Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Postovanje za chlanove ovog foruma, juche nije bilo podele rermina po starom za spajanje porodice, preneli su informaciju sa drugih fb grupa, najbolje da objavljujemo samo proverene informacije da ne zamlacujemo jedni druge.
Informacija je prosledjena uz navodjenje izvora i iz najbolje namere, a da li je tacna ili nije ne moze niko od nas proveriti, kao sto i ovu Vasu informaciju ne mozemo proveriti. Izvinjavam se ukoliko je bilo kome moja informacija naskodila, sto se mene tice, svaka informacija je dobro dosla, jer na kraju krajeva na svakom od nas ostaje da prosudimo sta je tacno a sta nije i da li nam je neka informacija korisna ili ne.

Evo da prepricam kako je proslo u ambasadi danas...

Pre svega da pohvalim osoblje, svi su bili ljubazni, od obezbedjenja (covek car) do osoblja na salterima.
Pri ulasku, nakon pretresa sluzbenici proveravaju da li imate svu dokumentaciju kod sebe i ukoliko vam nesto nedostaje od papira, mozete otici i doneti (uglavnom je to odstampan mail sa terminom, to se najcesce zaboravlja). Nakon toga, dobijete broj i onda cekate svoj red. Danas je relativno brzo islo, nisam ni pola sata cekala - max 20 min.
Sad da predjem na glavnu stvar. Gospodja (Nemica) koja je obradjivala moje dokumente, jeste bila fina, ali me je iscedila kao limun.
Ugovor mi je iz IT oblasti, kao i diploma, doduse nije univerzitetska vec H+/- i pripada A3 nivou koji je navodno minimum koji skola mora da ima kako bi dobili plavu kartu. Ona se uhvatila za tu diplomu, kao da sam donela diplomu iz osnovne. :) U fazonu "pa ovo nije univerzitetska diploma", na sta sam joj potvrdno odgovorila uz obrazlozenje da nas ima na Anabinu, na sta je prvo rekla "pa odbice vas zbog diplome", a zatim "mozda ce vam priznati kao Bachelor", mada trebali ste na procenu da je posaljete.
Diploma i jeste Bachelor, sad sta ce biti videcemo. Na sajtu lepo pise "ukoliko odredjene obrazovne ustanove i smera nema u Anabin bazi, onda se salje na procenu" u suprotnom samo se odstampa i donese na uvid. Nadam se da ce sluzbenik u Nemackoj biti manje detaljan. :)
Sto se ugovora tice, vec sam pominjala da su za IT struku povecali minimalnu zaradu za 2020 godinu. Meni je konkretno falilo 88eu i morala sam da saljem mail poslodavcu da mi potvrdi da ce mi povecati platu, kako bi ona to tamo zabelezila i stavila sa strane moj predmet dok ne stigne novi ugovor. Sreca pa su mi odmah odgovorili (imala sam sat vremena) pa sam joj to tako odstampano ponovo odnela, gde mi je ona urucila papir da do 15.05. imam rok da dostavim novi ugovor, inace bi moj predmet danas bio poslat na obradu i verovatno bih bila odbijena.

Zdravo drustvo,ima li neko da je bio na terminu po novom za spajanje porodice,da nam prenese iskustvo sta sad traze.Meni nije bila potrebna nostrifikacija diplome ,otisla sam u februaru 2019po Noks 3-5 ,sad sam u velikoj zabuni.Deca mi cekaju termin na spajanje,od 7.2.2019.kcerka u julu puni 16.Registrovala sam je sa 14godina,kako je pocelo mislim da ce napuniti 16kad stigne termin,naravno nema C1..Nervira me ova diskriminacija mislim da su svacija deca ,deca,nebitna je diploma,sta sad neko mora da ceka do besvesti samo ako nema nostrifikaciju.Sta cemoje mi kojima nije trebala?

Ćao ljudi. Da li neko ima iskustva sa radnom vizom za Noks 6-8? Termin je bio krajem januara i do danas nema još nikakvih novosti od ambasade. Znam samo da je prošle srede Bundesagentur für Arbeit imala rok da dostavi dokumenta ambasadi i to su poslali. Šta sad? Koliko se čeka na odgovor ambasade? Ugovor o radu u Nemačkoj počinje 1.4.2020. Hvala unapred na odgovoru.

