Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zdravo. Ovih dana bih trebala da dobijem ugovor i da zakazem termin u ambasadi, medjutim imam nekoliko nedoumica. Zavrsila sam drzavnu medicinsku skolu koja je trajala 4 godine, i sama sam nasla poslodavca, znaci nisam isla preko nacionalne sluzbe. E sada, da li prijavljujem termin u delu lica sa zavrsenim srednjim strucnim obrazovanjem ili kao medicinski radnik? Drugo sto me jos vise brine je Berufsausübungserlaubis\Anerkennung\Gleichwertigkeit aus Deutschland. To sam shvatila da je kao neka licenca, na internetu citam da je to vec zapocet anerkennung. Da li to znaci da moram da posaljem sve one papire u Regierung, sacekam odgovor, pa tek onda sa tim da zakazem termin? Nadam se da neko zna odgovor na ove probleme, i hvala unapred.
Moja supruga je takodje medicinska sestra sa visokom skolom, mi imamo coveka koji nam zavrsava sve oko nostrifikacije i preko njega smo izabrali poslodavca. On kaze da je neophodan bescheid (odluka) za anerkennung, znaci da oni odluce koliko sati teorije i prakse ti treba da bi dobila urkunde, do skoro je moglo da se preda za vizu i bez toga ali su znali bas zbog toga i da ne odobre vizu ali od 1.11.2017-e je obavezno da je pokrenut proces nostrifikacije, ovo je najsigurnija varijanta a i onda vadis ausbildung vizu koja ide dosta dosta brze, sve se zavrsi u 15-20 dana, od registrovanja do termina.

E sad da nebi sve bilo idealno taj bescheid se ceka poprilicno dugo u vecim pokrajnama, mi u NRW cekamo vec cetri meseca i trebalo bi da dobijemo odluku sledece nedelje, od ostalih vecih pokrajna jedino se u BW ne ceka duze od mesec dana.

jonny_spqr, zanima me da li je to onaj dokument u kome pise da imamo pravo da biramo izmedju Kenntnisprüfunga i Anpassungslehrganga, i da li moramo pre odladka u ambasadu to da izaberemo. Nostrifikacija je pokrenuta, ali s druge strane imam i radnu dozvolu. Zakazala sam po clanu 26.2 .
Da li ja sada imam pravo da zakzem za Ausbildung vizu, iako ne zelin da radim ausbildung vec taj Kenntnisprüfung nakon godine rada?
to me malo buni, ako nije problem da odgovorite.
pozdrav :)

Pozdrav svima i hvala na informacijama koje delite. Ukratko cu ispricati svoj slucaj i postaviti par pitanja.

Pocetkom 2016 god supruga je podnela zahtev za vizu za trazenje posla u DE. Prosli smo kroz sve moguce faze, nespavanje, jurnjava za terminom, skupljanje dokumentacije... Konacno dobili termin, mislim da je bio Jul, predali papire i posle 2-3 dana dobila je odgovor da je dobila vizu. Odlazimo u DE, ja turisticki, a supruga sa vizom, aplicira preko raznih sajtova i dobija posao za manje od mesec dana. U pitanju je posao gradjevinskog inzenjera.
Pocinje da radi 15.10.2017. u HH i krecemo u proceduru za spajanje porodice. Ja se spremam za A1, jurimo termin po starom sistemu (po ceo dan visim na sajtu i cekam da izbace termine koji nestanu za 10 min.) U medjuvremenu menjaju sistem, krece prijavljivanje i prijavljujem se medju prvima po novom sistemu i dobijam termin pocetkom decembra. Predajemo sve sto treba i cekamo. U meduvremenu sam otisao u HH i ocekivali smo do februara da cemo resiti sve.
E sad, supruga je dobila prvi ugovor na godinu dana. Prvih 6 meseci jedna plata, drugih 6 meseci povecanje (oko 600e bruto u odnosu na prvih 6 meseci) Stan smo placali dosta, skoro pola njene plate... U svakom slucaju, dobijamo odgovor u drugoj polovini februara i odbijaju me za spajanje porodice. (verovatno, ogranicen ugovor, mozda nedovoljno novca...)
Preko nekih ljudi dolazimo do advokata koji se bavi sredjivanjem papira (nije kombinacija i sema vec sve legalno samo sto vas zastupa advokat iplacate) Trazio nam je 600e i navodno zavrsice sve za mesec do dva.
On kao nas zastupnik salje Nemackoj ambasadi u beogradu zahtev za pokretanje postupka, odmah dobija odgovor i mi posle nepunih nedelju dana ponovo predajemo sve potrebne papire koje smo i prosli put predavali u HH. Navodno sve ok, samo nam treba ugovr za stalno, jos neke potvrde od firme i garancije... sve to uspemo da obezbedimo i posaljemo ali sve to traje... Dobijamo odgovor tj. advokat, negde u junu da oni predlazu da sacekamo da supruga produzi vizu posto joj je isticala u oktobru 2017. i da posle ponovo apliciramo. Ona je dobila pocetkom septembra vizu na 3 godine i advokat je ponovo aplicirao za vizu za spajanje porodice, opet sve preko Beograda... Ovoga puta ne ide tako brzo i jos uvek cekamo na termin, aplicirao je sredinom septembra.

