Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala mici_90, radi se o tome da je prevod uradjen na osnovu skenirane diplome (to ne bi trebalo da bude praksa ali imala sam preporuku da sam pouzdana) a tako se vodeni zig ne vidi. Slabo se vidi i na originalu, mali je i neupadljiv. A svi ostali pecati su prevedeni pa mi to malo bilo cudno.

Sto se ambasade tice, oni original diplomu pogledaju kroz staklo, i bitan im je Apostille pecat. Ali, bolje prevesti i ne lupati glavu, slazem se :D Srecno!

Jel radio neko nostrifikaciju diplome za srednju strucnu skolu a da nije isao preko IHK fose ? I da li postoje jos neke institucije koje mogu nostrificirati diplomu od srednje skole ?
Ne to je prava adresa i veoma su detaljni i precizni pri pregledu dokumenata, tako da im ni najmanja sitnice ne promakne ma koliko se neko trudijo da prikaze nesto na svoj nacin.

Ne to je prava adresa i veoma su detaljni i precizni pri pregledu dokumenata, tako da im ni najmanja sitnice ne promakne ma koliko se neko trudijo da prikaze nesto na svoj nacin.
Moram da demantujem , I kazem da su daleko od toga. Razlog je taj jer se desio problem I njihova greska prilikom gledanja jer nisu upisali neke predmete koje sam imao . Totalnan neprofesionalnost , nisu ocigledno kadar da prepisu predmete , a kamo li nesta vise . Zamislite kad bi vam neko iz skole izdao diplomu a da tom prilikom ne upise par predmeta koje ste imali . Na sta bi licila ta diploma

Ko čeka taj dočeka. :p
Konačno je izašao moj broj posle više od mesec dana od predaje dokumenata.
Sada mi ostaje pitanje kako funkcioniše predaja osiguranja uz vizu:
- da li datum početka osiguranja može biti i duži od mesec dana od dana kada se predaje u konzulatu.
Obzirom da se blize bozicni praznici, kada ce sigurno tamo biti teze zavrsavati papirologiju
a i zbog raznih licnih obaveza voleo bi da pocetak rada prolongiram za januar, naravno u dogovoru sa poslodavcem.
Ne verujem da mogu da mi prave problem u konzulatu sa tim. Ima li neko iskustva? Hvala unapred.
Koje je trenutno najpovoljnije osiguranje na 6 meseci i koliko košta.

Ko čeka taj dočeka. :p
Konačno je izašao moj broj posle više od mesec dana od predaje dokumenata.
Sada mi ostaje pitanje kako funkcioniše predaja osiguranja uz vizu:
- da li datum početka osiguranja može biti i duži od mesec dana od dana kada se predaje u konzulatu.
Obzirom da se blize bozicni praznici, kada ce sigurno tamo biti teze zavrsavati papirologiju
a i zbog raznih licnih obaveza voleo bi da pocetak rada prolongiram za januar, naravno u dogovoru sa poslodavcem.
Ne verujem da mogu da mi prave problem u konzulatu sa tim. Ima li neko iskustva? Hvala unapred.
Koje je trenutno najpovoljnije osiguranje na 6 meseci i koliko košta.

Cestitam!!! :D

Mislis da uzmes osiguranje od datuma vazenja vize + mesec dana? Jedino da pitas da ti stave datum vazenja vize od januara, pa od tog datuma da ti vazi osiguranje. Koliko sam cula moze da se bira datum vazenja vize otkad su ga ukinuli na listi (ali ovo nije proverena info, samo rekla-kazala), pa najbolje tamo licno da pitas portira dan/dva ranije ili da pozoves telefonom (ako ti se jave :D)

Sto se osiguranja tice, najpovoljniji su Sava i Milenijum 8700-8800din. E sad, imas i povoljniju verziju, sa 30e ucesca u steti kod Milenijuma i bude polisa oko 5500din za 6 meseci. Ima i neka fora sa Credit Agricole bankom, oko 2700, ali mislim da mora kod njih da se otvori racun.

Moram da demantujem , I kazem da su daleko od toga. Razlog je taj jer se desio problem I njihova greska prilikom gledanja jer nisu upisali neke predmete koje sam imao . Totalnan neprofesionalnost , nisu ocigledno kadar da prepisu predmete , a kamo li nesta vise . Zamislite kad bi vam neko iz skole izdao diplomu a da tom prilikom ne upise par predmeta koje ste imali . Na sta bi licila ta diploma
Bas sam iznenadjen,jesu li ti bar pozitivno odradili nostrifikaciju.

Jel radio neko nostrifikaciju diplome za srednju strucnu skolu a da nije isao preko IHK fose ? I da li postoje jos neke institucije koje mogu nostrificirati diplomu od srednje skole ?

Planiram da posaljem diplomu na nostrifikaciju,kopije sam overio kod notara zatim sve posle kod sudskog tumaca.. nasao sam instituciju za oblast Hesse,poslao sam im upit i odgovorili su mi da sva dokumenta moraju da se iskopiraju i prevedu u Nemackoj kod njihovih ovlascenih tumaca??
Da li neko ima iskustva sa ovim i nije valjda da sam uzalud platio sve u Srbiji?

