mirjana1211
Početnik
- Poruka
- 12
NOKS 6-8: plava karta
Prijava: 18.07.2019.
Termin: 18.10.2019.
Prijava: 18.07.2019.
Termin: 18.10.2019.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da li se neko susretao s priznavanjem diplome ? U pitanju je sss ,zanima me sam početak prevodjenja dokumenata.Je li moguce prevesti dokumente u svojoj zemlji, tacnije BIH kod tumaca koji je u bazi ili mora biti iz EU ? Je li uredu da prevedene diplome zajedno s orginalnim diplomama odnesem u sud na apostille ?
Hvala na savetu i znam da si u pravu za sve ovo sto si napisao. Dete dolazi sa majkom tj. mojom suprugom u Nemacku. Dobile su viizu (spajanje porodice). Nije da ne zna bas nista Nemacki, jer vec 6 meseci pohadja kurs, ali znam da to nije dovoljno za normalno skolovanje. Takodje, nemam kome da je ostavim u Srbiji jer je moja cela familija u Nemackoj (majka, braca, tetke itd). Moje pitanje je bilo, koju dokumetnaciju (ispisnica iz skole, izbod rodjenih, svedocanstva) traze u Nemackoj pri upisu deteta u skolu, i da li sva dokumentacija treba da se prevede na Nemacki jezik?uhhhh… dete od 16 god. bez znanja nemackog planiras da upises u neku nemacku skolu?! pa sto nije ucila nemacki dok ste spremali spajanje porodice (sigurno nisi preko noci resio dete da dovedes u DE)?! One price "deca lako nauce jezik sa drugom decom", to zaboravi! jednostavno nije tacno… mozda nauce, da razgovaraju, ali pravopis, gramatiku, citanje, pisanje, jednostavno nema sanse! mozda ako se radi o detetu od 2-3 god. pa do skole uspe da stigne vrsnjake, ali u kasnijem dobu je to nemoguce.
iskren da budem, ne mislim da ti je dovodjenje deteta tog doba u Nemacku bas sjajna ideja, iz vise razloga:
prvo, radi se o vrlo specificnim godinama kada su deca emotivno vrlo nestabilna i osetljiva. gube svoje staro drustvo, a cesto ne mogu da se snadju u novoj sredini, osecaju se odbaceno, bez prijatelja itd. a bez znanja jezika ove pojave mogu da budu samo jos izrazenije.
drugo, skolski sistem u Nemackoj je potputno drugaciji u odnosu na sistem u Srbiji (osnovna skola traje 4 god, vec od 5. deca se profesionalno usmeravaju) i pitanje je kako ce tvojoj cerki vrednovali razrede od 5-8 osnovne skole, kad to u DE ne postoji?! pretpostavljam da bi je rasporedili u neku Hauptschule (za decu sa najlosijim uspehom u osnovnoj skoli), posle cega moze da upise Ausbildung samo za neki zanat. mozda ti je dete dobar ucenik u Srbiji, da ima perpsektivu da savrsi srednju i studira, a ako joj prekines skolovanje i dovedes u nemacku, jednostavno ce je tako rasporediti kako sam ti rekao (svidjalo se to tebi ili ne) i nakraju ce zavrisiti kao prodavac u Aldiju ili sl. a mozda bi u Srbiji postala lekar, inzenjer, pravnik…
Imam komsije iz Makedonije koji su dosli kada su im deca bila u osnovnoj skoli (mislim 4. i 2. razred) i decu su samo vratili jedan razred unazad jer su nesto nemackog znali. prakticno su ponovili razred koji su zavrsili u MK nastavili da idu sa drugom decom. naravno, oboje su posle zavrsene osnovne skole (4. razreda) rasporedili u hauptschule, jer kada sa jezikom zaostajes za drugom decom, nije ti Problem samo nemacki, nego i svi ostali predmeti jer je, naravno, sve na nemackom.
inace, kad deca ne znaju nista nemacki, rasporede ih u Integraciona odeljenja sa decom Sirijaca, Avganistanaca, Pakistanaca, Afrikanaca i ostalih izbeglica… ne verujem da ce ti dete u takvom drustvu bas biti srecno!
na tvom mestu, ja bih razmislo jos jednom. mislim da je bolje pustiti da dete zavrsi skolu u Srbiji, pa onda uradi Anerkennung diplome i to joj racunaju kao da je u Nemackoj zavrsila, a za to vreme uci nemacki i dalje, pa kad ovde moze da ima mngo bolji start nego u toj situaciji u koju ces je sada dovesti.
