IZVOR - BLIC od 12.04.2008.
http://www.blic.co.yu/kultura.php?id=37554
Osioni bogataš i sirota devojka
Autor: Tijana Spasić | 12.04.2008 - 06:00
Osioni bogataš i sirota devojka
Na sceni Narodnog pozorišta je veliki automobil oko kog se šepure atraktivno obučene devojke. Glavni akteri i hor su u savremenim kostimima, scenografija je jarkih boja. Za ove hrabre poteze zaslužan je Saša Gabrić, reditelj komične opere „Don Paskvale“ Gaetana Donicetija, čija će premijera biti večeras (19.30) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Glavne role pevaju mlade operske zvezde Sofija Pižurica, Dragoljub Bajić i Dejan Maksimović; dirigent je Alesandro Sanđorđi iz Italije.
Opera „Don Paskvale“ - koja se se uz Rosinijevog „Seviljskog berberina“ smatra ponajboljim predstavnikom „opere buffo“ - poslednji put je viđena u Beogradu pre više od 30 godina. Priču o bogatom i uobraženom starcu koga na prevaru ožene kako bi ga naučili pameti reditelj Saša Gabrić je smestio u današnje vreme - preciznije, u Beograd aprila 2008, a uobraženog starca je pretvorio u uobraženog mladića.
„Ovo je velika prekretnica u mojoj karijeri s obzirom na to da sam ušao u još jedan medij, za mene vrlo zanimljiv“, kaže Gabrić koji je režirao dvadesetak pozorišnih predstava, od kojih je poslednja Pavićeva „Svadba u kupatilu“ u Pozorištu na Terazijama, a ovo mu je rediteljski debi u operi.
Proba teče bez većih zastoja, reditelj daje završna upustva, čuju se razni jezici - srpski, engleski, italijanski... Menja se scenografija, sad je na sceni građanski salon, efektnim korišćenjem video-bima dobija se iluzija prozora kroz koji se vidi Trg Republike, Narodno pozorište, kola koja prolaze ulicom...
Sopran Sofija Pižurica je zaista impresivna u ulozi Norine. Ne samo da sa lakoćom izvodi i najteže glasovne deonice već pokazuje i popriličan glumački dar. Norina je siromašna ali veoma samosvesna devojka, koja drži lekciju osionom bogatašu Don Paskvaleu (Dragoljub Bajić), koji na svaki način pokušava da osujeti njenu ljubav sa Ernestom (Dejan Maksimović).
„Moglo bi se reći da je ovo dramska predstava sa pevanjem, nešto savremeno i potpuno novo“, kaže Sofija Pižurica. Iako je pevala u mnogim velikim operama, kaže da joj je rad na „Don Paskvaleu“ bio veoma naporan. „Toliko se krećemo, trčimo, o glumi da i ne govorim, da pevanje dođe tu još i najjednostavnije. Sve to zahteva mnogo više fizičke snage nego što smo navikli u klasičnim operskim režijama. Zato sam redovno vozila bicikl i bavila se jogom, ne bih li izgurala ove probe“, kaže uz smeh.
Njen partner Dragoljub Bajić (igra Don Paskvalea) ističe da je komedija jedan od najtežih žanrova. „Izuzetno je težak zadatak biti smešan, a opet ne preterati, ne pretvoriti sve u karikaturu“.
Zanimljivo je da u Gabrićevoj postavci Don Paskvale nije starac, već mladić. Reditelj kaže da je ova promena priču učinila uverljivijom. „U originalu je glavni lik stari neženja, a njegov protivnik je mladić. Za mene je to slab sukob. Jači je ako su muškarci istih godina, pa još kad je jedan bogat a drugi siromašan. To što devojka bira mladića koji nema stanove i automobile, moj je pokušaj da nešto poručim mladim generacijama“, kaže Gabrić.
Scenografiju potpisuje Boris Maksimović, kostime je uradila Marina Medenica, koreografiju Isidora Stanišić. Opera će biti izvedena na originalnom, italijanskom jeziku, sa srpskim titlom.
Razbijanje iluzije
Najveći odmak od konvencije operskog žanra donosi poslednja scena u kojoj se razbija dramska iluzija, odnosno pevači izlaze iz svojih uloga, pevaju kao za sebe, dok akviziteri rasklapaju dekor oko njih. Po rečima reditelja, to je urađeno da bi se ublažila naivna moralnost originalne završnice. „Ja sam hteo da demistifikujem operu, koja je vrlo arteficijalan žanr,
jedna super-laž“, kaže Gabrić.
Druga podela
Na reprizama 14. aprila i 3. maja Sanđorđija će zameniti dirigentkinja Zorica Mitev Vojnović, dok će u drugoj pevačkoj postavi Don Paskvalea igrati Vuk Matić, Ernesta Ljubomir Popović, a Norinu Dragana Tomić, Ivanka Raković ili Gabrijela Ubavić.
Sutra cu da pogledam tu njegovu
Super Laz (namerno napisano velikim slovom).