Moje pitanje je:
- Da li neko ima iskustav i spajanje porodice na ovaj nacin, preko advokatske kancelarije
- Da li je morao da se pojavi u ambasadi u Beogradu i predaje papire kao da je licno aplicirao
- Da li advokat moze daubrza ceo ovaj proces obzirom da je trenutno HAOS u nemackoj ambasadi.

Hvala svima koji mogu da pomognu, veliki pozdrav i SRECNO sa vizom koju cekate!!!

To je samo okvirno vreme, kada ces doci na red. Videces i sam kada budes bio ispred ambasade, ne ulazite svi u 13:15 vec ide samo troje do cetvoro od jednom unutra. A sam razgovor traje vrlo kratko moza 10 min max oni proveravaju dokumenta, postave mozda par pitanja u zavisnosti za koju vizu apliciras, i to je to. Barem je tako bilo kada sam ja aplicirao pre nedelju dana.

To je samo okvirno vreme, kada ces doci na red. Videces i sam kada budes bio ispred ambasade, ne ulazite svi u 13:15 vec ide samo troje do cetvoro od jednom unutra. A sam razgovor traje vrlo kratko moza 10 min max oni proveravaju dokumenta, postave mozda par pitanja u zavisnosti za koju vizu apliciras, i to je to. Barem je tako bilo kada sam ja aplicirao pre nedelju dana.

Mozes li nam reci koja pitanja okvirno,cisto da znamo sta nas ceka???? hvala puno...

Sve pise u ovoj temi, treba samo prelistati. Prvo trazis poslodavca, on ti da obavezujucu ponudu za posao (a najbolje ugovor o radu da se potpise), poslodavac se obraca birou rada, (ako) oni izdaju odobrenje i onda zakazujes termin u ambasadi i nosis sve to kod njih.
Najteze je naci poslodavca koji ce cekati dok radnik ne dobije radnu vizu (to je cijena drzavne politike unazad 30-40 godina da se ide na istok a ne na zapad ali dobro necemo sad politiku).

Sto se tice vize za trazenje posla, koja se dobija na 6 meseci, NIJE potrebno vracati se u srbiju i traziti termin, sve se zavrsava u Nemackoj. Pricam iz licnog iskustva svoje supruge koja je sa tom vizom dobila posao septembra 2016 i pocela da radi posle mesec i po dana. Ona je konkretno aplicirala iz Berlina, posao je dobila u Hamburgu. angazovali smo agenciju u Berlinu koja se bavi sredjivanjem radne vize i sve su sredili iz Berlina!

