Dobro došli u forum "Pozorište"!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja stvarno ne verujem da cu ponovo dolaziti na probe, bas nema sta da se vidi. Doci cu na neku reprizu, ili kad malo zazivi predstava. Izgleda da je Kartalov jedini reditelj koji je nesto dobro uradio za nasu mucenu operu. Njegove sam probe bas volela da gledam. Dinamicno, kreativno, ponekad i malo previse eksplozivno, ali sa puno znanja... eeeeh....

Pa dobro, mladji je od svih koji su dosad radili u operi.
Oh, multimedijalna rezija, divno... Sad sam trazila po internetu sta je sve covek radio. Bas multimedijalno.Jedan dokumentarac, nekoliko predstava i nekoliko priredbi sa kulturno'umetnickim drustvima i glumcima.

Зато сам и рекла да је средње генерације, јер да припада млађој генерацији, онда би још некако и могао да прође његов "танушан опус", овако у тим годинама (41), човек би иза себе требало да има завидну биографију...;)

Ni sama ne znam kako da zapocnem pisanje.Pre svega zato sto sam veceras imala izuzetno tesku predstavu (Karmen), a sutra me ceka nanovo ono sto vec danima prezivljavam.
Neki moji prijatelji su mi rekli da je na Krstarici otvorena nova tema okojoj se svakako ne sme cutati.A samo sam sa njima usmeno podelila deo onoga sto me kao umetnika vrlo vrlo boli. Nikada do sada nije bolelo tako.Na kraju...koga briga za to sto se ja ne osecam kao umetnik.A posto je vec tako, resila sam da progovorim.Da bi svima bilo jasnije,ja sam zaposlena u beogradskoj operi i direktni sam ucesnik ovoga sto je moglo da dobije rekla-kazala konotaciju.
Narodno pozoriste je za rezisera nove operske predstave angazovalo coveka pod imenom Sasa Gabric.Do sada ga nisam zapazila u Narodnom pozoristu i nije mi poznato da je bilo sta tu rezirao.Bar ne za moj radni vek u Narodnom od preko 10 godina.
Radovali smo se novom projektu Don Paskvale iz mnogo razloga.Pre svega zato sto su nam dali objasnjenje da je reziser predstave za hor osmislio izuzetnu reziju i da ce svako iz hora imati ulogu ponaosob.Navikli smo na rad Plamena Kartalova koji je takav pristup reziji doneo u Ljubavnom napitku,Slepom misu i Pajacima.
A onda se dogodila prva rezijska proba.Reziser je dosao u probnu salu i nije rekao cak ni kurtoazno " Dobar dan", predstavio se kroz zube kratko( nije ni imao sta jer mu biografija staje na vizit kartu) i rekao da zeli da cuje kako hor zvuci.
Na rezijskim probama je to vrlo neuobicajeno jer da je zeleo zaista to mogao je doci na neku od nasih muzickih proba.Ali dobro,izasli smo mu u sustet.Onda je ustao i rekao: "Proba je zavrsena!"
Pogledali smo se medjusobno i napustili salu.
Vec na drugoj probi je sve izgledalo kao da je u redu.Bez mnogo komentara pratio je ono malo zadataka koje je osmislio i rekao:" Dobro."I raspustio probu.
Sutradan je nastao prvi problem jer je posredstvom naseg direktnog pretpostavljenog receno da je reziser potpuno nezadovoljan nasim radom i da nismo dovoljno profesionalni.Kolege su se naravno pobunile jer je najnormalnije da ukoliko neko ne uradi svoj reziski zadatak da mu se reziser direktno obrati i uputi kako se to radi i sta je zamislio.Naravno odgovora nije bilo i tada reziser prestaje svaku komunikaciju sa horom a i sa po nekim solistima.
Rezija je toliko minimalisticka da bi odlican ucenik petog razreda osnovne skole smislio isto ako ne i bolje.U nekoliko navrata stojimo poredjani po redovima i pevamo.Nakon zavrsetka se sklanjamo sa scene.Cak je jednom preko posrednika dodao da to ne radimo dovoljno scenski angazovano.
STA?Stajanje mirno ne radimo scenski angazovano?Ne razumemo?
Jedan od kolega je zbog toga sto je pokusao konstruktivno da utice na probu bio izbacen sa probe.Doticni reziser na rezijskim probama zahteva muklu tisinu i ne dozvoljava(sto je inace normalni proces rada) da se obratimo medjusobno jedni drugima ukoliko nam nesto nije jasno u medjusobnoj relaciji na sceni.
Sve bi bilo u redu da je taj despotizam opravdan u reziji.Mnogo rezisera je proslo kroz Narodno pozoriste.I dobrih i losih. Ali niko nije bio toliko bezobrazan.
Nacin na koji se Sasa Gabric odnosi prema ljudima ne samo da nije kolegijalan vec je obojen sujetom najgore vrste i potkrepljen bezobrazlukom.Svi zelimo da se sto pre zavrsi premijera i da mu za sva vremena vidimo ledja.
Zamislite kako biste se vi osecali da radite sa covekom koji vas potpuno ignorise,od vas trazi da uradite ono sto vam nije objasnio,i pri tom vam preko posrednika salje informacije da ne zadovoljavate njegovu reziju.
KOJU REZIJU?
Na zalost,u njegovoj maloj biografiji ce stajati da je rezirao u Narodnom pozoristu.I to operu za koju je izjavio da zeli da je vidi mrtvu!Sva sreca pa nece imati prilike da daje velikeintervjue kako je Pucini napisao predivnu Travijatu ili kako je Doniceti pevao odlicno u svoje vreme.Do sada ga nikada nismo primetili makar kao gosta u operi....Bar ne u Beogradu.A da setila sam se...cuo je za operu tek kada mu je ponudjen honorar...
Nikada ranije se nisam osecala ovako posramljeno,sputano,nedoreceno.Prosto napravio je takvu atmosferu koja da je i mrtvacka imala bi smisla.Na probe odlazimo po inerciji strepeci svakog dana sta ce se jos dogoditi.Ali ne u rezijskom smislu jer ono sto je pokazao je ispod svakog kriterijuma pristojne operske rezije.To cak nijne ni rezija!To je sramota!
Svima nam je jasno da je on nametnut Narodnom pozoristu.Politika je tu odigrala svoje, sigurna sam,( drugo objasnjenje nemam), jer covek ovakve reputacije ne zasluzuje ni da pridje Narodnom pozoristu.
I tako niko nije kriv.Narodno ce dobiti jos jednu operu po principu "Kako mali *******" zamislja da opera treba da izgleda.
Publika ce najbolje to oceniti.Mi smo samo instrument u realizaciji projekta...kako to grubo zvuci :( .