Pozdrav ljudi, da li neko zna kolika je minimalna satnica Strukovnog inzenjera, NOKS 6-8 Visokoobrazovani, Visoka elektrotehnicka skola skola je u pitanju?
Za mesto Stuttgart. Ja imam ugovor sa pocetnom platom 3000 bruto mesecno. Da li je to dovoljno?
Dovoljno je,jedino za plavu kartu plata igra ulogu.Jesi pronasao diplomu na anabinu i koji status ima,ali posto su strukovne studije predpostavljam da ima status +/- ,i trebo bi poslati pre termina diplomu na procenu u Bohn ako to vec do sada nisi uradio.

Poslednja izmena:
Dovoljno je,jedino za plavu kartu plata igra ulogu.Jesi pronasao diplomu na anabinu i koji status ima,ali posto su strukovne studije predpostavljam da ima status +/- ,i trebo bi poslati pre termina diplomu na procenu u Bohn ako to vec do sada nisi uradio.
Hvala bas tako H+/- mi je na ANABINU i vec sam odradio ekvivalenciju diplome u Bonnu. I ja se nadam da ce biti dovoljna ova plata za pocetak

Pozdrav ljudi.
Ja sam aplicirao za radnu vizu po starom zakonu 9.5.2018 preko ambasade u Sarajevu.
Uskoro ocekujem termin,dobio sam ugovor od poslodavca.Kada sam pitao poslodavca da mi sredi Zustimmung rekao je da ne zna sta je to.Zanima me da li je potreban Zustimmumg po starom zakonu i da li je obavezan.Posao je na bausteli.
Nadam se da ce neko imati korisnu informaciju,unaprijed zahvaljujem.

Hvala bas tako H+/- mi je na ANABINU i vec sam odradio ekvivalenciju diplome u Bonnu. I ja se nadam da ce biti dovoljna ova plata za pocetak
Plata ti je iskreno dosta niska za nekoga sa ovim kvalifikacijama, a Sttutgart nije jeftin grad. Ne znam u kojoj si poreskoj klasi (tj da li si ozenjen, imas dece i slicno) ali bice ti malo cupavo da nadjes stan. ali polako, sredi se sve...

Pozdrav ljudi.
Ja sam aplicirao za radnu vizu po starom zakonu 9.5.2018 preko ambasade u Sarajevu.
Uskoro ocekujem termin,dobio sam ugovor od poslodavca.Kada sam pitao poslodavca da mi sredi Zustimmung rekao je da ne zna sta je to.Zanima me da li je potreban Zustimmumg po starom zakonu i da li je obavezan.Posao je na bausteli.
Nadam se da ce neko imati korisnu informaciju,unaprijed zahvaljujem.
Ne treba vise taj zustimmung,to je trebalo pre davno,moli se samo da ti odobre vizu za pomocnika za bausteli jer dele uveliko odbijenice za nekvalifikovane,kao ima i kod njih takvi na birou,obrati paznju i na ugovor jer to je drugo za sta mogu da te odbiju tj.satnica.pozz

Ne treba vise taj zustimmung,to je trebalo pre davno,moli se samo da ti odobre vizu za pomocnika za bausteli jer dele uveliko odbijenice za nekvalifikovane,kao ima i kod njih takvi na birou,obrati paznju i na ugovor jer to je drugo za sta mogu da te odbiju tj.satnica.pozz
Hvala na odgovoru.
Naveo je u ugovor da dolazim kao pomocnik (Helfer),satnica 14 eura bruto.
Nadam se da nece biti problema.

Plata ti je iskreno dosta niska za nekoga sa ovim kvalifikacijama, a Sttutgart nije jeftin grad. Ne znam u kojoj si poreskoj klasi (tj da li si ozenjen, imas dece i slicno) ali bice ti malo cupavo da nadjes stan. ali polako, sredi se sve...
On ide u mesto pored Stuttgarta pa ce mu biti lakse za stan,stanovi jesu tu skupi i veoma tesko za naci.Ali iskreno Stuttgart je dobar,ima dosta nasih,ima cak i Srpska crkva i razna udruzenja,ima nasih lokala i to u samom centru grada,vredi otici u Stuugart u svakom smislu,iskreno u Stuttgartu se osecas kao da si u Srbiji i dovoljno je reci glavni grad pokrajine Baden Wurttemberg.