Upit sam slao na sajt www.schulaemter.hessen.de

Poslednja izmena:
Svaki veci grad ima svoje https://www.hwk-muenchen.de/ uglavnom ukucaj u google HWK i neki veci grad i izbacice ti. Ihk Fosa je za industriju i ona je za celu Nemacku. HWK je regionalna ( Hessen, Bayern...).

Planiram da posaljem diplomu na nostrifikaciju,kopije sam overio kod notara zatim sve posle kod sudskog tumaca.. nasao sam instituciju za oblast Hesse,poslao sam im upit i odgovorili su mi da sva dokumenta moraju da se iskopiraju i prevedu u Nemackoj kod njihovih ovlascenih tumaca??
Da li neko ima iskustva sa ovim i nije valjda da sam uzalud platio sve u Srbiji?

Nemoguce da si takav odgovor dobijo,pazi kad bih svi morali iz celog sveta da dolaze u Nemacku i vrse te prevode bilo bih smesno,ti prevodi se rade u maticnoj zemlji kod ovlascenog sudskog tumaca registrovanog u bazi podataka i te prevode svi prihvataju u Nemackoj.

Pozdrav,
Cuo sam da su to nekim ljudima trazili. Ako je tako , cena prevoda po papiru od 50€ sto nije ni malo naivno . Vidi https://www.hwk-rhein-main.de/de ovo je u Frankfurtu. Informisi se tu , mozda ovde ne treba.
Srecno

Nemoguce da si takav odgovor dobijo,pazi kad bih svi morali iz celog sveta da dolaze u Nemacku i vrse te prevode bilo bih smesno,ti prevodi se rade u maticnoj zemlji kod ovlascenog sudskog tumaca registrovanog u bazi podataka i te prevode svi prihvataju u Nemackoj.
Druze, gledaj to iz ekonomske perspektive. Svi zele u Nemacku, a Nemci ce to da naplate. Milioni € su u pitanju. Poznaniku su to rekli kad se raspitivao u NRW, kad je stavio na papir , samo prevodi izadju oko 1200€.

Druze, gledaj to iz ekonomske perspektive. Svi zele u Nemacku, a Nemci ce to da naplate. Milioni € su u pitanju. Poznaniku su to rekli kad se raspitivao u NRW, kad je stavio na papir , samo prevodi izadju oko 1200€.
Sve je to ok ali ja sam licno svoje prevode odradio u Srbiji i bez problema su prihvaceni,i sve ljude koje znam su to radili kod nas sto je sasvim normalno,mozda im nije pitanje dobro postavljeno,zamisli ti sad nekog sa azijskog ili drugog kontineta kome treba viza za ulazak u Nemacku kako ce on dobiti tu vizu da dodje i prevede dokumente,mislim nama to i nije problem sedenes u bus i sutra vec stizes.

Sve je to ok ali ja sam licno svoje prevode odradio u Srbiji i bez problema su prihvaceni,i sve ljude koje znam su to radili kod nas sto je sasvim normalno,mozda im nije pitanje dobro postavljeno,zamisli ti sad nekog sa azijskog ili drugog kontineta kome treba viza za ulazak u Nemacku kako ce on dobiti tu vizu da dodje i prevede dokumente,mislim nama to i nije problem sedenes u bus i sutra vec stizes.
I ja sam obe diplome pre 4- 5 godina kod nas preveo. Ali vidis da su mu sad rekli da mora, izgleda da se vremena menjaju. Ja iz licnog iskustva kad sam prebacivao vozacku , u Frankfurtu treba prevod , u Dietzenbachu ne treba jer imaju citac koji odmah prebaci na nemacki ... A ja platio prevod 50 e a predao u Dietzenbachu gde mi to nije trebalo. Zato sam i poslao ove linkove gore da proba na vise mesta , mozda negde ne treba. Sta vredi sto meni nisu trazili prevod pre 5 god , njemu sad traze . Za azijate i sve ostale , posaljes mail , koverat ...

I mene je bas zacudio njihov odgovor,sve papire sam prevodio u akademiji Oxford oni imaju sudskog tumaca nadam se da necu imati problem sa tim.
A potrazicu na drugom mestu ne bih da placam tolike cifre u Nemackoj ako vec ne moram.
Hvala za info ljudi
Priznaju se prevodi odavde brate moj,a sudskog tumaca sam pronadjes online imas spisak u bazi podataka na netu u svakom gradu,te akademije ili skole ti samo uzmu procenat od prevoda a tumaca pronadju na isti nacin kao i svako sto moze,srecno brate moj.