I eto samo sam ozlojedjena..jer naprosto ne razumem zasto to sve mora tako...Zasto....

Hvala Vam na strpljenju...ja ga vise nemam...i umorna sam jer sutra treba ponovo izdrzati psihicku fiskulturu....laku noc svima!

:lol::lol:
Sasa Gabric reditelj opere??? :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:
Pa ne mogu da verujem.... Boze, moram da odem do te Opere da pitam da li mogu i ja nesto da reziram, a mozda me puste nesto i da otpevam.... :lol::lol::lol: A mozda i jedno i drugo:lol::lol::lol:

Probaj, slobodno, cujem primaju sve koji se pojave obicno na funkcije za koje nemaju ni kvalifikacije ni radno iskustvo, a prednost daju antitalentima. Samo prethodno nabavi clansku kartu neke od istaknutijih partija ili ako te "pogura" neko od doajena, imas sve sanse da postanes nova rezijska ili pevacka zvezda naseg operskog neba. Ako nista drugo pustice te da odes do nekog sponzorovog outleta, pa da se potpises kao kostimograf.
Jedino mi je zao onog starijeg dela publike koji jos uvek dolazi na predstave ocekujuci da vidi makar tracak onog glamura koji je nasa opera imala u svoje zlatno doba, jednog od ovih dana ce ih nesto strefiti.
U to ime bih pozvala sve ljubitelje opere da osveze pamcenje na to kako izgleda prava operska predstava tako sto ce najpre pogledati (i poslusati) neki dvd bilo koje komicne opere, a zatim da se nadjemo na premijeri 12-og da viknemo UA svima koji nam se nisu dopali. A i svi najodgovorniji za celokupno stanje ce biti u sluzbenoj lozi............. Mada je njima obraz kao djon, to je vec poznato..................
Uzgred, u pomenutoj produkciji nije bas samo reditelj (inace, kadrovski promasaj decenije u Narodnom) doveden na mala vrata, ima ih jos koji nikad nisu radili taj posao, pa se sada vezbaju. Takav sramotni proces rada do sada je bio rezervisan iskljucivo za Madlenijanum, ali vidim da se virus siri............ Da li su to blagodeti tranzicije pa ima nade da ce se stanje poboljsati, ili ce ovaj lov u mutnom raznih vladinih i nevladinih organizacija, javnih i tajnih drustava da se nastavi unedogled? Videcemo...................
Dodjite na premijeru, makar samo da vidite kako opera ne bi trebalo da izgleda.