Poslednja izmena:
Interesuje me da li mogu promeniti svoju vizu , sadasnju plavu kartu koja mi traje do aprila sledece godine 2021, promeniti na obicnu vizu NOKS 3-5 , zato sto sa njom mogu lakse naci posao. Ostao sam tamo bez posla i pokusavao sam pronaci posao ali bezuspesno sa plavom kartom jer poslodavcima u Nemackoj gde god sam zvao je cifra od 3500 eura brutto bila previsoka . Imao sam brdo ponuda u firmama ali sa srednjom strucnom spremom. Moze li mi sada to trazenje nove vize napraviti problem imajuci u vidu da sam vec trazio plavu kartu. Ja sam inace tamo otisao ne sa nekim preterano velikim prakticnim iskustvom . Ima li neko slicno iskustvo i bio bi veoma zahvalan na odgovoru.

Interesuje me da li mogu promeniti svoju vizu , sadasnju plavu kartu koja mi traje do aprila sledece godine 2021, promeniti na obicnu vizu NOKS 3-5 , zato sto sa njom mogu lakse naci posao. Ostao sam tamo bez posla i pokusavao sam pronaci posao ali bezuspesno sa plavom kartom jer poslodavcima u Nemackoj gde god sam zvao je cifra od 3500 eura brutto bila previsoka . Imao sam brdo ponuda u firmama ali sa srednjom strucnom spremom. Moze li mi sada to trazenje nove vize napraviti problem imajuci u vidu da samvec trazio plavu kartu. Ja sam inace tamo otisao ne sa nekim preterano velikim prakticnim iskustvom . Ima li neko slicno iskustvo i bio bi veoma zahvalan na odgovoru.
Ako si vec u Nemackoj i hoces da radis taj drugi posao koji spada pod noks 3-5 trebalo bi ta nostrifikujes tu svoju srednjoskolsku diplomu da bi radio taj drugi posao,onda ne bi trebao da imas problem,ali ipak raspitaj se u auslandbehorde jer si jedinstven slucaj,jer i u ambasadi se vise ne mozes prijaviti za termin za kv zanimanje bez nostrifikacije.

Poslednja izmena:
Ako si vec u Nemackoj i hoces da radis taj drugi posao koji spada pod noks 3-5 trebalo bi ta nostrifikujes tu svoju srednjoskolsku diplomu da bi radio taj drugi posao,onda ne bi trebao da imas problem,ali ipak raspitaj se u auslandbehorde jer si jedinstven slucaj,jer i u ambasadi se vise ne mozes prijaviti za termin za kv zanimanje bez nostrifikacije.
Hvala puno na odgovoru.Ja sam bio tamo jedno vreme ali posto nisam vise mogao ostati zbog finansija morao sam se vratiti .Tamo sam se odjavio. Ja sam preveo kod sudskog tumaca diplomu i imam apostil na njoj . Kako ide procedura kome moram preko meila da posaljem moju diplomu srednje skole ?Hvala unapred na odgovoru.

Hvala puno na odgovoru.Ja sam bio tamo jedno vreme ali posto nisam vise mogao ostati zbog finansija morao sam se vratiti .Tamo sam se odjavio. Ja sam preveo kod sudskog tumaca diplomu i imam apostil na njoj . Kako ide procedura kome moram preko meila da posaljem moju diplomu srednje skole ?Hvala unapred na odgovoru.
Ma kakvog meila,moras prvo poslati diplomu na nostrifikaciju u regiju gde planiras ici raditi,sve upute imas na sajtu anerkenungen in de,posto si se vratio ne verujem da mozes ista uraditi osim da se sad od prvog marta prijavis po novom zakonu na termin za zanimanje za koju imas diplomu,ali pre toga nostrifikacija diplome mora da se odradi i to traje minimum 3 meseca.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back