Ni sama ne znam kako da zapocnem pisanje.Pre svega zato sto sam veceras imala izuzetno tesku predstavu (Karmen), a sutra me ceka nanovo ono sto vec danima prezivljavam.
Neki moji prijatelji su mi rekli da je na Krstarici otvorena nova tema okojoj se svakako ne sme cutati.A samo sam sa njima usmeno podelila deo onoga sto me kao umetnika vrlo vrlo boli. Nikada do sada nije bolelo tako.Na kraju...koga briga za to sto se ja ne osecam kao umetnik.A posto je vec tako, resila sam da progovorim.Da bi svima bilo jasnije,ja sam zaposlena u beogradskoj operi i direktni sam ucesnik ovoga sto je moglo da dobije rekla-kazala konotaciju.
Narodno pozoriste je za rezisera nove operske predstave angazovalo coveka pod imenom
Sasa Gabric.Do sada ga nisam zapazila u Narodnom pozoristu i nije mi poznato da je bilo sta tu rezirao.Bar ne za moj radni vek u Narodnom od preko 10 godina.
Radovali smo se novom projektu Don Paskvale iz mnogo razloga.Pre svega zato sto su nam dali objasnjenje da je reziser predstave za hor osmislio izuzetnu reziju i da ce svako iz hora imati ulogu ponaosob.Navikli smo na rad Plamena Kartalova koji je takav pristup reziji doneo u Ljubavnom napitku,Slepom misu i Pajacima.
A onda se dogodila prva rezijska proba.Reziser je dosao u probnu salu i nije rekao cak ni kurtoazno " Dobar dan", predstavio se kroz zube kratko( nije ni imao sta jer mu biografija staje na vizit kartu) i rekao da zeli da cuje kako hor zvuci.
Na rezijskim probama je to vrlo neuobicajeno jer da je zeleo zaista to mogao je doci na neku od nasih muzickih proba.Ali dobro,izasli smo mu u sustet.Onda je ustao i rekao: "Proba je zavrsena!"
Pogledali smo se medjusobno i napustili salu.
Vec na drugoj probi je sve izgledalo kao da je u redu.Bez mnogo komentara pratio je ono malo zadataka koje je osmislio i rekao:" Dobro."I raspustio probu.
Sutradan je nastao prvi problem jer je posredstvom naseg direktnog pretpostavljenog receno da je reziser potpuno nezadovoljan nasim radom i da nismo dovoljno profesionalni.Kolege su se naravno pobunile jer je najnormalnije da ukoliko neko ne uradi svoj reziski zadatak da mu se reziser direktno obrati i uputi kako se to radi i sta je zamislio.Naravno odgovora nije bilo i tada reziser prestaje svaku komunikaciju sa horom a i sa po nekim solistima.
Rezija je toliko minimalisticka da bi odlican ucenik petog razreda osnovne skole smislio isto ako ne i bolje.U nekoliko navrata stojimo poredjani po redovima i pevamo.Nakon zavrsetka se sklanjamo sa scene.Cak je jednom preko posrednika dodao da to ne radimo dovoljno scenski angazovano.
STA?Stajanje mirno ne radimo scenski angazovano?Ne razumemo?
Jedan od kolega je zbog toga sto je pokusao konstruktivno da utice na probu bio izbacen sa probe.Doticni reziser na rezijskim probama zahteva muklu tisinu i ne dozvoljava(sto je inace normalni proces rada) da se obratimo medjusobno jedni drugima ukoliko nam nesto nije jasno u medjusobnoj relaciji na sceni.
Sve bi bilo u redu da je taj despotizam opravdan u reziji.Mnogo rezisera je proslo kroz Narodno pozoriste.I dobrih i losih. Ali niko nije bio toliko bezobrazan.
Nacin na koji se Sasa Gabric odnosi prema ljudima ne samo da nije kolegijalan vec je obojen sujetom najgore vrste i potkrepljen bezobrazlukom.Svi zelimo da se sto pre zavrsi premijera i da mu za sva vremena vidimo ledja.
Zamislite kako biste se vi osecali da radite sa covekom koji vas potpuno ignorise,od vas trazi da uradite ono sto vam nije objasnio,i pri tom vam preko posrednika salje informacije da ne zadovoljavate njegovu reziju.
KOJU REZIJU?
Na zalost,u njegovoj maloj biografiji ce stajati da je rezirao u Narodnom pozoristu.I to operu za koju je izjavio da zeli da je vidi mrtvu!Sva sreca pa nece imati prilike da daje velikeintervjue kako je Pucini napisao predivnu Travijatu ili kako je Doniceti pevao odlicno u svoje vreme.Do sada ga nikada nismo primetili makar kao gosta u operi....Bar ne u Beogradu.A da setila sam se...cuo je za operu tek kada mu je ponudjen honorar...
Nikada ranije se nisam osecala ovako posramljeno,sputano,nedoreceno.Prosto napravio je takvu atmosferu koja da je i mrtvacka imala bi smisla.Na probe odlazimo po inerciji strepeci svakog dana sta ce se jos dogoditi.Ali ne u rezijskom smislu jer ono sto je pokazao je ispod svakog kriterijuma pristojne operske rezije.To cak nijne ni rezija!To je sramota!
Svima nam je jasno da je on nametnut Narodnom pozoristu.Politika je tu odigrala svoje, sigurna sam,( drugo objasnjenje nemam), jer covek ovakve reputacije ne zasluzuje ni da pridje Narodnom pozoristu.
I tako niko nije kriv.Narodno ce dobiti jos jednu operu po principu "Kako mali *******" zamislja da opera treba da izgleda.
Publika ce najbolje to oceniti.Mi smo samo instrument u realizaciji projekta...kako to grubo zvuci

.
I eto samo sam ozlojedjena..jer naprosto ne razumem zasto to sve mora tako...Zasto....
Hvala Vam na strpljenju...ja ga vise nemam...i umorna sam jer sutra treba ponovo izdrzati psihicku fiskulturu....laku noc svima!