Draga Celestina, toliko jak stomak nemam da se uclanim u neku stranku ne bih li negde napredovala... malo mi je muka tih politikanata koji se razumeju u kulturu i obrnuto... Mada, covek je ocigledno mnooooogo politicki angazovan cim mu dozvoljavaju da udje u nacionalni teatar i da rezira ni manje ni vise nego Operu. Jadan Doniceti... Pa, Narodno pozoriste ima i malu scenu, sto ne dadose coveku neku dramu da rezira, pobogu??? Ovu predstavu MORAM da vidim!!! Odoh sutra do blagajne po karte, ako ih uopste ima...

Draga Celestina, toliko jak stomak nemam da se uclanim u neku stranku ne bih li negde napredovala... malo mi je muka tih politikanata koji se razumeju u kulturu i obrnuto... Mada, covek je ocigledno mnooooogo politicki angazovan cim mu dozvoljavaju da udje u nacionalni teatar i da rezira ni manje ni vise nego Operu. Jadan Doniceti... Pa, Narodno pozoriste ima i malu scenu, sto ne dadose coveku neku dramu da rezira, pobogu??? Ovu predstavu MORAM da vidim!!! Odoh sutra do blagajne po karte, ako ih uopste ima...

Ma na kraju ce pojesti vuk magarca, proci ce i ta predstava kao i mnoge druge. Prvo ta muzika je raspevana, slatka, prava muziika za prolecnu premijeru. Drugo, u podeli su sve mladi ljudi zeljni scene i pevanja i dokazivanja, i oni ce nadomestiti mnoge rupcage u rediteljskoj kreativnosti. trece, samim tim sto je predstava prebacena u vreme danasnje, napravljen je korak ka novoj publici koja tek treba da se privuce. A te lose stvari znate vi koji to radite, i mi koji smo pratili neke delove procesa rada. Najcesce publika to niti vidi, niti ikada sazna. tako da ... ko zna... mozda im se svima ovaj neuroticni toliko dojmi, da ga ostave a jos koji projekat:shock:

Stanje u Beogradskoj Operi nikada nije bilo idealno. Od samog osnivanja Opere bilo je velikih problema sa kojim se danasnji zaposleni suocavaju. Od uvek je bilo losih rezisera i losih pevaca ali ih nikada nije bilo u ovolikoj meri. Nisu ni sami umetnici krivi zato sto su takvi, akademija i bajni profesori sa iste, su veliki krivci za ovo sto se desava. Sada je stvar jos gora jer se na vodecim polozajima nalaze nestrucni ljudi, pocev od zamenika direktora koji je samo ljubitelj opere, bez muzicke diplome. Koje kakvi dirigenti, sefovi, reziseri i kostimografi koji kao da su pali sa kruske, vode glavnu rec. Nije to bilo bas tako davno kada su u Beogradskoj Operi gostovali najveci pevaci i sam krem svetskog pevanja. Tada je i ansambl hora uz prave dirigente i prave rezisere, isto tako kupio razne dobre kritike sa gostovanja po inostranstvu. Setite se koji su to naslovi bili... U to vreme Beogradska Opera je imala tzv. gvozdeni repertoar i mnogo vise predstava. Sada se izvode predstave i prave premijere koje se nigde u svetu ne izvode i koje kod nas jedva prezive 4 izvodjenja, a onda se skidaju sa repertoara. Hor i orkestar su dokazali svoj kvalitet i umece da za vrlo kratko vreme spremaju premijere sa kako-takvim dirigentima i da izvlace predstave. Sramota je da je Opera dosla u tu fazu da zbog nesposobnosti nadredjenih svaka predstava moze vrlo lako da izgleda kao Radovan III. Svaka cast onom malom broju profesinalaca koji se ipak trude da svaku predstavu izvedu kako dolikuje, ali ta cast ide samo ansamblima Beogradske Opere i Baleta. Na zalost, mislim da Opera stvarno umire.....

