Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U kakvoj ste vi proceduri za vizu dokle ste stigli.termin sam cekala 5 nedelja nadam se da ce i odstali podeliti svoja iskustva jer svi pitaju sta ih zanima a niko nezeli da napise odgovor naravno sa izuzetcima

Postovanje ,

Ja tek treba da zakazem termin jer se moje cekanje saglasnosti i ugovora o radu cekalo 6 meseci , jer u firmi su svi nemci , i naravno ne znaju sta je viza ( oni misle to dodjes u 7 sati u konzulat i vizu dobijes do podna tog dana) sve sam morao da im objasnjavam ... A sto se tice viziranja , imam iskustvo u tome preko detasmana. Tako sam radio u nemackoj nekoliko godina.
I znam da se viza za detasman dobije za od 5 do 10 dana od predaje dokumentacije.

A sto se tice deljenja informacija , ja se trudim da odgovorim iz mog i iskustva mojih poznanika koji su u Nemackoj, i to se vidi na prethodnim postovima sa linkovima i telefonima od agencija za nostrifikaciju do onih agencija u BG.

Hvala na odgovoru.

Kad smo kod odgovaranja , ovo je Vas prvi odgovor na ovoj temi . :ok: od nekoliko postavljenih pitanja.

Poslednja izmena:
POZDRAV
Ja sam ceko odobrenje za zaposljavanje 20-tak dana negde od 2,01 do 23,01 za terminsam apliciro 6,02 dobijo 17,03 predo svu dokumentaciju naravno sa dopunom 20,03 i sad cekam odobrenje vize . Zna li ko koliko se ceka na to odobrenje ,ZNAM DA JE TO INDIVIDUALNO I SVE ZAVISI OD FIRME U KOJU SE ZAPOSLJAVATE ,ali me interesuje orijentacijalno na koliko jos moram da se strpim .:worth::think:

Hvala Duska na odgovoru zahvalna sam nije se odnosilo na vas hvala puno u svakom slucaju pozz

Kada odgovarate nekome na poruku, koristite radije "Odgovorite sa citatom" nego samo "Odgovorite", onda je i originalna poruka citirana u vašem odgovoru - recimo, ovde sam ja odgovorio na poruku korisnika snezana snowhite, i njen originalni tekst je u sivom polju iznad. Tako je lakše pratiti ko je kome i šta odgovorio, pogotovo kada ima više učesnika u diskusiji.

Pozdrav svima.
Ja i moja zena cekamo radnu dozvolu iz zavoda, poslodavac je zahtev poslao 13.marta za oboje i koliko vidim po vasim iskustvima cekacemo jos. Imamo polozen ispit A1 na Goethe institutu u Minhenu. Zanima me da li kad nam stigne potrebna dokumentacija zakazujemo termin posebno ili moze na jedno ime. Mada logicno je posto ima dve radne dozvole da mora dva termina ali ajd da pitam mozda je neko imao takvu situaciju.

Vi ste postavili pitanje i ja sam vam odgovorila na to jedno postavljeno pitanje moj post se odnosi na one koji pitaju a nedaju nikakve ingormacije. Zadto si se ti osetio prozvano.

Postovanje ,

Ja ne zelim da se prepucavam na ovim forumima , jer smisao foruma je razmena informacija i iskustava . Naj vrednija stvar na svetu je vreme , ali u globalu ljudi su malo lenji i nece da citaju i postuju tudje i svoje vreme (npr kontakt agencije u Bg za asistenciju u vezi prikupljanja dokumenata sam napisao na 4oj strani na forumu, a za ono prethodno pomenuto osiguranje je navedeno u obaveznim dokumentima prilikom aplikacije za vizu u informatoru koji pise na sajtu Nemacke ambasade zadnja stavka od obaveznih stavki samo treba procitati tih desetak stranica) .
Ja sam Vam postavio isto pitanje 2 puta , nakon cega ste odgovorili i na cemu sam Vam zahvalan. Npr ono za nostrifikaciju diplome sto sam postavio(na 4toj strani foruma) je jako bitno kad treba da se produzi viza posle probnog rada od 6 meseci i napredovanja u struci i satnici( to bih svima koji zele u Nemacku preporucio da malo prouce , jer se u startu dobija bolja satnica i uslovi).

Meni je cilj otici srpeman u konzulat i da dobijem vizu bez dopune (tj brzo) i napokon pocnem da radim u struci, sto zelim svakom.
Kad zelim da nekom ukazem na nesto sto je ispravnije , dokazujem mu svojim primerima (to se odnosi na deljenje informacija).

Srecno svima , i da uskoro svi uspemo u svojim planovima.

