Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima,

Interesuje me ako neko ima informaciju oko ovakve situacije.
Po svom obrazovanju spadam u NOKS 6 kategoriju. Ali ja se bavim necim potpuno drugacijim zahvaljujuci kursevima i licnim usavrsavanjem ( zaposlen sam u IT industriji).
Da li bi ja trebao da nostrifikujem diplomu iako se tim poslom ne bavim i ne konkurisem za te poslove kako bi mogao da idemo pod NOKS 6 i da li uopste mogu da idem pod NOKS 6 ako je ugovor iz druge industrije ili bi za zahtev za termin trebao da ide pod nekim drugim NOKS-om ako bi zeleo da nastavim sa poslovima u IT industriji.

Hvala za informaciju

Dobila sam nedavno plavu kartu, a isti sam slucaj. Apliciras pod NOKS 6-8, ima podkategorija specijalisti. Kad sam pisala upit ambasadi, rekli su mi da spadamo u tu kategoriju. Za IT je za plavu kartu dovoljno 5 godina iskustva i plava karta se moze dobiti bez odgovarajuce diplome.

Imala sam diplomu priznatog fakulteta ali iz potpuno nevezane struke. Nosila sam diplomu i prevod diplome sve kako stoji u informatoru.
Od dokumenata skupi sve sto ti moze posluziti kao dokaz o radnom iskustvu. Ja sam imala listinge iz penzijskog osiguranja i zamolila sam prethodne poslodavce da mi napisu potvrdu da sam radila kod njih. Pisali su na engleskom Certificate of Employment sa podacima o radnom mestu i datumima od kada i do kada sam kod njih radila. Takodje, ako imas neke sertifikate ponesi i to.

Mislim da je najvaznije da imas ugovor sa dovoljno velikom bruto platom i da ugovor sadrzi sve podatke koji su navedeni u informatoru.

Pitanje za drugare sa foruma,u napomeni o pravilima apliciranja za vizu stoji da morate imati najmanje jedan list cist prazan bez pecata u pasosu,a ja nemam,koja je procedura,da vadim nov i ponesem stari jer sam pri podnosenju zahteva za termin morao navesti i br pasosa,uzgred,aplicirao 15 12.2018 za posao vozaca,sta mislite kad ce termin,veliko hvala...

Pitanje za drugare sa foruma,u napomeni o pravilima apliciranja za vizu stoji da morate imati najmanje jedan list cist prazan bez pecata u pasosu,a ja nemam,koja je procedura,da vadim nov i ponesem stari jer sam pri podnosenju zahteva za termin morao navesti i br pasosa,uzgred,aplicirao 15 12.2018 za posao vozaca,sta mislite kad ce termin,veliko hvala...
Vadi covece odmah novi pasos imas malo vremena! Ne nosi stari u SUP nego kazi da si ga izgubio a na tarmin ga ponesi obavezno sa novim pasosem.

• Podržavam
Reactions: ZHG
Napokon termin posle tacno 22 meseca cekanja,registracija 23.02.2018 termin 23.12.2019 NOKS 1-2
jedno pitanje da li je neko imao slicnu situaciju pri popunjavanju prijave,posto sam rodjen u Pristini sta da napisem za zemlju rodjenja SFRJ ,Srbija ili ...unapred zahvalan.
Nema ili... Kosovo je Srbija. Njima je ionako svejedno sta ces tu da napises.

Iz Beograda sam i svaki dan prodjem pored buduce ambasade nemacke koju grade u kneza milosa koja bi trebalo da bude gotova januara 2020.
Nesto se razmisljam da li ce mozda oni ubrzati to dodeljivanje termina,ne samo zbog novog zakona nego i stari?
Posto ce ta ambasada biti ogromna.
Hehe ta ti dobra,mogu se oni i u Interkontinental preseliti jer nije dodela termina spora iz razloga sto im fali prostora i administracije nego sto oni tako hoce.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back