Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nove kategorije za termin za novo zaposlene u Nemačkoj i nijhove porodice

Ambasada u Beogradu nastoji da smanji vreme čekanja za kvalifikovanu stručnu radnu snagu (sa završenim stručnom obrazovanju u skladu sa Noks-om 3-5) i članove njihove porodice. Iz tog razloga je otvorila nove kategorije za termine. Podnosioci zahteva koji su već pribavili rešenje o istovetnosti diplome / nostrifikaciju diplome o stečenom stručnom obrazovanju, imaju prednosti prilikom dodele termina.
Na koga se to odnosi?
1. Podnosioci zahteva koji žele u Nemačkoj da se zaposle kao kvalifikovana stručna radna snaga (prema Noksu 3-5) i pored toga spadaju u jednu od dole navedenih novih kategorija:
  • Tehničar/majstor/polir – koji imaju rešenje o istovetnosti / nostrifikaciju diplome o stečenom stručnom obrazovanju u skladu sa članom 6 Uredbe o zapošljavanju / 17a Zakona o boravku
  • profesionalni vozači koji imaju saglasnost Centralne službe za upućivanje na rad u inostranstvu/dozvolu za tržište rada
  • Stručnjaci za negu koji imaju rešenje o istovetnosti / nostrifikaciju diplome o stečenom stručnom obrazovanju u skladu sa čl. 6. Uredbe o zapošljavanju
  • Stručnjaci za negu koji imaju saglasnost u skladu sa članom 17. a Zakona o boravku.
2. Članovi porodice koji spadaju u jednu od novouspostavljenih kategorija
  • Pridruživanje supružniku koji već radi u Nemačkoj i ima kvalifikaciju (Noks 3-8)
Važna napomena: Ukoliko ne spadate u tu kategoriju ne morate ništa dalje pokrenuti.
Šta treba uraditi?

Samo u slučaju da spadate u gore navedenu kategoriju i pored toga već imate termin za koji ste aplicirali pre uspostavljanja ovih novih kategorija, neophodno je da zamenite svoj termin.
  1. Stornirajte svoju registraciju preko linka STORNO u mejlu kojim je potvrđen Vaš upit za termin.
  2. Potvrdite storniranje.
  3. Nakon toga registrujte se ponovo za adekvatnu kategoriju pod: zapošljavanje ili spajanje porodice.
    Dobićete novu potvrdu o izvršenoj registraciji
  4. Ukoliko niste dobili potvrdu o uspešno izvršenoj registraciji putem mejla proverite spam-folder.

Zusstimmung vise ne gledaju znaci?
Znaci da trazim novi ugovor o radu na koliko 2 godine ili? Gledaju li i to u ambasadi?
Ja sam zavrsio srednju ekonosmu smer: proizvodjac finalnih proizvoda od drveta -Stolar
Da li trebam nostrifikovati diplomu kako i gde?
Moram li i ja stornirati termin sad ovo po novom ?
Nove stvari su izasle na sajtu ambasade bas juce. Moj savet, koliko sam procitao o ovome je: Ne storniraj termin dok ne nostrifikujes diplomu! Prvo pokreni nostrifikaciju pa kad nostrifikujes onda storniraj, to nije problem stornirati. Koliko vidim tebi ce termin tek na leto iduce godine tako da je bolje pokrenuti nostrifikaciju koja traje dva- tri meseca i onda stornirati termin pa aplicirati pod novim uslovima i dobices termin brzo.
Nostrifikacija u svakom slucaju ceka i tebe i mene onda bolje odraditi odmah.

To je veoma bitna informacija!!Ljudi menjajte odmah po ovom sto su napisali i ako imate sve spremno tj.ako spadate pod ovim sto su napisali iz ambasade,dobicete u ekspresnom roku termin u odnosu na sad sto se ceka!!!👌🔝🔝🔝🔝
To se cekalo,upravo sam se prebacio diploma nosttifikovana pa cemo da vidimo njihove 4 sedmice po novom za termin.