Stanje u Beogradskoj Operi nikada nije bilo idealno. Od samog osnivanja Opere bilo je velikih problema sa kojim se danasnji zaposleni suocavaju. Od uvek je bilo losih rezisera i losih pevaca ali ih nikada nije bilo u ovolikoj meri. Nisu ni sami umetnici krivi zato sto su takvi, akademija i bajni profesori sa iste, su veliki krivci za ovo sto se desava. Sada je stvar jos gora jer se na vodecim polozajima nalaze nestrucni ljudi, pocev od zamenika direktora koji je samo ljubitelj opere, bez muzicke diplome. Koje kakvi dirigenti, sefovi, reziseri i kostimografi koji kao da su pali sa kruske, vode glavnu rec. Nije to bilo bas tako davno kada su u Beogradskoj Operi gostovali najveci pevaci i sam krem svetskog pevanja. Tada je i ansambl hora uz prave dirigente i prave rezisere, isto tako kupio razne dobre kritike sa gostovanja po inostranstvu. Setite se koji su to naslovi bili... U to vreme Beogradska Opera je imala tzv. gvozdeni repertoar i mnogo vise predstava. Sada se izvode predstave i prave premijere koje se nigde u svetu ne izvode i koje kod nas jedva prezive 4 izvodjenja, a onda se skidaju sa repertoara. Hor i orkestar su dokazali svoj kvalitet i umece da za vrlo kratko vreme spremaju premijere sa kako-takvim dirigentima i da izvlace predstave. Sramota je da je Opera dosla u tu fazu da zbog nesposobnosti nadredjenih svaka predstava moze vrlo lako da izgleda kao Radovan III. Svaka cast onom malom broju profesinalaca koji se ipak trude da svaku predstavu izvedu kako dolikuje, ali ta cast ide samo ansamblima Beogradske Opere i Baleta. Na zalost, mislim da Opera stvarno umire.....

Набуко, тужно је ово о чему пишеш, али мислим да би било занимљиво да се овде помену и нека
конкретна имена, криваца за тренутно стање...

Imena? I sta bi se postiglo.Sjasi kurta da uzjasi murta!Nama trebaju dobri pedagozi koji ce proizvesti upotrebljive pevace a ne invalide.Zato se i razmisljam da ipak odem u inostranstvo i nastavim ucenje tamo.Ovde vredis samo ako te stvori Biserka Cvejic...A i to je pitanje...Eto imena...Ali nije Biserka kriva da me ne shvatite pogresno....ona posteno zena radi svoj posao.Htedoh da kazem da ako nemas profesora da te progura mozes da budes i Pavaroti neces proci...Bas sam se zapetljo...

Auh bas si se zapetljao.Slazem se samo donekle sa tobom. Prolazi vreme Biserke i njenih ucenika, dolaze neki drugi... Ali mnogi Biserkini djaci su zaista najbolji pevaci koje imamo, to jest, oni koji su ostali ovde. Nije u tome stvar. Pedagozi su samo jedan deo lanca koji je zardjao. Ne valja nam drzava, plan za kulturu, kulturna politika, odnos prema istoj, a u svemu tome posebno odnos prema operi i baletu, kao gotovo umirucim umetnostima. Jer, da se ne lazemo, opera je u krizi i u nekim mnogo jacim i ekonomski mocnijim drzavama, a kamoli u tranzicionoj Srbijici. Ali tamo postoje donatori, da ne kazem sponzori, koji uskacu kad je kriza, a takodje postoji i tradicija, pa se nekako uz pomoc dobrog nasledja, love i savremenih pozorisnih tendencija spasava i opera. A ti ovde nemas ni fakultet na kome postoji katedra za opersku reziju, o cemu pricamo!? Tako imas priucene reditelje, priucene pevace, i sto da se onda cudimo kad su " gazde na operu" priuceni ljubitelji?!

Imena? I sta bi se postiglo.Sjasi kurta da uzjasi murta!Nama trebaju dobri pedagozi koji ce proizvesti upotrebljive pevace a ne invalide.Zato se i razmisljam da ipak odem u inostranstvo i nastavim ucenje tamo.Ovde vredis samo ako te stvori Biserka Cvejic...A i to je pitanje...Eto imena...Ali nije Biserka kriva da me ne shvatite pogresno....ona posteno zena radi svoj posao.Htedoh da kazem da ako nemas profesora da te progura mozes da budes i Pavaroti neces proci...Bas sam se zapetljo...

