasto ga ljudi iz ansambla toliko ne vole, to je na reditelju da dokuci, ako uopste zeli time da se bavi. Zalosno je da predstava, koja ce ocito biti voljena od publike, ima tako losu vibraciju, sama sa sobom, a to je iskljuciva zasluga reditelja, koji je na osnovu svega sto sam cula, a bogami i videla, sam, svojim ponasanjem, izjavama i odnosom prema ljudima koji su radili, doveo do toga da bude ovako tesko opljuvan, i da mu se ime blati po internetu. Pa i to je neka biografija, zar ne?

Цитирам "Најмање смо разумели употребу хора и у вокалном и у костимографском смислу"

Судећи по свему што је овде написано, видим и по критици да није никоме јасно шта ту хор представља... Да ли је то до режије... Или можда и Бранка Радовић не познаје оперу...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back