Poslednja izmena:
niti jedan covek sa ovog foruma nije napisao da je dobio i da je otisao za skoro godinu dana teme,sve kvazi strucnjaci i poznavaoci delioci saveta itd...postavio sam pitanje 10 puta isto, a odg nema,ako i kad dobijem vizu podelicu iskustvo i sve detalje jer cu nekome pomoci sigurno a postavljati pitanja ovde vise ne jer je presmesno sve,sve najbolje strucnjaci koji nemate pojma a ostalima koji su normalni i korektni brz odlazak iz ovog rezervata od drzave!

Poštovani korisnici foruma,

Iako ima mnogo postova na ovom forumu i potrudio sam se sve da ih pročitam, nisam pronašao konkretan odgovor za nekoliko pitanja koja me interesuju, pa vas molim, ako iko može da mi da odgovore na ta pitanja.

Naime, dobio sam termin u ambasadi za vizu. Mogu da vam kažem da sam čekao nekih nedelju i po dana do mejla s dobijenim terminom, a sâm sam ga zakazao preko interneta. Znači, sistem im radi, jedino što je termin tek za nekih mesec i po dana, ali dobro.

Interesuje me sledeće. U Informatoru za dokumenta koja treba priložiti za vizu na onsovu čl. 26, stav 2. piše da treba dobaviti:

1. Izvod iz trgovinskog registra Nemačke/ili bilans prihoda i rashoda
2. Po potrebi potvrda o postojećem zdravstvenom osiguranju.

Zanima me da li ja uopšte mogu dobiti taj Izvod iz trgovinskog registra Nemačke za svoju firmu i šta to znači "po potrebi" potvrda o postojećem zdravstvenom osiguranju.

Ja sam ugovor potpisao s nemačkom firmom, da li to znači da moje zdravstveno osiguranje će biti regulisano na osnovu mog ugovora kada odem u Nemačku. Sumnjam da mogu unapred izraditi zdravstveno osiguranje na osnovu toga dok ne počnem da radim.

Preliminarnu radnu dozvolu sam dobio na osnovu ugovora (za moje zaposlenje piše da se ne traži diploma), zaposlio sam se kao programeer iako sam završio drugi fakultet. Bundesagentur für Arbeit mi je izdao dozvolu, iako su tražili i moju diplomu, verovatno zato što moraju upisati šta sam po struci. Da li to znači da ću ja morati u ambasadu da nosim tu diplomu fakulteta i da li meoram prevoditi (postoji prevod na engleski moje masteer diplome koju je prihvatio Bundesagentur)?

Unapred hvala vam na svim odgovorima.

Miki 34 i kod mene stoji u ugovoru o osiguranju koje bih imal akad počnem da radim,ali nije mi jasno zasto traze u ambasadi osiguranje od 6 meseci kad svakako imamo osiguranje kad počnemo da radimo.Da,traze i datum putovanja na osiguranju...kako staviti i odraditi sve to a ne znamo ni koliko se ceka na odobrenje vize niti da li će biti odobreno...skroz glupost...

- - - - - - - - - -

ne znam,mozda ti traze neku dopunu ....koliko si čekala da te pozovu

18 dana sam cekala

18 dana sam cekala da mi jave, jednog dana su mi javili odobreno, vec sutradan su me zvali da kazu da je doslo do nekog problema i da moram jos uvek da cekam

natasa koji ste zahtev za vizu

- - - - - - - - - -

Poštovani korisnici foruma,

Iako ima mnogo postova na ovom forumu i potrudio sam se sve da ih pročitam, nisam pronašao konkretan odgovor za nekoliko pitanja koja me interesuju, pa vas molim, ako iko može da mi da odgovore na ta pitanja.

Naime, dobio sam termin u ambasadi za vizu. Mogu da vam kažem da sam čekao nekih nedelju i po dana do mejla s dobijenim terminom, a sâm sam ga zakazao preko interneta. Znači, sistem im radi, jedino što je termin tek za nekih mesec i po dana, ali dobro.

Interesuje me sledeće. U Informatoru za dokumenta koja treba priložiti za vizu na onsovu čl. 26, stav 2. piše da treba dobaviti:

1. Izvod iz trgovinskog registra Nemačke/ili bilans prihoda i rashoda
2. Po potrebi potvrda o postojećem zdravstvenom osiguranju.

Zanima me da li ja uopšte mogu dobiti taj Izvod iz trgovinskog registra Nemačke za svoju firmu i šta to znači "po potrebi" potvrda o postojećem zdravstvenom osiguranju.

Ja sam ugovor potpisao s nemačkom firmom, da li to znači da moje zdravstveno osiguranje će biti regulisano na osnovu mog ugovora kada odem u Nemačku. Sumnjam da mogu unapred izraditi zdravstveno osiguranje na osnovu toga dok ne počnem da radim.