Па вреди рећи конкретна имена, јер ово је Форум, јавно место на коме се такође креира јавно мњење...
Без критичког и свесног јавног мњења немогуће је променити ствари на боље...Чему онда уопште и покретање
ове теме, уколико се не очекује реакција јавности?

:lol:
Набуко, тужно је ово о чему пишеш, али мислим да би било занимљиво да се овде помену и нека
конкретна имена, криваца за тренутно стање...

:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: Jao, Strelo, dodji na premijeru pa baci pogled u sluzbenu lozu.............. A Nabuko je sigurno zaposlen tamo pa ne bi ni smeo da pljuje poimence, nisu oni bas toliko sitna boranija kao Sasa Gabric!
Mada, stariji i iskusniji kazu to isto, da svog udela imaju i Akademija i kvazi-pedagozi, ali najveci problem u Narodnom je isti kao i u celoj drzavi KORUPCIJA. Svako novi ko dodje samo za rucicu dovede svoje ljude i tako je zaposlenih sve vise, a sve su manje upotrebljivi. A o hronicnom nedostatku kadra sposobnog za organizovanje posla da i ne govorim.
Nego, otisla moja prijateljica na audiciju za hor pre neku godinu, usla u direkciju da preda cv, a sekretarica je pita: -A sta da kazem sefu hora, ko ga trazi?
Ona kaze ime, ali i da ne veruje da je doticni gospodin za nju ikad cuo, na sta joj sekretarica odgovori sledece:
-IJU, MORA DA BAS ZNAS DA PEVAS KAD ZA TEBE NIKO NE URGIRA:shock:

Па вреди рећи конкретна имена, јер ово је Форум, јавно место на коме се такође креира јавно мњење...
Без критичког и свесног јавног мњења немогуће је променити ствари на боље...Чему онда уопште и покретање
ове теме, уколико се не очекује реакција јавности?

Sve to nije uradio jedan covek.Naravno.Ne bi ni mogao.Prosto je opera pratila devastaciju drzave i propadala paralelno sa njom.To se dogadjalo i sa Akademijom i svim onim segmentima koji su sada sastavni delovi Opere. I tako onaj koji je sada glava kuce jednostavno nije imao od koga da nauci kako se radi.Onda i kada je video shvatio je da tu moze i da se zaradi.Ali opet ne radi nista drugo nego stotine drugih.To je ljudi moji vec opsteprihvacen obrazac ponasanja u Srbiji, a zovu ga korupcija i nikako da se obracunaju s tim.
Nama ljudi moji u Operi smrdi od glave, a to je Ministarstvo pre svega i svi iznad njega.Ministarstvo se ponasa autisticno.
Pa na platnom spisku pozorista je gomila solista koji primaju platu, a nisu godinama otpevali ni takt.Radakovic,Ilic...i njima slicni...Eto imena...Ali i ta imena tu ne bi stajala da ministarstvo lupi rukom o sto i kaze NEMA VISE FANTOMA IZ OPERE
Pa u horu Opere imate bar polovinu ljudi koji zvuce bolje od trenutno raspolozivih i upotrebljivih solista.A da ne govorimo o mladim ljudima koji se skoluju na takvim akademijama koje imamo, a koji bi da otpevaju nekad nesto na toj jednoj jedinoj sceni.Madlenianum ne racunam.
Mnogo stvari tu nije u redu ali ne postoji niti volja niti ljudski kapaciteti da se to dovede u red.

