Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam bechelor diplomu Grafičke tehnologije tj zvanje Inženjer grafičke tehnologije. Prošle nedelje sam bio u Chemnitzu (istočna Nemačka) na potpisivanju ugovora o radu.
Posao je ofset mašinista, time sam se bavio i ovde. E sad po diplomi sam prekvalifikovan u odnosu na ugovor i radnu poziciju. Nisam siguran po kom noksu da podnesem zahtev za termin,
3-5 ili 6-8. Primanja nisu tolika (mada bi voleo :D) kao što se traži za NOKS 6-8. I taj apostil pečat da li je neophodan ili može samo prevod uz overu tumača.
Tek ulazim u proceduru pa mi mnoge stvari nisu baš najjasnije. Hvala na pomoći!

Imam bechelor diplomu Grafičke tehnologije tj zvanje Inženjer grafičke tehnologije. Prošle nedelje sam bio u Chemnitzu (istočna Nemačka) na potpisivanju ugovora o radu.
Posao je ofset mašinista, time sam se bavio i ovde. E sad po diplomi sam prekvalifikovan u odnosu na ugovor i radnu poziciju. Nisam siguran po kom noksu da podnesem zahtev za termin,
3-5 ili 6-8. Primanja nisu tolika (mada bi voleo :D) kao što se traži za NOKS 6-8. I taj apostil pečat da li je neophodan ili može samo prevod uz overu tumača.

Pisali su na forumima da se prijavljuje/aplicira po poziciji,koju treba raditi u Nemackoj...Ako je neko zavrsio studije,a u Nemackoj treba raditi sa srednjom skolom aplicira za taj nizi nivo obrazovanja(u ovom slucaju srednja skola).Gleda se pozicija iz ugovora...Za apostil kazu da se stavlja na original i nosi se na prevod...Neko ko se prijavio posle 1.11. ce se vec javiti i dati detaljne informacije...

- - - - - - - - - -

Ne treba zaboraviti nas veterane,nije podeljen ceo septembar i oktobar,a mozda i jos par dana za avgust;););)
28.8. je na redu,ako sam dobro ispratila...Sve najbolje...

Pisali su na forumima da se prijavljuje/aplicira po poziciji,koju treba raditi u Nemackoj...Ako je neko zavrsio studije,a u Nemackoj treba raditi sa srednjom skolom aplicira za taj nizi nivo obrazovanja(u ovom slucaju srednja skola).Gleda se pozicija iz ugovora...Za apostil kazu da se stavlja na original i nosi se na prevod...Neko ko se prijavio posle 1.11. ce se vec javiti i dati detaljne informacije...

- - - - - - - - - -

28.8. je na redu,ako sam dobro ispratila...Sve najbolje...

Da,i ja znam za 28.8...ja cekam od 21.9. i ne verujem da ce u sledecoj podeli da stignu do mog datuma,nazalost vreme cekanja se konstantno povecava,videcemo ovih dana....sretno bilo svima

Timeiris ti je sve lepo objasnila.
Noks 3-5 (nažalost) i Apostille na diplomu pa prevod.

Zdravo svima,

Dobila sam ponudu za posao u Nemačkoj. U pitanju je administrativni posao specificne prirode za koji nije potrebna diploma fakulteta ali se bazira na specifičnom radnom iskustvu koje ja imam i koje je preko 11 godina dugo. Teoretski ja sam več primljena na to radno mesto ali sada ide zvanični konkurs.

Ja imam fakultetsku diplomu Univerziteta u Beogradu koja mi je priznata u Nemačkoj i koja nije neophodna za ovo radno mesto. Moje pitanje je da li to znači da kada dodje momenat prijavljivanja za termin da ja pripadam NOKSU 6 do 8 ili 3 do 4? Nije mi to baš najjasnije. Takodje, kada bi trebalo da rezervisem termin, da li da sačekam da budem zvanično primljena na radno mesto?

Sledeće pitanje je vezano za porodicu. Imam muža koji nema trenutno posao u Nemačkoj i dete od 10 godina. Kakav bi bio njegov status tamo?

Što se tiče socijalnih stanova da li znate koji su uslovi i kada se može aplicirati za socijalni stan? Da li postoji minimum boravka tamo uz naravno prilaganje visine zarade tj zarada?

Hvala unapred na svakom odgovoru!

Izgleda da ce sledeca podela biti posle njihovog vaskra....
Koliko vidim niko nije dobio termin od juce...
E sad dal ce deliti od 3.4. ili tek za dve nedelje to niko ne zna...
Srecno svima koji su dobili vize.
Mi sto cekamo pa srecno i nama:hahaha:
Od 5.4. su slobodni termini,koliko sam ispratila...Pre toga bi trebalo da dele termine...Svima zelim sto pre termin,vizu,stalni boravak...

Direktna nostrifikacija nije moguca u nekim pokrajnama, u NRW sigurno ne moze direktna. Moja zena ima 9 godina staza na klinici, srednju i visoku skolu i opet mora da odradi 320 sati prakse plus 120 sati prilagodjavanja na poslodavca i zdravstveni sistem Nemacke.
Mnogo.Ipak ima dug staz...Koliko bi joj trebalo sati da nema staz posle pripravnickog?Mogu samo zamisliti...Bayern je uzet u primeru,koji sam objavila...Sve najbolje...

Imam medicinsku skolu, pise mi Gesundheits und Krankenpfherin/ Altenpflegerin ohne deutsche Anerkennung.
:(

- - - - - - - - - -

pisala sam ali vas nisam oznacila
gesundheits und krankenpflegerin /Altenpflegerin
imam medicinsku skolu i pokrenula sam anerkennung

Obavezno menjajte naziv zanimanja u ugovoru ...Krankenpflegerin ste samo ako imate Bescheid da imate direktnu nostrifikaciju... a za svaki drugi odgovor od Regirunga u smislu prakse ili ispita u Ugovoru mora da stoji -helfer bis Anerkenung .....

Mnogo.Ipak ima dug staz...Koliko bi joj trebalo sati da nema staz posle pripravnickog?Mogu samo zamisliti...Bayern je uzet u primeru,koji sam objavila...Sve najbolje...
Ne znam stvarno, znam da ljudi bez visoke skole dobijaju 5 - 6 meseci prakse plus teoriju u skoli.

Ona je pedijatrijska sestra, a skolovanje ovde i tamo se razlikuje u tome sto se ovde ne uci dovoljno neonatologija i decija psihijatrija i bukvalno svi to dobijaju ukoliko nisu radili bas na tim odeljenjima u Srbiji.

Znam da u Hessenu moze da se dobije direktna nostrifikacija ako se prilozi diploma B2 i ima se visoka skola i klinicki staz ali se bescheid ceka ne normalno dugo (oko godinu dana trenutno), mada smo mi bescheid iz NRW cekali 7 meseci a trebalo je da se ceka mesec dva, nego je prosle godine tona ljudi predala zahtev regirungu u Dizeldorfu i onda se sve bas puno oduzilo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back