Poštovani forumaši, ova poruka se odnosi pre svega na one koji su aplicirali po starom. Pošto puno njih dođe na forum samo kada nešto žele da pitaju, posle se retko ko javi, evo moje priče doduše još ne završene.
U pitanju je viza sa izdatom saglasnoscu.
Odobrenje od zavoda za zaposlenje iz Nemačke dobio 20.06.
Za termin se prijavio 04.07.
Povratna poruka sa datumom termina stigla 25.08.
A termin zakazan za 06.11.
Tog dana i bio u ambasadi. Ovde želim napomenuti sledeće: Obavezno isključite mobilni telefon. Ja na primer nisam imao 2 formulara-informatora,(nisam znao da treba i informator), to su mi dali oni na prvom šalteru, ako nema, morate do obližnje kopirnice. Sad,na šalteru od kojih je radilo 4, pošto sam stigao na red prvo pitanje po predaji dokumenta bilo je šta ću tamo da radim. Pošto sam ja dobio za perač stakla, odmah mi je rečeno da mi ne trebaju kopije i prevodi svedočanstava, i tražili su mi izvod iz privrednog registra za firmu ili bilans prihoda i rashoda, što ja nisam imao (iako u informatoru ne piše da je obavezan već da može da ubrza proceduru), i rečeno mi je da će me verovatno odbiti bez toga. Dali su mi rok da do kraja radnog vremena -15h to i dostavim,što sam i uspeo da uradim. To je inače jedini dokument koji ne mora biti original i koji oni mogu da čekaju samo do kraja tog radnog dana. Takođe što se ugovora o radu tiče obavezna vam je stranica na kojoj piše radno vreme i plata. Za jezik me niko nije pitao ništa, a tu stvari stoje ovako: pošto sam jedva dobio termin za 24.10. Na Gete institutu, na koji sam otišao, međutim pošto rezultati nisu izašli za 7 dana išao sam na polaganje i u Adžiju u NS. gde sam diplomu dobio posle 2 dana, preveo je i nju poneo u ambasadu. Kada sam završio u ambasadi odem na sajt i vidim položio i na gete.
Jedino što me muči, je da li će mi odgovor o vizi stići do 20.12. Kada mi ističe važenje odobrenje od nemačkog zavoda za zaposlenje, ili to nije bitno.