lordwilenjak85
Zainteresovan član
- Poruka
- 152
Da li neko ima primer sta treba pisati u izjavi da stan necu placati i da cu biti prijavljen kod rodjaka u nemackoj?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Prijavila sam se za NOKS 6-8. U informatoru ne pise da mi treba nemacki, jel treba nesto da prikazem ipak ili..? Poslodavac ne trazi nemacki.
Imam ugovor na neodredjeno i u vezi osiguranja ne znam sta da radim. U ugovoru mi nista ne pise a devojka iz HR iz moje firme mi je rekla da osiguranje nije automatsko i da kad dodjem imam zakonsku obavezu da to odradim. Sta mislite sta treba da uradim?
Hvala vam puno!
30 000 ili 3 000 brutto ?
Ma druze to niko ziv ne moze da ti kaze.Jel zna neko odprilike ili misljenje moze kada ce poceti deliti termine po noks tj po novom kog meseca pocinju?????? mene zanima noks 1-2
Da li neko ima primer sta treba pisati u izjavi da stan necu placati i da cu biti prijavljen kod rodjaka u nemackoj?
Hvala. Meni to i nije palo na pamet jer u informatoru se Nemacki ne pominje.Za WalterGropius:
Da, u pitanju je plava karta.
Zasto da puknem tolike pare na osiguranje ovde kad cu ga sve jedno imati u Nemackoj? Zar logika ambasade zaista mora da bude toliko polupana... Nisam mogla da se prijavim iz danske gde sam zivela jer mi je istekla boravisna dozvola u to vreme I na primer oni tamo to uopste ne traze. Bez reci sam. Ma samo da mi se ovo resi i da se ne osvrcem. Budalastine.
Da li si sigurna da u DE moras zakonski imati zdravstveno? Mozda ce ovo putno zdravstveno biti dovoljno? Ja iskreno ne planiram da placam i tamo zdravstveno ako cu vec imati ovo putno osiguranje placeno. Ili mozda postoji opcija nekog minimalnog zdravstvenog tamo?
Moja HR menadzerka mi je rekla da je zakonska obaveza prijaviti se tamo za osiguranje kad stignes u jednoj od osiguravajucih agencija.
E da, a fenomen u ambasadi je da nece da odgovore na mail na srpskom, traze nemacki. Drugarica mi pomogne, prevedemo Mail I na kraju ne odgovore. Sve ih treba isamarati.
Da, ako je tako onda neki minimum osnovni paket osiguranja koji ne bi trebalo da je skup...
A sto se tice radnika u ambasadi, mislim da nisu olicenje Nemacke drzave, a s druge strane ko zna koliko mejlova dobijaju pa medju njima verovatno ima i brdo nebuloznik, pa tako ne dodje do izrazaja konkretno pitanje.
Dakle svi koji zaradjuju manje od 5000 eur mesecno bruto imaj obavezno drzavno zdravstveno osiguranje. Plus mogu da imaju i dopunsko privatno.Most German residents (approx. 70 million people) are members of the government health system. If your gross salary is less than 59,400 Euros per year, or 4,950 Euros per month in 2018 then membership in the GKV is mandatory. The government health insurance scheme is administered by approximately 113 Krankenkassen and they charge the same basic rate of 14.6 % plus a possible median supplemental rate of 1% of your eligible gross salary to a maximum monthly income of 4,425 Euros (2018 figures).
You may choose private health insurance (Private Krankenversicherung or PKV) instead of the government health plan if your gross salary is higher than 59,400 Euros per year (2018 figures). Self-employed persons, German civil servants and those persons working part-time and earning less than 450 Euros per month are also eligible.
Dakle svi koji zaradjuju manje od 5000 eur mesecno bruto imaj obavezno drzavno zdravstveno osiguranje. Plus mogu da imaju i dopunsko privatno.
Oni preko te sume mogu da skroz zamene javno osiguranje privatnim, ali je i dalje obavezno neko osigiranje.
Tako da je ovaj potez ambasade malo bezobrazan, posto cemo tamo svi ionako biti osigurani.
Svaka cast na ovoj informaciji. I meni je bilo logicno tako nesto da postoji minimalno zdravstveno osiguranje. Eto, u svakom slucaju onda ne moramo da placamo i tamo zdravstveno. Da li moze informacija odakle ste kopirali ovu info?
Koliko sam ja upoznat, minimalno zdravstveno osiguranje se dobija tek nakon uspostavljanja radnog odnosa. A prva viza koja se dobije u Srbiji je boravišna dozvola na šest meseci, i tek u Nemačkoj se predaje zahtev za radnu i boravišna dozvolu. Što bi značilo da ako neko nema putno zdravstveno osiguranje iz matične države, bi bio bez osiguranja, što u Nemačkoj nije dozvoljeno. Verovatno je to razlog zašto ambasada zahteva osiguranje na šest meseci.
Neka me neko ispravi ako grešim.
https://www.howtogermany.com/pages/healthinsurance.htmlDa li moze informacija odakle ste kopirali ovu info?
Ima i ovde istine. Naime, meni moze npr ugovor da pocne od septembra a ja dobijem papire od avgusta i budem tamo mesec dana bez osiguranja. Valjda nece nista da prepuste slucajuKoliko sam ja upoznat, minimalno zdravstveno osiguranje se dobija tek nakon uspostavljanja radnog odnosa. A prva viza koja se dobije u Srbiji je boravišna dozvola na šest meseci, i tek u Nemačkoj se predaje zahtev za radnu i boravišna dozvolu. Što bi značilo da ako neko nema putno zdravstveno osiguranje iz matične države, bi bio bez osiguranja, što u Nemačkoj nije dozvoljeno. Verovatno je to razlog zašto ambasada zahteva osiguranje na šest meseci.
Neka me neko ispravi ako grešim.
https://www.howtogermany.com/pages/healthinsurance.html
Ima i ovde istine. Naime, meni moze npr ugovor da pocne od septembra a ja dobijem papire od avgusta i budem tamo mesec dana bez osiguranja. Valjda nece nista da prepuste slucaju