Molim vas potvrdite, pa da razrešum zvrku u svojoj glavi :D. Sad kad, konačno, imam termin, skupim svu dokumentaciju, treba da se pojavim u tačno zakazano vreme na adresi Kneza Miloša 75 Bgd? Kome se javljam, da li neko proziva, kuda :think:?
Hvala unapred na odgovoru!
Odstampas mejl kojim su te obavestili da si dobio termin i pokazes ka cikama ispred ambasade

Iz Beograda sam i svaki dan prodjem pored buduce ambasade nemacke koju grade u kneza milosa koja bi trebalo da bude gotova januara 2020.
Nesto se razmisljam da li ce mozda oni ubrzati to dodeljivanje termina,ne samo zbog novog zakona nego i stari?
Posto ce ta ambasada biti ogromna.
Je l te, kad već tu prolazite, da li se tu u Kneza Miloša 75, čeka red za predaju dokumentacije za vizu?

Ovo pise u informatoru za NOKS 3-5,moze li neko da mi pojasni na koja se zanimanja odnosi:
"Ukoliko je za bavljenje poslom zakonom tražena licenca (npr. prema
definiciji u Nemačkoj majstori-zanatlije, tehničari itd.) treba da pribavite
nostrifikaciju strane licence izdatu od strane nemačkih organa."

Takodje pise i :
"Diploma o stečenom srednjem/ srednjem stručnom obrazovanju sa
apostilom na originalu i prevodom na nemački jezik, overenim od strane
sudskog tumača" - da li to znaci da nije dovoljno poneti samo originalnu diplomu iz skole ili prevedenu i overenu diplomu?

Treba samo naglasiti da ljudi koji su već ranije aplicirali za termine, naročito za spajanje porodice, nisu u obavezi da storniraju termine. Ovo sad je samo mogućnost da se ode malo brže, a nije obaveza. Oni koji očekuju termin u narednih par meseci ne moraju niša da preduzimaju.
Ne malo nego mnogo brze ce dobiti termin,prosto je naglaseno da ce da imaju prednost u odnosu na ostale i to ce veoma brzo ici i iz tog razloga ko ovo ispunjava ove uslove neka se odmah prebaci jer ako su po novom rekli da ce termin i viza biti za 4 sedmice u pasosu ovo je nista drugo nego pocetak novog zakona jer to je to sto se trazi po novom.

Ne malo nego mnogo brze ce dobiti termin,prosto je naglaseno da ce da imaju prednost u odnosu na ostale i to ce veoma brzo ici i iz tog razloga ko ovo ispunjava ove uslove neka se odmah prebaci jer ako su po novom rekli da ce termin i viza biti za 4 sedmice u pasosu ovo je nista drugo nego pocetak novog zakona jer to je to sto se trazi po novom.
Ne kapiraš poentu. Ceo dan mi pišu ljudi koji očekuju termin za mesec-dva, misleći da su i oni obavezni da storniraju termin...

Ne kapiraš poentu. Ceo dan mi pišu ljudi koji očekuju termin za mesec-dva, misleći da su i oni obavezni da storniraju termin...
Onda im poruci ako ispunjavaju uslove bolje im je da se prebace, jer ti sto ocekuju za mesec ili dva termin sad ce jos duze cekati na termin iz razloga sto ovi sad imaju prednost po novom sistemu sto su izbacili u ambasadi ,sasvim logicno.

Onda im poruci ako ispunjavaju uslove bolje im je da se prebace, jer ti sto ocekuju za mesec ili dva termin sad ce jos duze cekati na termin iz razloga sto ovi sad imaju prednost po novom sistemu sto su izbacili u ambasadi ,sasvim logicno.
Ne verujem da ce se vreme cekanja povecati zbog toga,bar ne u ovom trenutku,jer onih koji ispunjavaju uslove da predju na novi sistem nema puno..tek nedavno su ljudi poceli da ulaze u proces priznavanja diplome a da pripadaju noksu 3-5,spremaju se za mart. Ali ovo je svakako bolje za onog ko ima spremnu papirologiju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back