Nazovite auslandbehorde u opstinu gde planirate ziviti dobicete od njih upute za vas slucaj sta kako i gde.Hvala na savetu i znam da si u pravu za sve ovo sto si napisao. Dete dolazi sa majkom tj. mojom suprugom u Nemacku. Dobile su viizu (spajanje porodice). Nije da ne zna bas nista Nemacki, jer vec 6 meseci pohadja kurs, ali znam da to nije dovoljno za normalno skolovanje. Takodje, nemam kome da je ostavim u Srbiji jer je moja cela familija u Nemackoj (majka, braca, tetke itd). Moje pitanje je bilo, koju dokumetnaciju (ispisnica iz skole, izbod rodjenih, svedocanstva) traze u Nemackoj pri upisu deteta u skolu, i da li sva dokumentacija treba da se prevede na Nemacki jezik?
Da li znate do kog su datuma u ambasadi stigli sa spajanjem porodice?Pozdrav,
Da li neko zna sta je sve potrebno od dokumentacije za upis deteta od 16 godina u skolu u Nemackoj? Da li dokumenti moraju biti prevedeni na Nemacki jezik? Zavrsila je prvu godinu srednje skole u Srbiji i sad se preseljava kod mene u Namacku. Nemacki jezik nezna.
Hvala
Mislim da su podeljeni termini do 18.09. za Beograd.Da li znate do kog su datuma u ambasadi stigli sa spajanjem porodice?
ne mozes puno toga da im dostavis, jedino sto mi pada na pamet je svedocanstvo o zavrsenoj osnovnoj + svedocanstvo iz 1. srednje. (ispisnicu iz skole ne verujem da ce ti traziti, a izvod iz MKR ni toliko). ako uspe da polozi u Srbiji neki npr. A1 kurs na Göethe-u svakako bi bilo od koristi da im i to dostavis. Kontaktiraj Schulamt nadlezan za mesto gde planiras da upises dete u skolu. oni ce ti dati prave informacije, ne vredi da mi ovde nagadjamo. Pretpostavljam da posto je skolska godina vec krenula a ona ne govori nemacki, da ce je ili, kao sto sam vec napisao, ako ima rasporediti u integraciono odeljenje u nekoj skoli (ako postoji u blizini), ili na Integrationskurs gde ce samo pola godine da uci nemacki pa onda od sledece godine u neku skolu gde procene da je najslicnije sa onim sto je u Srbiji isla i u zavisnosti od znanja jezika.Hvala na savetu i znam da si u pravu za sve ovo sto si napisao. Dete dolazi sa majkom tj. mojom suprugom u Nemacku. Dobile su viizu (spajanje porodice). Nije da ne zna bas nista Nemacki, jer vec 6 meseci pohadja kurs, ali znam da to nije dovoljno za normalno skolovanje. Takodje, nemam kome da je ostavim u Srbiji jer je moja cela familija u Nemackoj (majka, braca, tetke itd). Moje pitanje je bilo, koju dokumetnaciju (ispisnica iz skole, izbod rodjenih, svedocanstva) traze u Nemackoj pri upisu deteta u skolu, i da li sva dokumentacija treba da se prevede na Nemacki jezik?
31.03 delili, 3 vozaca dobili terminJos nista nisu delili za noks 3-5 vozace?
