Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo i mene na ovom forumu, da ispricam svoje iskustvo, ukratko, i planove:

Dobijem poslovnu ponudu, pocetkom novembra 2015, za sever Nemacke (Niedersachsen), i evo ga, ukratko, tok dogadjaja:
1. Zakazem termin za predaju zahteva za vizu - termin odobren 23. decembra. Vrsta vize: viza za plavu kartu.
2. U dogovoreno vreme, odnesem papire u Konzulat, i predam.
3. Viza stize 3 februara, bez ikakvih problema - diploma faksa je na anabinu sa statusom H+, plata je zadovoljavajuca za moju profesiju (IT inzenjer), jezik nisam znao da beknem (nije mi ni bio potreban - za posao je dovoljno engleski, ostalo me niko nije nista pitao).
4. U Nemacku putujem, pocinjem da radim, prijavljujem se, i sve, 15. februara 2016. godine.
5. Pri dolasku, ubrzo zakazem termin za podnosenje zahteva za plavu kartu, koju dobijem ubrzo, vec pocetkom aprila.
----- i zivot polako tece-----
Trenutna situacija: u medjuvremenu sam polozio B1 nivo, i uskoro istice 21 mesec od kada sam ovde.
Dolazim sada u Srbiju, na godisnji, i razmisljam se da uradim sledece:
- Da izvadim novi pasos (stari mi istice krajem sledece godine), pa onda, kada se vraitm sa godisnjeg, da apliciram za permanent residence - Niederlassungserlaubnis - (jer pocev od 15. novembra, ispunjavam sve uslove).

Ono sto me zanima je sledece: moja plava karta, trenutno je vezana za moj sadasnji pasos. Ja cu uci u Srbiju sa starim pasosem, i plavom kartom, na kojoj pise broj starog pasosa, a ako izvadim novi pasos, uci cu nazad u EU, sa novim pasosem, i nece mi se poklapati broj na plavoj karti sa pasosem.

Moje pitanje je: da li mogu da ocekujem da mi neko na granici pravi probleme zbog toga, i ako mogu da ocekujem, sta bih mogao da uradim da predupredim te probleme?
Da li postoji neka potvrda iz MUP-a Srbije, da sam zamenio pasos, gde ce stajati razlog zamene pasosa, i slicno?
Napominjem da dolazim autom, i prelazicu madjarsku granicu....

Bas me zanima da li je neko imao slicnog iskustva?

Ovog coveka MID HEALER- a treba uramiti! Hvala na odgovoru! Sve ovo sam pitala samo zato sto covek preko koga radim vizu tj. koji mi je nasao poslodavca mi kaze da nije tacno to da mora 2 godine kod istog poslodavca vec da kao moze da se promeni posao u koliko nije u redu nesto! Svakako veliko hvala! Smorilo me to sto postoji mogucnost da izgubimo vizu ukoliko dodjr do bilo kakvog problema. :-(

Kao što pomenuh u jednoj od prethodnih poruka (ponekad nije loše prelistati i pročitati temu od početka ;) ), vrlo verovatno u konzulatu uzimaju datum početka obrade zahteva kao relevantan, ne datum kada se dobija viza (tj. čin lepljenja vize u pasoš i vraćanje istog).

U svakom slučaju, ako možeš da uzmeš novi papir od Arbeitsamt-a, nema potrebe da otkazuješ ovaj termin i zakazuješ novi - jednostavno, ponesi i stari i novi papir na termin koji si rezervisao. Ako se (uopšte) postavi pitanje isticanja prvog papira, daj im novi sa friških 6 meseci važnosti i to je to :mrgreen:

Hmm, šta ti tačno znači ovo: "...probio sam granicu od 90 dana za 25 dana"?

Da ne znači možda da si boravio (nelegalno) u DE preko granice od 90 dana u 180 dana, i dobio si zabranu ulaska i pečat u starom pasošu? Ako je tako, onda imaš ozbiljan problem, i tu te vađenje novog pasoša neće spasiti. Ali da ne nagađam - šta si tačno ovim mislio da kažeš?

Dobio sam pecat po izlasku i prekoracio sam 25 dana boravak... nenamerno, racunao sam po starom sistemu... e sad koje su posledice i kako da se vadim? Nemam zabranu nego ako racunaju datume i vide da sam prekoracio dozvoljeni boravak? A termin jos uvek cekam.