Ne mogu a da se ne ukljucim u diskusiju koja postaje sve interesantnija! I to bas na ovom mestu... nemojte zaboraviti neke, mogli bi bas biti ozlojedjeni da se ne pomenu!... Mamica i sincic! Znate li vi da je on morao ostaviti sve obaveze u inostranstvu, odvojiti nekoliko dana da bi na nedavno zavrsenom MEDJUNARODNOM TAKMICENJU MLADIH SOLO PEVACA , pomogao ziriju da odradi posao bas kako treba. Od sest nagradjenih TROJE su ucenici TROJE pomenutih!!! Bez trunke srama, skupise ziri sa raznih strana, dovedose i slavnog Italijana, a na kraju, na Kolarcu se rasiri ZADAH srpske kujne! Ko nije gledao finale, propustio je stosta... vrhunac uzasa, decko sa govornom manom, neartikulisani rikac, koji se uzgred, na sceni beogradske opere dosta puta poklonio kao nosilac glavnih rola (to je jos jedan primer gorepomenutih pojava) osvaja jednu od nagrada. A mama i sincic, koji ga stvorise, gledaju i slusaju Mocarta tesko prepoznatljivog, solistu opere koji samo sto ne padne u stranu gledajuci u dirigenta... I ono malo ljudi koje je doslo da se takmici (uvazena profesorka rece u TV intervjuu, da ovog puta nije bio zastupljen kvantitet, vec kvalitet), valjda je u cudu gledalo sto ih snadje, misleci da mozda nije trebalo da zapucaju do Beograda da osete miris cuvene srpske kujne... Nije Kolarac te dve veceri zvonio vise od aplauza, nego kad je zavrsila nastup drugoplasirana Korejanka... ali ni tu mesta prici nije bilo, nije valjda svratila kod Bise na glanc... Praksa je nekada i ne dodeliti nagradu, ukoliko takmicari ne zadovoljavaju kriterijume. Ali ovde to nije dolazilo u obzir, zato se tako predano sve pripremalo, dogovaralo, ugovaralo, kobajagi sve finjaka , ali osta gorak ukus,, malo ipak preterase sa nekim zacinom...Bila je ovo samo mala digresija, nastavimo tamo gde smo stali...

Hvala Bogu pa su se i operski fanovi probudili da kazu po koju rec.Ova tema stoji ovde milion godina i za sve to vreme je bilo svega par postova.Gledaj sad :)
Pocelo je sve sa nesretnim reziserom Don Paskvale-a, a dogurasmo do takmicenja muzicke omladine :)
Ne zaboravite da je 12.Aprila premijera DonPaskvale-a.Ja odoh danas na prvu generalnu posto kako mi rekose karata nema.Kako da propustim bre prvorazredni skandal :) Hocu kartuuuuuuuuuuuuu! :)

Kako moze neko ko nema dana muzicke skole da se uopste bavi operom, rezijom, pevanjem, direktorovanjem ili bilo cime drugim vezanim za "opersku umetnost" u nas?!!!!
Da sam ja na mestu vas koji "morate" da saradjujete sa amaterima i neznalicama, ne bih ucestvovala u tome. Ja se trudim da takve drzim sto dalje od sebe, pa stoga vise i ne ucestvujem u projektima koje vode kojekakvi salabajzeri. Ako ne mogu da ih sprecim da preko politike dolaze do novca, slave, ili uopste mogucnosti da se bave umetnoscu, barem mogu da ne ucestvujem u tome i na taj nacin ispoljavam svoj bojkot, a sto je jos vaznije, ne spustam svoje kriterijume!

Veceras imamo generalnu probu opere Don Paskvale.Toliko o dragom "vrhunskom" reziseru Sasi Gabricu koji uz svo svoje rediteljsko umijece za desetak proba nije stigao da izrezira sam kraj opere.
DRAGA PUBLIKO,KRAJ OPERE DON PASKVALE NE POSTOJI ILI JE TOLIKO DOBAR DA NAM GA REZISER JOS NIJE OTKRIO!!!! SRAMOTA! SRAMOTA! SRAMOTA!
Javicu se ponovo posle probe ukoliko budem izdrzala do kraja da vam otkrijem tajne ovog velikog umetnickog stvaraoca!

auuuu, kakve reakcije... ovaj link, odn. forum cu nekako proslediti Olji Kovacevic, vreme je da se ponovo pojavi i da malo pokrene pricu o Operi, i uopste o stanju u svim profesionalnim pevackim ansamblima... da ne sirim pricu... Jadan gdin Gabric kad se ukuca na google-u :twisted:..........
A da mu mozda ne dajemo mnogo prostora ovde, covece, pa i losa reklama je dobra reklama... Ja cekam g-dina Turlakova i njegove kritike...
Cuh da imaju i neke upaljace na sceni... mozda i potpale nekoga usput :lol:

Jadan gdin Gabric kad se ukuca na google-u :twisted:..........
A da mu mozda ne dajemo mnogo prostora ovde, covece, pa i losa reklama je dobra reklama... J:lol:

