Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedno pitanje ako neko zna sta i kako?
Dakle ovako ugovor je na 6 meseci,vozac kamiona kako su mi rekli produzetak je na neodredjeno.
E sad moze li se produziti ugovor pre tih 6 meseci recimo nakon 2-3 meseca,jer vidim razne price se provlace po forumu oko toga.
Pozz i hvala

Niste lepo definisali pitanje. Taj ugovor 6m probno i posle unbefristet je dobar, ne fali mu nista, nosite ga tako.

Citala sam nesto i ranije o tom zakonu, tj da taj ministar hoce da uvede neki sistem bodovanja, ali kazu mnogi da mu to nije dobra ideja iz mnogo razloga. Sto se jezika tice , ja kao med.sestra za sada imam b1 nivo, a ako mi budu trazili i c1 itd odustacu od svega jer sve ovo jako puno traje. A1 nivo je meni bio i najtezi , jer tu su sve osnove gramatike, imenice, povratne zamenice, glagoli, brojevi, pitanja pravopis itd. Pa ako budete ucili, obavezno pre toga obnovite i srpsku gramatiku kako bi vam bilo lakse.

Da definisem jasno mi je to, mene samo zanima moram li cekati 5-6 meseci da bih predao za produzetak ili to moze i ranije pre isteka probnog rada t.j ugovora...

To sve zavisi od dobre volje poslodavca. Generalno, nakon isteka tih 6 meseci ti dobijas nov ugovor na neodredjeno. Ako je poslodavac voljan, moze ti to ponuditi i ranije, ali nije u (zakonskoj) obavezi.

Da definisem jasno mi je to, mene samo zanima moram li cekati 5-6 meseci da bih predao za produzetak ili to moze i ranije pre isteka probnog rada t.j ugovora...

....može se predati ranije i to nakon recimo 4 meseca (jer tada imate 3 platna listića). Sa platnim listićima (3) idete u Auslandbehoerde, tamo dobijete još neke formulare (trebaju Vam fotke), to predate i čekate.
To je da se razumemo za produžetak boravka, a ugovor o radu naravno produžava poslodavac.

Sa FB:

Ambasada Bg, Noks 6-8
Zahtev 8. jun
Mail 13. avg
Termin 28. avg
Viza odobrena 5. sept

Ja sam predao 19.7. i sad se brinem da ne dobijem termin pre venčanja 13.10. :( Ionako mi je ugovor važi od januara 2019.

Da nesto razjasnimo. Kada ti jave kada je termin nista nije obavezujuce sto se tice da li si u braku ili ne. Jer ti kada si aplicirao za termin za vizu i nema da se navede da li si u braku ili ne.

Vec ces to navesti na samim formularima koje ces predati na terminu. Da li si u braku skim i kad si se vencao, da li imate dece.

Ti moras da se vencas pre odlaska na termin u ambasadu kada budes predavao dokumente. A ne pre onog emaila koji te obavesti kad imas termin.

E sad nekom stigne email kada ima termin u ambasadi 4 dana ranije pre samog termina a nekom 2 sedmice a nekom i mesec dana. Tada se mozes vencati.

Mozes se bukvalno vencati dan pre nego sto odes u ambasadu na termin. Da bude napisano na formulary da si u brake skim. Kada ti supruga ili suprug apliciraju za spajanje porodice, na termin nose internacionalni vencani list gde pise datum vencanja a on mora biti pre tvog termina koji si imao u ambasadi.

Ko se venca kasnije, a ovaj ko ide putem radne vize na svojim formularim ne navede da je u braku. Ovaj drugi supruznik mora da ceka 2 godine pre nego sto zatrazi spajanje porodice.

7-8 radnih dana cekate? Ovi nasi mozda nisu ni poslali papire u Nemacku za to vreme...
Samo da dodam, poslodavac ce znati to pre vas jer ce ga svakako kontaktirati kada budu obradjivali vase podatke.