Ovog coveka MID HEALER- a treba uramiti! Hvala na odgovoru! Sve ovo sam pitala samo zato sto covek preko koga radim vizu tj. koji mi je nasao poslodavca mi kaze da nije tacno to da mora 2 godine kod istog poslodavca vec da kao moze da se promeni posao u koliko nije u redu nesto! Svakako veliko hvala! Smorilo me to sto postoji mogucnost da izgubimo vizu ukoliko dodjr do bilo kakvog problema. :-(

Koliko je meni poznato, ti mozes da promenis poslodavca, ali za to moras da dobijes dozvolu od tvoje lokalne kancelarije za strance (Auslanderbehoerde).
Ono sto sam ja naucio iz licnog, a i iz iskustava nekih mojih prijatelja gastarbajtera, je da ti mnogo toga, sto se Nemacke tice, zavisi od lokalnog birokrate. Iako su Zakoni i pravilnici jasni i precizni, cesto se desava da lokalne birokrate mogu da ti otezaju zivot, ili pak da zaobidju neke procedure, i olaksaju ti. Tako su, recimo, jednom Ukrajincu u mojoj firmi, izdali plavu kartu, iako mu diploma nije bila na H+ listi.
A meni, recimo, priznaju B1 nivo polozen u Inlingui (lokalnoj skoli), a drugaru u Bavarskoj, nisu priznali.
Takodje, vozacku dozvolu sam zamenio bez ikakvih problema, dok su istom tom drugaru u Bavarskoj trazili da prevede srpsku vozacku.
Dakle, koliko ima pravila, toliko i nema :/

Jer neko pozvan ovih dana za vizu od strane ambasade.Jer ima neko ko se prijavio za plavu kartu a jos nije dobio vizu .Ja cekam jos od 15.08.Mene su zvali iz firme 13.09 posle predaje dokumenata u ambasadu trazili da im posaljem jos neku dokumentaciju koju oni treba da posalju Bundesagentur fur Arbeit jer ocigledno da je firma u kojoj treba da radim nije poslala njima jos nesto sto je trebalo .Onda su mi javili iz firme da je sve u redu i da vise nakon toga nista nisu trazili iz Bundesangentur.Mene interesuje kakva je sledeca procedura i da li je sada 13.09 novi datum od kojeg se racuna neko jos dodatno vreme za dobijanje vize ili ....Veliki pozdrav svima vama.

Ono sto sam ja naucio iz licnog, a i iz iskustava nekih mojih prijatelja gastarbajtera, je da ti mnogo toga, sto se Nemacke tice, zavisi od lokalnog birokrate. Iako su Zakoni i pravilnici jasni i precizni, cesto se desava da lokalne birokrate mogu da ti otezaju zivot, ili pak da zaobidju neke procedure, i olaksaju ti

Upravo tako, i ponekad se čovek stvarno iznenadi kako lako neke stvari mogu da se završe, a očekuju probleme i drndanje. :mrgreen:

Ali, treba biti oprezan sa optimizmom - moguće je da lokalni službenik "preskoči" neku proceduru, ili pogleda papire samo površno i samim tim praktično pomogne nekome, a opet, ljudi moraju da budu svesni činjenice da se, u opštem slučaju, to, na žalost, ne dešava. Ogromna većina službenika u Nemačkoj jednostavno manje ili više slepo sledi sa višeg mesta dobijenu čeklistu za administrativne poslove, tipa "ako je ovo zahtev za bor. dozvolu X, onda su potrebni A (ima/nema), B (ima/nema), C (ima/nema), ..." i to je to. Ljubazno vam saopšte da A i C imate, ali nedostaje B, i pošalju vas da to sredite.

To većina njih ne radi iz neke zlobe ili mržnje prema strancima, već jednostavno zato što im je tako lakše (mozak prebace na autopilot i slede pripremljeno uputstvo), a bogami i zato što, ako se kasnije pojave neki problemi sa tom boravišnom dozvolom i stvari dospeju do revizije ili čak do suda, onda oni žele da budu čisti pred zakonom i pokažu da su sledili proceduru od A-Z, inače će i sami imati problema. A niko od njih ne želi da rizikuje i ugrožava svoj Beamtenstatus zbog tamo nekoga, koga vide prvi i poslednji put.

U opštem slučaju, bolje se pripremiti na "najgori", ili, bolje rečeno, standardni slučaj - svi papiri moraju da se imaju i da budu validni, svi rokovi i termini moraju da se ispoštuju, i tome slično. Ako se nekome posreći da mu lokalni službenik još i pomogne, super, ali ako se neko već od početka nada da će se nekako "promuvati" i da će mu službenik već pomoći, a onda se to ne desi, bojim se da će razočarenje da bude veliko...

Poslednja izmena:
Dobio sam pecat po izlasku i prekoracio sam 25 dana boravak... nenamerno, racunao sam po starom sistemu... e sad koje su posledice i kako da se vadim? Nemam zabranu nego ako racunaju datume i vide da sam prekoracio dozvoljeni boravak? A termin jos uvek cekam.

Hmm, ja ne bih bio tako siguran što se tiče zabrane ulaska. Generalno, podaci o tvom putovanju će biti u opštoj šengenskoj bazi podataka o boravku stranaca, i tamo kompjuter računa da li je bilo prekoračenja (i samim tim, posledica) ili ne, da li nešto stoji u pasošu ili ne nije preterano bitno. Vađenje novog pasoša te ne "spašava" od posledica (inače bi bilo previše jednostavno, zar ne ;) ).