Niko ovde ne kritikuje njegovu reziju koja ce kako god ispasti iole pristojna zahvaljujuci prelepim balerinama i odlicnim pevacima.Njegovo ponasanje je problem, kriminalno je, i za svaku osudu.Prema saradnicima se ophodi kao da smo stoka koju treba nagurati u obor i poklati.Ponasa se kao da je nedodirljiv i Bogom dan.
A ne shvata da time ne prevazilazi prosecnost.Niti ljudsku niti profesionalnu.Da je reda i discipline u Narodnom taj mis iz Subotice ne bi moga ni da primirise u ovu kucu.I dalje bi rezirao sindikalne zabave po selima i izvidjacke priredbe.Ocigledno je po politickoj liniji dosao i u PNT.A vec sutra cu saznati iskustva ljudi koji su radili sa njim.
Njegov provincijalizam se upravo ogleda u tom neprimerenom despotizmu.I najgore opersko neznanje i postovanje libreta.
Na kraju krajeva kakva god da je reklama ili dobra ili losa, uz njegovo ime ce uvek stajati nezadovoljni saradnici.
Izmedju ostalog napravio je skok u reziji tako da kraja nece ni biti.Horskog kraja...Kasapin! Sta drugo reci!

U jutarnjem programu RTS-a jutros se pojavio glavni junak nasih diskusija!!! Nije bas nadobudno delovao, reklo bi se, cak pre, nesigurno! Od njega se nista posebno nije culo, sto bi se moglo reci i za solistu koji je svoje gostovanje iskoristio za samoreklamu JA, PA JA, PA ONDA OPET JA (cusmo i da je SINCICEV UCENIK, gle cuda!) I NISTA VISE. Pa dragi diskutanti bice da vi svi pricate u prazno, da u toj predstavi niko vise i nece ucestvovati, ja necuh nijedno ime, niti dirigenta, niti drugih solista, niti ansabala, horskih i baletskih i jos, jos... valjda se zna koliko je onih koji svoj doprinos daju da se zavesa digne i predstava pocne. Ja bih jutrosnji nastup nazvala nedostatakom vaspitanja i elementarne kulture, jedino ako dragi moji ne mlatite praznu slamu i zivite u zabludi. Sta mislite mozda je zamislio da vas sve kao nepodobne i nesposobne izbaci, on isprica kao je osmislio reziju a onaj mali na kraju nesto otpeva, to lici na priredbe KUD-a ...

Slazem se sa svima vama da Gabric nema pojma. Takodje se slazem i da je Kartalov bio mozda jedini koji je u par poslednjih godina napravio dobre predstave, ali svi zaboravljate da u Operi Narodnog postoji zaposlen reditelj koji je svoju jedinu reziju radio pre mnogo godina (Trubadur). Zaposleni znaju o kome se radi a ostali neka se raspitaju. Taj reditelj, da budem precizniji rediteljka, radi kao pomocnik svim tupanima i glupanima koji dolaze da reziraju i uzmu svoje misticno visoke honorare. Razmislite o tome svi. Da li je potrebno biti neciji i negde da bi kvalitet dosao do izrazaja ili postoji nacin da se unutar kuce dodje do resenja i da se radi sa nekim ko je strucan, mastovit i mlad, jer o mladima i govorite.
Ni ne zelim da idem na probe i predstave koje reziraju tipovi kao sto je Gabric. Ne vidim u cemu je poenta, osim da se slatko nasmejem necijoj neduhovitosti, neznanju i vec ko zna kojim manama, a to bih uradio po ko zna koji put

Ipak ce opera Don Paskvale imati srecan kraj! I to sa sve horom.Izvinjavam se reziseru sto sam u trenutku posumnjala u to, da operu nece dovesti do kraja.Mada bi to bilo najbolje resenje za sve nas.Da je jednostavno napustio projekat kada je bilo vreme, i da je operu dovrsio neko ko zna sta treba da radi.
Kraj je takav da je jedan od solista u toku pevanja dobacio :"Kad je ovo ovako osmislio, onda smo mogli i da je izvedemo koncertno!" Pri tom jer mislio na operu.Naravno.
I tako kraja ce ipak biti.Ali na svu srecu bice to kraj nasoj patnji.Zbog toga sam srecna.
Danas je bila prva proba u kostimima.Kostimi su onako....malo konfekcijski...reklo bi se outlet kolekcija prolece leto 1999/2000.
E da bitan je i automobil na sceni...a to cete tek videti....sirokoooo.....dobar auto !
Odoh sad da pogledam snimak Don Paskvale-a iz Milanske Skale.Cisto da vidim kako su staromodno i neinventivno to tamo napravili.A i pevaci su im prosecni pretpostavljam...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back