Velika je stvar kada ti poslodavac ili neki prijatelj nadje smestaj / tek sada vidim koliki je to problem.
Tek sad vidim koliko se (ne)moze racunati na neke ljude - kad su najpotrebniji jednostavno se ne javljaju.
Postoje neki oglasi na sajtu za izdavanje stanova ali sigurno oni nisu namenjeni ljudima
koji tek dolaza u DE. Onda preostaje samo neki pansion sto je makar povoljnija varijanta od hotela.
Ima li neko predstavu koja je cena tih pansiona (jednokrevetna soba sa sops. kupatilom)/ u pitanju je okolina Stutgarta?
Ako je tipa 30e onda je to 900e mesecno sto je velika suma.

:dontunderstand:
Velika je stvar kada ti poslodavac ili neki prijatelj nadje smestaj / tek sada vidim koliki je to problem.
Tek sad vidim koliko se (ne)moze racunati na neke ljude - kad su najpotrebniji jednostavno se ne javljaju.
Postoje neki oglasi na sajtu za izdavanje stanova ali sigurno oni nisu namenjeni ljudima
koji tek dolaza u DE. Onda preostaje samo neki pansion sto je makar povoljnija varijanta od hotela.
Ima li neko predstavu koja je cena tih pansiona (jednokrevetna soba sa sops. kupatilom)/ u pitanju je okolina Stutgarta?
Ako je tipa 30e onda je to 900e mesecno sto je velika suma.
Sto se Stuttgarta i okoline tice jedni su od najskuplji sa stanovima u Nemackoj i bas se tesko nalaze,tu je mnogo stiglo ljudi sa ovih balkanskih prostora i stvarno je pretrpano dole,imam drugara koji u Stuttgartu placa samo krevet 300e mesecno,prodjes jednom njihovom glavnom ulicom ja mislim Konigstrase da se zove tipa kao kod nas Knez Mihajlova i cuces nas jezik vise nego Nemacki brate moj.

Poslednja izmena:
Da- kazu Minhen, Frankfurt pa Stutgart - najskuplji gradovi
Ti pansioni su uglavnom sa visekrevetnim sobama i nude se za montere ili sl zanimanja, gde ljudi grupno dolaze da rade.
Gledao sam neke oglase za najjeftinije pansione.
Ti pansioni su uglavnom sa visekrevetnim sobama i nude se za montere ili sl zanimanja, gde ljudi grupno dolaze da rade.
Pise od 25e - to verovatno znaci da im je krevet u visekrevetnoj sobi 25e ostali varijante su skuplje.
Znam slucaj ljudi farmaceuta koji su otisli tamo racunajuci da ce im firma naci stan - da li
se nisu razumeli ili ko zna - pa kada su shvatili da se firma nije obavezala da im i placa stan -
zakukali su od muke. Verovatno nisu znali dobro nemacki pa se nisu razumeli

Da- kazu Minhen, Frankfurt pa Stutgart - najskuplji gradovi
Gledao sam neke oglase za najjeftinije pansione.
Pise od 25e - to verovatno znaci da im je krevet u visekrevetnoj sobi 25e ostali varijante su skuplje.
Znam slucaj ljudi farmaceuta koji su otisli tamo racunajuci da ce im firma naci stan - da li
se nisu razumeli ili ko zna - pa kada su shvatili da se firma nije obavezala da im i placa stan -
zakukali su od muke. Verovatno nisu znali dobro nemacki pa se nisu razumeli

Pozdrav,

Ja nikad nisam cuo od nekog da mu firma placa stan( osim u bolnicama jer neke imaju svoje stanove koje daju radnicima naravno za novac, nema za dzabe) , a da ne radi na terenu ili gradjevini. Firma moze samo da garantuje kod stanodavca za tebe da dobijes stan. Ovo mora da se ima na pameti kad se dolazi u Nemacku,3 platne liste , schufa, stalni ugovor i depozit(3 meseca kirije) ,kuhinja i nesto namestaja od prethodnog vlasnika mora da se plati , ukratko minimum 6000e ( ako je kirija 700e).

U globalu ,svi poznatiji gradovi gde ima posla su skupi . Drug je proletos iznajmio i opremio novi stan od 70 kvadrata u Minhenu , 4 ring. Kirija 1400e warm.

Trazis na pogresnom mestu stan , trazi u studentskim domovima privremeni smestaj. Namesten je i za jednu osobu su vecinom , kostaju oko 600e sa svim troskovima. Za pocetak je dobro. Depozit mora da se da, znaci start oko 2000e.

E sad da Vam dam jedan koristan link https://youniq-students.com/youniq-standorte/.

Srecno

hehe sve vise uvidjam koliko je dobar istok Nemacke, jes da su manje plate.
to sto ti pricas ovde je 300e, do prosle godine i 250 si mogao da nadjes. garsonjera u smestaju sa kupatilom i malom kuhinjom, redovno ciscenje je 300e. i naravno moze prijava stana.

Nije bas toliko jeftino da budemo realni. Taj od 300e je 40km od veceg grada , a u tom vecem gradu ces verovatno raditi i svaki dan putovati do tamo i nazad. Mesecna karta je skupa , ili ako ces svojim autom opet imas problem sa osiguranjem i kilometrazom , valjda znas kako ide ovde osiguranje i da je cena vezana za predjene kilometre 😉.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back