Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Viza za odlazak za trazenje posla je u sustini jedno veliko nista jer sa njom mozes da odes u Nemacku i da boravis odredjeni period tj.da trazis posao ali ne smes da radis,i moras da imas odredjenu svotu novca u banci kao dokaz da se mozes za taj period tamo sam finansirati dok ne nadjes posao.Posto se po novom zakonu ukida noks 1-2 tj.moci ce samo kvalifikovani da idu ti naravno da moras za odredjeno zanimanje da imas nostrifikovanu diplomu i polozen odredjeni nivo jezika( ceka se za jezik jos da se definise).Za tu prefalikaciju sto kazes moze ali naravno ta diploma sto se dobije mora biti priznata u Nemackoj.Za termine za vizu su rekli po novom da ce da prosire kapacitete ambasade i da ce svi cekati na termin po novom oko 3 meseca,to je ono sto se tice novog zakona i to sve navedeno stoji u njemu.Za zapadni Balkan ljudi koji trenutno cekaji ili se prijavljuju na termin taj zakon je trenutno na razmatranju u Nemackoj da li da ga ostave kao sto je predvidjeno do kraja 2020 ili da ga ukinu odmah po nastupanju novog zakona,ali u jednom su svi saglasni u Nemackoj da zapadni Balkan ne moze imati dva useljenicka zakona i da ce za sve vaziti taj novi kad stupi na snagu.

Hvala!

https://anabin.kmk.org/anabin.html

Kome treba, ovde se proverava sta je priznato a sta nije...

Ja sam cak slao svoju diplomu u Bonn na izjednacavanje, platio oko 300 evra i imam zvanicnu potvrdu da mi je diploma jednaka Nemackoj (Visoka Tehnicka Skola Strukovnih Studija u Novom Sadu). Nije obavezno, ali mi je pomoglo da dobijem posao.

Ja sam istu školu završio, imao bih par pitanja ako može

Ne znam šta si mislio, da oni jedva čekaju da ti dođeš tamo? Cela Afrika i Azija hoće da se usele u EU, nismo mi jedini. Ne treba njima više jeftina radna snaga koja će da obara satnicu. Ako nemaš EU pasoš uvek ćeš biti tretiran kao građanin drugog reda, bilo da si iz Srbije, Ugande ili Pakistana. Kada budemo sredili državu onda ćeš moći napolju s ličnom kartom. Ako imaš 800k evra iskeširaj za Malteški pasoš, u suprotnom sedi i čekaj još 10 godine da ti ambasada dodeli termin.
Molim Vas ako mozete da se javite na moj mail exsa@mail.com (nije gmail). Hteo sam nesto privatno da Vas pitam. Hvala puno

Pozz

Evo dodje i vreme za termin za spajanje. Znam da je verovatno bilo postova ali nikako da nadjem konkretan koristeci search na ovom forumu.Prijavio sam zenu za termin za spajanje porodice, sa njenim podatcima naravno i u polje za ostale brojeve pasosa stavio broj od bebkojevog pasosa.
Je li to ispravan nacin posto je mala i bice mladja od 3 god kad budu stigli na red pa nece morati i ona da se pojavljuje licno sa mamom na terminu? Ako nije ispravno jel moram i za nju zasebno ili ne?

Hvala i pozz...

Ja sam mašinski-održavanje smer (5 semestara) , da li mogu da idem na plavu kartu? Na anabinu mislim da piše h- šta to tačno znači? Da li je moguće naći posao u struci bez iskustva?...
Izvini za kasnjenje, dugacak vikend....

Ako je H- onda 99% nije priznata. Mozes da probas da je nostrifikujes, ako prodje prodje ako ne izgubio si 100 evra otprilike al barem znas na cemu si... Mozda i prodje posto nije ni taj spisak 100% tacan. Ukoliko samo odstampas stranicu sa anabina i odes na termin vratice te jer je H-.