Zdravo. Ovih dana bih trebala da dobijem ugovor i da zakazem termin u ambasadi, medjutim imam nekoliko nedoumica. Zavrsila sam drzavnu medicinsku skolu koja je trajala 4 godine, i sama sam nasla poslodavca, znaci nisam isla preko nacionalne sluzbe. E sada, da li prijavljujem termin u delu lica sa zavrsenim srednjim strucnim obrazovanjem ili kao medicinski radnik? Drugo sto me jos vise brine je Berufsausübungserlaubis\Anerkennung\Gleichwertigkeit aus Deutschland. To sam shvatila da je kao neka licenca, na internetu citam da je to vec zapocet anerkennung. Da li to znaci da moram da posaljem sve one papire u Regierung, sacekam odgovor, pa tek onda sa tim da zakazem termin? Nadam se da neko zna odgovor na ove probleme, i hvala unapred.

Od 1.11.217 moras da imas odgovor iz Regierunga da bi mogla da zakazes termin.Posaljes sva svoja dokumenta i cekas odgovor do 6 meseci.Iz Regierunga ce ti reci da li imas uslov za direktni Anerkennung ili ces morati da radis Praktikum/Kenntnisprüfung.U pokrajni BW se brzo dobije odgovor, ceka se jedno dve nedelje i retko ko dobije direktni Anerkennung sa sss.Iskreno da ti kazem ja sam i pre ovog novog zakona prvo odradila Anekkenung pa tek onda nasla poslodavca i evo sada zakazala termin.

jonny_spqr, zanima me da li je to onaj dokument u kome pise da imamo pravo da biramo izmedju Kenntnisprüfunga i Anpassungslehrganga, i da li moramo pre odladka u ambasadu to da izaberemo. Nostrifikacija je pokrenuta, ali s druge strane imam i radnu dozvolu. Zakazala sam po clanu 26.2 .
Da li ja sada imam pravo da zakzem za Ausbildung vizu, iako ne zelin da radim ausbildung vec taj Kenntnisprüfung nakon godine rada?
to me malo buni, ako nije problem da odgovorite.
pozdrav :)
Ne znam koja viza treba ako izaberes da ides na ispit a ne na praksu, mi smo se odlucili za praksu posto ce imati samo oko 200 sati i dobice nostrifikovanu diplomu, bez ikakvih ispita, koliko znam sa srednjom skolom je od 6 do 9 meseci al to valjda zavisi i od pokrajne i od tvog radnog iskustva ovde...

Hvala ti ali ne vidim neku prednost u ovim agencijama jer jednostavno vrlo lako odem na njihove sajtove za zaposljavanje i pronadjem potreban oglas.

Stvar je u tome sto imam samo kurs zavarivaca i spadam po novom u kategoriju EWT01-2 NOKS a oni traze diplomu Srednje skole (iako imam ateste njihovog TUV instituta) i B1 nivo poznavanja jezika. Pitanje je da li na oglasima za schweisserhelfera - pomocnika zavarivaca, na koje saljem CV, spadam u prvu grupu u kojoj je dovoljna diploma kursa i nivo jezika A1.
Ne znam kako to da objasnim poslodavcu sta od mene trazi ambasada... mislim, totalno ludilo...

Ja sam odigrao na ovu kartu kad su me zvali za razgovor.
Ceo informator sa sajta ambasade sam odneo na razgovor.
Hvala Bogu pa je dvojezicno, tako da su oni prosledili njihovoj kadrovskoj . Moje je bilo samo da potpisem ugovor o radu.
kad saljes cv obavezno u mailu i cv napisi koji nivo nemackog jezika znas .
Srecno

Zdravo. Htela bih da se zahvalim na odgovoru. imam samo jos 2 pitanja. Za koju grupu ste zakazali termin, lica sa zavrsenim srednjim strucnim obrazovanjem ili med. radnici? I drugo pitanje je, posto cu raditi u pokrajini Bayern, a tamo se ceka oko 6 meseci odgovor, da li mogu da zakazem termin, i da uporedno cekam odgovor iz Regierunga? Hvala Vam unapred.

ISKUSTVO AMBASADA BEOGRAD
ZAKAZANO 6.7 - DOBIJEN TERMIN 25.8 - PREDATO DANAS

Diplome - predate kopije diploma. Zaheftano fotokopija originala za fotokopiju prevoda ( u dva primerka jedan zadrzan jedan vracen ). Bitno je sto se kopije nisu ponovo overavale. Dovoljno je da se vidi potpis prevodioca i pecat

Obrazac iz avgusta 2017 - po njemu su dokumenta sakupljana

Jezik - radjen test u Ambasadi , ali je potpisana saglasnost da ce se dostaviti diploma ako se bude trazila.