Preliminarnu radnu dozvolu sam dobio na osnovu ugovora (za moje zaposlenje piše da se ne traži diploma), zaposlio sam se kao programeer iako sam završio drugi fakultet. Bundesagentur für Arbeit mi je izdao dozvolu, iako su tražili i moju diplomu, verovatno zato što moraju upisati šta sam po struci. Da li to znači da ću ja morati u ambasadu da nosim tu diplomu fakulteta i da li meoram prevoditi (postoji prevod na engleski moje masteer diplome koju je prihvatio Bundesagentur)?

Unapred hvala vam na svim odgovorima

izvod iz tr.registra dobijas od poslodavca

Miki 34 i kod mene stoji u ugovoru o osiguranju koje bih imal akad počnem da radim,ali nije mi jasno zasto traze u ambasadi osiguranje od 6 meseci kad svakako imamo osiguranje kad počnemo da radimo.Da,traze i datum putovanja na osiguranju...kako staviti i odraditi sve to a ne znamo ni koliko se ceka na odobrenje vize niti da li će biti odobreno...skroz glupost...

- - - - - - - - - -

Postovanje,

Cuo sam se sa onim covekom sto radi sa osiguranjima, treba ti potvrda iz Nemackog osiguranja , ne kartica nego papir. Ako se nema taj dokument onda mora da se kupi u kod nas u nekom osiguraju.

Nadam se da sam pomogao

hvala na odgovoru ...ali kako da dodjem do te potvrde...da li ti to imas

POZDRAV SVIMA .
Interesuje me jedna stvar ,a to je koliko se obicno ceka odobrenje za vizu .Termin sam apliciro 6.02 dobijo ga 17.03 predo zahtev sa sve kompletnom dokumentacijom ,stim sto su mi trazili dopunu koju sam odneo 20,03 i sad cekam .Koliko se ceka odprilike znam da je sve to individualno i zavisi od firme koja vas zaposljava .Hvala.

sta su ti trazili od dopune....i da li si imao osiguranje

Postovanje ,

Ja tek treba da zakazem termin jer se moje cekanje saglasnosti i ugovora o radu cekalo 6 meseci , jer u firmi su svi nemci , i naravno ne znaju sta je viza ( oni misle to dodjes u 7 sati u konzulat i vizu dobijes do podna tog dana) sve sam morao da im objasnjavam ... A sto se tice viziranja , imam iskustvo u tome preko detasmana. Tako sam radio u nemackoj nekoliko godina.
I znam da se viza za detasman dobije za od 5 do 10 dana od predaje dokumentacije.

A sto se tice deljenja informacija , ja se trudim da odgovorim iz mog i iskustva mojih poznanika koji su u Nemackoj, i to se vidi na prethodnim postovima sa linkovima i telefonima od agencija za nostrifikaciju do onih agencija u BG.

Hvala na odgovoru.

Kad smo kod odgovaranja , ovo je Vas prvi odgovor na ovoj temi . :ok: od nekoliko postavljenih pitanja.

miki dal je moguće da još nisi dobio saglasnost...proveri ti to...tj.nek tvoj poslodavac proveri

miki dal je moguće da još nisi dobio saglasnost...proveri ti to...tj.nek tvoj poslodavac proveri

Postovanje ,

Dobio sam saglasnost :) . Javili su mi prosle nedelje iz firme da su mi poslali postom svu neophodnu dokumentaciju za viziranje (naknadno sam im doneo onaj EWT022 obrazac , jer sam dosta vremena izgubio objasnjavajuci ovako imaju sve crno na belo sta treba na nemackom zvanicno iz konzulata).

A sto se tice osiguranja , ono pocinje sa Vasim prvim radnim danom koji je naveden u ugovoru , tako da je jos bolje ako je prvi radni dan vec prosao ,a Vi ste jos u Srbiji. Uglavnom za tu potvrdu o osiguranju kontaktirate firmu i kazete im da Vam posalju ako nisu. Uglavnom objavicu kad mi stigne pismo , da li mi je stigla i ta potvrda.

Negde gore spomenuti u prethodnim komentarima izvod iz trgovinskog registra firme je isto sto i negde gore pomenuti GEWERBE.

I u nastavku saljem jedan link na nasem jeziku koji objasnjava kako funkcionisu neke stvari u Nemackoj i navedene su od sredine informatora ( spajanje porodice , deciji dodatci i sl i koliko je vazna nostrifikovana diploma sto se tice elektricara , pomocnika ima mnogo sa EU pasosima iz Poljske , Rumunije Bugarske i odmah pocinju da rade , a ne da ih uvoze iz srbije i cekaju 3 meseca za proces viziranja za nekalifikovanog radnika ) ovo je merodavno jer ovo je iz Nemacke firme koja zaposljava mnogo ljudi elektro struke sa prostora ex Yu.

http://rse-solutions.de/fileadmin/user_upload/Informationsbroschuere_serbisch.pdf

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back