Termini za Zapadni Balkan bez obzira na noks se dele dokle traje Uredba a to je do 31.12.2020.To pise na sajtu ambasade,ko ne stigne najverovatnije se mora registrovati ponovo po novom zakonu,a po novom zakonu ce se termini dibijati veoma brzo jer su postavili visoke kriterijume koje moras da ispunis pa tek onda da se prijavis za termin.Pozdrav. Mene zanima šta će biti sa nama koji smo aplicirali a nećemo stići na red za termin do stupanja na snagu novog zakona? Da li apliciramo opet ili? Ne znam ima li tp veze sa noksom, ali ja sam aplicirala kao 3-5
Upravo citah. Generalno treba ti priznata diploma tj da je nostrifikujes i jezik. A za vizu za trazenja posla i novac...Termini za Zapadni Balkan bez obzira na noks se dele dokle traje Uredba a to je do 31.12.2020.To pise na sajtu ambasade,ko ne stigne najverovatnije se mora registrovati ponovo po novom zakonu,a po novom zakonu ce se termini dibijati veoma brzo jer su postavili visoke kriterijume koje moras da ispunis pa tek onda da se prijavis za termin.
Jeste ,zakon je na 145 stranica čini mi se ali to su neka osnovna načela...Upravo citah. Generalno treba ti priznata diploma tj da je nostrifikujes i jezik. A za vizu za trazenja posla i novac...
A zakon valjda od 1.03 se primenjujehvala u svakom slucaju.
Da vec su napisali na sajtu ambasade da se salju diplome u Nemacku tj.da se pocne sa priznavanjem kvalifikacija(za to je potrebno 3 meseca i kosta oko 300 evra).Za jezik se kao jos nezna ali stoji na nemackim portalima da treba po novom min.b1 certifikat.I to sve kad sagledas u ovom trenutku 90 posto ljudi to nema spremno,tako da oni koji to imaju za njih ce novi zakon biti olaksanje u smislu toga da ce termin dobiti za par sedmica isto kao sto se dobijao pocetkom 2016 kad je izaso ovaj sadanji zakon.Upravo citah. Generalno treba ti priznata diploma tj da je nostrifikujes i jezik. A za vizu za trazenja posla i novac...
A zakon valjda od 1.03 se primenjujehvala u svakom slucaju.
Ja sam zavrsila za masinskog tehnicara, smer masinstvo i obrada metala (mislim da ne bih imala problema oko priznavanja diplome), jezik trenutno na A2.. Medjutim, decko jezik ne uci (pa drzim palceve da oko jezika ne budu toliko zahtevni). Medjutim, posao tek trazimo a kako sam skontala nostrifikacija diplome ide po oblastima tako da da bi trebali traziti posao onde gde odlucimo da nostrifikujemo diplomu, ili gresim?Jeste ,zakon je na 145 stranica čini mi se ali to su neka osnovna načela...
Čak i ako ti je djelomično priznaju(diplomu) postoji mogućnost usavršavanja u DE i samim tim osoba se može zaposliti dok traje taj proces...
Kako god ,čini mi se da su nas Njemci bukvalno natjerali da učimo jezik jer ne zele nekvalifikovanu radnu snagu.
Mislim da je ovaj zakon odličan za kvalficiranu radnu snagu.
Bit ce dosta dosta mogućnosti napredovanja subfinansiranja i sl.Trebali su ovo prije uraditi, jer bi se smanjile gužve u ambsadama koji predaju za posao za koji nisu kvalifikovani,tjs odvojili bi se kvalificirana i nekvalificirana.
Hvala ti na odgovorina. Ostaje mi da se raspitam detaljno oko nostrifilacije diplomeDa vec su napisali na sajtu ambasade da se salju diplome u Nemacku tj.da se pocne sa priznavanjem kvalifikacija(za to je potrebno 3 meseca i kosta oko 300 evra).Za jezik se kao jos nezna ali stoji na nemackim portalima da treba po novom min.b1 certifikat.I to sve kad sagledas u ovom trenutku 90 posto ljudi to nema spremno,tako da oni koji to imaju za njih ce novi zakon biti olaksanje u smislu toga da ce termin dobiti za par sedmica isto kao sto se dobijao pocetkom 2016 kad je izaso ovaj sadanji zakon.

sve upute na sajtu anerkenungen in deutschland i to je to.Gde se mozemo raspitati oko nostrifikacije diplome?
Tehnicar drumskog saobracaja mislim da mi je priznata diploma. B1 imam. Samo jos oko te nostrifikacije da se raspitam, ako neko moze ukratko da mi kaze, bio bih mu zahvalan.