Da li znate možda koliko dugo traje ta obrada podataka? Pošto sam u sličnoj situaciji i kontaktirali su ih u utorak. Ludim, termin bio pre skoro mesec dana (10.8.) za NOKS 6-8

Da nesto razjasnimo. Kada ti jave kada je termin nista nije obavezujuce sto se tice da li si u braku ili ne. Jer ti kada si aplicirao za termin za vizu i nema da se navede da li si u braku ili ne.

Vec ces to navesti na samim formularima koje ces predati na terminu. Da li si u braku skim i kad si se vencao, da li imate dece.

Ti moras da se vencas pre odlaska na termin u ambasadu kada budes predavao dokumente. A ne pre onog emaila koji te obavesti kad imas termin.

E sad nekom stigne email kada ima termin u ambasadi 4 dana ranije pre samog termina a nekom 2 sedmice a nekom i mesec dana. Tada se mozes vencati.

Mozes se bukvalno vencati dan pre nego sto odes u ambasadu na termin. Da bude napisano na formulary da si u brake skim. Kada ti supruga ili suprug apliciraju za spajanje porodice, na termin nose internacionalni vencani list gde pise datum vencanja a on mora biti pre tvog termina koji si imao u ambasadi.

Ko se venca kasnije, a ovaj ko ide putem radne vize na svojim formularim ne navede da je u braku. Ovaj drugi supruznik mora da ceka 2 godine pre nego sto zatrazi spajanje porodice.

Hvala na objašnjenju. Ako se desi da je termin pre 13.10. venčaćemo se u opštini i otkazati matičara za dan venčanja.

Pozdrav

Zna li neko da li je za radnu vizu za vozace C kategorije u ambasadi potreban iskljucivo ugovor o radu tj. Arbeitsvertrag , ili moze i "obavezujuca ponuda za radno mesto" tj. "Verbindliches Arbeitsplatzangebot " ?

Inace u ovoj obavezujucoj ponudi za radno mesto je sve potrebno navedeno, vrsta ugovora, datum pocetka ugovora, bruto satnica, bruto mesecna plata, broj radnih sati, odmor, troskovi itd

Da li znate možda koliko dugo traje ta obrada podataka? Pošto sam u sličnoj situaciji i kontaktirali su ih u utorak. Ludim, termin bio pre skoro mesec dana (10.8.) za NOKS 6-8

Ne zavisi cak ni od pokrajine nego od mesta u koje idete jer se papiri obradjuju na razlicitim lokacijama u pokrajinama.
To vam niko ne moze reci, vi ste 6-8, to se ne odbija samo uzivajte.

Pozdrav svima, pratim vec neko vreme komentare, ali evo i moje prvo pitanje, ako smem.
NOKS je u pitanju, naime, registrovao sam se za termin prema svom formalnom obrazovanju (SSS, masinski tehnicar za komp. konstruisanje), dakle NOKS 3-5, 6. aprila ove godine.
Ali, posao zbog kog idem (u Berlin) je Senior Frontend Developer (ili jednostavnije - programer).
Sad, ako se prijavljujem ne prema zavrsenoj skoli, vec prema zanimanju u Nemackoj, da li to znaci da je trebalo da se registrujem za NOKS 6-8?

Ako da, sta bi bilo pametno da radim, da pisem ambasadi i pitam da li da se ponovo prijavljujem ili da cekam i dalje na ovu registraciju?
I da, mozda je znacajno napomenuti, ali ostatak kolega u firmi ima fakultetske diplome, ja sam izuzetak, ima li to neke veze?

Hvala na informacijama do sada, i ako bude srece, od sada. :)

Ako ti se diploma ne uklapa sa zaposlenjem tj. ugovorom koji si dobio od poslodavca onda ide noks 1-2. Mozes ti da imas i fakultetsku diplomu ali se neces baviti poslom za koji nisi zavrsio skolu onda ti je to bez kvalifikacije (noks 1-2).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back