Dostavljen trgovinski registar firme.

Dostavljen PIO, ali je dopisano koje sam poslove do sad radila a ticu se iskustva za radno mesto koje je u ugovoru.

I najbitnije posto je ugovor potpisan maja, trazeno je da se doda drugi datum ( sama upisala datum koji je dva dana pre pocetka ugovora ).

Vrlo su ljubazni, nisam cak ni cekala termin u 9:45h , dosla sam oko 9h i odmah su me uveil i primili dokumenta. Za sat i po je sve zavrseno. :)

PS Samnom su bili i dundjeri, 5 momka, isto su radili test, medicinari su vec imali sertifikat i dvoje zanatlija kojima je trazen sertifikat krojac/snajder i obrada stakla

Poslednja izmena:
ISKUSTVO AMBASADA BEOGRAD
ZAKAZANO 6.7 - DOBIJEN TERMIN 25.8 - PREDATO DANAS

Diplome - predate kopije diploma. Zaheftano fotokopija originala za fotokopiju prevoda ( u dva primerka jedan zadrzan jedan vracen ). Bitno je sto se kopije nisu ponovo overavale. Dovoljno je da se vidi potpis prevodioca i pecat

Obrazac iz avgusta 2017 - po njemu su dokumenta sakupljana

Jezik - radjen test u Ambasadi , ali je potpisana saglasnost da ce se dostaviti diploma ako se bude trazila.

Dostavljen trgovinski registar firme.

Dostavljen PIO, ali je dopisano koje sam poslove do sad radila a ticu se iskustva za radno mesto koje je u ugovoru.

I najbitnije posto je ugovor potpisan maja, trazeno je da se doda drugi datum ( sama upisala datum koji je dva dana pre pocetka ugovora ).

Vrlo su ljubazni, nisam cak ni cekala termin u 9:45h , dosla sam oko 9h i odmah su me uveil i primili dokumenta. Za sat i po je sve zavrseno. :)

PS Samnom su bili i dundjeri, 5 momka, isto su radili test, medicinari su vec imali sertifikat i dvoje zanatlija kojima je trazen sertifikat krojac/snajder i obrada stakla

A zasto ste radili test,niste imali nikakav sertifikat za jezik ili...?Za ovo sam prvi put cuo...Za koji nivo ste radili test?

nisam imala sertifikat.

Test je uvek A1, s tim sto mogu da traze kasnije sertifikat, ali to sad vise ne odlucuju na salteru vec u pravno-konzularnom odeljenju Ambasade

U ugovoru mi pise da mi poslodavac ne trazi nemacki, vec engleski i ex yu jezike, ali eto opet sam radila test ( 8 pitanja, 1 manji tekst i 1 opis slike )
Samo jos jedno pitanje koje ste naglasili kao najvaznije,zasto je trebalo da se promeni datum?

nisam imala sertifikat.

Test je uvek A1, s tim sto mogu da traze kasnije sertifikat, ali to sad vise ne odlucuju na salteru vec u pravno-konzularnom odeljenju Ambasade

U ugovoru mi pise da mi poslodavac ne trazi nemacki, vec engleski i ex yu jezike, ali eto opet sam radila test ( 8 pitanja, 1 manji tekst i 1 opis slike )

A bez kvalifikacije i pomocni jel i oni moraju test ili sertifkat jezika?

Cao svima, molim vas ukoliko neko zna vise info o novoj proceduri od 01.11. Ja imam samo ugovor od poslodavca, nivo nemackog mi je a2, nemam potvrdu, moram li polagati a2 ili mi treba b1. Inace po ugovoru radno mesto verkäuferin, Küchenhilfe und Servisekraft. Inace imam zavrsenu gimnaziju, poslodavac mi nije trazio skolu, treba li meni diploma pri predaji za vizu? Molim vas da mi malo pojasnite ako imate neke informacije, ne znam odakle da krenem. Hvala unapred

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back