BTW, u ambasadi na salteru sam naleteo na jednu zenu/devojku koja preslaze ta dokumenta (radnik ambasade), obradovala se kad je videla diplomu jer je i ona istu skolu zavrsila :)

Posto hoce samo kvalifikovane radnike sa nostrifikovanim diplomama, verovatno se ukidaju nekvalifikovani ili ti NOKS 1-2 po tom novom zakonu.
Postoje dve mogucnosti: ili ce ukinuti ovaj stari zakon kad krene novi (znaci ukidaju i 1-2) ili ce terati stari do kraja 2020.
Nigde u predlogu novog zakona nije izricito receno da ce ukinuti noks 1-2, sustina novog zakona je da ce moci da se radi i prekvalifikacija radnika za dato zanimanje.
A i bilo bi logicno da svi koji apliciraju pre kraja ove godine ostanu po starom zakonu koji vazi do 31.12.2020, jer niko nije rekao da ce se sadasnji zakon sigurno ukinuti, mozda ostane paralelan zakon do isteka ovog prvog.

Nigde u predlogu novog zakona nije izricito receno da ce ukinuti noks 1-2, sustina novog zakona je da ce moci da se radi i prekvalifikacija radnika za dato zanimanje.
A i bilo bi logicno da svi koji apliciraju pre kraja ove godine ostanu po starom zakonu koji vazi do 31.12.2020, jer niko nije rekao da ce se sadasnji zakon sigurno ukinuti, mozda ostane paralelan zakon do isteka ovog prvog.
To sto je mozda logicno tebi, njima nije. Cim se jasno kaze kvalifikovani! radnici onda znaci da sadasnji noks 1-2 nece moci da prodje. Ne kazem da mozda za neka specificna zanimanja (vozaci, zavarivaci, negovatelji,...) nece biti dozvoljena prekvalifikacija (ako nemas bas tu skolu zavrsenu ovde) ali to je u domenu pretpostavke.
Sto se tice novog i starog zakona, bice dve opcije, jedna je da stari zakon ovaj po kome pokusavamo da odemo vazi dokle i treba da vazi do 31.12.2020., pa ko dobije termin do tog datuma on ce i otici. Druga opcija je da ce sa stupanjem novog zakona u 2020. prestati da vazi stari zakon jer zasto bi imali dva zakona.

To sto je mozda logicno tebi, njima nije. Cim se jasno kaze kvalifikovani! radnici onda znaci da sadasnji noks 1-2 nece moci da prodje. Ne kazem da mozda za neka specificna zanimanja (vozaci, zavarivaci, negovatelji,...) nece biti dozvoljena prekvalifikacija (ako nemas bas tu skolu zavrsenu ovde) ali to je u domenu pretpostavke.
Sto se tice novog i starog zakona, bice dve opcije, jedna je da stari zakon ovaj po kome pokusavamo da odemo vazi dokle i treba da vazi do 31.12.2020., pa ko dobije termin do tog datuma on ce i otici. Druga opcija je da ce sa stupanjem novog zakona u 2020. prestati da vazi stari zakon jer zasto bi imali dva zakona.
Znaci ako njima treba radnik gradske cistoce ili utovarivac prtljaga na aerodromu on mora da dokaze strucnost?
Koja je to strucna diploma?

80% posto njih ne radi nigde nego zivi od socijale, imaju puno dece i dobijaju velike decije dodatke za toliku decu.
Ma znam ja kakva su oni sorta i da su hteli da rade, radili bi nesto u svojoj zemlji, nego slatko im je da zive na grbaci domicilnog stanovnistva. Opet ti kazem, Nemci ce pokusati da na takve poslove uguraju azilante. Druga je stvar sto mislim da oni pored svega toga ne mogu i nece da rade proste ali teske poslove kao sto su monteri skela, negovatelji itd... Kao ce nemacka privreda da izgura to a takvi radnici su im potrebni, ne znam.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back