Na kraju krajeva, kad predaš zahtev za vizu, službenik u konzulatu će takođe proveriti tvoje podatke u ovoj bazi podataka, tako da može da se desi da te glatko odbiju. Predaja zahteva sa ("baš tada izvađenim") novim pasošem, tj. baš kada si sa starim imao prekoračenje boravka, može da se shvati od strane konzulata i kao pokušaj prevare, pa mogu da ti stvarno naprave probleme (tipa, dobiješ 10 godina zabrane ulaska u EU, a zahtev za boravišnu dozvolu u tom slučaju možeš da zaboraviš).

Da sam na tvom mestu, ne bih rizikovao takve posledice - ja bih se prvo obratio konzulatu sa molbom za proveru da li postoji aktivna zabrana ulaska u DE ili šengenski prostor.

Jel dobio neko skoro termin za zaposlenje sa aus/fortbildung? Cekam 9 dana od registracije, prosli put su mi javili tacno za 15 dana a termin je bio za mesec ipo. Ja sam imao termin 25.9. ali sam morao da ga otkazem jer mi jos nisu poslali bescheid koliko sati prakse moram da uradim da bi nostrifikovao diplomu.

Ne, cekam termin od 21.7... Jos nisu javili.

Stigla viza!!! Juce zvali iz ambasade. Da rezimiram: prijavila se za termin 22.07. Papire predala 28.08. a vizu dobila 27.09.
Napomena: dok sam cekala pisala sam imugracionom u nadi da cu ubrzati ili saznati status svog zahteva. Medjutim, odgovorili su mi da konacnu odluku donosi ambasada, a da imigraciono samo daje misljenje koje nije obavezujuce. Sve u svemu - ne moze se uticati na brzinu izdavanja vize.

Mala pomoc ako moze oko A-1. Da li mi je potreban A-1 za Vizu. U ugovoru za posao uz saglasnost ......mi Stoji da se potrazujem kao pomocnik Bravara.
In Nemacke firme mi ne traze znanje nemackog .
Pisite neko iskustvo o ovome ako mozete.Hvala....Termin mi je Oktobra

Na sajtu ambasade kaze da nije neophodan sertifikat, ali da mogu naknadno da traze. Kada si se prijavio za termin i kada su ti rekli datum?

Ja sam aplicirao pogresno, mozda i nisam, ne znam...Ja imam poziv za ausbildung, odnosno treba da radim, i da idem u skolu ujedno (4+2) dana. Aplicirao sam u kategoriji zaposljavanje, saglasno sa clanom 26 stav 2. Dok mi na papiru pise clan 36 stav 3. Dok moze da se rezervise i termin u ''Obrazovanju", odeljak ''Fort-Ausbildung". Gledam da li sam pogresio, ili ne. Inace, buduci poslodavac mi je poslao kako izgleda stranica gde treba da se aplicira odnosno ovo za clan 26, stav 2. Cekam termin dva meseca i 6 dana...
Treba da ides na "zaposlenje bez saglasnosti" pa u tom odseku ostavis svoje podatke i na dnu oznacis aus/fortbildung, mislim da je ne moguce da toliko cekas termin za to ako si sve dobro popunio, nas par se registrovalo dosta nakon tebe i svi smo vec dobili termine koji su bili relativno brzo. Aus/fortbildung ima prednost u odnosu na druge zahteve i ide najbrze od svih.

Pozdrav svima, nadam se da mi može neko odgovoriti na pitanje. Da li i danas postoji mogućnost da se ode do ambasade bez zakazanog termina i upiše u spisak za podnošenje zahteva za vizu? Znam da se ranije ovo moglo, al to je bilo jako davno, da li i sad postoji ova mogućnost? Registrovao sam se za termin 11.09, i do sada nisam dobio termin. Kontaktirao sam ambasadu i oni su rekli da se od registracije pa do dobijanja termina čeka od 12 nedelja pa naviše. Ovo je meni iskreno rečeno previše čekanja, treba da započnem sa radom 01.11., al sa ovim vremenom neću stići, a pitanje koliko će poslodavac hteti da čeka na moje odobrenje od ambasade.

Da se javim samo sa opisom mog problema, kako bi ostali znali na sta da obrate paznju. Meni je Nemac poslao ugovor za strucno usavrsavanje (ausbildung), i poslao mi je gde da apliciram, a to je za zaposljavanje shodno clanu 26/2. ALI, to nije to. Ja se jesam prijavio za termin za vizu, ali nikako da stigne sto vidim i nakon 2 meseca i 7 dana. Radi se o tome da sam trebao da apliciram za vizu za Ausbildung, koja se nalazi u kategoriji Nacionalne vize. Obratite paznju na to, ja to u startu nisam gledao, vec sam poslusao buduceg poslodavca, ali ni on vidim da nije znao. Mozda je i moja greska sto nisam prelistao sve da prvo pogledam i procitam, ali bolje da iznesem ovo da drugi ne pogrese kao i ja. Inace i iz ambasade su mi odgovorili na mail da to nije to i da treba opet da apliciram. Tako da sam stornirao termin, i moracu opet da se prijavim nakon 48h.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back